Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 22, Novembre/Desembre 2012
Agenda
La responsabilitat de les empreses a l'àmbit dels drets humans (en castellà)
Lloc per determinar
Del 24 de gener al 7 de març
Dijous de 16:00 a 20:30
Coordinat per Maria Prandi

Activitat per adquirir nocions bàsiques sobre la Responsabilitat Social Empresarial: introducció a la RSE; empresa i grups d'interès; eines per a la gestió de la RSE; la RSE en les pimes; els informes de RSE.
Cultura de pau i gestió de conflictes
Facultat Ciències Polítiques UAB
De l'11 de febrer al 6 de maig
Dilluns i dimecres de 13:30 a 15:00
Per Vicenç Fisas i personal investigador de l' ECP

Activitat per adquirir nocions bàsiques sobre cultura de pau, gestió noviolenta de conflictes, conflictes armats, construcció de pau i acció noviolenta.
Intervenció davant la crisis en situacions d'alta intensitat emocional
Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB
Del 15 al 23 de febrer
Divendres de 15:00 a 20:00 i dissabtes de 10:00 a 19:00
Per Sara Carro i Neus Andreu, de la Cooperativa Fila a l'Agulla

Curs per treballar l'habilitat per sostenir i intervenir en situacions d'alta intensitat emocional utilitzant el Treball per Processos
Gènere, educació i cultura de pau
UAB, aula per determinar
Dies 1, 2, 15 i 16 de març
Divendres (8 i 15 de març) de 16:00 a 20:00
Dissabte 9 de març tot el dia i dissabte 16 de març de 09:00 a 14:00

Adquirir recursos per facilitar la promoció d'un sistema de valors que vagi més enllà de la categorització del gènere i una nova cultura del conflicte que permeti abordar-lo de forma constructiva, creativa i noviolenta.
Publicacions periòdiques:
Semàfor
Del Semàfor número 269 destaquem la denúncia presentada per Amnistia Internacional contra el govern de Bahrain; la presa de control de Goma per part del grup rebel congolès M23; el nou brot de violència a Índia i l'escalada de violència entre Israel i Palestina per l'operació militar sobre Gaza Pilar Defensiu. En matèria d'avenços, cal fer esment de l'inici del diàleg de pau entre el Govern colombià i les FARC i de l'alto el foc unilateral de dos mesos anunciat per les FARC. També destaquem el reinici de relacions diplomàtiques entre Etiòpia i Qatar després de quatre anys de distanciament i la disposició del govern turc d'establir nous contactes amb el PKK.

Llegir: http://escolapau.uab.cat
El Semàfor número 270 inclou, en matèria de reculades, la decisió del president d'Egipte d'ampliar els seus poders per decret; els nous enfrontaments a Trípoli entre partidaris i detractors del règim sirià i l'ofensiva a gran escala per part del govern de Myanmar contra el grup armat kachin KIO. En matèria d'avenços, destaquem el compromís entre el govern de RD Congo i el M23 de que aquest últim es retiri de Goma i d'iniciar converses de pau a Kampala amb la mediació d'Uganda, i l'anunci per part del govern turc del reinici de converses amb el PKK amb Abdullah Öcalan, líder del grup, com a interlocutor.

Llegir: http://escolapau.uab.cat
Butlletí de Justícia Transicional
El Butlletí n º 33 recull, entre altres, la decisió de l'Assemblea General de l'ONU de reconèixer Palestina 'estat membre no observador' de l'organització; el tercer judici a l'Argentina pels crims comesos a l'antiga Escuela de Mecánica de la Armada (ESMA), entre ells els "vols de la mort"; el procés obert a Xile contra set ex oficials de l'Exèrcit com a responsables de l'assassinat del cantautor Víctor Jara, el 16 de setembre de 1973 i la decisió del govern del Brasil de que la Comissió de la Veritat que investiga les violacions de drets humans perpetrades al país durant la dictadura, també examini el paper de l'església catòlica i evangèlica durant aquella època.

Llegir: http://escolapau.uab.cat
Publicacions i recursos
El conflicto palestino-israelí y escenarios de futuro [El conflicte palestí-israelià i escenaris de futur] (en castellà)
26 de novembre
Per Pamela Urrutia

Anàlisi sobre el procés de pau palestí-israelià i les seves perspectives. Comentari a l'article del professor Marcos Peckel sobre els escenaris de solució al conflicte.

Descàrrega: escolapau.uab.cat
Una política de pau i seguretat per a la Catalunya del futur [Una política de paz y seguridad para la Cataluña del futuro] (en castellà)
9 de novembre
Per Vicenç Fisas

Ara que es comença a debatre com voldríem que fos la Catalunya del futur, l'autor considera oportú reflexionar sobre el disseny de la política de seguretat i de pau de la Generalitat a mig termini.

Descàrrega: escolapau.uab.cat
L'ECP als mitjans
La data d'alliberament de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres és una incògnita un any després del seu segrest
Agència Catalana de Notícies
10 de novembre
Per Josep Maria Royo

Alguns captiveris a Somàlia, on resten retingudes les cooperants de Metges Sense Fronteres (MSF) Montserrat Serra i Blanca Thiebaut, han estat d'una sola setmana, mentre que altres ja superen els tres anys i es desconeix fins quan seguiran sent una incògnita.

Més informació: http://www.acn.cat
Països en Conflicte - República Democràtica del Congo [Países en conflicto – República Democrática del Congo] (en castellà)
Rtve.es
12 de novembre
Per Josep Maria Royo

Es diu que és el conflicte més sagnant des de la II Guerra Mundial i que els recursos naturals són una maledicció perquè per ells lluiten molts actors locals, regionals i internacionals mentre la població civil s'endú la pitjor part.

Més informació: http://www.rtve.es
La paz requiere amnistia [La pau requereix amnnistia] (en castellà)
El Espectador (Colòmbia)
2 de desembre
Entrevista a Vicenç Fisas

Vincenç Fisas analitza el procés que segueixen el Govern colombià i les FARC. En opinió de l'autor, les claus són molta veritat, perdó i reparació.

Més informació: escolapau.uab.cat
Postconflicto y postviolencia armada [Postconflicte i postviolència armada] (en castellà)
El Tiempo (Colòmbia)
14 de desembre
Per Vicenç Fisas

Iniciats els diàlegs de pau entre el Govern i les FARC, l'autor considera oportú començar a pensar en el que anomena 'postconflicte', si bé de fet seria apropiat referir-se a la postviolència armada, és a dir, al que succeiria si finalitzés la confrontació armada present.

Més informació: escolapau.uab.cat
Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat/newsletter/news22c.html

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.