Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 51, Novembre-Desembre 2017
L'ECP presenta una nova publicació sobre gènere i diplomàcia multinivell de la UE: "The Role of the EU and Other Third Parties in Promoting Gender, Peace and Security Agenda in Mediation and Dialogue Processes". Aquest informe analitza lliçons apreses i bones pràctiques en la introducció de la perspectiva de gènere en els processos de pau per part de la UE i altres terceres parts. L'estudi forma part del projecte internacional "Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding" (WOSCAP), que analitza intervencions passades i presents en l'àmbit de conflictes i construcció de pau de la UE. (En anglès).


L'ECP publica un nou número de Gènere i Pau, informe trimestral que ofereix informació i anàlisi de l'agenda internacional sobre dones, pau i seguretat. En aquest número es destaca, entre altres qüestions, les denúncies d'organitzacions de drets humans sobre l'ús de violència sexual contra dones i nenes rohingyas a Myanmar; l'establiment d'una nova xarxa de dones implicades en prevenció de conflictes i mediació, sota el paraigua de l'arquitectura de pau i seguretat de la Unió Africana; així com les conclusions del debat obert del Consell de Seguretat de l'ONU sobre dones, pau i seguretat, incloent les demandes de les organitzacions de dones.
L'ECP als mitjans
I a més...
• L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo participa a l’Assemblea General Extraordinària de Lafede.cat Organitzacions per la Justícia Global que es celebra el 18 de gener de 16h a 20h a Barcelona.

• Del 15 de gener al 16 de març tindrà lloc la nova edició del projecte educatiu online Connectant mons d’Oxfam-Intermón, que enguany tracta la construcció de pau. La proposta educativa online titulada "Senbazuru" (mil grulles, en japonès), presenta formes de fer les paus, al grup, a l’escola, en la comunitat, en el món. Està adreçada a classes d’infantil (3-5), primària (6-8 i 9-11) i secundària (12-14 i 14-17) de molts racons del món (materials i espai web en: castellà, català, gallec, euskera, portuguès, italià, anglès i francès). Els continguts han estat elaborats per Carles Vidal i Cécile Barbeito.

• Els membres del projecte europeu EDUCATE es van trobar a Gothemberg els dies 29 i 30 de novembre, per definir l’estratègia d’incidència del projecte en els propers mesos. Durant la reunió, es van acabar de discutir les estratègies que farien servir a cada país per promoure l’educació en el conflicte a les facultats de pedagogia i educació, i també s’han definit missatges per una campanya de comunicació social amb els mateixos objectius.

• Els investigadors de l'ECP Josep Maria Royo i Cécile Barbeito van participar en el curs de conflictologia "Estat del Món - Conflictologia 2017", organitzat per l'SCI-Catalunya a Barcelona el 21 de novembre. Més informació aquí.

• L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo va participar en les jornades formatives organitzades pel Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC) "Anem més enllà? - Jornada Formativa del Grup de Treball d'Educació per al Desenvolupament "sobre epd, cultura de pau, desenvolupament sostenible i justícia global, el 10 de novembre a Barcelona.

• La conferència final del projecte internacional WOSCAP, en el qual participa l'ECP, va tenir lloc el 8 de novembre a Brussel·les. L'esdeveniment, organitzat conjuntament amb el projecte IECEU, va presentar les seves recomanacions per millorar les capacitats de prevenció de conflictes i construcció de pau de la UE. La investigadora de l'ECP, Ana Villellas, va participar en el panell sobre diplomàcia multinivell de la UE -coordinat per Berghof Foundation-, presentant resultats sobre la investigació i recomanacions de l'ECP en l'àmbit de l'agenda de gènere, pau i seguretat i el paper de les terceres parts en els processos de diàleg. Més informació sobre la conferència final aquí.

• La investigadora de l'ECP Ana Villellas va participar en l'espai de diàleg "Reflexions sobre el paper de les dones en la prevenció de conflictes violents" el 25 d'octubre a Nova York, organitzada per la Civil Society - UN Prevention Platform. En la seva intervenció, va exposar reptes i dilemes sobre la participació de dones en processos de pau i el paper de les terceres parts. La seva participació s'emmarca en el projecte internacional WOSCAP i en la participació en una delegació de punts focals de gènere de la Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC). Més informació sobre l'acte aquí.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a l’acte de creació de la Xarxa de Dones Mediadores de la Mediterrània (Mediterranean Women Mediators Network), integrada per 40 dones de diferents països de la regió mediterrània, mediadores o expertes en mediació. La xarxa està impulsada pel Govern d’Itàlia. Més informació aquí

• L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo va participar en el cicle Manresa - Rebel·la't per la Pau el en una taula rodona on va tractar els reptes de les noves tecnologies, els drets humans i el consum responsable, a la Fira Ecoviure organitzada per l'Ajuntament de Manresa el 28 d'octubre.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar al projecte La Garriga pel Foment de la pau amb la xerrada “Les dones a la guerra i la pau” que va tenir lloc al municipi de La Garriga el 20 d’octubre.

Agenda
“Senbazuru: Construint la pau”
2 de desembre, 13 de gener, 3 de febrer, 3 de març de 10:00 a 14:00
Oxfam-Intermón a Catalunya
Gran Via de les Corts Catalanes, 641, Barcelona
Cécile Barbeito i Carles Vidal

Formació de professorat de 16h per introduir a la resolució de conflictes i a la construcció de pau. La formació també permet posar a prova algunes de les activitats dels materials didàctics “Senbazuru: construint la pau” que s’han elaborat per a Oxfam-Intermón per introduir aquests temes a l’aula (grup tancat).

Més informació aquí
Xerrada "Educació x una cultura ecopacifista"
17 de gener
Ateneu Barcelonès
Carrer de la Canuda, 6, Barcelona Cécile Barbeito


La xerrada analitzarà com es tracta la qüestió nuclear a les escoles, i com es podria incorporar aquest tema de forma més significativa. La xerrada conforma una de les sessions del cicle "La Desnuclearització del planeta”, organitzada per la secció de Ecologia i Recursos Naturals de l’Ateneu Barcelonès

Més informació aquí
Taller “La mandala de la Pau. Eines per construir la pau dins la nostra aula”
Escola Escola Llor, Pedagogium cos i Antoni Gaudí (Sant Boi de Llobregat)
Del 24 de gener al 27 de febrer
Per Laura De la Orden, Diamanda Iniestra i Júlia Ramos

Alumnes en pràctiques de la Diplomatura de Cultura de Pau realitzen aquests tallers per treballar aquells conceptes bàsics (pau, violència i conflicte) que permeten als infants entendre què és la pau positiva, experimentar i reflexionar sobre algunes estratègies per caminar envers aquesta, i finalment decidir quines accions volen impulsar en la seva vida d’aula i prendre el compromís de fer-ho.
Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Més informació aquí
Jornades “Canviar l’escola per canviar el món”
Dissabte 3 de febrer, de 12:00 a 13:30
Associació de Mestres Rosa Sensat, Av Drassanes, 3. Barcelona
Per Marina Caireta, Jordi Domènech i Digna Couso

Presentació de l’experiència d’utilitzar la metodologia de controvèrsies científiques com a recurs d’educació global per a les àrees cientificotècniques en educació secundària. En el marc del projecte “Integrar i promoure les problemàtiques globals als ensenyaments cientificotècnics” impulsat per l’ECP i l’Institut de Sostenibilitat de la UPC, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació aquí
Taller “Transformació de conflictes en l’àmbit comunitari”
Divendres 2 i 16 de febrer i 2 i 16 de març
Centre Cívic Zona Nord, Barcelona
Per Marina Caireta

En el marc del projecte “Barcelona Conviu” es realitza una formació adreçada a professionals que treballen als barris de Zona Nord de Barcelona. En col·laboració amb el Pla de Desenvolupament Comunitari de Ciutat Meridiana. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Taller “Educació per la pau i la convivència als centres educatius. Educar per la no violència”
Divendres 9 de febrer de 12:00 a 14:00 i de 17:30 a 19:00
A Figueres
Per Marina Caireta

Pel matí es durà a terme un taller d’educació per la pau adreçat a alumnat del Pla de Transició al Treball de l’Ajuntament de Figueres, i per la tarde es durà a terme un taller d’educació per la pau adreçat a nois i noies dels barris nord-oest de Figueres. En col·laboració amb el Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat i amb el suport de l’Ajuntament de Figueres.
Curs “La transformació de conflictes i les pràctiques restauratives en entorns amb diversitat cultural”.
Dimecres 14, 21, 28 de febrer i 7 de març de 10:00 a 14:00
Casal de barri Folch i Torres.
Per Marina Caireta

En el marc del projecte “Barcelona Conviu” es realitza una formació adreçada a professionals que treballen en tasques d’atenció a la comunitat. En col·laboració amb Progess SL. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Curs-Pilot: “Com enfocar temes controvertits a l’aula?”
Els dimecres 7 i 28 febrer, 7 i 14 de març, i 4 i 11 d’abril de 2018 de 17:00h a 19:30h
CRP Les Corts
C/ Galileu, 229, 1er, Barcelona
Per Marina Caireta i Cécile Barbeito

El curs planteja la controvèrsia com una oportunitat educativa per desenvolupar l’esperit crític i també per la comprensió de l’Altre. El curs tractarà continguts com el rol de la facilitació de temes controvertits, Metodologies per a treballar la controvèrsia, Riscos i possibles solucions en l’abordatge de temes controvertits, els temes controvertits com a projecte de centre i l’Avaluació d’aprenentatges en l’educació en la controvèrsia. El curs (6 sessions presencials) aplicarà tècniques participatives i dialògiques. El professorat també haurà d’implementar una activitat a l’aula (5h). Inscripcions fins el 19 de gener al CRP Les Corts (Codi de l’activitat: 1040301104) a8901109@xtec.cat

Més informació aquí
Presentació: “Recursos d’educació per la pau”
12 d’abril, de 18:00 a 19:30
Biblioteca Artur Martorell
Institut Municipal d’Educació
Plaça d’Espanya, 5, Barcelona
Cécile Barbeito

En el marc del cicle de conferències “Barcelona educa per la pau”, la sessió farà una reflexió crítica sobre com incroporar continguts i methodologies d’educació per la pau a l’aula, i mostrarà exemples de recursos per a fomenter l’educació per la pau a curt, mig i llarg termini. Al cicle, estructurat en sessions mensuals del 9 de novembre al 19 de maig, també intervenen Arcadi Oliveres, Laia Servera, Jaume Funes, Maria Carme Boqué i Brigitte Vassallo.

Més informació aquí

Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.