Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 52, Gener-Febrer 2018
Cicle de Diàlegs – Conflictes i Refugi
2, 9, 16 i 23 de maig, de 19:00h a 20:30h
Lloc: Casal de Barri de la Prosperitat, Plaça d'Àngel Pestaña
Organitza l’Escola de Cultura de Pau i CEAR

L’equip del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau durà a terme aquest curs, que té per objectiu comprendre les causes del desplaçament forçat al món vinculades als conflictes armats actuals, organitzat conjuntament amb CEAR i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

L'ECP als mitjans
09.01.18. Comentari de Notícies: “La CPI jutjarà el crim d’agressió”. Radio Estel. Per Cécile Barbeito. (minut 23’50)
Febrer 2018. "La peligrosa fractura burundesa", de Sebastián Ruiz-Cabrera, Revista Mundo Negro Entrevista a Josep Maria Royo. (en castellà)
06.02.18. “L’educació, eina de transformació i construcció de Justícia Global”. Blog de LaFede, entrevista a Cécile Barbeito.
15.02.18. “Escola adoctrinadora? De Boko Haram a Paulo Freire”. Diari de l’Educació, entrevista a Cécile Barbeito.
25.02.18. El Suplement. "No som conscients de les conseqüències de la producció massiva de mòbils". Catalunya Ràdio, entrevista a Josep Maria Royo
01.04.18. Diari Ara. El Congo colla les empreses mineres, entrevista a Josep Maria Royo
I a més...
• Els membres del projecte europeu EDUCATE es trobaran a Brusel·les els dies 22 a 24 de maig, per presentar alguns dels resultats del projecte. La trobada inclourà un encontre amb representants polítics especialitzats en educació a la seu del Parlament Europeu. La reunió també ha de permetre reflexionar sobre l’estratègia de la societat civil per tal d’impulsar l’objectiu últim del projecte: promoure l’educació en el conflicte a les facultats de pedagogia i educació.

• El programa d’educació per la pau de l’ECP ha realitzat una consultoria per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) que ha resultat en un informe de diagnòstic i recomanacions sobre com reforçar el seu programa “Barcelona Educa per la Pau”.

• La investigadora de l'ECP Ana Villellas participarà en la trobada internacional de la Xarxa de Punts Focals de Gènere del Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC), organització de la qual forma part l'ECP. La trobada tindrà lloc entre el 16 i 19 d'abril de 2018 a l'Haia. Entre els objectius de la trobada: intercanvi de coneixement i pràctiques entre les persones expertes de gènere de GPPAC; formació en incidència política; i formació sobre instruments rellevants regionals i internacionals, entre d'altres elements. La trobada reunirà punts focals i persones expertes de gènere de diverses regions. En el marc de la trobada, Ana Villellas impartirà un taller sobre participació de dones en processos de pau. Més informació sobre el treball de gènere de GPPAC aquí.

• Amb motiu del Dia Internacional de les Dones i de la vaga feminista convocada, les investigadores de l'ECP van donar suport a la vaga i van promoure un manifest en què es denuncia la violència que quotidianament oprimeix les dones de tot el món, en totes les seves dimensions. Més informació sobre el manifest aquí.

• L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo va participar el 15 de març a les V Jornades Visions del Món Africà, dedicades als països de l'Est del continent, una de les zones més castigades al món pels conflictes i l'espoliació de recursos, organitzades per l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida. Més informació sobre les jornades aquí. Posteriorment a les Jornades, Josep Maria Royo va dur a terme una reunió amb les responsables tècniques de l’ODEC, Carme Oliva i Eva Montoro, per a definir la col·laboració que durà a terme l’Escola de Cultura de Pau i l’ODEC en el marc d’un projecte que compta amb el suport de l’ACCD.

• Les investigadors de l'ECP Ana Villellas i María Villellas van participar en la presentació dels resultats finals del projecte internacional "Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding" (WOSCAP) en la reunió de Revisió Final celebrada el 17 de gener a Brussel·les entre les organitzacions del consorci que ha implementat el projecte, l'Agència Executiva d'Investigació de la Comissió Europea i persones expertes externes. Els avaluadors van valorar positivament els resultats del projecte i van destacar el seu impacte significatiu en l'acció política i investigació acadèmica. El projecte WOSCAP ha estat finançat pel programa de investigació europeu H2020 i té com a objectiu contribuir a l'enfortiment de les capacitats de la UE en prevenció de conflictes i construcció de pau. Com a part del projecte, l'ECP ha analitzat l'agenda de dones, pau i seguretat en la política de prevenció de conflictes i construcció de pau de la UE, i de manera més específica en l'àmbit de la diplomàcia multinivell. Més informació sobre la Revisió Final i sobre el projecte WOSCAP aquí.

Agenda
Taller “Guerra, recursos naturals i el paper de la societat civil a la República Democràtica del Congo (RDC)”
28 de febrer de 2018
Josep Maria Royo, Escola de Cultura de Pau, UAB
Erick Kambalé, Étoile du Sud, RDC
Sylvie Luzala, Étoile du Sud, RDC

En el marc del Mobile Social Congress, organitzat per SETEM, l’investigador Josep Maria Royo farà una introducció sobre els reptes de la situació d’inestabilitat a l’RDC, el paper de l’explotació dels recursos naturals en la persistència de la violència al país i la vinculació dels recursos naturals amb el Mobile World Congress, en el taller- presentació de les activitats que realitza l’entitat Étoile du Sud.

Més informació aquí
Taller de Drets Humans, Migracions i Asil
Del 10 d’abril al 3 de maig, de 16:00 a 19:00h.
Organitza la Fundació Autònoma Solidària
Josep Maria Royo
Lloc: La fede.cat. Carrer Tàpies, 1-3.

L’investigador de l’ECP Josep Maria Royo participa a nova edició del taller sobre protecció internacional i migracions des d’una perspectiva de drets humans. Aquesta formació, coordinada per la FAS, a més a més de l’ECP, comptarà també amb entitats com Associació Ambdrets, Irídia o el CCAR, entre d’altres. L’activitat podrà ser reconeguda amb 2 crèdits ECTS.

Més informació aquí
Presentació: “Recursos d’educació per la pau”
12 d’abril, de 18:00 a 19:30
Biblioteca Artur Martorell
Institut Municipal d’Educació
Plaça d’Espanya, 5, Barcelona
Cécile Barbeito

En el marc del cicle de conferències “Barcelona educa per la pau”, la sessió farà una reflexió crítica sobre com incorporar continguts i metodologies d’educació per la pau a l’aula, i mostrarà exemples de recursos per a fomentar l’educació per la pau a curt, mig i llarg termini. Al cicle, estructurat en sessions mensuals del 9 de novembre al 19 de maig, també intervenen Arcadi Oliveres, Laia Servera, Jaume Funes, Maria Carme Boqué i Brigitte Vassallo.

Més informació aquí
Taller “L'educació per la pau i per la justícia global: eines per a treballar la conflictivitat i la construcció de la pau al món"
21 d’abril, de 10.30h a 14h
Per Josep Maria Royo i Marina Caireta
Organitza: Fundació Educació Solidària, l’ONG Vols I SED Catalunya

Josep Maria Royo I Marina Caireta duran a terme un taller on faran una reflexió sobre la situació de conflictivitat a nivell internacional I realitzaran un taller dirigit a conèixer l'enfocament de l'educació per la pau conflictual a través d'algunes dinàmiques i jocs. Partirem de conceptes bàsics de l'educació per la pau per identificar on trobar recursos i com utilitzar-los.

Més informació aquí
Presentació: “Avaluar l’educació critica transformadora”
26 d’abril, de 10:30 a 12:30
Gran Via de les Corts Catalanes 641, Barcelona
Per Cécile Barbeito

En el marc de la “I Jornada d’avaluació en l’àmbit de la Cooperació i l’educació pel desenvolupament. Perspectiva, reptes i experiències” els dies 26 y 27 d’abril, l’Escola de Cultura de Pau participarà a la taula d’avaluació de l’Educació pel desenvolupament, compartint els fruits del projecte “Competències i EpD”, impulsat per Edualter. En la presentació es presentaran els aprenentatges del projecte en matèria d’avaluació, que miren de respondre a les preguntes: com avaluar el desenvolupament de l’esperit crític? Com avaluar la transformació personal i de centre?
Publicacions periòdiques:
L'observatori és una eina que contribueix a l'anàlisi i comparació de les formes de violència contemporànies als conflictes armats i crisis sociopolítiques en curs. La informació inclou esdeveniments relacionats amb dinàmiques del conflicte (enfrontaments , víctimes , desplaçaments forçats , militarització , desarmament , entre d'altres) , així com també a les tendències en un determinat país o regió.

L'observatori és una eina que contribueix a l'anàlisi i comparació de les negociacions de pau en curs i altres iniciatives de construcció de pau que tenen lloc en molts països del món. La informació inclou esdeveniments relacionats amb negociacions de pau, especialment sobre qüestions com ara la signatura d'acords de pau, les negociacions formals o en fase exploratòria, la participació de les dones i la societat civil en aquestes converses o bé les iniciatives diplomàtiques endegades per Governs, organismes internacionals o d’altres persones o bé organitzacions per tal de resoldre els conflictes a través del diàleg.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.