Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 63
L’experiència d’Ahotsak: dones pel diàleg al conflicte basc
Aquest nou Quadern de Construcció de Pau analitza l'experiència d'Ahotsak (Veus) un moviment sorgit en els 2000 que va reivindicar el paper de les dones en la recerca de solucions al conflicte basc. La iniciativa va destacar per aglutinar una gran varietat d'actors des del punt territorial i sectorial, al reunir dones de la pràctica totalitat de l'espectre polític del País Basc i Navarra i del País Basc francès, a més de dones de sindicats i organitzacions feministes d'aquests territoris. Ahotsak va plantejar la necessitat d'apostar per un diàleg sense prejudicis ni condicions. Des de la pluralitat de veus i amb una metodologia de construcció de consensos ("buscar el que ens uneix") van contribuir significativament a la construcció de pau al País Basc. (en castellà) aquí.

Agenda
Sessió “Perspectiva interseccional en contextos de violència”
24.03.20
18:00 - 21:00
Sala 2 del Centre de formació de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), C/ Mallorca 281, Barcelona
Amb la participació de María Villellas Ariño i Jordi Calvo

Organitzat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya, aquest 38è curs de drets humans abordarà específicament un dels principals reptes pels drets humans en l'actualitat: la lluita contra les discriminacions des de la perspectiva interseccional.

Més informació sobre el curs aquí.
Xerrada-taller “Discrepància Benvinguda. Conviure amb la polarització amb adolescents”
30.03.20
18:00 - 20:00
IES La Sedeta, Barcelona
Per Cécile Barbeito i Marina Caireta

Aquesta activitat es realitza en el marc de la 14a Escola de pares i mares dels instituts de Gràcia i dins del cicle de xerrades sobre com gestionar el conflicte. Curs obert a famílies d’altres centres escolars, gratuït sense inscripció prèvia.
Curs “Transformació de conflictes i pràctiques restauratives en entorns amb diversitat cultural”
17.04.20 - 15.05.20
10:00 - 14:00
Casal de Barri Folch i Torres, Barcelona
Per Marina Caireta

Curs adreçat a professionals de serveis d’atenció a la comunitat de l’empresa Progess SL. Aquest curs es realitza en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de cultura de pau” gràcies l suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Més informació aquí.
Curs “Transformació de conflictes”
22.04.20 y 29.04.20
10:00 - 14:00

Curs de formació adreçat al personal PAS de la UAB sobre coneixements i habilitats bàsiques per a transformar conflictes en les relacions properes i en l’àmbit laboral. (Inscripcions tancades).
L'ECP als mitjans
19.02.20. Article Sudán del Sur: el difícil camino hacia la consolidación de la paz, Atalayar per Iván Navarro. (en castellà)
10.02.20. Article ¿Cuál es la mayor amenaza, el terrorismo o la reacción al mismo?, Africaye. per Iván Navarro. (en castellà)
11.02.20. Article El Sudan accedeix a lliurar l'expresident Omar al-Baixir al Tribunal de la Haia, Diari ARA, per Marta Rodríguez, amb entrevista a Ivan Navarro.
12.02.20. Article España ya copa casi el 20% de las ventas de armas de la UE, Público, per Danilo Albin, reflectint les conclusions de l’últim informe “Comerç d’armes, conflictes i drets humans” de l’ECP i el Centre Delàs. (en castellà)
Publicacions i recursos
Informe “Comerç d’armes, conflictes i drets humans. Anàlisi de les exportacions d’armes europees a països en situació de conflicte armat i vulneracions de drets humans”
L’Escola de Cultura de Pau ha publicat, juntament amb el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’informe “Comerç d’armes, conflictes i drets humans. Anàlisi de les exportacions d’armes europees a països en situació de conflicte armat i vulneracions de drets humans”. L’informe està disponible en català, castellà i anglès i s’emmarca en un projecte conjunt entre les tres esmentades entitats, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Descarrega’t la publicació aquí.

Gènere i Pau
Gènere i pau és una publicació que ofereix informació i anàlisi de l'agenda internacional sobre dones, pau i seguretat amb especial èmfasi en l'impacte de gènere dels conflictes armats i les iniciatives de construcció de pau liderades per dones o amb perspectiva de gènere. En aquest nou número destaquem les situacions de vulnerabilitat específica que afronta la població lesbiana, gai, bisexual i trans refugiada i sol·licitant d’asil; les alertes sobre feminicidis a Amèrica central; i el primer pla d’acció nacional del Líban sobre la resolució 1325 de dones, pau i seguretat, entre altres qüestions. Descarrega’t la publicació aquí. (en castellà)

Guia “Decàleg de criteris de justícia global per a la valoració i l’elaboració de materials curriculars de ciències socials”
Guia adreçada a editorials – entre altres actors que elaboren materials curriculars – i a professorat que utilitza llibres de text, per aportar pistes sobre com incorporar de forma més transversal els criteris de justícia global en aquests materials. La publicació és el resultat del projecte “Entre Línies” que té per objectiu incidir en els continguts dels llibres de text, i per un ús més crític dels materials curriculars. El projecte, implementat junt amb GREDICS, compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Descarrega’t la publicació aquí.

