Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 41, Gener-Febrer 2016
Oportunitats de pau i escenaris de risc 2016 (anglès)
Conflictes i Construcció de Pau

Publicació que identifica escenaris i temes de l’agenda internacional que poden possibilitar, a curt o mitjà termini, la construcció de la pau o bé comportar un increment de la violència i la inestabilitat.

Resum executiu | Text complet
L'ECP als mitjans
Publicacions i recursos
I a més...
• El director de l’ECP, Vicenç Fisas, va participar com a panelista en el darrer Fòrum sobre el procés de negociació entre el Govern de Colòmbia i les FARC, que es va celebrar celebrar a Bogotà, el passat 9 de febrer, organitzat per Nacions Unides i la Universidad Nacional de Colòmbia. El Fòrum va debatre sobre els aspectes de verificació de l'alto el foc i implementació dels futurs acords de pau. El director de l’ECP, va mantener reunions amb diversos sectors de la societat colombiana.

• Els dies 8, 9 i 10 de febrer va tenir lloc a Barcelona el seminari de treball sobre Metodologia del projecte Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding (WOSCAP). La activitat va reunir investigadors i investigadores de la Université des Sciences Juridiques et Politiques de Bamako, del Political Development Forum de Sanaa, la London School of Economics, la Universidad de Utrecht i GPPAC. Durant la trobada es van analitzar els temes de investigació vinculats a la intervenció de la UE en Mali i Iemen, dos dels casos d’estudi del projecte. L’ECP va actuar com amfitriona del esdeveniment, que es va celebrar a la Casa de Convalescència de la UAB. Aquest projecte està finançat per la UE en el marc del programa Horitzó 2020.

Agenda
Curs "Teixint fils d'emocions. Treball amb persones discapacitades i famílies"
Fundació Marpi (Pineda de Mar)
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta
Del 16 de febrer al 12 d'abril, dimarts de 14:00 a 16:30

Aquesta formació té com objectiu fomentar la vivència i la reflexió d'una cultura de convivència, diàleg i cohesió social a les persones que participen de les activitats de la fundació Marpi (equip educatiu, participants i famílies) que treballa amb persones amb diversitat funcional.

Més informació: https://arpilleresescolapau.wordpress.com
Taller “La mandala de la Pau. Eines per construir la pau dins la nostra aula”
Escola Parellada i Escola Llor (Sant Boi de Llobregat)
Del 2 de març al 27 d’abril
Lizzy Palencia i Laura De la Orden

Alumnes en pràctiques de la Diplomatura de Cultura de Pau realitzen aquests tallers per treballar aquells conceptes bàsics (pau, violència i conflicte) que permeten als infants entendre què és la pau positiva, experimentar i reflexionar sobre algunes estratègies per caminar envers aquesta, i finalment decidir quines accions volen impulsar en la seva vida d’aula i prendre el compromís de fer-ho.
Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Més informació: http://escolapau.uab.cat
Cinc anys de guerra a Síria: Orígens, dinàmiques i conseqüències en la població
Teatre de Sant Esteve de Palautordera
Dissabte 5 de març, 18:00
Per Pamela Urrutia

Activitat de informació i sensibilització sobre la guerra a Síria i el seu impacte en la crisi de refugi. Organitzat per Sant Esteve Acull, amb la col•laboració de Stop Mare Mortum.
Taller "Eines de comunicació per divulgació i incidència de l'Agenda Dones Pau i Seguretat"
10 de març i 5 d’abril
IES El Til•ler (Les Franqueses del Vallès)
Per Mario Zamudio i Oscar Chamorro

L'IES El Til•ler realitza un taller sobre eines i recursos per a la comunicació i incidència a través de xarxes socials, per a alumnat que realitza un projecte de Servei Comunitari divulgant l'Agenda Dones, Pau i Seguretat. Aquest taller està dirigit per alumnes en pràctiques de la Diplomatura de Cultura de Pau i es realitza en el marc del projecte "Pedagogia de l'Agenda Dones, Pau i Seguretat”.
En col•laboració amb La Lliga dels Drets dels Pobles i el suport de l'ACCD.
Taller "El joc de Belfedar com a eina d'educació en el conflicte a l'ESO"
Dimarts, 8 de març a les 9:00
IES El Til•ler (Les Franqueses del Vallès)
Per Natalia Torres i Berta Maristany

Taller de capacitació a alumnes de 4t d'ESO per aprendre a utilitzar el joc Belfedar. Aquest joc desenvolupa habilitats socio-emocionals i per a la convivència, i fomenta la construcció de grup. L'alumnat participant realitzarà posteriorment un servei comunitari dinamitzant el joc per companys/es d'edats inferiors. Aquest joc és una eina d'educació per a la pau creat per la Université de la Paix que l'ECP difon i distribueix a l'Estat Espanyol. El taller és dinamitzat per alumnes en pràctiques de la Diplomatura en Cultura de Pau.
Amb el suport d'Evens Fundation.
Formació: Ucraïna, un conflicte oblidat?"
Sala d'actes de Lafede.cat, Barcelona
Dimecres 9 de març, de 18:00 a 21:00
Per Ana Villellas

Sessió sobre el conflicte armat a Ucraïna i les seves conseqüències humanitàries en el marc de la 5a edició del curs "Asil, Immigració i Drets Humans", organitzat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat. El curs té com a objectiu analitzar la situació i causes de desplaçament forçat i oferir eines relatives a la protecció internacional i la seva evolució així com en relació als principals aspectes d'acollida i acompanyament psicosocial a persones immigrades i refugiades.

Més informació: https://www.cear.es
Curs “Transformació de conflictes en l’àmbit escolar”
Del 9 de març al 14 d’abril
Departament d’Ensenyament (Barcelona)
Per Marina Caireta

Curs dirigit a personal d'administració i serveis de centres públics d'educació primària i secundària per facilitar eines d'abordatge del conflicte en el seu treball quotidià en els centres educatius.
Organitzat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Conferència “Mòbils, coltan i violacions dels drets humans a la República Democràtica del Congo”
Divendres 1 d’abril a les 19:00
Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (C/ Santaló, 37 de Barcelona)
Per Jose Royo Aspa
Curs "Creativitat, clau per la cultura de pau"
Intensiu cap de setmana. Divendres 1 i 15 d’abril, de 16:00 a 20:00 i dissabte 2 d’abril, de 9:00 a 14:00 i de 15:30 a 18:30. UAB (facultat d'educació)
Per Marina Caireta i Neus Bartrolí

Activitat per a desenvolupar i posar en pràctica la creativitat com a recurs fonamental per a la transformació noviolenta dels conflictes i la cultura de pau. Adreçat a alumnat de la UAB com a activitat acadèmica de lliure elecció, i obert a qualsevol persona interessada.

Més informació: http://escolapau.uab.es
Taller “Educar en el conflicte”
Del 6 al 20 d’abril
Casa d’Oficis (Sant Feliu de Llobregat)
Per Marina Caireta

Taller en el marc de la formació en “Dinamització Socio-cultural” adreçada a joves a l'atur per tal de formar-los i capacitar-los com a animadors/es sociocultural.
Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
Taller “Educar per a la pau i la transformació de conflictes en l’àmbit educatiu”
Del 19 d’abril al 10 de maig
Barcelona
Per Marina Caireta

Taller adreçat a educadors/es de la Fundació Educativa per l’Esport de Barcelona que treballen per educar en valors des de l’esport en barris desafavorits de la ciutat. Aquest taller es realitza en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Capacitació per a la pau i la transformació de conflictes”.
Amb el suport de Barcelona Solidària (Ajuntament de Barcelona).
Publicacions periòdiques:
L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.