Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 53, Març-Abril 2018
Properament s'obriran les inscripcions per a la 20ª edició de la Diplomatura de Cultura de Pau 2018-2019
El curs comença el 16 d’octubre de 2018 fins l’4 de juny de 2019, els dimarts i dijous de 16.00h a 20.00h – UAB

Properament s'obriran les inscripcions per a participar a la Diplomatura de Cultura de Pau. El curs permet endinsar-se en tres dimensions de la Cultura de Pau: a) els fonaments de l’educació i la recerca de la pau (mòdul 1), on es practiquen les principals habilitats necessàries per a transformar conflictes i s’analitzen els fonaments de la investigació per la pau; b) L'anàlisi dels conflictes armats i altres violències (mòdul 2), que analitza diferents facetes de la violència estructural i cultural, i de la violència directa armada; i c) la construcció de pau, que aborda diferents formes de transformar un context violent (mòdul 3).

L'ECP als mitjans
10.04.18 Camerun, en risc de guerra civil Josep Maria Royo, blog Africaye
17.04.18 En contextos bèl·lics la dona ha tingut un paper important. Amb entrevista a María Villellas. Diario del Alto Aragón (en castellà)
24.04.18 La crisi rohingya a Myanmar posa en risc la transició democràtica i el procés de pau. María Villellas. El País, blog Paz en Construcción (en castellà)
07.05.18 Les cicatrius dels conflictes en els nens i les nenes de la regió MENA. (en castellà) Pamela Urrutia Arestizábal. El País, blog Paz en Construcción
Publicacions i recursos
Position paper: Teachers aret he key! Training teachers in nonviolent conflict transformation
Un dels documents del projecte Educate és aquest posicionament (Position paper) on es justifica la necessitat d’una millor formació de professorat en transformació noviolenta de conflictes, i es fan recomanacions per a enfortir aquesta política educativa. Aquest document consensuat amb organitzacions educatives de 6 països és una petita mostra d’altres recerques del projecte, aviat disponibles. (en anglès)



Comerç d'armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en conflicte armat.
Comerç d'armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en conflicte armat és un informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i l'Escola de Cultura de Pau que analitza les exportacions d'armament per part dels Estats membre de la UE durant l'any 2015 (any més recent amb informació d'exportacions disponible) a països que en aquest any es trobaven en situació de conflicte armat. L'informe analitza les exportacions d'armes a 13 països que eren escenari de 16 conflictes armats, oferint una anàlisi de context dels diferents conflictes, fent referència tant a la història recent de cada conflicte armat, com als fets concrets més rellevants que van succeir durant 2015.

Descarregar aquí en català, castellà y anglès.
Infografia aquí (en castellà) .
Comerç d'armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió.
Comerç d'armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió és un informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i l'Escola de Cultura de Pau que analitza les exportacions d'armament per part dels Estats membre de la UE durant l'any 2015 (any més recent amb informació d'exportacions disponibles) a països que en aquest any es trobaven en situació de tensió. L'informe analitza les exportacions d'armes a 20 països que eren escenari de 28 tensions, oferint una anàlisi de context de les diferents tensions, fent referència tant a la història recent de cada tensió, com als fets concrets més rellevants que van succeir durant 2015.

Descarregar aquí en castellà.
I a més...
• La investigadora de la ECP María Villellas va comparèixer a la Comissió de Defensa del Parlament Europeu per a presentar l’informe Comerç d’armes i conflictes. Anàlisis de les exportacions europees a països en conflicte armat, a una intervenció conjunta amb el Centre Delàs. A més, es va reunir amb eurodiputats de diversos grups polítics així como amb funcionaris d’EEAS per compartir les conclusions de l’informe.

• La investigadora de la ECP María Villellas va impartir la sessió “Eines internacionals per a la participació de les dones a la construcció de la pau: la Resolució 1325, CEDAW (Convenció per a l’Eliminació de la Discriminació de les Dones)” al curs "Constructores de pau i defensores dels drets humans" organizat per la Fundación SIP, WILPF i la Universidad de Zaragoza, a Huesca el 10 d’abril.

• La investigadora de l'ECP Ana Villellas va impartir un taller sobre elaboració de recomanacions d'incidència política en l'àmbit de la participació de dones en processos de pau durant la trobada internacional de la Xarxa de Punts Focals de Gènere del Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC), celebrat a La Haia entre el 16 i 19 d'abril. En la trobada van participar dones activistes i acadèmiques de Camerun, Zimbabwe, Botswana, Uganda, Ghana, Índia, Nepal, Corea del Sud, Sri Lanka, Tonga, Armènia, Azerbaidjan, Jordània, Palestina, Sèrbia i Ucraïna. La trobada tenia l'objectiu d'intercanviar coneixement i pràctiques de construcció de pau amb perspectiva de gènere entre les persones de la xarxa; i reforçar les capacitats de la xarxa en diferents àmbits. Més informació sobre el treball de gènere d'GPPAC aquí.

Agenda
Conflictes armats al món: tendències globals, impactes locals
24 de maig
Conferència
Sala de Graus (b-021) - Facultat de Ciències Polítiques
16:30 a 18:30 hores

Presentació de l'informe Alerta! i col·loqui sobre l'impacte dels conflictes en la seguretat humana i com causa de desplaçaments forçats. Anàlisi del cas de Síria com paradigma dels conflictes actuals. Més informació aquí
Jornada de conclusions i seguiment del projecte Educate
24 de maig, de 9h30 a 12h30 a Bozart i de 14h a 17h30 al Parlament Europeu
Brussel·les
Amb la participació de Cécile Barbeito

Amb dues audiències i objectius diferents els actes presentaran les conclusions del diagnòstic sobre com es promou la formació inicial i continuada de professorat en transformació de conflictes a 5 països europeus (Croacia, Espanya, França, Itàlia i Suècia).
L’acte del matí, adreçat a organitzacions de la societat civil, té per objectiu valorar la constitució d’una xarxa d’actors interessats en fer incidència per una millor formació inicial del professorat en transformació noviolenta dels conflictes. A l’acte de la tarda, al Parlament Europeu, representants de les administracions de diferents països presentaran les seves polítiques públiques al respecte, per tal d’establir un diàleg amb les organitzacions educatives de la societat civil.
Cicle de Diàlegs – Conflictes i Refugi
2, 9, 16 i 23 de maig, de 19:00h a 20:30h
Lloc: Casal de Barri de la Prosperitat, Plaça d'Àngel Pestaña
Organitza l’Escola de Cultura de Pau i CEAR

L’equip del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau durà a terme aquest curs, que té per objectiu comprendre les causes del desplaçament forçat al món vinculades als conflictes armats actuals, organitzat conjuntament amb CEAR i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí
Taller d’educació pel conflicte
4 de juny de 12h a 14h
Centre de Formació Integral Ferrer Sunyer i Balaguer, Figueres
Per Marina Caireta

Taller dirigit a donar eines per afrontar els conflictes a alumnat del Pla de Transició al Treball de Figueres.

Amb el suport de l’Ajuntament de Figueres.
Jornades internacionals "Qui arma els conflictes i les guerres? Responsabilitats d'Europa i mecanismes de control"
16 de maig de 2018, de 17h a 21h
Lloc: Auditori de la Facultat de Comunicació i RRII de Blanquerna, Barcelona
Organitza l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau

Les jornades analitzaran les exportacions d'armes europees a països en conflicte armat o tensió. Les ponències comptaran amb persones expertes d'organitzacions referents, com SIPRI, Saferworld, Pax o Conflict Armament Research (CAR) Més informació aquí.
Repensar l’educació per la pau des de l’Escola Bressol
6 de juny de 10h a 17h
La Fede, C/ de la Tapia 1-3
Organitzada per la Fundació Comparte
Per Cécile Barbeito

Taller destinat a organitzacions contrapart de la Fundació Comparte a Amèrica Central i SudAmèrica que eduquen per la pau a infants d’escola bressol (taller tancat a altres inscripcions). En el taller es reflexionarà sobre com promoure l’educació per la pau de forma el més integral i estructural possible, i de la importància de la pràctica reflexiva.
Cicle de Diàlegs – Conflictes i Refugi
16, 23 i 30 de maig, 6 de juny de 19:00h a 20:30h
Lloc: Centre Cívic Besòs
Organitza l’Escola de Cultura de Pau i CEAR

L’equip del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau durà a terme aquest curs, que té per objectiu comprendre les causes del desplaçament forçat al món vinculades als conflictes armats actuals, organitzat conjuntament amb CEAR i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí
Curs Els Drets Humans i la No Discriminació des del nostre lloc de treball
Sessió 3: 6 de juny de 9h a 14h
Oficina d’Afers Religiosos, C/Comerç 44, Barcelona
Per Marina Caireta

En el marc del Pla de Formació en Drets Humans i Interculturalitat per al personal de l’Ajuntament de Barcelona es realitza aquest curs amb al participació de diverses entitats, l’ECP hi participa impartint una sessió sobre la imatge de l’altre com a enemic.
Cinefòrum Sonita
15 de juny, 18h
Palau Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, 08037 Barcelona
Amb Cécile Barbeito i Carles Vidal

En el marc del cicle “Cinefòrum: Agenda ODS 2030. Compte enrere per a les desigualtats”, el documental Sonita reflecteix la història de la jove rapera, fugida de la guerra d’Afganistan i refugiada a Iran, de les seves cançons protesta per defensar més llibertat per les noies i dones, i del cost familiar que això li suposa. Més informació aquí

Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.