Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 62

Inscripcions obertes per a la 22ª edició del Posgrau en Cultura de Pau 2020-2021
S'obren les inscripcions per a participar a la Diplomatura de Cultura de Pau. El curs permet adquirir una formació en tres dimensions: a) Els fonaments de l’educació i la recerca de la pau, amb la pràctica de les principals habilitats necessàries per a transformar conflictes i el coneixement dels fonaments de la investigació per la pau (Mòdul 1); b) L’anàlisi dels conflictes armats i altres violències, aprofundint a les diferents vessants de la violència estructural i cultural, i de la violència directa armada (Mòdul 2); i c) La construcció de pau, que aborda diferents formes de transformar un context violent, amb especial atenció als debats i al paper dels diferents actors implicats (mòdul 3). (docència en castellà) Més informació aquí. Inscripcions aquí.


Discrepancia bienvenida. Guia pedagógica para el diálogo controvertido en el aula. (en castellà)
La guia té per objectiu principal aportar eines al professorat per a animar-lo a dinamitzar diàlegs controvertits a l’aula i com a projecte educatiu de centre. La guia permet reflexionar sobre riscos i oportunitats d’educar en la controvèrsia; aporta eines i activitats dissenyades per tractar temes controvertits des d’un context de seguretat i aprenentatge; adaptant metodologies i eines d’educació en la controvèrsia d’altres contextos. Descarrega’t la guia aquí.

Publicacions i recursos
Vídeo resum de la “I Escola d’Estiu EduglobalSTEM”
Vídeo resum del curs d’estiu organitzat pel grup de professorat EduglobalSTEM. En el curs, a més del grup de treball EduglobalSTEM, hi van participar com a formadores la Yayo Herrero, el David Bueno, la Digna Couso i la Neus Santmartí. Veure el vídeo resum aquí.

Vídeo de la Taula Rodona “Els reptes d’educar per la justícia global des de les àrees STEM”
Conversa amb Yayo Herrero, Neus Santmartí, Digna Couso i Bea Cantero realitzada a l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el 2 de juliol de 2019. Veure el vídeo aquí.

Vídeo “Recursos i experiències educatives per treballar l’emergència climàtica”
Activitat organitzada en el marc de la setmana de la ciència, dins del projecte “Educar per la Justícia Global des dels Ensenyaments Cientificotècnics”, en col·laboració amb Edualter. Veure el vídeo aquí.

L'anàlisi de conflictes de l'ECP a Dossier Crític
El sisè número del Dossier CRÍTIC, elaborat per Crític en col·laboració amb Ladefe.cat i centrat en temes relatius a justícia global, recull a la seva infografia "Un món en guerra" les dades sobre conflictes armats de l'informe Alerta 2019 de l'Escola de Cultura de Pau. El nou exemplar de Dossier Crític, publicat al novembre, aborda qüestions sobre la situació de conflictivitat armada al món, les desigualtats socioeconòmiques i reptes de justícia global en clau feminista, entre d'altres. El nou Dossier CRÍTIC forma part de la campanya que impulsa la federació per celebrar els 30 anys construint Justícia global. Més informació aquí.
Agenda
Sessió de formació "Conflictes armats i desplaçament forçat"
15.01.20
18:00 - 21:00
Universitat Pompeu Fabra, Campus Ciutadella, Edifici Jaume I (aula 20.061), Barcelona
Impartida per Pamela Urrutia

Sessió sobre "Conflictes armats i desplaçament forçat" en el marc del Curs sobre Asil, Immigració i Drets Humans organitzat per CCAR. Més informació aquí.
Tallers “La mandala de la pau”
17, 24 i 30.01.20
09:30 – 16:00
Escola Barrufet de Sant Boi de Llobregat

En motiu del DENIP realitzem el taller d’educació per la pau “La mandala de la pau” amb alumnat de 3r i 4t de l’escola Barrufet. El taller convida als infants a reflexionar sobre els conceptes de violència i de pau i proposen accions de pau per impulsar des del seu entorn.
Trobada d’alumnat mediador 2020
21.01.20
Rubí

Taller adreçat a alumnat mediador de quatre instituts de secundària de Rubí. Aquest tractarà sobre com abordar temes socialment controvertits que sorgeixen en la convivència en entorns d’alta diversitat i polarització social. Les conclusions del taller seran recollides a la guia antirrumors del municipi. Activitat organitzada per l’Ajuntament de Rubí.
Curs “Eines per abordar temes controvertits a l’aula”
28.01.20 – 10.03.20
18:00 - 20:30
Rosa Sensat, Av. de les Drassanes nº3, Barcelona
Impartit per Marina Caireta i Cécile Barbeito

En aquest curs tractarem com abordar temes socialment controvertits i que ens generen tensió i emocions intenses, de forma segura i educativa a l’aula. Busca promoure l’educació per la controvèrsia, com una estratègia de l’educació per la pau actualment molt vigent. Curs organitzat per l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Més informació aquí. Inscripcions aquí.
Curs “Avaluar per transformar. Reflexions i eines per valorar el canvi d’actituds i en l’entorn”
28.01.20 a 12.05.20
17:00 – 19:30
LaFede, C. de Les Tàpies nº3, Barcelona
Impartit per Mariano Flores, Clara Massip, Cécile Barbeito, Mireia Asensio entre d’altres.

El curs tractarà de com incorporar plantejaments, reflexions i instruments per avaluar el canvi d’actituds, la transferència d’aprenentatges i la transformació de l’entorn, a partir de l’anàlisi d’aspectes vinculats a processos d’avaluació del canvi des d’una perspectiva d’avaluació educativa i competencial. Curs de 20 hores, de 6 sessions presencials i 5 hores per a l’aplicació real dels aprenentatges (s’emetrà un certificat del Departament d’Educació). Adreçat a docents i persones tècniques d’entitats que duen a terme accions d’educació per a la justícia global a centres educatius de primària i secundària. Organitzat per Edualter i l’ECP amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí. Inscripcions per a professorat del 09 al 19 de gener aquí. Pre-Inscripció per a no docents aquí..
Jornada “Gènere, clima i justícia global: educar des del lleure i l’escola”
01.02.20
9:00 - 14:00
Rosa Sensat, Av. de les Drassanes nº3, Barcelona

Taller sobre educar en la discrepància en el marc d’una jornada de dinàmiques, pràctiques i reflexions per crear nous interrogants i co-construir significats al voltant del què vol dir i què representa una intervenció educativa que pensa i creu en: equitat, perspectiva de gènere, sostenibilitat i justícia global. Jornada adreçada a docents i educadors i educadores de lleure. Més informació aquí.
Taller “Diàleg a l’aula. Diàleg a l’Institut”
5, 6, 7, 13 i 14 i 19.02.20
09:30 a 14:30
Institut Montserrat Roig, Barcelona
Per Marina Caireta i Cécile Barbeito

Taller adreçat a alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Montserrat de Barcelona sobre com abordar conflictes socialment vius des de la noviolència.
Trobada grup de treball EduglobalSTEM
21.02.20
UAB

A una nova sessió del grup de treball EduglobalSTEM treballarem com incorporar la perspectiva de justícia global a les “Big Ideas of Science” amb Anna Marçà, professora del departament de Didàctica de la Ciència de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. Per saber-ne més.
L'ECP als mitjans
31.12.19. Article col·lectiu 10 Temas sobre África a los que seguirle la pista en 2020. Africaye. Per Ivan Navarro. (en castellà)
12.12.19. Article Claves para entender la transición política en Sudán. Africaye. Per Ivan Navarro. (en castellà)
21.11.19. Entrevista sobre las elecciones en Sri Lanka, amb entrevista a Maria Villellas. Rtve, Asia Hoy, Radio Exterior, RTVE. (en castellà)
02.11.19. Documental Teixint fils d’emocions. Programa Doc’s,Beteve. Amb entrevista a Marina Caireta, Neus Bartrolí i Aixa Dulcey.
01.11.19. Article Escuchar y no inflamar. El Diario. Per Pau Rodríguez, amb entrevista a Cécile Barbeito. (en castellà)
I a més...
• El 2 de novembre es va projectar el documental “Teixint Fils d’Emocions” al programa Doc’s de Beteve. El documental descriu el projecte “Barcelona Conviu” mitjançant el qual l’ECP acompanya l’Escola Ciutat Comtal, del barri de Vallbona (Barcelona), en la introducció de continguts i mètodes d’educació per la pau a les seves aules. Veure el video aquí.

• L'investigador de l’ECP Iván Navarro es va a doctorar el dia 11 de novembre a la Universitat Autònoma de Madrid amb una tesi titulada "Una mirada comprensiva sobre la recurrència de la violència política armada a Uganda: recuperant el paper constitutiu de l'estat, l'internacional i la agència dels actors armats ", dirigida per la doctora Itziar Ruiz-Giménez Arrieta.

• La investigadora Ana Villellas va participar en un col·loqui sobre desplaçament forçat i violència de gènere en el marc d'una activitat amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, organitzada per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs el 26 de novembre, activitat en què també va participar la Creu Roja. L'activitat va tenir lloc al refugi antiaeri de la localitat i va incloure una visita guiada al refugi, amb enfocament de gènere, així com el col·loqui sobre desplaçament i violència de gènere. Unes trenta persones, majoritàriament dones, van participar a la sessió.

• La investigadora Pamela Urrutia va participar en representació de l'ECP a les Jornades anuals de l'Associació Espanyola d'Investigació per a la Pau (AIPAZ), que van tenir lloc a Granada el 28 i 29 de novembre. Durant les jornades, celebrades sota el títol "Afrontar la cultura de la por des de la cultura de pau", es va concedir el premi Francisco Muñoz a Carlos Martín Beristain per la seva contribució a la transformació i resolució pacífica dels conflictes, l'atenció i reparació a les víctimes i la seva defensa dels drets humans. Urrutia també va participar a l'Assemblea General d’AIPAZ que va tenir lloc el 30 de novembre a la mateixa ciutat i en la qual es va realitzar un homenatge pòstum a l'investigador per a la pau i catedràtic Vicent Martínez Guzmán.

• Les investigadores de l'ECP Maria Villellas i Pamela Urrutia van participar el 3 de desembre en un acte de record a Cynthia Cockburn, la destacada activista pacifista i acadèmica feminista morta el passat setembre. L'activitat va ser organitzada per Ca La Dona.

• L'AGAUR (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca) i l'ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) concedeixen a investigadores de l'ECP el suport econòmic R-ICIP per analitzar les polítiques de cooperació descentralitzada per a la pau de Catalunya i València.

• Als mesos de novembre i desembre, les formadores Marina Caireta i Cécile Barbeito han dinamitzat vàries sessions de diàleg amb la participació d’alumnat i professorat de diverses institucions educatives.

• L’ECP participa de la celebració dels 30 anys de Lafede.cat lluitant per la Justícia global. Aquest 2019 Lafede.cat celebra que fa 30 anys que la cooperació catalana es va articular per a treballar en xarxa. El 1989 es va crear la Federació catalana d’ONG per al Desenvolupament que el 2013 es va fusionar amb la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans i la Federació Catalana d’ONG per la Pau que havien sorgit uns anys després, per crear Lafede.cat. La federació ha escollit aquest any perquè coincideix també amb el 25è aniversari de les Acampades pel 0’7 (novembre del 1994), moment en que la societat catalana va mobilitzar-se massivament per denunciar el deute que els països rics tenien amb els empobrits, fruit de la colonització i l’espoli, i reivindicar que el retornessin dedicant el 0’7 dels seu pressupost a cooperació internacional. Durant els mesos de novembre i desembre s’han celebrat diferents activitats per situar la Justícia global al centre del debat, a les quals han participat membres de l’ECP.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat