Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 58, Març-Juny 2019
Negociacions de Pau 2019. Anàlisi de tendències i escenaris
L'Escola de Cultura de Pau publica l'anuari Negociacions de Pau 2019. Anàlisi de tendències i escenaris, que analitza els processos de pau al món, identifica tendències i facilita una anàlisi comparativa dels diferents escenaris. També analitza l'evolució dels processos de pau des perspectiva de gènere. L'informe està publicat per Icaria en castellà i anglès, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Descarrega’t l’informe aquí.

Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau
Anuari que analitza l'estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de tres eixos: conflictes armats, tensions i gènere, pau i seguretat. L'anàlisi dels fets més rellevants del 2017 i de la naturalesa, causes, dinàmiques, actors i conseqüències dels principals escenaris de conflicte armat i tensió sociopolítica en el món permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals, així com elements de risc i alerta preventiva de cara al futur. Descarrega’t l’informe aquí

Publicacions i recursos
L'experiència d'Ahotsak. Dones pel diàleg en el conflicte basc
Informe que documenta i analitza l'experiència del moviment de dones Ahotsak i les seves contribucions a la construcció de la pau al País Basc. Ahotsak va reivindicar el paper de les dones en la recerca de solucions al conflicte basc i va aconseguir aglutinar una gran varietat d'actors des del punt de vista territorial i sectorial. La seva trajectòria i el seu llegat permeten extreure aprenentatges útils per a dones constructores de pau en altres contextos. Informe elaborat per Ana Villellas, María Villellas i Pamela Urrutia. Publicació en anglès editada per l'ECP i Democratic Progress Institute. La investigació per a la realització de l'informe va rebre suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Més informació aquí.
Eines d’anàlisi i planificació “sensible al conflicte” per a donants i ONGD [Herramientas de análisis y planificación "sensible al conflicto" para donantes y ONGD]
Guia adreçada a tècnics d’ONGs i a personal d’òrgans governamentals de cooperació que recull les últimes aportacions teòriques de la sensibilitat al conflicte, fa un diagnòstic de l’estat actual de l’aplicació de les eines de sensibilitat al conflicte al país basc i al conjunto de l’Estat espanyol, i recomana com incorporar la mirada de sensibilitat al conflicte tant en els projectes que es desenvolupen a països en context de conflicte armat o tensió, com a nivell institucional (de les ONGs i dels òrgans administratius de la cooperació). La guia, escrita per Cécile Barbeito, forma part d’una col·lecció de 5 guies sobre construcció de pau impulsada per Hegoa amb el suport del govern basc, i es pot descarregar en castellà i euskera.
Diferències que enriqueixen la vida
Recurs didàctic escrit per Alicia Barbero per comprendre els mecanismes associats a la imatge de l’enemic i per apreciar la diversitat. Adreçat a alumnat de secundària, el recurs conté una gran quantitat d’exercicis socio-afectius per a superar la imatge de l’enemic i per valorar la diferència com un fet positiu. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. El document es pot descarregar aquí.


L'ECP als mitjans
01.03.19. “Dialogant la diferència”. Revista Convives, monogràfic de Març del 2019 Frente al discurso del odio, convivencia. p.62-66. Per Marina Caireta i Cécile Barbeito (en castellà).
11.04.19. Una oportunitat per a la construcció de la pau. Africaye. Josep Maria Royo Aspa (en castellà).
23.04.19. ‘Discrepància benvinguda’: eines per afrontar debats controvertits a l’aula sense caure en un diàleg de sords. Catalunya Plural. Per Sandra Vicente, amb entrevista a Cécile Barbeito i Marina Caireta.
05.04.19. África se sitúa a la cabeza en procesos de paz. Programa Punto de Fuga, Cadena Ser.
05.04.19. Entrevista a María Villellas. Programa Punto de Fuga, Cadena Ser.
01.05.19. ¡Donem la benvinguda a la discrepància! Blog de Roser Batlle. Reflexió entorn el material “Discrepància Benvinguda!” (en castellà).
I a més...
• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a la Formació i Intercanvi d’Experiències sobre Mediació Inclusiva i de Gènere organitzada per la Xarxa de Dones Mediadores de la Mediterrània a Roma entre el 8 i el 12 d’abril, amb dones mediadores de Portugal, Xipre, Turquia, Algèria, Líbia, Croàcia, Líban, Egipte i Palestina.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar el 14 de març a l’espai de diàleg dins del cicle "Conflictes i refugi: comprendre les causes del desplaçament forçat", amb una xerrada sobre desigualtats de gènere al desplaçament forçat en el marc d'un projecte amb suport de l'Ajuntament de Barcelona.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va impartir una sessió el 2 d’abril al curs Dones constructores de Pau i Defensores dels Drets Humans a Teruel organitzat pel Seminario de Investigación por la Paz i la Universidad de Zaragoza.

• El 30 d’abril es va celebrar l’acte final de la XXIV Audiència Pública al Saló de Cent de Barcelona. Durant aquest curs 2018-2019, 1630 nois i noies de 37 escoles de Barcelona han reflexionat sobre com hauria de ser una ciutat de pau. A través dels 11 manifestos elaborats per l’alumnat – un manifest per districte, i un manifest de ciutat – s’han formulat demandes com la no col·laboració amb la banca armada, no permetre actes masclistes ni racistes, reduir els residus i la contaminació, impulsar el consum responsable, protegir millor les persones defensores de drets humans, o que l’ajuntament impulsi més negociacions de pau.

• En el marc de la Setmana de les Migracions i Drets Humans de la UAB, l'ECP promou el cinefòrum "Palestina amb ulls de dona", amb la projecció de la pel·lícula 3.000 Nits de la directora Mai Masri. L'acte, celebrat el 7 de maig i organitzat conjuntament amb Helia Dones i Sodepau, va comptar amb la participació de Hanan Abu Gosh, responsable de gènere de l'ONG palestina Health Work Committees.

• L’àmbit de Pau de LaFede es va reunir el 7 de maig per a definir les seves estratègies d’incidència i de sensibilització a favor de la pau. La Cécile Barbeito, en representació de l’ECP, va contribuir a la generació d’idees per definir les prioritats futures de l’àmbit, entre les quals es va esmentar participar més activament en la definició de plans directors (de l’ACCD, de la DJGCI, etc.), preparar argumentaris pacifistes per anticipar-se a possibles debats públics (militarització de fronteres, fabricació d’armes, etc.), o identificar continguts de pau susceptibles de ser inclosos en els tinguts dels llibres de text de ciències socials.

Agenda
Curs “La transformació de conflictes i les pràctiques restauratives en entorns amb diversitat cultural”
3, 10 i 17 de maig, de 10:00 a 14:00
Casal de Barri Folch i Torres, Carrer de la Reina Amàlia, 31, Barcelona
Per Marina Caireta

Curs adreçat a professionals de serveis d’atenció a la comunitat i gestió de conflictes de la ciutat de Barcelona. Realitzat en col·laboració amb Progess SL, en el marc del projecte Barcelona Conviu. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Curs sobre “Transformació de conflictes”
7, 14, 21, 28 maig, 11 i 18 juny. 2 torns, de 9:40 a 14:00 i de 15:00 a 19:20
Consell Comarcal del Solsonès, Dominics 12, Solsona
Per Míriam Acebillo i Marina Caireta

Curs de capacitació en abordatge del confilcte de l’equip de professionals d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual de l’entitat Amisol. Amb el suport d’IDFO
Xerrada-col·loqui “Conflictivitat global i desplaçament forçat”
10 de maig, a les19:00
Centre cívic Can Basté, Passeig de Fabra i Puig, 274-276, Barcelona
Per Iván Navarro (ECP) i Oriol Esteve (col·laborador de CCAR)

Xerrada-col·loqui sobre els conflictes armats al món, causes i impactes i la situació de desplaçament forçat global i de drets de la població refugiada. Iván Navarro abordarà la situació de conflictivitat armada i Oriol Esteve aportarà conceptes clau sobre desplaçament i refugi. Espai de diàleg del cicle "Conflictes i refugi: comprendre les causes del desplaçament forçat", en el marc d'un projecte amb suport de l'Ajuntament de Barcelona.
Curs “L’Àfrica Subsahariana en un món multipolar”
15 i 22 de maig
Gaudir UB – Casa Jeroni Granell, Barcelona
Per Josep Maria Royo i Iván Navarro
Els investigadors de l’ECP Josep Maria Royo i Iván Navarro participen en un curs organitzat per la UB sobre diferents mirades al voltant de la realitat africana. El curs està coordinat pel col·lectiu Africaye. Més informació aquí.
Curs “Els conflictes armats des de l'enfocament de gènere: impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protección” (4ª edició)
Del 20 de maig al 21 de juny del 2019
Curs Virtual

El curs té com a objectius analitzar la perspectiva de gènere en l'estudi dels conflictes armats i aprofundir en la construcció de pau des dels enfocaments feministes. Més información aquí.
Xerrada-col·loqui “El conflicte a Ucraïna i la crisi de refugi”
24 de maig, a les 19:00
Centre cívic Can Basté, Passeig de Fabra i Puig, 274-276, Barcelona
Per Ana Villellas (ECP) i Alina Kysla (col·laboradora de CCAR)

