Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 28, Gener-Febrer 2014
Anuari de processos de pau 2014
En aquesta novena edició de l'Anuari de Processos de Pau s'analitzen 50 processos de negociació existents al món. Dels conflictes finalitzats en els darres trenta anys, el 80% ho han estat mitjançant acords de pau. (en castellà)

Descàrrega: http://escolapau.uab.es
Agenda
Curs “Cultura de Pau i Gestió de Conflictes“
A partir del 3 de març, dilluns i dimecres de 13:30 a 15:00
A la UAB
Per l’equip de la ECP

Curs d’introducció a la cultura de pau, activitat per adquirir nocions bàsiques sobre cultura de pau, gestió noviolenta de conflictes, conflictes armats, construcció de pau i acció noviolenta. Activitat amb reconeixement de crèdits de lliure elecció per a l’alumnat de la UAB.

Més informació: http://escolapau.uab.es
Curs “Educació per la pau i en el conflicte”
Els dies 28 de febrer, 1, 14, 15 i 26 de març
A la UAB
Per Marina Caireta

Aquesta activitat s’adreça a educadors/es, estudiants universitaris i qualsevol persona interessada busca desenvolupar els coneixements, valors i aptituds de l'educació per la pau des d'un enfocament socioafectiu. S'incidirà especialment en el repte d'educar en i per al conflicte. Activitat amb reconeixement de crèdits de lliure elecció per a l’alumnat de la UAB.

Més informació: http://escolapau.uab.es
Taller “Criteris per valorar materials d’educació per la pau”
Federació Catalana d’ONGs
Dijous 6 de març a les 18h
Per Marina Caireta

Taller fet en el marc del projecte “Criteris de consens en relació als recursos educatius de Cultura de Pau”, impulsat per Edualter, juntament amb l’ECP i la cooperativa Filalagulla.
Curs “Gènere, educació i cultura de pau
Els dies 7, 8, 21 i 22 de març
A la UAB
Per Carles Vidal

Activitat per adquirir recursos per facilitar la promoció d'un sistema de valors que vagi més enllà de la categorització del gènere i fomentar una nova cultura del conflicte que permeti abordar-lo de forma constructiva, creativa i noviolenta. Activitat amb reconeixement de crèdits de lliure elecció per a l’alumnat de la UAB.

Més informació: http://escolapau.uab.es
Jornades "De la Banya d’Àfrica al Sahel: la ruta de la fam i el desarrelament"
13 de març del 2014
Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

El investigador de la ECP Josep Mª Royo Aspa, intervé i modera la sessió.”Reflexions i rendició de comptes sobre les intervencions humanitàries a Mali, la regió de la Banya d‘Àfrica i Haití", una jornada per a rendir comptes sobre diferents accions humanitàries que s'han portat a terme en els últims quatre anys en aquestes regions, analitzar els impacte i per presentar casos concrets d'intervenció.

Organitza el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ACNUR, UNICEF i Casa d'Haití.
"La República Democràtica del Congo: reptes locals i globals pe a posar fi als conflictes dels Grans Llacs"
Divendres 14 de març, a les 20h
Sala d'Actes de la Biblioteca de Caldes de Montbui
Per Josep Maria Royo Aspa

L’ investigador de la ECP Josep Mª Royo Aspa reflexionarà sobre les iniciatives nacionals i internacionals que lluiten per fer front a aquesta problemática.
Organitza Caldes Solidària.

Més informació: http://caldessolidaria.entitatsdecaldes.cat
Publicacions i recursos
El dia després d’un acord de pau
Dissabte, 30 de novembre
Vicenç Fisas, director de l’ECP

Una vegada firmat un acord de pau, s’inicia el postconflicte, una etapa, que pot ser llarga, Un acord de pau només és útil quan hi ha possibilitats de transformar els acords en realitats. L’artícle repassa els aspectos que cal implementar.

Llegir: http://escolapau.uab.cat
L'ECP als mitjans
Kony 2013: nova campanya mediàtica a l’horitzó?
25 de novembre
Blog Africa no és un país, El País
Per Josep Mª Royo Aspa

En els darrers dies ha transcendit que el líder rebel ugandès, Joseph Kony, podria estar negociant la seva rendició amb el Govern de la República Centreafricana.[castellà]

Llegir: http://blogs.elpais.com
Conflictes a l'Àfrica: si vis pacem, para bellum
Blogs Paz: en construcción, El País
22 de gener
Per Josep Mª Royo Aspa

Des de la fi de la Guerra Freda al continent africà s'ha convertit en el laboratori d'idees de la comunitat internacional en el camp de la pau, la defensa dels drets humans, la cooperació al desenvolupament i la seguretat internacional. I encara que alguns ho neguin, el continent africà segueix sent un dels principals camps de batalla actuals del sistema capitalista on les antigues metròpolis colonials (França i Regne Unit) han deixat pas als EUA, Xina, Índia, Brasil i Turquia. [castellà]

Llegir: http://blogs.elpais.com
Les dones sirianes, les grans absents de Ginebra II
Blogs Paz: en construcción, El País
24 de febrer
Per Pamela Urrutia y María Villellas

L'octubre de l'any 2000 el Consell de Seguretat de l'ONU aprovava la resolució 1325, es tractava de la primera vegada que aquest organisme abordava la qüestió de les dones, la pau i la seguretat. Entre altres qüestions, la resolució 1325 instava que es garanteixi la presència de les dones en els processos de pau. No obstant això, més d'una dècada després el balanç no és positiu i bona prova d'això és la situació a Síria. [castellà]

Llegir: http://blogs.elpais.com
Les dones siries demanen la seva veu
El Mundo
14 de febrer

La periodista Rosa Meneses entrevista a les investigadores de l’ECP Maria Villellas i Pamela Urrutia sobre el paper de les dones síries a les negociacions de pau. [castellà]

Llegir: http://escolapau.uab.cat
República Centreafricana: crònica d'una guerra anunciada
12 de febrer
Blogs Paz: en construcción, El País
Per Josep Maria Royo Aspa i Albert Caramés

Aquest article reflexiona sobre la situació d'un país, la República Centreafricana, amb gairebé 850.000 dels seus 4,6 milions d'habitants desplaçat per la violència i més de mil víctimes mortals des de desembre de 2013. [castellà]

Llegir: http://blogs.elpais.com
Publicacions periòdiques:
Observatori de Conflictes i Construcció de Pau [en castellà i anglès]
L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

Més informació: http://escolapau.uab.cat
Observatorio de Justicia Transicional [en castellà i anglès]
L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.

Més informació: http://escolapau.uab.cat
I a més...
Jorge Barudy ve a la Diplomatura de Cultura de Pau
El reconegut professor imparteix les sessions dels dies 23 i 28 de gener al postgrau parlant sobre els bons tractes a la infància i al promoció de la resiliència infantil com a pilars mentals de la solidaritat en una cultura de pau.

Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.