Escola de Cultura de Pau
CatalanEspañol (spanish formal Internacional)English (United Kingdom)
FacebookTwitter
immusica

loaccio

ACCIÓ MUSICAL GLOBAL
Saps el que hi ha darrera de les grans cançons de la història de la música?
La música és un llenguatge expressiu que permet comunicar i expressar què passa al nostre entorn, sent inseparable de la realitat social, política, econòmica…
La música és també un mitjà de comunicació entre generacions i cultures, i un mitjà de sensibilització davant dels reptes del món.
La música és formada per sons, sons que ens transporten i que a vegades, són la forma més directe d’arribar a tocar els nostres sentiments...
No és només musica… és molt més.


L’Acció Musical Global és una proposta musical realitzada per Sergi Vàzquez, Xavier Rubio i Alba Sanfeliu durant l’any 2009, que inclou l’enregistrament de nou programes de ràdio en format mp3, -que es poden descarregar directament i gratuïtament des d’aquesta web-,  sobre la música i la seva relació amb temes polítics, socials, econòmics i culturals dels darrers cinquanta anys.Presentació Acció Musical Global.im01- La música durant l’època dels drets civils als EUA. Black Power.

Estats Units d’Amèrica a partir dels anys 50 va iniciar l’època de la integració racial, deixant enrere l’època de la segregació. Aquest moviment va rebre el suport de grans estrelles, sobretot afroamericanes, però no només, que mitjançant la seva música van intentar sensibilitzar i donar a conèixer la realitat del moment. Figures de la talla de Billie Holiday, de Pete Seeger, d’Odetta, Sam Cooke, Nina Simone, Aretha Franklin, Louis Armstrong, James Brown, Curtis Mayfield, The Staple Singers, The Temptations... que van saber transmetre la situació que afectava el país amb cançons que van marcar un abans i un després de la història de la música. Temes com Strange Fruit, We shall overcome, It’s been a long time, A change is gonna come, Mississippi Goddam, R.E.S.P.E.C.T, What a wonderful world, Say it loud, I’m black and proud, entre d’altres, es van convertir en la banda sonora del moviment per la lluita dels drets civils.

 im02- La música durant la Guerra del Vietnam.

Durant la guerra del Vietnam (1959-1975) la música es va convertir en el gran mitjà dels moviments massius en contra d’aquesta. La música folk i la cançó protesta va servir per canalitzar l’oposició dels joves, i els cantants es van convertir en els líders del moviment i representants de la població juvenil i del moviment hippie, pacifista, de defensors dels drets humans... Figures de la talla de Pete Seeger, inspirador d’himnes antibel·licistes; Bob Dylan, Marvin Gaye, Donovan, Roger McQuinn, Jimmi Hendrix, John Lennon, caracteritzat pel seu gran activisme musical i social; musicals que van transmetre l’esperit del moment, com Hair; i cantants que han enregistrat de nou temes emblemàtics sobre la guerra del Vietnam amb posterioritat, com Bruce Springsteen, o d’altres que han creat temes nous recordant el conflicte, com és el cas de REM, seran analitzats en aquest programa.
im03- Del Do they know it’s Christmas time? al Band Aid.

El punt de partida d’aquest programa és la cançó composada l’any 1984 per Bob Geldof i Midge Ure juntament amb les 30 estrelles del pop britànic del moment per recaptar fons per Àfrica, davant la greu situació de sequera que afectava sobretot a Etiòpia. Altres respostes musicals van aparèixer provinents de països europeus i americans, com el We are the world, Ethiopie, Tears are not enough, Natch Im wind... cançons que sonaran al llarg del programa. La resposta musical no es va considerar suficient, i per aquest motiu l’any 1985 Bob Geldof i Harvey Goldsmith van decidir realitzar un concert simultani entre Londres i Filadèlfia comptant amb la presència de grans figures de la música, les cançons dels quals també sonaran al llarg d’aquest, com van ser The Who, Elton John, David Bowie, George Michael, Madonna, Paul Young, Elvis Costello, Queen, Sade, Sting, entre molts d’altres.

im04- Els Macroconcerts.

Al llarg de la història de la música popular s’han vingut celebrant diferents macroconcerts relacionats amb causes socials, davant l’atenció social que han despertat certs fets com mostrar la disconformitat davant de conflictes armats i reclamar la pau (Festival de Woodstock, One Love Concert, La Paz Sin Fronteras); respondre a diferents crisis humanitàries que s’esdevenen a diferents indrets del món (Live Aid, Bangladesh, Kampuchea, Freddie Mercury, 46664…); la denúncia de certes situacions polítiques; concerts celebrats per conscienciar sobre el medi ambient… Aquests concerts han deixat testimoni de l’activisme social i musical existent a Europa i Estats Units d’Amèrica, però també a d’altres indrets on la música intenta donar a conèixer situacions que requereixen una resposta immediata. Cançons composades per denunciar crisis humanitàries (Bangladesh; Cambodia), l’Apartheid (Mandela Day; Biko; Sun city...); d’altres sobre la SIDA (Somebody to love); i també cançons de pau (Odio por amor) o pel respecte al medi ambient (Hey you), seran analitzades en aquest programa.im05- La música de protesta: La Nova Cançó, La Chanson, La Nueva Canción Latinoamericana.

