Escola de Cultura de Pau
CatalanEspañol (spanish formal Internacional)English (United Kingdom)
FacebookTwitter
Educació per a la Pau
El DENIP, una oportunitat per al Projecte Educatiu de Centre. Una proposta sobre MURS. PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 23 de gener de 2015 13:34

Marina Caireta, Investigadora de l'Escola de Cultura de Pau, Universitat Autònoma de Barcelona

El DENIP, el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, el 30 de gener, és una efemèride en commemoració de la mort de M.Ghandi. Com totes les diades assenyalades, aquesta pot ser una oportunitat educativa interessant o un activitat poc significativa més.

Una data commemorativa com el DENIP convida a posar l’atenció un cop l’any i de forma sistemàtica, en una temàtica tan important com l’educació per la pau. Alhora, té el risc de pensar que “cobrim l’expedient” de fer educació per la pau, tal i com ens demana el currículum, fent activitats simbòliques, puntuals i molt poc significatives pels infants.

En el cas de la pau aquest risc és gran perquè hi ha un concepte massa generalitzat que la PAU és quelcom abstracte i definit en negatiu (quan no hi ha guerra, quan no hi ha violència...) enlloc d’en positiu (què volem que hi hagi?), cosa que reafirmen les activitat únicament simbòliques.

Des de l’ECP insistim en la importància d’entendre la pau des d’una perspectiva positiva, que ens permeti comprendre què ens cal fer per construir-la, tan a nivell referent a com ens volem relacionar les persones, com al de com ens hem d’organitzar per conviure pacíficament.

A més, també és important proveir-nos d’aquells recursos i estratègies noviolentes per avançar en aquest camí. Des d’aquesta perspectiva entenem el DENIP com una oportunitat. Posar l’atenció de forma col•lectiva en aquesta temàtica un cop l’any ens permet conscienciar-nos i recordar-nos que la NOVIOLÈNCIA és un repte molt actual a totes els nivells socials. També ens permet trobar un temps educatiu on treballem de forma explícita continguts curriculars de pau, que sumat al dia a dia de cuidar i nodrir el projecte de convivència, ens garanteix un bon treball d’educació per la pau als centres.

Veure PDF
 

Plaça del Coneixement - Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB, 08193 Bellaterra, España - Tel. (+34) 93 586 88 42 
    Fax. (+34) 93 581 32 94 - escolapau@uab.cat