Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 56, Novembre-Desembre 2018
Material didàctic “Discrepància Benvinguda! Guia pedagògica per al diàleg controvertit a l’aula”
Amb l’objectiu de promoure el diàleg ciutadà, i en especial sobre els temes que poden ser més difícils d’abordar, aquesta guia busca aportar eines, experiències i reflexions pel professorat sobre com abordar temes controvertits a l’aula.
La publicació és el resultat del projecte d'investigació i formació "Com abordar temes controvertits a l'aula?" Iniciat l'any 2017 gràcies al suport de la Fundació Evens i l'Ajuntament de Barcelona.

Més informació

Publicacions i recursos
Gènere i Pau
Nou número de la publicació Gènere i Pau, que analitza qüestions d'actualitat de l'agenda de dones, pau i seguretat, amb atenció als impactes de gènere dels conflictes armats, així com la participació de dones en processos de pau. Aquest número aborda les detencions de dones activistes a l'Aràbia Saudita per les seves reivindicacions relatives als drets de les dones; la mobilització de dones al Camerun en demanda d'una sortida negociada al conflicte entre el Govern central i els actors armats de les regions anglòfones; i les conclusions de diversos informes sobre la implementació de l'enfocament de gènere de l'acord de pau entre el Govern colombià i les FARC, entre d'altres temes. La publicació, elaborada amb suport de l’ACCD, es pot consultar online (en castellà).
Agenda
Curs “Teixint Fils d’Emocions”
23 de gener i 13 de febrer
Escola Ciutat Comtal (Vallbona, Barcelona)
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta

Tercera i quarta sessió de capacitació del professorat de l’escola Ciutat Comtal del curs “Teixint Fils d’Emocions”. Aquesta activitat forma part del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de cultura de pau” que busca fer arribar els recursos de l’educació per la pau i la transformació de conflictes al col·lectiu de professionals d’atenció a la comunitat de Barcelona. (formació tancada, adreçada al claustre del centre escolar)

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Més informació: https://arpilleresescolapau.wordpress.com/
Formació de professorat “Com incorporar la perspectiva de Justícia Global al centre?”
22 de gener, 26 de febrer i 5 de març, de 17h15 a 19h15
Maristes de Rubí
Per Cécile Barbeito, Alex Egea i Clara Massip

Formació de professorat per assessorar sobre com crear unitats didàctiques que incorporin la perspectiva de Justícia Global a les assignatures, treball per projectes, projectes d’APS, acció tutorial… la formació es basa en les conclusions del projecte Competències i EpD, recollits a les següents pàgina web i un llibre (formació tancada, adreçada al claustre del centre escolar).
L'ECP als mitjans
21.11.18. “Vulneracions dels drets humans i clima de violència política a Burundi”. Entrevista a Josep Maria Royo al programa Graffitti de Ràdio Euskadi (en castellà).
29.11.18. “Com em preparo un tema controvertit a l’aula?”. Edubaròmetre de la Fundació Bofill. Per Marina Caireta i Cécile Barbeito. I infografia.
5.12.18. “La urgència de recuperar els matisos”. La Marea. Per Patricia Simón, amb entrevista a Cécile Barbeito (en castellà).
19.12.18. “Nagorno Karabaj, la guerra per un enclau”. Entrevista a Ana Villellas al programa Graffitti de Ràdio Euskadi (en castellà).
27.12.18. “María Villellas: “En la majoria de conflictes armats trobem experiències organitzatives de dones””. Solidària número 28, Butlletí de solidaritat, pau i cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi.
I a més...
• L'investigador Josep Maria Royo va dur a terme una sessió analitzant les característiques de la conflictivitat internacional i els reptes en relació als desplaçaments de població en el marc del projecte d'Aules contra la Pobresa de la Universitat de Lleida.

• En nom de l'ECP, l’investigadora Pamela Urrutia va participar al II Fòrum sobre Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau celebrat a Madrid entre el 5 i 8 de novembre, en especial en les activitat organitzades per l'Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ).

• L'investigador Josep Maria Royo va participar a l’Escola “Pau i conflictes”. Curs I. Introducció a la cultura de pau organitzat pel CUIMPB-Centre Ernest Lluch, amb una sessió sobre l’Estat actual de la pau al món el 18 de novembre.

• La investigadora María Villellas va participar al II Congrés de Construcció de Pau amb Perspectiva de Gènere que va tenir lloc a la Universitat Iberoamericana de Mèxic els dies 13, 14 i 15 de novembre amb una ponència sobre “La participació de les dones als processos de pau a Àsia”.

• La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar a la taula rodona "El negoci de la venda d'armes i el foment de les guerres" (vídeo), junt amb en Gervasio Sánchez i en Dani Vilaró, en el marc del XV Festival de Cine i Drets Humans de Barcelona (15-23 novembre).

• La XXIVª edició de Audiència Pública als nois i noies de la ciutat de Barcelona, que aquest any es dedica a la reflexió sobre el que pot fer l’Ajuntament i la ciutadania per la Pau, es va presentar oficialment el 6 de novembre, i el 13 de desembre va celebrar la seva primera trobada intercentres. En aquesta edició per la qual el programa d’Educació ha elaborat el material didàctic “Barcelona, ciutat de Pau” hi participen més de 1700 estudiants d’entre 11 i 17 anys de 41 centres educatius.

• Donant continuïtat a recerques sobre els valors als llibres de text, s’ha iniciat, durant aquest curs escolar, el projecte “Entre Línies”, que busca incidir sobre les editorials de llibres de text per a que incorporin aquests valors de forma transversal als seus llibres, i de formació de professorat per a que tingui eines per identificar aquests valors. El 4 de desembre es va realitzar un taller, liderat per GREDICS, per tal de definir un instrument que permeti triar quins llibres de text responen millor als criteris de Justícia Global.

• Com a activitats extres a la Diplomatura de Cultura de pau, el 4 de desembre l’alumnat ha assistit a l’espectacle Maleïdes les guerres i ha participat en una experiència pilot de video-fòrum-entrevista a activistes per la transformació social, amb documentals del projecte Educactores: “Dones teixint paraules” i “Qüestionant fortaleses, bordant diàlegs” (en castellà).

• L'11 de desembre, la Pamela Urrutia va participar al seminari "Narrar la guerra, narrar la fam" dirigit a professionals de la informació i organitzat per l'ONG Acción contra el Hambre. La investigadora de l'ECP va presentar el panorama global de conflictes i els seus impactes humanitaris.

• La investigadora María Villellas va participar al Seminari “Violència sexual en contextos de conflicte armat i postconflicte” organitzat el 19 de desembre per la Lliga dels Drets dels Pobles, i a l'acte "Violència Sexual com a Arma de Guerra" organitzat el mateix dia pel Consell de la Joventut de Barcelona en col·laboració amb l’ECP.

• La investigadora María Villellas va participar al cicle Conflictologia 2018: Més enllà de Frontera Sud organitzat pel Servei Civil Internacional amb una sessió sobre conflictivitat i processos de pau amb perspectiva de gènere.

• La investigadora Ana Villellas va dur a terme al novembre un taller sobre conflictes armats i desplaçament forçós en el marc del Curs de Drets Humans, Migracions i Asil, organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) a Barcelona i dirigit a alumnat universitari.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat