Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 46, Novembre-Desembre 2016
Desembre de 2016
Elaborat per Iván Navarro Milián, Josep Maria Royo Aspa, Jordi Urgell García, Pamela Urrutia Arestizábal, Ana Villellas Ariño y María Villellas Ariño

Oportunitats de pau i escenaris de risc és una publicació de caràcter anual vinculada a l’anuari Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau que identifica i analitza escenaris i temes de l’agenda internacional que poden possibilitar, a curt i mig termini, la construcció de la pau o bé l’increment de la violència i la inestabilitat. (pdf en castellà i en anglès)

Resum executiuText complet
Executive summaryReport
Agenda
Tallers "Solucionem els conflictes en pau"
Del 10 de gener al 15 de febrer
Escola Casablanca, Molí Nou, Antoni Gaudí (Sant Boi de Llobregat)
Lizzy Palencia i Olivia Viadé

Tallers de tres sessions cadascun perquè l'alumnat comprengui què és la pau i el conflicte, experimenti i reflexioni sobre algunes estratègies per caminar cap a la pau, i decideixi quines accions vol impulsar en la seva vida d'aula i prendre el compromís de fer-ho. Els tallers estan facilitats per exalumnes de la Diplomatura en Cultura de Pau i coorganitzats per l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Més informació aquí
Fòrum Mundial sobre les Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau
Madrid, 19 a 21 d’abril de 2017

L’Ajuntament de Madrid, amb el suport de la alcaldia de Barcelona i de Paris, esta impulsant un Fòrum Mundial sobre Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau” amb l’objectiu de fer visibles els distints tipus de violències urbanes, debatre vies per a prevenir-les i combatre-les, i difondre pràctiques que permetin transformar les cultures de les violències en cultures de pau. L’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), de la que forma part l’ECP, col·labora en la organització del fòrum, en el que també participa l´ECP.

Amb el suport de l’Ajuntament de Madrid
Més informació aquí
Cinefòrum sobre el conflicte d'Abkhàzia
27 de gener, 19h
Sala d'actes de Cristianisme i Justícia, Roger de Llúria 13, Barcelona
Per Ana Villellas
Organitza Cristianisme i Justícia

Projecció de la pel·lícula estoniana-georgiana "Mandarines", sobre el conflicte armat d'Abkhàzia en els anys noranta, i col·loqui posterior, dinamitzat per l’investigadora de l’ECP Ana Villellas. Activitat organitzada per Cristianisme i Justícia, en el marc del Cicle Ignasi Salvat de Cinema sobre conflictes oblidats, migracions, violacions de drets humans i feminismes, entre d'altres qüestions.

Més informació aquí
Publicacions periòdiques:
L'observatori és una eina que contribueix a l'anàlisi i comparació de les formes de violència contemporànies als conflictes armats i crisis sociopolítiques en curs. La informació inclou esdeveniments relacionats amb dinàmiques del conflicte (enfrontaments , víctimes , desplaçaments forçats , militarització , desarmament , entre d'altres) , així com també a les tendències en un determinat país o regió.

L'observatori és una eina que contribueix a l'anàlisi i comparació de les negociacions de pau en curs i altres iniciatives de construcció de pau que tenen lloc en molts països del món. La informació inclou esdeveniments relacionats amb negociacions de pau, especialment sobre qüestions com ara la signatura d'acords de pau, les negociacions formals o en fase exploratòria, la participació de les dones i la societat civil en aquestes converses o bé les iniciatives diplomàtiques endegades per Governs, organismes internacionals o d’altres persones o bé organitzacions per tal de resoldre els conflictes a través del diàleg.

L'ECP als mitjans
02.11.16. Guerra i crisi humanitària al Iemen, entrevista amb Pamela Urrutia per a La Sexta Noticias.
15.12.16. Mesures enfront de l’atac a hospitals en context de guerra. La Tria del programa “Fórmula Estel”. Ràdio Estel. Cécile Barbeito. (minuts 15’30”-22’)
16.12.16. Refugi a l’aula. Acollint recels, dilemes i respostes complexes. Paz, en construcción, El País. Cécile Barbeito. (en castellà)
31.12.16. “El món de les oportunitats i les amenaces”. El diari ARA recull algunes de les principals conclusions de la publicació Oportunitats de pau i escenaris de risc per a 2017 de la ECP.
I a més...
• La investigadora de l’ECP Cécile Barbeito fou entrevistada per a l’article "Una pau que ve de lluny", d’Anna Salvans, Barcelona Metrópolis núm 101, Monogràfic sobre “La pau en moviment”, del 01.11.16.

• La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va estar a Olot analitzant el conflicte armat de Síria i les seves repercussions en la població civil, en un acte celebrat el 4 de novembre organitzat pel Consell de Cooperació d’Olot i Fundipau.

• En el marc de la Setmana global d’acció contra la militarització de la joventut (14-20 de novembre), la Cécile Barbeito ha presentat el llibre “122 acciones fáciles (y difíciles) para la paz” en un acte organitzat per la campanya “Desmilitaritzem l’educació”. Durant l’acte també es presentava el llibre “Mentes militarizadas”.

• L’investigador de l’ECP Josep Maria Royo ha participat en el cicle de conferències “Les persones en joc. Conflictes, migracions i resistències” organitzat a Tarragona entre el 21 de novembre i l’1 de desembre per Enginyeria Sense Fronteres, amb una intervenció titulada “L’economia política dels conflictes armats i les seves conseqüències”. El cicle està centrat sobre una de les més importants, tot i que moltes vegades oblidades, conseqüències del model energètic actual: les migracions forçades. Més informació aquí.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a les jornades “Dones militars” organitzades pel Centre Delàs el 17 de novembre amb una ponència sobre els rols de les dones als conflictes armats. En aquestes mateixes jornades, la també investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va moderar la taula dedicada als rols de les dones als conflictes armats.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a una sessió de formació el 10 de desembre sobre la resolució 1325 sobre dones, pau i seguretat del Consell de Seguretat de l’ONU amb la Comisión Verdad, Memoria y Reconciliación de las Mujeres Colombianas en el Exterior.

• La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va participar en les jornades anuals de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), de la que forma part l’ECP, celebrades el 24 i 25 de novembre a Jerez de la Frontera. Les jornades es van celebrar sota el títol "Memoria(s) para la convivencia y la construcción del futuro".

• L’investigador de l’ECP Josep Maria Royo va participar a l'Assemblea General Extraordinària (AGE) de Lafede.cat Organitzacions per la Justícia Global, de la qual forma part l'ECP, celebrada el 29 de novembre, i en la que es va presentar, entre d'altres qüestions, el Pla de Treball 2016-2017, els pressupostos de 2017 i es va realitzar una reflexió al voltant de qüestions vinculades al concepte de Justícia Global. Més informació aquí.

• L’investigador de l’ECP Iván Navarro Milián va participar al cicle Conflictes i refugiats: una mirada al món, organitzat dintre del marc del pla Barcelona Ciutat Refugi, de l’Ajuntament de Barcelona, amb la sessió “Els conflictes oblidats d’Àfrica”, realitzada el 29 de novembre a la biblioteca de la Vila de Gràcia.

• Durant el mes de novembre, la formadora Cécile Barbeito va dinamitzar formacions a professorat a 6 districtes de la ciutat de Barcelona (Les Corts, Nou Barris, Sarrià-Sant Gervasi, Sant Andreu, Gràcia i Sant Martí) sobre el material "Barcelona, ciutat-refugi", per a promoure la reflexió de l’alumnat sobre com haurien de ser les polítiques de l’Ajuntament d’acollida de persones refugiades i immigrades.

• La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar a la “Jornada de Diàleg sobre Drets Humans i Asil" organitzada a la UAB per la Fundació Autònoma Solidària amb una ponència sobre "Síria, impactes del conflicte i iniciatives de pau amb mirada de gènere". Aquesta jornada va tenir lloc el 14 de desembre i es va emmarcar en la lniciativa #UniversitatsRefugi i en la campanya #CasaNostraCasaVostra.

• La investigadora de l'ECP Ana Villellas participa entre el 18 i 20 de gener a Utrecht en un seminari d'anàlisi comparativa del projecte internacional “Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding” (WOSCAP), que busca enfortir les capacitats de la UE en prevenció de conflictes, incloent amb perspectiva de gènere. Més informació sobre el projecte WOSCAP aquí.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.