Escola de Cultura de Pau
  Escola de Cultura de Pau
CatalanEspañol (spanish formal Internacional)English (United Kingdom)
FacebookTwitter

dins del web
Dones sirianes: impacte del conflicte i paper en iniciatives de pau, xerrada de Pamela Urrutia. PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 15 d'octubre de 2016 08:56
teleponent.cat
Més enllà de les imatges de violència que arriben diàriament de Síria, el conflicte es tradueix també en més avortaments o més casaments infantils entre les nenes que fugen del conflicte. Són conseqüències de la guerra des d’una perspectiva de gènere que aquest dissabte s’analitzen en unes jornades sobre la dona en zones de crisis humanitàries a Bell·lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell. Les jornades es dediquen habitualment a reivindicar el paper de la dona al món rural però aquest any l’Ajuntament ha volgut anar més enllà i centrar les intervencions en la dona siriana com a víctima del conflicte.

Per això s’han convidat diverses especialistes en conflictes internacionals, com la investigadora turca Özgur Günes o Pamela Urrutia, de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB. Urrutia ha destacat, per exemple, que els homes moren més com a combatents però hi ha impactes directes i de llarg termini sobre les dones, com la violència sexual. A la jornada també s’han explicat els esforços de les dones sirianes per construir una pau que, de moment, es veu llunyana.

La incubadora d’empreses de Bell-lloc d’Urgell acull aquest dissabte la VIII Jornada de la Dona Rural. La iniciativa va néixer amb la voluntat de visualitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural, reconeixent la rellevància del seu paper en l’àmbit econòmic, social i cultural. Aquest any, però, l’Ajuntament ha volgut anar més enllà. Davant del drama de la guerra a Síria i l’èxode de refugiats el focus s’ha posat aquesta vegada en l’anàlisi del paper de les dones en zones de conflicte on es viuen veritables crisis humanitàries.

S’ha convidat tres especialistes, una de les quals la turca Özgur Günes, investigadora en Ciències Socials i tècnica al centre internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN). Actualment lluita pel dret a la sanitat i per garantir el benestar social en les zones en conflicte, especialment en el cas dels refugiats iazidites al Kurdistan turc.

La jornada també ha comptat amb Pamela Urrutia, investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau, especialitzada en l’anàlisi dels conflictes armats i crisis sociopolítiques, i Cristina Mas, periodista de la secció de Internacional del diari ARA, que ha treballat, entre d’altres, a Bòsnia, Palestina, Líbia o Turquia.

Més informació

 


Conflictes armats al món: tendències globals, impactes locals


24 de maig
Conferència
Sala de Graus (b-021) - Facultat de Ciències Polítiques
16:30 a 18:30 hores

El proper dijous 24 de maig l'Escola de Cultura de Pau organitza a la UAB una sessió dedicada a analitzar el panorama de conflictivitat armada a nivell global en la que presentarem algunes de les principals conclusions de l'informe Alerta! A l'activitat es parlarà de l'impacte dels conflictes en termes de seguretat humana, sobre tot com causa de desplaçaments forçats de població, i es dedicarà una especial atenció a Síria com cas emblemàtic entre els conflictes actuals.…