Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 36, Març-Abril 2015
Anuari de processos de pau 2015

Aquest anuari analitza 36 contexts, ja sigui en conflictes armats o en antics conflictes armats que encara estan en fase de negociació. Pel que fa als conflictes finalitzats en els darrers 30 anys (59), el 75% ho han fet mitjançant un acord de pau, la qual cosa reafirma la via de la negociació com a mitjà de resolución de conflictes.(en castellà i anglès)
http://escolapau.uab.cat.

L'ECP participa a un projecte de la UE
Projecte WOSCAP (Whole-of-Society Conflict Prevention and Peacebuilding): L’ECP participa en el consorci internacional, escollit per la Comissió Europea, per fer aquest projecte per enfortir les capacitats de la UE en prevenció de conflictes i construcció de pau. El projecte, -en el marc del Programa de Recerca Horitzó 2020-, serà implementat per un consorci liderat per GPPAC i integrat -a més de l'ECP-, per la Universitat d'Utrecht, la London School of Economics, la Fundació Berghof, l'Association Group Essec i organitzacions dels països casos d'estudi (Mali, Iemen, Geòrgia i Ucraïna). El treball de l'ECP se centrarà en la integració de la perspectiva de gènere en la prevenció de conflictes i la construcció de pau.
Agenda
Taller d’educació per la pau “Arremanguem-nos a favor de la pau”
4, 8, 11 i 18 de maig, 9:00
Escola Pedagògium Cos i escola Vedruna, Sant Boi de Llobregat
Per Marina Caireta

Taller d’introducció a l’educació per la pau on els infants de tercer i sisè, a través de jocs, reflexionen sobre els conceptes de violència, pau i conflicte i allò que poden fer ells i elles per la pau.
Organitzat per l’Ajuntament de Sant Boi. Fet en col·laboració amb el Grup d’Educació per la Pau.
Taller sobre dimensió de gènere en els conflictes armats i el paper de les dones en la construcció de la pau
12 de maig, 16: 30-18: 00
Sala Polivalent, Edifici R, UAB
Per Ana Villellas

En el marc del taller “Acció política, participació i gènere”, aquesta sessió se centrarà en la incorporació de la dimensió de gènere en l'anàlisi dels conflictes armats, els seus impactes específics sobre homes i dones, així com la participació de les dones en l'àmbit de la construcció de la pau.
El taller està dirigit a persones implicades en l'associacionisme, l'activisme polític i la participació. Es requereix inscripció prèvia a través de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB.
Organitza l'Observatori per a la Igualtat de la UAB
Comunitat de coneixement en transformació de conflictes
15 de maig a les 12:00
Casal de Barri Folch i Torres, Barcelona
Per Cécile Barbeito

Nova sessió presencial del grup d’educadors/es de carrer i gestors/es de conflictes de l’empresa Progess SL en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Capacitació per a la pau i la transformació de conflictes a l’espai públic i comunitari”. El treball presencial es complementa amb el suport d’una plataforma online.
Taller de educació per la pau
26 maig, 8:15
IES Jaume Almera, Vilassar de Dalt.

Taller sobre l’impacte dels conflictes armats i de la violència per alumnat de segon d’ESO.
Organitzat per Comissió Dindori de Cooperació Internacional. En col·laboració amb el Grup d’Educació per la Pau.
Xerrada sobre la dimensió de gènere en les guerres i la construcció de la pau
26 de maig, 19:00
Biblioteca Vapor Badia, Sabadell
Per Ana Villellas

En motiu del Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament (24 de maig), s’organitza aquest acte sobre l'impacte dels conflictes armats en les dones, els rols de gènere en les guerres i la participació de les dones en els processos i iniciatives de pau. Tancarà l’acte un espai musical sobre dones i pau.
Organitza Coordinadora Un Altre Món És Possible.
Debats i alternatives locals i globals al conflicte dels Grans Llacs
27 de maig, a les 19:00
Donosti
Per Josep Maria Royo

L’ECP participa al seminari Expolio de los Recursos Naturales en África sobre la situació a la República Democràtica del Congo.
Organitzat per REDES Gipuzkoa.
Taula rodona sobre el paper de la dona en el conflicte Israel-Palestina
18 de juny, 18.30
Fundació Fernando de Castro, Madrid

La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia participa en aquesta activitat organitzada per Amnistia Internacional amb motiu del primer aniversari de l'operació israeliana Marge Protector a Gaza.
L'ECP als mitjans
Publicacions i recursos
Publicacions periòdiques:


Gener - Març 2015
Informe trimestral que analitza els conflictes armats, les tensions polítiques i els processos de pau.


Género y paz

Abril 2015
Publicació trimestral que ofereix informació i anàlisi de l'agenda internacional sobre dones, pau i seguretat amb especial èmfasi en l'impacte de gènere dels conflictes armats i les iniciatives de construcció de pau liderades per dones o amb perspectiva de gènere.


L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.

I a més...
Diplomatura de Cultura de Pau
Obertes les pre-inscripcions per a 17ª edició. Del 20 d'octubre de 2015 al 26 de maig de 2016. La Diplomatura s’organitza en tres mòduls: "Fonaments de l'educació per la pau i la investigació per la pau", "Anàlisi dels conflictes armats i altres violències", i "Construcció de pau", impartits mitjançant gran diversitat de metodologies. Les inscripcions online es poden fer a: http://www.uab.cat/

• El 20 de març es va celebrar una reunió interna amb 25 treballadors de l'Ajuntament de Barcelona de diferents àrees educatives (Centres de Recursos Pedagògics, Consorci d'Educació de Barcelona, Agenda 21, Regidoria de Dona i Drets Civils, entre d'altres) per a presentar la “Guia d’orientacions pedagògiques per a la incorporació de l’Educació per al Desenvolupament en el currículum de primària i secundària des de la perspectiva de les competències bàsiques”. La Guia online va tenir molt bona acollida entre els assistents, que s'han compromès a difondre-la en els seus àmbits respectius.

• Pamela Urrutia va participar a “El-Hiwar Training and Information Course on Euro-Arab Relations”, una formació centrada en aprofundir de la Lliga Àrab, els seus diversos àmbits d'acció, desafiaments i perspectives de cooperació amb la UE. La investigadora de l'ECP va presentar la sessió dedicada al "Empoderament de les dones: reptes comuns i àrees d'acció conjunta". L'activitat, promoguda per la Comissió Europea, va estar organitzada pel College of Europe i el British Council.

• El passat 16 d’abril, la investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar en el fòrum “Iemen: "nou” focus d'inestabilitat regional”, en un debat organitzat per Beers & World. Més informació sobre la situació del Iemen: base de dades de conflictes i construcció de pau.

• L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo va participar com a portaveu de la Xarxa d'entitats per la RDC, juntament amb Justícia i Pau i la Lliga dels Drets dels Pobles, a una reunió organitzada per l'ACCD amb els parlamentaris catalans a la UE el 8 d'abril.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.