Xerrada-col·loqui sobre el conflicte a Ucraïna i les seves conseqüències en Seguretat humana, incloent en termes de desplaçament forçat de població. Ana Villellas oferirà eines d'anàlisi del conflicte i Alina Kysla compartirà la seva experiència de refugi i resiliència. Espai de diàleg dins del cicle "Conflictes i refugi: comprendre les causes del desplaçament forçat", en el marc d'un projecte amb suport de l'Ajuntament de Barcelona.
Xerrada-col·loqui “Dones refugiades: desigualtats de gènere i conflictes”
Dilluns 27 de maig de 19:00 a 21:00
Per María Villellas (ECP) i Amira (col·laboradora de CCAR)
Centre Cívic Pati Llimona, Barcelona

Xerrada col·loqui per donar a conèixer el context internacional de conflictes armats i desigualtats de gènere i la situació de les dones refugiades a nivell internacional i a Barcelona. Col·loqui amb la participació d’una investigadora de l’Escola de Cultura de Pau i d’una dona refugiada col·laboradora de CCAR que compartirà l’experiència del seu desplaçament forçat.
Exposició del projecte “Nens i nenes de Pau de l’escola Ciutat Comtal”
29 de maig
Biblioteca Zona Nord, Carrer Vallcibera, 3, Barcelona

L’escola Ciutat Comtal del barri de Vallbona presenta les creacions artístiques en format d’arpilleres creades pel seu alumnat, resultat del projecte educatiu Teixint Fils d’Emocions des de la cohesió, social impulsat per l’equip de mestres del centre amb l’acompanyament i assessorament de l’ECP. Realitzat en el marc del projecte Barcelona Conviu. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació: Arpilleres. Teixint Fils d’Emocions.
Taller de formació en “Transformació de conflictes”
29 i 31 de maig, de 10:00 a 14:00
Facultat de Ciències de l’Educació, UAB
Per Marina Caireta

Taller de formació adreçat al personal de la UAB en transformació i abordatge del conflicte.
Jornades "Geopolítica de les armes: eines i casos de denúncia des de la societat civil"
30 de juny, de 17:00 a 20:30
Palau de la Virreina de Barcelona
Per Ana Villellas

Jornades sobre la geopolítica de les armes en el món actual, la legislació vigent i les eines de denúncia de la societat civil, organitzades pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau, amb la col·laboració de l'Escola de Cultura de Pau, l ' Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i la Universitat Internacional per la Pau. La investigadora de l'ECP Ana Villellas participarà a la taula de presentació institucional. Jornades amb suport de la Diputació de Barcelona en el marc del projecte "Desarmar conflictes i tensions, protegir Drets Humans. Reduïm les exportacions d'armes europees ". Més informació aquí.
Formació en educació i transformació de conflictes per educadors de “Convivim Esportivament”
4 de juny, de 16:00 a 20:00
Per Marina Caireta

Taller de formació als equips educatius del programa d’activitats extraescolars “Convivim Esportivament” de la Fundació per l’Esport i l’Educació de Barcelona, en el marc de l’assessorament que l’ECP fa al Consell d’Esport Escolar de Barcelona. Realitzat en el marc del projecte Barcelona Conviu. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Escola de defensores “Noves tecnologies, extracció de recursos naturals i sostenibilitat”
5 de juny
Centre de Recursos en Drets Humans, Barcelona
Per Josep Maria Royo Aspa

El Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona organitza el cicle de conferències “Ciència i drets humans” per a reflexionar de com la ciutat és un espai on les noves tecnologies i el desenvolupament científic han esdevingut un símbol de la nostra cultura i és el context on s’exerceixen avui dia els drets humans. Més informació aquí.
Curs “Educació pel Desenvolupament a la ciutat”
11 i 18 de juny de 10h a 15h30
Lloc per confirmar a Mataró
Per Cécile Barbeito (ECP) i Montse Amat (AHEAD)

Taller adreçat a actors de cooperació de Mataró, amb l’objectiu de reflexionar críticament sobre les potencialitats i els reptes de l’Educació pel Desenvolupament. Taller organitzat per LaFede.cat amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Escola d’Estiu EduglobalSTEM: “Educar per la justícia global des de les assignatures científico-tècnològiques a secundària”
De l’1 al 5 de juliol, de 9:30 a 14:30
Aula d’educació ambiental Bosch Turull, Passeig Turull, 2 (Barcelona)
Per Yayo Herrero, David Bueno, Digna Couso i Neus Sanmartí.

Curs adreçat a aquell professorat d’assignatures STEM (sigla de Science, Technology, Engineering and Maths) de secundària interessat en educar per la justícia global i la cultura de pau sense sortir del currículums STEM. L’activitat contarà amb un espai de conciliació familiar per mainada de 5 a 11 anys conduïdes per l’asociació Explorium. Curs organitzat pel grup de treball de professorat EduglobalSTEM. Amb la col·laboració d’Edualter i el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí.

Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat