Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 40, Novembre-desembre 2015
Comprendre la crisi de les persones refugiades
Educació per a la Pau

En motiu del DENIP, us proposem un material didàctic que aporta claus sobre com els conflictes armats generen moviments de desplaçaments forçats de la població. Totes tres activitats, amb metodologies socio-afectives, estan pensades per ser aplicades en el marc del centre escolar o de moviments de lleure.


Oportunitats de pau i escenaris de risc per a 2016
Conflictes i Construcció de Pau

És una publicació que identifica escenaris i temes de l’agenda internacional que poden possibilitar, a curt o mitjà termini, la construcció de la pau o bé comportar un increment de la violència i la inestabilitat.

Resum executiu | Text complet
L'ECP als mitjans
Publicacions i recursos
I a més...
• Del 7 al 11 de novembre, el director de l’ECP, Vicenç Fisas, va visitar Colòmbia per presentar el seu darrer llibre titulat "Diplomacias de paz: negociar con grupos armados", amb la col.laboració del Norwegian Peacebuilding Resource Centre (NOREF) i presidit per l'ambaixador de Noruega a Colòmbia. A més de l'acte, realitzat a la Pontificia Universidad Javeriana (Bogotá), el director de l’ECP va mantenir sessions de treball amb diversos organismes governamentals i organitzacions de la societat civil.

• A mitjans de desembre, el director de l’ECP, Vicenç Fisas, i l'analista sobre la zona, Ana Villellas, van viatjar a Turquia convidats per l'organització local Barış Meclisi (Assemblea de Pau) per mantenir diverses reunions amb sectors polítics i socials, per tal d'analitzar el conflicte i la ruptura de negociacions amb la guerrilla kurda del PKK. El director de l’ECP va pronunciar una conferència a Istanbul titulada "Bases per a una solució negociada al conflicte kurd a Turquia", que va ser seguida per un nombrós públic i per molts mitjans de comunicació. El seguiment d'aquest context forma part de les activitats dels Programes de Processos de Pau i de Conflictes i Construcció de Pau de l'ECP i compte amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

• La investigadora de la ECP Pamela Urrutia participa a les jornades de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), dedicades aquest any a la “cultura de pau, seguretat i desarmament” i celebrades a Santiago de Compostela els dies 11, 12 i 13 de desembre. Pamela Urrutia va participar a la taula rodona “dones, armes, pau i seguretat” amb una xarrada sobre l’impacte en les dones de la guerra a Síria i el seu paper en iniciatives de diàleg, negociació i construcció de pau.

Agenda
Curs "Teixint fils d’emocions"
Del 12 de gener al 12 d’abril
Centre de Recursos Pedagògics de Pineda de Mar
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta

Curs dirigit a professorat de primària i secundària amb interès per explorar com fer educació per la pau des de la creativitat i el treball per competències tot aprofundint en un clima més saludable, ètic i comprensiu a les aules. El curs acompanya el professorat a desenvolupar un projecte des d’un enfocament competencial, on l’elaboració d’una arpillera esdevé l’excusa per impulsar un procés de creació i d’expressió emocional que acaba infiltrant altres àrees curriculars.

Més informació: https://arpilleresescolapau.wordpress.com
Formació "Cultura de pau i transformació de conflictes al barri del Besós"
del 15 de gener al 20 de maig, divendres de 12:00 a 14:30
Centre Cívic Besós (Barcelona)
Per Marina Caireta

Formació adreçada a professionals de l’àmbit educatiu i social que intervenen al barri del Besós. Es realitza en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Capacitació per a la pau i la transformació de conflictes a l’espai públic i comunitari”.

Organitzat en col·laboració amb El Servei d’Atenció a les Persones del Districte de Sant Martí. Amb el suport de l’ Ajuntament de Barcelona.
Curs "Cultura de pau i transformació de conflictes en l’espai públic"
del 14 de gener al 17 de març, dijous de 12:00 a 14:00
Districte de Sant Martí (Barcelona).
Per Marina Caireta

Curs de formació a professionals tècniques de barri del Districte de Sant Martí. Es realitza en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Capacitació per a la pau i la transformació de conflictes a l’espai públic i comunitari”.

Organitzat en col·laboració amb El Servei d’Atenció a les Persones del Districte de Sant Martí. Amb el suport de l’ Ajuntament de Barcelona.
Jornada de reflexió per a la millora de les intervencions d’EpD #Justícia Social
Sala d’actes, edifici Sans de la UB
Dimarts 19 de gener de 9:00 a 17:00

Jornada de reflexió per conèixer i reflexionar sobre els instruments que permeten valorar i sobre millorar les intervencions per a l’educació d’un món més just i quines són les propostes alternatives a nivell mundial.
Organitzat per Edualter en agrupació amb l’ECP i Coop. Filalagulla. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Més informació: http://www.edualter.org/
Curs “Educació, creativitat i conflicte”
Tegucigalpa (Hondures)
Del 25 al 29 de gener
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta

Aquest curs es dirigeix a mestres de la ciutat que estan estudiant un postgrau sobre l’ús de les arts com a eina educativa impartit pel Centro de Arte y Cultura de Tegucigalpa. Aquesta formació té com a objectiu fomentar la vivència i reflexió d'una cultura de convivència, diàleg i cohesió social al professorat d'educació infantil, infantil, primària i secundària des d'una visió comunitària a través d’eines d’educació per la pau, el conflicte i la creativitat.
Amb el suport de AECID.

Més informació: https://arpilleresescolapau.wordpress.com/
Taller “La mandala de la Pau. Eines per construir la pau dins la nostra aula”
Escola Pedagogium (Sant Boi)
Del 10 de febrer al 2 de març
Marina Caireta

Taller per treballar aquells conceptes bàsics (pau, violència i conflicte) que permeten als infants entendre què és la pau positiva, experimentar i reflexionar sobre algunes estratègies i recursos per caminar envers aquesta pau, i finalment decidir quines accions volen impulsar en la seva vida d’aula i prendre el compromís de fer-ho.
Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Més informació: http://escolapau.uab.cat
Taller Educació per la pau i en el conflicte
Ciències de l’Educació, UAB
Divendres 12 i 26 de febrer,de 16:00 a 20:00 i dissabte 13 de febrer, de 9:00 a 14:00 i de 15:30 a 18:30.
Marina Caireta

Taller per desenvolupar i posar en pràctica els coneixements, valors i aptituds de l'educació per la pau des d'un enfocament socioafectiu. S'incidirà especialment en el repte d'educar en i per al conflicte.
Adreçat a alumnat de la UAB com a activitat acadèmica de lliure elecció, i obert a qualsevol persona interessada.

Més informació: http://escolapau.uab.es
Publicacions periòdiques:
L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.