Durant els anys seixanta van aparèixer diferents moviments musicals amb la voluntat de denunciar l’existència de diferents règims polítics instaurats al poder. Van ser moviments que tan sols amb les seves veus i guitarres, van convertir-se en les veus de protesta reclamant la democràcia, la llibertat, el respecte a les cultures que s’estaven oprimint per part de diferents règims polítics... De Catalunya, destaca La Nova Cançó Catalana, integrada per músics com Raimon, Lluís Llach, Joan Isaac, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat... que van alçar les seves veus davant la dictadura Franquista. Veus també que arriben de França, amb La Chanson, on cantants com Brassens o George Moustaki van tractar temes de crítica política i social mitjançant les seves cançons. I finalment els representats del moviment conegut com La Nueva Canción Latinoamericana, del qual van destacar figures com Violeta Parra, Victor Jara, Mercedes Sosa...
im06- La música, les dones i la pau.

La veu de la dona al llarg de la història de la música ha estat silenciada durant molts anys, silenci que gradualment s’ha anat trencant. En aquest programa seran elles les qui portaran la veu cantant, compartint els seus pensaments, visions, idees, relacionades tant amb l’univers femení com amb el seu entorn diari intentant transformar certes situacions que els impedeixen satisfer les seves necessitats bàsiques. Cançons que són declaracions feministes; d’altres que ens remeten a moviments de dones que han intentat denunciar la violència de certes situacions; un himne composat per moltes d’elles que intenta plasmar les seves lluites i somnis; d’altres que s’han convertit en la veu representant dels seus països, portant la seva cultura als nivells més alts; veus de protesta actuals; veus que reclamen la llibertat, la pau, la reconciliació... Així com d’altres cançons composades també per homes i que ens transmeten diferents realitats femenines.v
im07- La música i el medi ambient.

Des de l’àmbit musical molts artistes venen composant cançons o organitzant diferents esdeveniments per fer sentir la veu del planeta davant la preocupació i gravetat dels problemes ecològics que ens afecten. De les cançons pioneres en aquest àmbit, a les més actuals, escoltarem diferents maneres d’entendre el tema, des de l’alarmisme a d’altres que criden a l’actuació per intentar transformar la realitat que ens envolta. Cantants de parla anglesa com Boney M, Cat Stevens, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Michael Jackson, Jamiroquai... als de parla catalana com Els Gossos o el Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, i també als de parla castellana com Las niñas, Maná, La unión, i Macaco, que tots ells i elles, han composat cançons que giren al voltant del tema del medi ambient, de la necessitat de respectar la naturalesa, cançons sobre la contaminació ambiental, de l’extinció d’espècies animals, de la tala de boscos, de la destrucció general del medi, etc.
im08- La música i ‘migrasons’.

En aquest programa farem un recorregut musical de cançons que ens transmeten històries en moviment, històries de persones que decideixen marxar dels seus països i començar les seves vides a nous llocs, buscant nous horitzons, noves oportunitats... També cançons que ens descriuen les noves realitats que han d’afrontar els nouvinguts a les noves terres; cançons que ens pregunten per la identitat de les persones, dels viatjants del món... Algunes cançons ens transmeten històries difícils, històries dures, d’altres en canvi, celebren la diversitat i la barreja entre les cultures, convertides en sonoritats cada vegada més presents en el panorama musical. Mitjançant cançons de grups catalans i espanyols i de cançons de cantants llatinoamericans, ens acostarem a aquesta realitat, on les cançons esdevenen respostes musicals al fenomen de la migració que s’esdevé a diferents països del món: migracions produïdes per motius econòmics, població del nord d’Àfrica que es desplaça cap a la Unió Europea, població de Mèxic cap als EUA... cançons que transmeten aquestes realitats i moltes d’altres.
im09- Aiguallum.

Per tancar el cicle de l’Acció Musical Global ens acomiadem amb un programa diferent. Fins ara hem donat a conèixer respostes musicals ocorregudes davant de certes realitats del món, i avui volem centrar-nos en una iniciativa molt propera, realitzada a la ciutat de Manresa, lloc en el que hem estat gravant tots aquests programes. Parlarem del projecte Aiguallum, un projecte que ha culminat en la realització d’un cd-llibret en el que han participat 21 nous Manresans procedents de diferents països del món, amb l’objectiu d’utilitzar la música com a pont de cohesió entre els col·lectius de nouvinguts que viuen a la ciutat. Ens acompanyen entre nosaltres Anna Vilajosana, coordinadora del PEC (Programa Educatiu de Ciutat) de l’Ajuntament de Manresa i alguns dels músics que han participat en el projecte: Lou Hevly, Touty Lamine, Sean Silla i Javi Gianno.

 

Plaça del Coneixement - Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB, 08193 Bellaterra, España - Tel. (+34) 93 586 88 42 
    Fax. (+34) 93 581 32 94 - escolapau@uab.cat