Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 49, Maig - Juny 2017
Oberta la matrícula per a la 19ª edició de la diplomatura de postgrau sobre Cultura de Pau de l’Escola de Cultura de Pau (ECP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest postgrau inicia el seu camí el 1999. El seu objectiu és formar professionals en l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La diplomatura sobre Cultura de Pau aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals). Per altra banda també s’aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l’ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau. En aquest postgrau s'han format fins a la data més de 700 persones de diferents països i trajectòries acadèmiques i professionals.

Més informació: aquí
Alerta 2017! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau
És un anuari que analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de quatre eixos: conflictes armats, tensions, processos de pau i gènere, pau i seguretat. Aquest anàlisi permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals. Un dels seus objectius és posar la informació, l'anàlisi i la identificació de factors d'alerta i d'oportunitats de pau al servei d'aquells actors involucrats en la transformació de conflictes i la construcció de la pau.

La 16ª edició d'Alerta! inclou un prefaci de la rectora de la UAB, Margarita Arboix; un pròleg de Tom Woodhouse, professor emèrit de resolució de conflictes de la Universitat de Bradford; i reviews de Colin Archer, exsecretari general, International Peace Bureau; Ana Barrero Tiscar, presidenta de l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ); i Albert Royo Mariné, secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). L'informe Alerta està publicat per Icaria i està disponible a través del web de l'ECP i d'Icària. A més, es poden consultar les infografies relatives a l'informe Alerta 2017! aquí.
L'ECP als mitjans
Agenda
Curs: Resolució de conflictes i mediació
12, 13 i 17 de juliol. De 9:00 a 14:00
Departament d’Ensenyament (Via Augusta, 202, Barcelona)
Per Marina Caireta

Curs per treballar eines d’abordatge noviolent del conflicte adreçat a personal d’administració de centres del Departament d’Ensenyament.

25 de juliol, 16:00 a 20:00
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta

Taller adreçat a 36 monitors/es dels campaments urbans d’agost que el projecte Baobab realitza per infants de Barcelona. Els tallers estan impulsats per l’IMEB (Ajuntament de Barcelona).

Més informació aquí
24, 25 i 26 d’agost
Departament del Caquetà (Colòmbia)
Per Marina Caireta
L’ECP col·labora amb l’entitat Escuelas de Paz en la capacitació de professorat rural de diversos municipis del Caquetà. El projecte té la intensió d’acompanyar equips docents per introduir una càtedra de pau i fer-ne una proposta sistematitzada per al conjunt del Departament. Aquest projecte compta amb el suport d’USAID.

Més informació aquí
28 de setembre, Madrid
Escola de Cultura de Pau

L'Escola de Cultura de Pau organitza el 28 de setembre el seminari "L'agenda de gènere, pau i seguretat en processos de mediació i diàleg: reptes i recomanacions per a la UE", en el marc del projecte “Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding” (WOSCAP). En aquest acte es presentaran les principals conclusions i recomanacions del projecte referents a la política de gènere de la UE en l'àmbit de la mediació i el suport a processos de pau. La sessió reunirà a representants polítics, de l'acadèmia i la societat civil. Sessió de treball amb invitació.

Més informació sobre WOSCAP aquí
8 de novembre, Brussel·les

El projecte internacional "Whole of Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding" (WOSCAP), en el qual participa l'ECP, celebrarà la conferència final del projecte al novembre a Brussel·les, en què es donaran a conèixer els seus resultats finals. Serà un espai de diàleg amb representants polítics de la UE i dels Estats membre així com de la societat civil. La conferència inclourà un espai de presentació conjunta amb el projecte "Improving the Effectiveness of Capabilities in EU Conflict Prevention" (IECEU).

Més informació sobre WOSCAP aquí
Publicacions i recursos
17 mestres de secundària participen activament d’aquesta formació amb una excel·lent valoració final. Aquest bloc recull els continguts i els recursos educatius recopilats al llarg del curs.

Més informació aquí
Es publica una nova newsletter del projecte "Whole of Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding" (WOSCAP), en el qual participa l'ECP. Aquest nou número recopila els últims recursos elaborats en el marc de WOSCAP, com els resultats sobre un seminari sobre Mali i l'Afganistan, les conclusions de taules rodones organitzades a Geòrgia i Ucraïna, i estudis de cas sobre Kosovo, Afganistan, Hondures i Guatemala. També es difonen els últims vídeos del projecte.

Pots subscriure't al butlletí de WOSCAP aquí.
Pots accedir al vídeo en què l'ECP explica la seva participació aquí.

WOSCAP
I a més...
• L’investigador de l’ ECP Josep Maria Royo va participar el passat 16 de maig a les Jornades organitzades pel Centro de Iniciativas de Cooperación al Desarrollo de la Universidad de Granada. A la seva xerrada va reflexionar entorn a l’explotació dels recursos naturals al continent africà i en especial a l’RDC. Més informació aquí.

• L'investigador Jordi Urgell va dur a terme la ponència "Processos de pau al món: tendències i reptes" en el marc del Curs de Els Juliols de la UB "Conflictes armats, construcció de la pau i cooperació internacional" organitzat per la UB a La Tecla Sala de L'Hospitalet del Llobregat el 12 de juliol.

• L’investigador de l’ ECP Josep Maria Royo va dur a terme el passat 1 de juny una xerrada sobre els desplaçaments forçats de població I la situació de conflictivitat al món en el marc del Dia del Voluntariat de la Fundació Servei Solidari. Més informació aquí.

• La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar el passat 2 i 3 de juny al II Feminari de València: Claus Feministes per a reptes actuals a l'espai dedicat a la situació de les dones en contexts de conflicte. La seva xarrada va analitzar el conflicte armat a Síria des d'una perspectiva de gènere, en una taula on també va participar Stasa Zajovic, coordinadora de Women in Black Belgrado. Més informació aquí.

• L’investigador de l’ECP Josep Maria Royo va participar en el curs d’estiu “Conflictos Internacionales, tierra y recursos naturales. Oportunidades de actuación desde las instituciones y la ciudadanía”, organitzat per la Universidad Pública de Navarra I l’ONG Alboan a Pamplona el 26 i 27 de juny, amb la ponència “L’economia política dels conflictes armats I l’explotació dels recursos naturals a l’RDC: narratives, dilemes i reptes”. Més informació aquí.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a la Trobada Internacional de Memòria: Exili i Gènere organitzada pel Centro Nacional de Memoria Histórica de Colòmbia i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a Barcelona els dies 15, 16 i 17 de maig.

• L’ECP va impartir conjuntament amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya la tercera edició del curs on-line “Dones i conflictes: violència sexual i mecanismes de protecció internacional” durant el mes de juny. Més informació aquí.Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.