Laboratori de Conflictes. Informe de Conclusions (Fase setembre 2018-juny 2019)
Aquest informe recull els resultats del treball fet en col·laboració amb el Consell d’Esport Escolar de Barcelona, d’adaptació i indagació de recursos per a l’educació en el conflicte en activitats educatives des de l’esport. Accés a l’informe i a un article resum aquí.

Vídeos de la 1a Escola d’Estiu EduglobalSTEM
En el marc de la 1a Escola d’Estiu EdulgobalSTEM diversos ponents de renom comparteixen amb el professorat participant els seus coneixements i plantejaments. Hi podeu accedir a través dels vídeos següents:

Vídeo “Digna Couso. Eines per introduir la justícia global a les aules STEM: la metodologia de les controvèrsies científiques”.
Accés al vídeo aquí.

Vídeo “David Bueno”. Mecanismes per entendre com aprenen els adolescents des de la mirada de la neurociència”.
Accés al vídeo aquí.

Vídeo “Neus Santmartí. L’avaluació per competències en les àrees STEM, i la incorporació d’una mirada social en aquesta.”
Accés al vídeo aquí.

Vídeo de la conversa amb Yayo Herrero, Digna Couso, Jordi Domènech, Beatriz Cantero i Neus Santmartí sobre els reptes i les oportunitats que ofereixen les assignatures STEM per formar ciutadania responsable, crítica i solidària.
Accés al vídeo aquí.

Entrevista “El cuestionamiento principal que desde el feminismo se ha hecho a la seguridad humana ha sido el que se mirase al ser humano como un ser universal, desde una mirada androcéntrica”
Entrevista a María Villellas Ariño per Ángel González Navas sobre seguretat humana i feminisme, publicat a la Revista Relaciones Internacionales, secció Ventana Social, Número 43, Febrer 2020 - Maig 2020. Descarrega’t la publicació aquí.(en castellà)

30 noves activitats al banc de jocs i dinàmiques d’educació per la pau
A partir de les intervencions fetes en extraescolars esportives i en l’àmbit escolar, en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de Cultura de Pau”, editem 30 noves dinàmiques d’educació per la pau, sobretot de provenció. Accés a jocs i dinàmiques aquí.
I a més...
• La investigadora María Villellas va participar a les “Jornadas de Aprendizaje, Capacitación e Intercambio en los Aniversarios de Beijing y la Resolución 1325. Evidencias, enfoques y propuestas de la sociedad civil y las organizaciones feministes en España para el avance en la construcción de la paz y la seguridad” el 20 de febrer, organitzades Pel Centro de Estudio e Investigación de Mujeres y la Universidad Rey Juan Carlos. Es va presentar una ponència sobre la participació de les dones als processos de pau.

• La investigadora María Villellas va participar el 21 de febrer a Madrid a la reunió de la Plataforma de la societat civil sobre la 1325 per coordinar els esforços d’incidència amb el Govern d’Espanya.

• Els investigadors Josep María Royo i Iván Navarro van participar en la reunió-esmorzar organitzada pel CIDOB el 30 de gener, amb Bience Gawanas, Sotssecretària General de les Nacions Unides i Assessor Especial sobre Àfrica.

• Les educadores Marina Caireta i Cécile Barbeito han facilitat sessions sobre conflicte i convivència amb una 60ª d’alumnes mediador i mediadors i alumnat d’Integració social de Rubí (21 de gener) i amb 210 alumnes de l’IES Montserrat Roig i de Barcelona de 3r i 4t d’ESO els dies 6, 7, 13 i 14 de febrer.

• L’investigador Jordi Urgell impartirà una ponència sobre processos de pau i presentarà públicament l’informe final de la International Learning and Solidarity Mission en el marc del National Civil Society Dialogue on Peace and Human Security organitzat pel Global Partnership on the Prevention of Armed Conflicts (GPPAC) i el Gaston Z. Ortigas Peace Institute a Manila (Filipines) entre el 18 i el 20 de març.

• L’investigador Jordi Urgell impartirà una ponència sobre violència política i governabilitat en el marc d’unes jornades internacionals organitzades per la Universidad del Norte, Barranquilla (Colòmbia), entre el 23 i el 27 de març.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat