Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 65
Diplomatura de Postgrau de Cultura de Pau 2020-2021
Des del seu inici el 1999 aquest postgrau forma professionals en l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La formació aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per a la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i també aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l'ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau.
El postgrau s'imparteix del 13 d'octubre de 2020 al 3 de juny de 2021, dimarts i dijous de 16h a 20h. A causa de la situació excepcional generada per l'impacte de la COVID-19, l'edició 2020-21 es realitzarà de forma semi-presencial. El primer mòdul, "Fonaments bàsics de la construcció de la pau, l'educació i la recerca per a la pau" es desenvoluparà de manera virtual (Octubre-Desembre). El segon i tercer mòdul, "Anàlisi dels conflictes armats i altres violències" i "Educació per a la pau" es desenvoluparan de manera presencial (Gener-Juny) a la Facultat d'Educació de la UAB.
El postgrau té una càrrega lectiva de 30 crèdits ECTS (European Credit Transfer System), equivalents a 240 hores lectives, 125 hores de treball de final de curs i 385 hores de treball individual, aproximadament.
Més informació sobre el Postgrau aquí. Inscripcions aquí.

Alerta 2020! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau
Anuari que analitza l'estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de tres eixos: conflictes armats, tensions i gènere, pau i seguretat. L'anàlisi dels fets més rellevants del 2019 i de la naturalesa, causes, dinàmiques, actors i conseqüències dels principals escenaris de conflicte armat i tensió sociopolítica en el món permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals, així com elements de risc i alerta preventiva de cara al futur.
Descarrega’t l’informe aquí.

Agenda
Formació de professorat en “Resolució de conflictes en context de polarització”
23/09/20, 07/10/20, 14/10/20 y 11/04/20
16:00 a 18:00
Per Marina Caireta i Cécile Barbeito
IES Montserrat Roig, Barcelona

La formació de professorat, adreçada al claustre de l’Institut, tractarà temes com la provenció, el diàleg en temes controvertits, la disciplina intel·ligent i les sancions reparadores. Aquesta formació forma part de la línea de treball sobre temes controvertits, i està finançada per l’Ajuntament de Barcelona. (formació adreçada exclusivament al professorat de l’IES Montserrat Roig).
Curs online “Els conflictes des de l'enfocament de gènere: impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protecció” (5a edició)
19:10:20-23:11:20
Impartit conjuntament amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya


El curs està centrat en la defensa dels drets de les dones en els conflictes armats i en el paper d'aquestes, tantes vegades oblidat i ignorat, en la construcció de la pau. La finalitat del curs és proporcionar els coneixements i les eines necessàries per a analitzar el context en el qual es produeixen les vulneracions de drets humans, amb especial atenció a les dones i nenes i les eines i mecanismes de les quals disposen per a denunciar aquestes vulneracions. L'objectiu final és apoderar a les persones participants en la defensa dels drets de les dones, a través de la formació i de l'acció. Inscripcions i més informació aquí.
L'ECP als mitjans
26.06.20. Article Cooperar per assumir reptes més grans. Revista Perspectiva nº411, Maig-Agost 2020 p.62-65. Per Queralt Castillo, Marina Caireta i Cécile Barbeito.
05.06.20. Article Seguridad feminista en tiempos de pandemia. El Comejen. Per María Villellas, Ana Villellas i Pamela Urrutia. (en castellà)
29.05.20. Article Radiografía de paz y seguridad para África. Per Ivan Navarro. (en castellà)
29.05.20. Article España alcanzó el pico de venta de armas al régimen saudí tras el inicio de los ataques a Yemen. Público. Per Danilo Albin, amb dades sobre l’informe de l’ECP i el Centre Delàs sobre vendes d’armes al Iemen. (en castellà)
20.05.20. Article Colombia, Yemen, Siria...la pandemia del coronavirus aplaca la violencia en más de una decena de conflictos armados. 20 minutos. Per Franscisco Pelayo, amb entrevista a Jordi Urgell (en castellà)
01.05.20. Article El mundo silencia sus guerras por coronavirus. El Colombiano. Per Javier Alexander Macías. Amb entrevista a l’equip de l’ECP.
Publicacions i recursos
Apunts ECP de Conflictes i Pau
Nova col·lecció de publicacions que aborda temes d’actualitat, aportant reflexions sobre anàlisi i transformació de conflictes i construcció de pau. Cessaments d’Hostilitats en temps de COVID-19 (nº7 Juliol 2020 )aquí.
¿Momento decisivo? La importancia de frenar el comercio europeo de armas con Israel
¿Momento decisivo? La importancia de frenar el comercio europeo de armas con Israel. Julio 2020
El pla de Benjamin Netanyahu per a annexionar formalment fins a un 30% de territoris ocupats palestins a Cisjordània ha exposat una vegada més els greus impactes de les polítiques israelianes sobre la població palestina i ha motivat alarma a nivell internacional. Aquest informe de l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya planteja la necessitat de que, en aquestes circumstàncies i tenint en compte la situació ja existent, els Estats de la UE suspenguin el comerç d’armes amb Israel. El document analitza l’actual conjuntura del conflicte i exposa les normes internacionals, europees i nacionals que vinculen als Estats en aquesta matèria, revisa les actuals dinàmiques del comerç d’armes amb Israel i planteja una sèrie de recomanacions per a l’acció des d’una perspectiva compromesa amb la pau, la justícia i el respecto als drets humans. Podeu descarregar l’informe aquí. (en castellà)

Seguridad feminista. Aportaciones conceptuales y desarrollo actual. Informe ICIP 16/2020
Publicat per l’ICIP aquest document recull algunes de les aportacions que durant les darreres dècades s’han fet des del feminisme als estudis sobre seguretat, amb aportacions crítiques sobre la violència, la pau i la seguretat, atenent de forma particular al context d’Amèrica Llatina. Així, recull algunes aportacions des del feminisme acadèmic als estudis sobre seguretat; destaca la conceptualització del feminicidi com a eix d’anàlisi amb claus útils per a la reflexió sobre l’agenda de gènere, pau i seguretat; i finalment aborda un àmbit especialment rellevant pel context d’Amèrica Llatina, la reforma del sector de seguretat. Podeu descarregar l’informe aquí. (en castellà)
El conflicto sobre el estatus de Cataluña: radiografía de 2019
El conflicte sobre l’estatus de Catalunya: radiografia de 2019
Document d’anàlisi sobre l’evolució del conflicte el 2019, que forma part de l’anuari Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau. En la primera part d’aquest document s’exposa una síntesi del conflicte i, en una segona part, s’analitza l’evolució durant el 2019, amb atenció a elements de conflicte i d’iniciatives de diàleg. Amb la seva difusió, l’ECP vol contribuir a la discussió́ assossegada i la transformació́ del conflicte amb perspectiva de cultura de pau. Podeu descarregar l’informe aquí.

Monogràfic de la revista Ciències: Educació Científica i Justícia Global: contribucions i reflexions de la 1ª Escola d'Estiu del grup EduglobalSTEM
Des de 2015 l’ECP impulsa un projecte per introduir l’educació per la pau i la justícia global a les àrees científico-técniques, a través de l'empoderament de docents de primària i secundària. En el marc d'aquest projecte neix el grup de professorat EduglobalSTEM. El juliol 2019, aquest grup va organitzar la 1ª Escuela de Verano EduglobalSTEM amb molt d’èxit. Aquest monogràfic de la revista Ciències, especialitzada en didàctica de les ciències, recull els aprenetatges més significatius d’aquella escola d’estiu. Trobareu els 7 articles resultants aquí.

Gènere i Pau. Gener-Juny 2020
Nou número de la publicació periòdica Gènere i Pau, publicació que fa un repàs a les principals notícies i esdeveniments de l'agenda internacional sobre dones, pau i seguretat amb especial èmfasi en l'impacte de gènere dels conflictes armats i les iniciatives de construcció de pau liderades per dones o amb perspectiva de gènere. En aquest numero destaquen notícies sobre l’increment de la violència contra les dones durant la pandèmia, la repressió governamental contra les dones defensores a Amèrica Llatina, el Pla d’Acció Nacional i demandes d’inclusió al Yemen, i la petició d’investigar i jutjar crims de violència sexual a Síria. Trobareu aquestes notícies, entre d’altres, en el següent enllaç. (en castellà)
 La experiencia de AHOTSAK: Mujeres por el diálogo en el conflicto vasco
L’experiència d’Ahotsak: Dones pel diàleg en el conflicte basc. Quaderns de construcció de pau núm. 28
Disponible en català aquesta publicació que analitza l’experiència d’Ahotsak (Veus, en basc) un moviment sorgit en els 2000 que va reivindicar el paper de les dones en la recerca de solucions al conflicte basc i va reunir dones de pràcticament tot l’espectre polític del País Basc, Navarra i el País Basc francès, a més de dones de sindicats i organitzacions feministes d’aquests territoris. Ahotsak va plantejar la necessitat d’apostar per un diàleg sense prejudicis ni condicions. Des de la pluralitat de veus i amb una metodologia de construcció de consensos (“buscar el que ens uneix”) van contribuir significativament a la construcció de pau al País Basc. La publicació, que analitza els èxits d’aquesta experiència, va acompanyada d’una infografia que ilustra de manera gràfica i pedagògica les principals conclusions. Trobareu la publicació aquí en catalán, castellano e inglés, i les infografies també en catalán, castellano e inglés.
Guerra en Yemen: responsabilidades saudíes, complicidades europeas
Guerra en Yemen: responsabilidades saudíes, complicidades europeas. Mayo 2020
Aquest informe de l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya analitza les dinàmiques del conflicte armat al Iemen, la implicació saudita i les seves conseqüències; exposa la continuïtat en els fluxos d’armes malgrat les denúncies de múltiples abusos; i ofereix una sèrie de recomanacions a governs europeus i a l’espanyol. Les evidències exigeixen un urgent canvi en la política europea y espanyola i l’adopció de mesures concretes i contundents per a frenar les vendes i transferències d’armes a Aràbia Saudita, afavorir la desescalada de la violència, promoure sortides polítiques al conflicte i assistir de manera immediata les ingents necessitats humanitàries al Iemen. Disponible en castellà, català i anglès. Pots descarregar l’informe aquí.

Vídeo “Com impacta la COVID-19 en conflictes oblidats i poblacions vulnerables?”
Taula rodona per conèixer i analitzar els efectes de la pandèmia en les persones refugiades, migrants o en contextos de guerra amb la participació de: Carme Suñé, vicepresidenta de FundiPau i membre de Tadamón; Pamela Urrutia, analista de conflictes de l’Orient Mitjà a l’Escola de Cultura de Pau; Txell Feixes, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l’Orient Mitjà; Gemma Pinyol-Jiménez, directora de Polítiques Migratòries a Instrategies; i Blanca Garcés, investigadora de l’Àrea de Migracions del CIDOB. Presentació i moderació a càrrec de Jordi Armadans, director de FundiPau. La investigadora de la ECP Pamela Urrutia hi analitza el cas de Iemen. Podeu visionar la taula rodona aquí.
I a més...
• • L’Escola de Cultura de Pau estrena compte d’Instagram. Recordeu que ens podreu trobar també a LinkedIn, Twitter y Facebook.
• • L’anuari Negociacions de Pau 2020. Anàlisi de tendències i escenaris ha estat incorporat a la Biblioteca Digital de l’Oficina de la Representant Especial sobre Violència Sexual als Conflictes (OSRSG-SVG). Es pot consultar aquí.
• • Els anuaris Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau i Negociacions de Pau. Anàlisi de tendències i escenaris han sigut incorporats a la Biblioteca Digital de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). L’Alerta es pot consultar aquí i Negociacions de Pau aquí. Així mateix, com en anys anteriors, els informes també formen part del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya.
• • L’ECP va participar a l’Assemblea General Ordinària (AGO) de la Fede.cat celebrada el 12 de juny de manera virtual. Hi van participar 53 entitats (48 de ple dret i 5 observadores, incloent l’ECP). A l’AGO, que va comptar amb observació de gènere, es van aprovar els comptes anuals de 2019, la memòria d’activitats 2019 i el Pla Estratègic 2020-2024.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat