Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 43, Maig-Juny 2016
Seminari “La militarització de l’acció humanitària i la instrumentalització de la religió en els conflictes: el cas de la República Centreafricana”
L'Escola de Cultura de Pau i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau han organitzat el 17 de juny a Lafede.cat el seminari sobre el conflicte a la República Centreafricana: “La militarització de l’acció humanitària i la instrumentalització de la religió en els conflictes: el cas de la República Centreafricana”. Seminari dirigit a periodistes i àmbit de comunicació, amb ponències de Jordi Calvo (Centre Delàs d'Estudis per la Pau), Josep Maria Royo (Escola de Cultura de Pau) Itziar Ruiz-Giménez (professora de RRII de la Universidad Autónoma de Madrid i membre del Grupo de Estudios Africanos de la UAM), Gabriel Sánchez Ibarra (Metges Sense Fronteres) i Gemma Parellada (periodista). Amb el suport de l’ACCD.

Més informació disponible aquí
Publicacions i recursos
República Democràtica del Congo: Balanç de 20 anys de Guerra
Aquest informe, elaborat per l’ECP i el Centre Delàs, amb el suport de l’ACCD, examina la situació que pateix l’RDC. A l'est del país persisteix la situació d’inestabilitat que té les seves arrels en l’espoliació i injustícia social viscuda des de l’opressió dels règims colonials i post-colonials i que s’agreuja a mitjans dels noranta, en una guerra que ha causat al voltant de cinc milions de víctimes mortals, almenys 200.000 dones víctimes de la violència sexual, centenars de milers de persones desplaçades i una crònica crisi humanitària. Diversos acords de pau i la celebració d’eleccions no ha suposat la fi de la violència a causa del paper de Rwanda, a la presència de faccions de grups i a les Forces Démocratiques pour la Libération du Rwanda (FDLR), responsables del genocidi rwandès el 1994. Tots els actors armats ha comès violacions i abusos i han utilitzat la violència sexual com a arma de guerra amb total impunitat.

El país es troba immers en una creixent inestabilitat política derivada de la proximitat de la fi del segon mandat de Joseph Kabila, produint-se un augment de la violència política i la repressió de l'oposició. S’està convertint en una realitat l'incompliment del calendari electoral, que conduirà a un retard en la celebració de les eleccions i la prolongació del mandat presidencial de Kabila, que havia de culminar a finals de 2016, qüestió que pot contribuir a un nou cicle d’inestabilitat en aquest conflicte.

Pots descarregar aquí l'informe en català. Pròximament en castellà i anglès
Agenda
Curs "Refugiades: origen i causes de l’exili sirià i d’altres refugiades oblidades. Síria, Eritrea, i moviment LGBT"
Del 11 de maig al 8 de juny
Espai de Solidaritat de Girona
Per Cécile Barbeito, Ivan Navarro i Josep Maria Royo

El curs, organitzat pel Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI), analitza algunes de les principals causes del desplaçament de població, com els conflictes armats, i en tracta casos específics, visibles (Síria), oblidats (Eritrea) i de violència per motius d’orientació sexual). Curs obert a tota persona interessada en comprendre la problemática del desplaçament forçat de persones.
Més informació disponible aquí
Curs “Els drets dels xiquets i xiquetes i l'educació per a la pau. 4a edició”
De l’11 al 15 de juliol, de 9h30 a 18h00
Centre de Postgrau de la UJI de Castelló (matins) i Alberg Argentina de Benicàssim (tardes)
Per Cécile Barbeito

El curs té per objectiu promoure els drets de la infància, l'educació per a la pau i la cultura de pau des d'un punt de vista intercultural. Cécile Barbeito hi imparteix el taller “De l’aula al món: educació per a la pau a través de l’acció” el dia 14 de juliol de 16h a 18h.
Més informació disponible aquí
Taller “Peace is…”
18 de juliol, de 9h00 a 12h30 i de 15h00 a 17h30
Academia de Barcelona de la Oxbridge Academic Programs
Residència Universitaria Josep Manyanet, C/Entença 307, Barcelona
Per Cécile Barbeito

Després de definir la pau des de diferents punts de vista, el taller pretén motivar a l’alumnat i facilitar idees d’acció per a que esdevinguin actors de pau. Formació en anglès adreçada a l’alumnat de l’Escola d’Estiu Oxbridge.
I a més...
• L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo va participar a les jornades “L’impacte de l’espoli dels recursos naturals i alternatives des del consum conscient”, celebrades a Donosti entre el 20 i el 21 de maig amb la ponència “Relació entre l’espoli dels recursos a l’Àfrica i la conflictivitat armada”. Les jornades estaven organitzades per la coalició d’entitats Redes – ONGD.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas va participarà al juliol a La Haia a una trobada del projecte internacional Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding (WOSCAP), que busca enfortir les capacitats de la UE en prevenció de conflictes, incloent-ne amb perspectiva de gènere. Més informació sobre el projecte WOSCAP aquí.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.