Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 30, Maig-Juny 2014
Alerta 2014!
Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau
La 13a edició de l'anuari ofereix una radiografia de les tendències i dinàmiques a nivell mundial pel que fa a les característiques i l'evolució dels conflictes armats, les tensions i els processos de pau, així com la dimensió de gènere en la construcció de pau. També identifica factors de risc i oportunitats per a la construcció de pau.

Alerta 2014! està publicat per l'editorial Icaria en castellà i anglès. Aquesta nova edició inclou un pròleg de Christine Bell, experta en processos de pau i justícia transicional així com comentaris a la contraportada de Antje Herrberg, experta en mediació i directora executiva de Mediateur; Laurent Goetschel, director de Swisspeace; i Jordi Armadans, director de FundiPau.

Descàrrega: http://escolapau.uab.es
Agenda
Preinscripcions obertes per la 16ª edició de la Diplomatura de Cultura de Pau 2014-2015
El curs comença el 23 d’octubre de 2014 fins el 2 de juny de 2015.
Dimarts i dijous de 16.00h a 20.00h.
A la UAB.

S'obren preinscripcions per a participar a la Diplomatura de Cultura de Pau. Aquest curs permet endinsar-se en tres dimensions de la Cultura de Pau: a) els fonaments de l’educació i la recerca de la pau (mòdul 1), on es practiquen les principals habilitats necessàries per a transformar conflictes i s’analitzen els fonaments de la investigació per la pau. b) L'anàlisi dels conflictes armats i altres violències (mòdul 2), que analitza diferents facetes de la violència estructural i cultural, i de la violència directa armada. c) I la construcció de pau, que aborda diferents formes de transformar un context violent.

Més informació: http://escolapau.uab.cat/diplo2014/
Curs "L'aula de ciències i tecnologia com a espai per a l'educació per al Desenvolupament Humà"
Del 30 de juny a l'15 de juliol
Curs telemàtic

Curs per facilitar eines teòrico-pràctiques al professorat de ciència i tecnologia d'educació secundària, per vincular les seves matèries a la comprensió del desenvolupament humà i sostenible i els objectius del mil•lenni.
Organitzat per l'ICE i la Càtedra per la Sostenibilitat de la UPC i coordinat per la ECP.

Més informació: http://aplitic.xtec.cat
El conflicte kurd a Turquia
3 de juliol, de 9.30 a 11.30h
Per Ana Villellas
Centre Cultural Metropolità Tecla Sala, Hospitalet de Llobregat

La investigadora de l’ECP imparteix una sessió sobre els antecedents, l’evolució i els reptes actuals de la qüestió kurda a Turquia, com a part del curs "Conflictes actuals i cooperació internacional", organitzat per la Universitat de Barcelona entre el 30 de juny i el 4 de juliol.
Conferència "El conflicte del Sàhara Occidental en perspectiva internacional"
24 de novembre, de 18 a 19h
Per Pamela Urrutia
Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Sabadell

Pamela Urrutia, investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de la ECP, oferirà una xarrada sobre el Sàhara Occidental, escenari de un conflicte prolongat però que, al mateix temps, rep una escassa atenció internacional.
L'ECP als mitjans
Perspectiva sobre el procés de pau a Colòmbia a nivell internacional
RCN-Radio (Colòmbia)
Divendres, 30 de maig
Vicenç Fisas, director de l’ECP.

En l’entrevista pel programa “Hablemos de paz”, el director de l’ECP parla sobre la perspectiva del procés de pau entre el Govern i les FARC.

Escoltar: http://www.rcnradio.com
El director de l’ECP parla de diàlegs amb les FARC i l’ELN
W-radio (Colòmbia)
Dijous, 12 de juny
Vicenç Fisas, director de l’ECP.

En l’entrevista, Vicenç Fisas assenyala que els processos de pau no depenen només del Govern i la guerrilla sinó que també de l'opinió pública i de les víctimes. El director de l’ECP també parla del lliurament d'armes.

Escoltar: http://www.wradio.com.co
Violència sexual com a arma de guerra
Programa Punto de Fuga, Cadena Ser
Dilluns, 16 de juny
Per María Villellas

Entrevista sobre la violència sexual com a arma de guerra amb l'investigadora de l’ECP María Villellas Ariño amb motiu de la cimera global a Londres sobre aquesta violència. (A partir del minut 01:06:50).

Escoltar: http://www.cadenaser.com
La paz como estrategia electoral en Colombia [La pau com a estratègia electoral a Colòmbia]
El País
Dilluns, 16 de juny
Per Vicenç Fisas, director de l’ECP.

Article de reflexió sobre el posicionament dels dos candidats a la presidència de Colòmbia respecte el procés de pau i les negociacions amb les guerrilles.[castellà]

Llegir: http://escolapau.uab.cat
Publicacions i recursos
Competencias y EpD: una propuesta para la integración de la educación para el desarrollo en el ámbito escolar. [ Competències i EpD: una proposta per a la integració de l'educació per al desenvolupament en l'àmbit escolar]
17 de juny de 2014
Per Cécile Barbeito, Alex Egea, Mariano Flores, Clara Massip
II Congrés Internacional d'Estudis del Desenvolupament, Huelva

L'article presenta i justifica una proposta curricular amb enfocament competencial que concreta les finalitats educatives, els continguts d'aprenentatge, i els criteris d'avaluació per a educar en l'educació pel desenvolupament, la pau, els drets humans, la interculturalitat, el medi ambient i el gènere.[castellà]

Llegir: http://escolapau.uab.cat
Conflictes i processos de pau contemporanis
Dilluns, 12 de maig
Vicenç Fisas, Director de

¿Seguirem durant el segle XXI la senda destructiva del segle anterior o, per contra ,hi ha motius per pensar que hem entrat en un nou cicle pel que fa a conflictivitat es refereix? L’autor reflexiona sobre l’evolució dels conflictes armats al segle XXI.

Llegir: http://escolapau.uab.cat
Movimientos de mujeres por la paz, un siglo haciendo impensable la guerra [Moviments de dones per la pau, un segle fent impensable la guerra]
Blogs Paz: en construcción, El País
2 de maig
Per María Villellas

Un segle després que 1.200 dones exigissin la fi de la I º Guerra Mundial a l'Haia, dones de tot el món segueixen treballant local i internacionalment contra la violència patriarcal dels conflictes armats i denunciant que la violència contra les dones en els conflictes armats no és sinó una ampliació de la violència contra les dones en temps de pau. [castellà]

Llegir: http://blogs.elpais.com
Publicacions periòdiques:
Observatori de Conflictes i Construcció de Pau [en castellà i anglès]
L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

Més informació: http://escolapau.uab.cat
Observatorio de Justicia Transicional [en castellà i anglès]
L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.

Més informació: http://escolapau.uab.cat
Gènere i pau [en castellà i anglès]
L'ECP publica el segon número de la publicació trimestral en línia “Gènere i Pau”, que ofereix informació i anàlisi de l'agenda internacional de dones, pau i seguretat. Entre d'altres temes, aquest nou volum inclou una anàlisi sobre la cimera internacional sobre violència sexual a Londres i informació sobre la violència sexual a la República Centreafricana.
Aquesta publicació compta amb el suport del Ministeri d'Exteriors de Noruega.

Llegir: http://escolapau.uab.cat
I a més...
• l'Anuari de Processos de Pau, en anglès, ha sortit com a lectura recomanada al portal d’internet "peacemaker" de Nacions Unides. Descàrrega: http://peacemaker.un.org

• El passat 6 de juny, la investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar a la jornada "Aplicació de la Mediació en la Resolució de Conflictes a la Mediterrània", organitzada pel Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació (MAEC) i l'Associació Espanyola de Professors de Dret Internacional i Relacions Internacionals (AEPDIRI).

• Josep Maria Royo va realitzar una conferència el passat 5 de juny a Logronyo titulada "La República Democràtica del Congo: dilemes i reptes per construir la pau als Grans Llacs", organitzada per la Fundació FISC, Logronyo.

Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.