Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 61

Informes “Ocupació, conflicte i patriarcat: impactes en les dones palestines" i “Dones, pau i seguretat: aplicació, reptes i límits a Palestina"
L’Escola de Cultura de Pau ha publicat dos informes sobre Palestina: “Ocupació, conflicte i patriarcat: impactes en les dones palestines” i “Dones, pau i seguretat: aplicació, reptes i límits a Palestina”, disponibles en castellà i català al web de l’ECP. Aquestes publicacions han estat elaborades en el marc de la col·laboració de l’ECP en el projecte “Implicant a tota la comunitat en la lluita contra les violències masclistes i la garantia de drets sexuals i reproductius de les dones palestines a Hebron, Qalqilia i Tubes (Cisjordània, Palestina)”, liderat per l’Associació Hèlia i finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).


Document de recomanacions “Conviure (amb la polarització) als centres educatius”
Arran de la publicació de la sentència judicial als presos catalans, i de les diferents reaccions a nivell social, l’ECP ha publicat un document amb un seguit de recomanacions adreçades al professorat per a adreçar la qüestió a l’aula. El document s’ha complementat amb una pàgina web amb recursos per aprofundir en cadascuna de les recomanacions.

Document de recomanacions aquí. Recursos educatius aquí.

Publicacions i recursos
Documental “Teixint Fils d’Emocions”
Material audiovisual de presentació del projecte d’educació per la pau des de l’art “Teixint Fils d’Emocions”. A partir de l’experiència de l’escola Ciutat Comtal, un documental (20 minuts) i un vídeo (6 minuts) presenten el projecte per donar-lo a conèixer. Els materials audiovisuals han estat editats per l’Associació de periodisme Fora de Quadre amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Documental sencer aquí.

Video “Aprofundir en coneixements sobre la justícia global des d’una mirada ecofeminista i la seva aplicació en l’àmbit educatiu”
Vídeo de la ponència de Yayo Herrero adreçada a professorat d’àrees científico-tècniques d’educació secundària en el marc de la 1a Escola d’Estiu EduglobalSTEM, el 2 de juliol de 2019. (en castellà) Vídeo aquí.
I a més...
• La investigadora María Villellas va participar al programa sobre Dones, Pau i Seguretat en el marc de l’International Visitor Leadership Program del Departament d’Estat dels Estats Units als mesos d’octubre i novembre.

• Arran de la sentència sobre els presos catalans el 14 d’octubre i de les reaccions posteriors a aquesta, l’ECP ha donat resposta a la demanda de diferents centres escolars per a donar-lis suport per la promoció del diàleg.

• Del 21 al 25 d’octubre, l’intercanvi de joves “Jeunes art-ivistes de la Méditerranée” ha aplegat a 15 joves procedents del Marroc (Associació Asticude) i de Tunísia (Ligue Tunisienne pour les Droits de l’Home) per a compartir les seves experiències als països respectius en el treball de reivindicació de drets a través de tècniques artístiques (comunicació audiovisual, teatre d’ombres, etc.), i per conèixer experiències dels països veïns. Cécile Barbeito hi ha facilitat sessions formatives al llarg de la setmana. L’acció s’ha fet per encàrrec de l’Agència Catalana de Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i en col·laboració amb Creart i Jeebli MC.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar el 5 de novembre en una trobada amb una quinzena d’estudiants del màster de Estudis de Pau i Política Internacional de la Universitat de Tübingen (Alemanya) durant la seva escala a Barcelona en el seu viatge a bord del Peace Boat, facilitat per la Fundació Berghof.

• L’investigador de l’ECP Josep Maria Royo va realitzar una conferència sobre “Els conflictes a la Banya d'Àfrica i el procés de pau entre Eritrea i Etiòpia” el 8 de novembre, de 19 a 21h, en el marc del màster de cooperació, desenvolupament i acció comunitària que organitza la Fundació Pere Tarrés.

Agenda
Presentació “Conflictes i construcció de pau amb mirada de gènere”
14 novembre, 18h30
UPF, Barcelona
Amb la participació de Pamela Urrutia

En el marc del Seminari GEIPC-NEXUS de la Universitat Pompeu Fabra, la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia participa amb una sessió dedicada a l’anàlisi de conflictes i construcció de pau amb mirada de gènere.
Més informació aquí.
Jornades anuals d’AIPAZ “Afrontar la cultura de la por des de la cultura de pau”
28,29 i 30 de novembre
Instituto de la Paz y los Conflictos UGR
Amb la participació de Pamela Urrutia

L’ECP participa en les Jornades anuals i en Assemblea de l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) que tindran lloc a l’Instituto de la Paz y los Conflictos de la Universidad de Granada els dies 28, 29 i 30 de novembre. Enguany, les Jornades es desenvoluparan sota el títol “Afrontar la cultura de la por des de la cultura de pau”. En aquest context, AIPAZ concedirà el Reconeixement Francisco Muñoz a Carlos Martín Beristain per la seva contribució a la transformació i resolució pacífica dels conflictes, l’atenció i reparació a les víctimes i la seva defensa dels drets humans.
Més informació aquí.
Col·loqui sobre desplaçament forçat i violència de gènere
26 novembre,18h
Refugi antiaeri de Sant Adrià del Besòs, Plaça Francesc Macià, 8.
Amb la participació d’Ana Villellas

Amb motiu del Dia Internacional per la Eliminació de la Violència contra les Dones, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs organitza una activitat que inclou una visita al refugi antiaeri i un col·loqui sobre les violències que pateixen les dones refugiades. En aquest marc, la investigadora de l’ECP Ana Villellas abordarà la dimensió de gènere de les causes i conseqüències dels conflictes armats, incloent el desplaçament forçat de les dones, així com les resistències de les dones envers les violències i les seves contribucions a la construcció de la pau.
Aules contra la Pobresa
27 de novembre (9-10h i 13-14h) i 12 de desembre 17.30-19h).
Universitat de Lleida
Amb la participació de Josep Maria Royo

L'investigador Josep Maria Royo durá a terme tres sessions al Grau de Dret i al Doble Grau de Dret i ADE analitzant les característiques de la conflictivitat internacional i els reptes en relació als desplaçaments de població en el marc del projecte d'Aules contra la Pobresa de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida i amb el suport de l’ACCD.
L'ECP als mitjans
21.10.19. Article “Com afrontar el que està passant al carrer? Kit d’emergència de l’Escola de cultura de Pau” Catalunya plural.
01.10.19. Article “Transiciones políticas en Sudán y Etiopía”, per Josep Maria Royo i Iván Navarro a Política Exterior. (en castellà)

Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat