Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 45, Setembre-Octubre 2016
“Barcelona, ciutat refugi” Dossier pel professorat i dossier per l’alumnat
Material didàctic que convida a l'alumnat a conèixer els motius pels quals hi ha persones refugiades i desplaçades, els seus drets; quines són les competències de les administracions en la seva acollida, i el rol de la ciutadania davant d'aquest repte. El material forma part del projecte de participació juvenil Audiència Pública impulsada per l’IMEB.

Més informació al web de l’IMEB i del Pla Barcelona Ciutat Refugi.
Publicacions i recursos
“Community of Practice Roundtable: The gender, peace and security agenda in mediation and dialogue processes” (en anglès)

Document de síntesi del seminari "L'agenda de gènere, pau i seguretat en processos de mediació i diàleg: el paper de les terceres parts. Lliçons per a l’UE ", organitzat per l'ECP al setembre a Barcelona en el marc del projecte internacional" Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding "(WOSCAP). Informe elaborat per María Villellas, Pamela Urrutia i Ana Villellas.
Més informació aquíViolència sexual en conflictes armats. Quaderns de Construcció de Pau 27

Aquest informe analitza la violència sexual en els conflictes armats, un fenomen invisibilitzat al llarg de la història. Recentment, la comunitat internacional ha mostrat una preocupació més gran per aquest tipus de violència, present en un important nombre de conflictes armats actius, i ha posat en marxa algunes iniciatives per donar resposta a aquesta greu violació dels drets humans. La violència sexual té lloc tant en contextos de pau com de conflicte armat, si bé l’existència d’un conflicte armat pot contribuir al seu increment. Aquest informe analitza causes i conseqüències d’aquest tipus de violència. Elaborat per Ana Villellas, Pamela Urrutia, Josep Maria Royo i María Villellas

Processos de pau amb perspectiva de gènere. Inclusivitat i participació. Quaderns de Construcció de Pau 26

Aquest informe analitza la integració de la perspectiva de gènere als processos de pau. Tot i que després de l’aprovació de la resolució 1325 sobre les dones, la pau i la seguretat s’han produït alguns avenços destacables, la majoria dels processos de pau que tenen lloc en l’actualitat segueixen reproduint dinàmiques patriarcals d’exclusió de les dones i de la perspectiva de gènere. No obstant això, cada vegada hi ha més evidències que sustenten que els processos inclusius en què no es reprodueixen dinàmiques d’exclusió de les dones i la societat civil obtenen millors resultats en termes de signatura d’acords així com de sostenibilitat en la implementació d’aquests. Elaborat per María Villellas Ariño
Agenda
Curs Migracions, Fronteres i Violències
Horari: 16.30h a 20.30h, dies 22, 23, 24, 29, 30 de novembre i 1 de desembre
Lloc: La Vaqueria de l’SCI Catalunya (C/ Carme, 95, baixos 2a, El Raval, BCNA)
Servei Civil Internacional de Catalunya
Per Josep Maria Royo i Cécile Barbeito

El curs de conflictologia del Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI-Cat) pretén dur a terme un anàlisi sobre els desplaçaments de població, les violències que els causen i les que se’n deriven dels controls legals i les lleis que violen els drets humans en l’intent de frenar aquestes migracions forçades. Els investigadors de l’ECP Cécile Barbeito i Josep Maria Royo impartiran dues sessions del curs.

Més informació aquí
Cursos sobre “Lideratge, resolució de conflictes i mediació”
9 i 16 de novembre de 9h a 14h, i 21 i 24 de novembre, de 9h a 14h
Departament d’Ensenyament, Via Augusta, 202, Barcelona
Primer curs impartit per Cécile Barbeito, i segon curs impartit per Marina Caireta

Cursos de formació interna adreçat a càrrecs intermedis del Departament d’Ensenyament sobre com liderar equips de manera a facilitar la gestió dels conflictes. Organitzat pel Departament d’Ensenyament (curs no obert a inscripcions externes).
Jornadas Dones Militars
17 de novembre de 17’30h a 21h
Auditori Blanquerna
Centre Delàs
Pamela Urrutia i María Villellas

El Centre Delàs d'Estudis per la Pau dedica les seves jornades anuals de 2016 a reflexionar sobre el paper de la dona en les estructures militars i conflictes armats, fent un repàs als diferents rols que poden exercir. La investigadora de l'ECP María Villellas participarà a una de les taules rodones, titulada Els rols de les dones en els conflictes armats, taula que estarà moderada per la investigadora de l'ECP Pamela Urrutia.

Més informació aquí
Jornades i Assemblea d’AIPAZ
24, 25 i 26 de novembre
Alcázar, Jerez de la Frontera (Cádiz)
Pamela Urrutia

Les Jornades de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), de la qual forma part l’ECP, tindran lloc a Jerez de la Frontera y estaran dedicades a las “Memoria(s) para la convivencia y construcción de futuro”. La investigadora de la ECP Pamela Urrutia participarà a les Jornades i la Assemblea anual que es celebrarà el dissabte 26 de novembre.

Més informació aquí
Assemblea General Extraordinària de LaFede.cat
29 de novembre
Barcelona
Josep Maria Royo

El proper 29 de novembre se celebra l'Assemblea General Extraordinària (AGE) de Lafede.cat Organitzacions per la Justícia Global, de la qual forma part l'ECP, i en la que es presentarà, entre d'altres qüestions, el Pla de Treball 2016-2017, els pressupostos de 2017 i es realitzarà una reflexió al voltant de qüestions vinculades al concepte de Justícia Global. L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo participarà en l'AGE en representació de l'ECP.

Més informació aquí
L'ECP als mitjans
14.10.16 Malgrat els obstacles, l'acord de Colòmbia continua sent un avanç crucial per una pau inclusiva. Ana Villellas, Pamela Urrutia I María Villellas - Global Observatory, International Peace Institute (en anglès)
11.10.16 Nacions Unides: renovar-se o morir. Josep Maria Royo - El País Blog Paz en Construcción (en castellà)
14.09.16 Dones, pau i seguretat: la igualtat de gènere en les polítiques de pau i seguretat. María Villellas Ariño - Real Instituto Elcano (en castellà)
08.09.16 S'esquerda la fotografia d'Etiòpia. Josep Maria Royo Aspa - Ara.cat
06.09.16 La situació a Myanmar. María Villellas – Ràdio Estel
I a més...
• Els dies 26 d’octubre, i 2, 3, 7, 8, i 10 de novembre s’han dut a terme formacions amb el professorat que posarà en pràctica el material didàctic “Barcelona, ciutat refugi” a les seves aules durant el curs escola 2016-2017. Aquestes formacions han tingut lloc a l’IMEB i als districtes de Nou Barris, Les Corts, Sarrià, Sant Andreu i Gràcia, i han estat dinamitzats per Cécile Barbeito, de l’ECP, Pablo Peralta, del Pla Barcelona Ciutat Refugi, i Luca Policastro, de QSL.

• Els dies 19 i 20 d’octubre s’han celebrat a Osijek (Croàcia) les reunions de coordinació del projecte “Educate. Nonviolent Conflict management for teachers” que té per objectiu incidir per a que l’educació en el conflicte s’inclogui de forma més sistemàtica a les formacions inicials i continuades del professorat. A la reunió, a la que ha participat la investigadora de l'ECP, Cécile Barbeito, s’ha parlat dels diferents canals existents o potencials per a fer incidència en aquest sentit per tal de publicar 6 informes (un per cada país participant) sobre incidència en l’àmbit educatiu.

• Les investigadores de l'ECP, Pamela Urrutia i Ana Villellas, van participar en una taula rodona sobre dones i processos de pau a Vic el passat 18 d'octubre en el marc del "Protesta - Festival Internacional de Cinema de Crítica Social".

• La investigadora de l’ECP, María Villellas, va participar a la I Jornada Dona, Pau i Seguretat el 17 d’octubre organitzada per la Comissió de Justícia Penal Internacional i Col·legi d’Advocats Penal Internacional amb una ponència sobre la resolució 1325 i l’agenda internacional sobre dones, pau i seguretat.

•La investigadora de l’ECP, María Villellas, va participar el 17 d’octubre al Seminari Internacional “Tejiendo redes para la protección de mujeres defensoras de derechos humanos en zonas de conflicto” organitzades per Brigadas de Paz, Calala Fondo de Mujeres, Front Line Defenders, JASS Mesoamérica e IM-Defensoras amb una ponència sobre la resolució 1325 com a eina de protecció de les dones als conflictes armats.

• La investigadora de l'ECP, Pamela Urrutia, va participar el 15 d’octubre a lesJornades de la Dona Rural a Bell-lloc d’Urgell (Lleida) dedicades al paper de la dona en zones de crisis humanitàries amb una ponència sobre l’impacte del conflicte armat a les dones sirianes i el seu paper en la construcció de pau.

•La investigadora de l’ECP, María Villellas, va impartir el 7 d’octubre el Curs de formació sobre Pau des de la perspectiva de Gènere i Dretos Humans, organitzat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

• L'ECP va organitzar el 22 de setembre el seminari "L'agenda de gènere, pau i seguretat en processos de mediació i diàleg: el paper de les terceres parts. Lliçons per a l’UE". La sessió va comptar amb ponents de les organitzacions internacionals NOREF, Conciliation Resources i EPLO així com participants d’institucions i entitats locals. La jornada es va emmarcar en el projecte internacional "Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding" (WOSCAP), finançat per la UE. Més informació sobre el seminari i el projecte aquí.

• El 21 de setembre, en el marc del Dia Internacional de la Pau, Lafede.cat va organitzar una jornada de debat per a construir la seva agenda de pau compartida, debatent al voltant del procés politic català, l’acció exterior I la construcció de la pau, I sobre la retallada de drets I llibertats. L’investigador de l’ECP Josep Maria Royo va participar a l’organització i a la dinamització de la jornada de debat. Més informació aquí.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.