Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 37, Maig-Juny 2015
Alerta 2015

Alerta 2015! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau és un anuari que analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de quatre eixos: conflictes armats, tensions, processos de pau i dimensió de gènere en la construcció de pau. Aquest anàlisi permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals. Un dels seus objectius és posar la informació, l'anàlisi i la identificació de factors d'alerta i d'oportunitats de pau al servei d'aquells actors involucrats en la transformació de conflictes i la construcció de la pau.

La 14ª edició d'Alerta! inclou un pròleg de Camilla Schippa, directora de l’Institute for Economics and Peace, i reviews de Virginia Bouvier (USIP), Emilio Cassinello (Citpax) i Roxaneh Bazergan (UN, DPA). [informe en castellà i en anglès].

El procés de pau en Turquia i la dimensió de gènere
Aquest informe analitza el procés de diàleg entre Turquia i el PKK, des d’una perspectiva de gènere. A les dificultats generals a les que ha hagut de fer front el procés de pau des dels seus inicis a principis de 2013, s’afegeixen obstacles específics de gènere relatius a les resistències a la participació de les dones. Tot i així, durant 2015 es va donar llum verda a la participació formal del moviment de dones kurdes, que en els darrers anys ha desenvolupat demandes específiques i transversals.
Agenda
Conferència “Què és ser ciutadà del món? L’experiència del treball per la pau”
22 de juliol a les 17:00
Parc Paul Mistral de Grenoble, França
Per Cécile Barbeito

Intercanvi d’experiències de diferents països en el marc de les jornades "Le Monde Oh! Parc" (en francès) Organitzada per l’École de la Paix i Tetraktys.
Conferència "Reptes després de la signatura de la pau"
15 de juliol a les 9:30
Centre Borja de Sant Cugat
Per Jordi Urgell

En el marc del "XXX Curs d'estiu 2015: els fils que mouen els conflictes" Organitzat per la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat.
Conferència “Conflictes armats i construcció de pau amb perspectiva de gènere”
7 de juliol a les 12:00.
Centre Cultural Metropolità Tecla Sala - L'Hospitalet de Llobregat
Per María Villellas

Sessió sobre la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de pau en el marc del curs d'estiu “La gestió dels conflictes des de la cooperació internacional”. Organitzat per la UB.
Conferència "Processos de pau al món: tendències i reptes"
6 de juliol a les 16:00
Centre Cultural Metropolità Tecla Sala- L’Hospitalet de Llobregat
Per Jordi Urgell

Conferència en el marc del curs d’estiu "Pau, memòria històrica i cooperació internacional" Organitzat per la UB.
L'ECP als mitjans
Publicacions i recursos
Publicacions periòdiques:
L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.

I a més...
• Convocatòria de 4 beques per a cobrir les despeses d’allotjament de 4 estudiants de la Diplomatura de Cultura de Pau que provenen de països en situació de conflicte armat o tensió. El termini per a presentar les candidatures és fins al 25 de juliol. Més informació a la web de l’ECP.

• L'informe de WILPF Through the Lens of Civil Society : Summary Report on the Public submissions to the Global Study on the Women , Peace and Security Agenda, que ha recopilat les recomanacions elaborades per la societat civil per a la revisió de 15 anys d'implementació de la resolució 1325, ha inclòs les propostes de l'ECP recollides en l'informe Augmentar la participació de les dones en els processos de pau. Presentació per a l'Estudi Global sobre Dones , Pau i Seguretat.

• Ana Villellas va participar en el seminari "Turkey: Elections and Beyond" organitzat pel CIDOB i CITpax el 12 de juny a Barcelona, al qual van assistir en format tancat més de 40 especialistes en Turquia. Entre les qüestions tractades es va abordar l'impacte de les eleccions a la qüestió kurda.

• David Forniès, cap de l'àrea de coneixement de CIEMEN, entrevista a la investigadora de l'ECP Ana Villellas sobre la qüestió kurda per al seu article en Crític sobre moviments independentistes encapçalats per l'esquerra. Es poden consultar extractes de l'entrevista a Crític i l'entrevista completa al blog de David Forniès.

• La investigadora de la ECP Pamela Urrutia va participar a la reunió anual del Foro de Investigación sobre el Mundo Árabe y Musulmán (FIMAM), a Sevilla els dies 11 i 12 de juny, on va presentar les publicacions de l’ECP Alerta 2015! i Gènere i Pau.

• Facilitació de tallers de formació en enfortiment de grups i resolució de conflictes amb educadores/as de campaments d’estiu del programa “Èxit-Estiu” de l’Ajuntament de Barcelona, del 19 al 26 de juny, a càrrec de Marina Caireta i Cécile Barbeito.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.