Butlletins anteriors Butlletí de l’ECP, 89 - Novembre de 2024 Català | Castellano
Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
Escola Escola
Escola
INDEX AGENDA PUBLICACIONS MITJANS AUDIOVISUALS I A MÉS
La protecció de l’Educació dels atacs

Destacats


El 24 d’octubre va tenir lloc al Consell de Seguretat de Nacions Unides el debat obert anual sobre l’agenda dones, pau i seguretat, que des de l’any 2000 promou el reconeixement dels impactes de gènere dels conflictes armats i la participació significativa de les dones a tots els àmbits de la construcció de la pau. El Secretari General de l’ONU ha alertat al seu darrer informe que l’any 2023 es va duplicar la proporció de dones que van perdre la vida en conflictes armats respecte l'any anterior i que el nombre de casos de violència sexual relacionada amb conflictes verificats per les Nacions Unides va ser un 50% més gran que l'any anterior. Nacions Unides ha advertit sobre les conseqüències de gènere de la crisi a Gaza.

Durant les últimes setmanes l’ECP ens hem afegit a les exigències plantejades al Consell de Seguretat per més de 600 organitzacions de la societat civil de protecció dels drets de les dones en contextos de conflicte armat i de prevenció dels conflictes armats. A més, hem presentat una nova publicació a la que analitzem els desafiaments als que s’enfronta l’agenda a les portes del 25è aniversari de l’aprovació de la primera resolució del Consell de Seguretat en aquest àmbit, la 1325. Us convidem també a escoltar el pòdcast que ha produït La República Independiente de la Radio amb l’ECP “Heridas de guerra. Desafiando el militarismo patriarcal”, amb la narració de la reconeguda periodista de pau Olga Rodríguez i que s’emet a Carne Cruda. Finalment, des de l’ECP presentem un nou espai web al que oferim recursos i anàlisi fruit de la incorporació de la perspectiva de gènere i feminista de forma específica i transversal al nostre treball de recerca, formació i sensibilització sobre conflictivitat armada i construcció de pau.

AGENDA

Cine-Fòrum La guerra comença aquí

Cine-Fòrum “La guerra comença aquí”

12 de novembre, de 18:00 a 20:30, Campus Cappont, Lleida
Paul Zalduendo


Visualització del documental sobre les responsabilitats del sector armamentístic espanyol en els conflictes armats al món, partint de l’enviament d’armes fabricades a Euskadi fins que arriben al Yemen i discussió sobre cultura de pau en el marc del 21è Cicle de Cinema i DDHH a la UdL.

Inscriu-te

Antiracisme des de l’alteritat i la pertinença

Conversa “Antiracisme des de l’alteritat i la pertinença” amb John A. Powell

13 de novembre, 18:30 a 20:00, Hub Social, c/Girona, 34, Barcelona


Conversa de john a. powell, inspirador de #BlackLivesMatter i acadèmic de la universitat de Berkeley, amb entitats antiracistes de la ciutat. Acte coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona, Novact, l’ICIP i l’ECP, com a acte paral·lel al Forum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO que tindrà lloc el 10 i 11 de desembre a Barcelona.

Inscriu-te

Educar per la pau des de l’esport

Conferencia "Educar por la paz desde el deporte"

14 de noviembre, a las 18:00 en el Polideportivo La Marbella, Barcelona
Andrés Barrientos


Conferencia de sensibilización dirigida a personas gestoras e impulsoras de actividades deportivas en escuelas de Barcelona.

Educar per a la cultura de pau

Conferència-tallers “Educar per a la cultura de pau”

18 de novembre, a les 9:00, UAB
Marina Caireta


Activitat de formació per a alumnat de primer curs de la Facultat de Ciències de l’Educació que realitza un projecte d’educació per la pau en el marc de l’assignatura interdisciplinar Mirem el Món.

Retos de la agenda Mujeres, Paz y Seguridad: situación actual y desafíos futuros

Sessió “Retos de la agenda Mujeres, Paz y Seguridad: situación actual y desafíos futuros”

25 de novembre, de 11:00 a 12:00, a l’IBEI, Barcelona
María Villellas


Sessió de formació que s’emmarca en el curs “Política Exterior y Cooperación para el Desarrollo Feminista e Igualdad de Género” els diez 25 i 26 de novembre.

Inscriu-te

Intervenir davant dels discursos d’Odi

Taller “Intervenir davant dels discursos d’Odi”

26 de novembre, de 9:30 a 13:30, al Consell Comarcal d’Osona, Vic
Cécile Barbeito


Formació adreçada a personal tècnic de Joventut de diferent municipis d’Osona, per a tenir eines per reaccionar de forma educativa davant de comentaris racistes, masclistes o altres. Organitzada pel Consell Comarcal d’Osona.

Les dones i les guerres. Experiències de violència i construcció de pau

Conferència “Les dones i les guerres. Experiències de violència i construcció de pau”

27 de novembre, 9:30 al Casal Olivera, St. Boi de Llobregat
María Villellas


Conferència en el marc de les jornades “Dones i conflictes armats. Més enllà del paper de víctimes” organitzades per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Pensament crític i creatiu a les aules

Simposi “Pensament crític i creatiu a les aules”

30 de novembre a les 9:00 i 12:45.
Núria Pérez i Mariona Escoda, Grup Eduglobal STEM


El grup EdulgobalSTEM, impulsat per l’ECP, presenta els projectes “Begudes Monstruoses” i “Enllaça't al residu mínim”, al simposi de pensament crític umpulsat per l’ICE de la UAB a partir de l’experiència de l’IES Narcisa Freixes de Sabadell.

Inscriu-te

Educar per la pau, el conflicte i la convivència als centres d’educació secundària

Tallers “Educar per la pau, el conflicte i la convivència als centres d’educació secundària”

9, 10, 16 i 17 de desembre a la UAB
Cécile Barbeito i Marina Caireta.


Sensibilització al futur professorat de secundària sobre com educar per la pau, tenint cura de la convivència i atenent els conflictes a l’aula. La formació és part del Màster de professorat d’educació secundària de la UAB.

A 10 torns del col·lapse

Pràctica del joc “A 10 torns del col·lapse”

9 de desembre, IES Narcisa Freixes, Sabadell.
Marina Caireta i Felip Lorenzo


Taller on, a partir del joc “A 10 torns del col·lapse” que simula el model de gestió energètica actual, l’alumnat s’endinsa en la complexitat i dilemes del model social actual. Joc creat pel grup de treball de professorat EduglobalSTEM. Es pot demanar en préstec a l’ECP i a diversos Centres de Recursos Pedagògics del país.

Cultura de pau a través de l’esport i l’activitat física: transformant conflictes per millorar la convivència

Curs d’Especialització “Cultura de pau a través de l’esport i l’activitat física: transformant conflictes per millorar la convivència”

Del 10 de gener al 8 de febrer, divendres de 17:00 a 21:00 i dissabtes de 10:00 a 14:00. Del 14 de febrer al 25 d’abril, seminaris quinzenals, divendres de 18:00 a 20:00, a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB


Obertes les inscripcions al nou curs d’especialització universitària adreçat a persones del món de l’educació i de l’esport per enfortir-se en coneixements, habilitats i estratègies per promoure entorns pacífics en les activitats que liderin, educant per la pau des de la pràctica esportiva i a l’aire lliure.

Més informació

PUBLICACIONS

L’agenda dones, pau i seguretat a les portes del 25è aniversari: desafiaments per a la construcció de pau feminista

L’agenda dones, pau i seguretat a les portes del 25è aniversari: desafiaments per a la construcció de pau feminista


Octubre 2024

A les portes del 25è aniversari de l’agenda dones, pau i seguretat i en un context internacional de greus crisis i estructures d’opressió interconnectades, aquesta publicació posa el focus en cinc desafiaments als quals s’enfronta l’agenda dones, pau i seguretat: el creixent militarisme i despesa militar; l’emergència climàtica; la repressió contra constructores de pau, defensores de drets humans i altres grups de la societat civil; la desatenció de la prevenció de conflictes armats i del diàleg inclusiu com a vies d’abordatge de conflictes; i la cooptació de l’agenda dones, pau i seguretat. Aquesta publicació aborda les cinc problemàtiques i incorpora recomanacions sobre cadascuna d’elles.

Veure més
Gènere, conflictes i construcció de pau

Apartat web “Gènere, conflictes i construcció de pau”


Nou apartat web amb diferents recursos com publicacions, infografies, pòdcasts o materials pedagògics, entre d'altres. Els recursos abasten àmbits com la participació de dones en negociacions de pau, impactes de gènere de les guerres, interrelacions entre desigualtats de gènere, conflictes i canvi climàtic, entre d'altres. El web inclou també informes de cas, com Palestina, Iran, Afganistan o Sudan. Té l’objectiu d’apropar la dimensió de gènere dels conflictes i la construcció de pau a diferents públics i enfortir capacitats en aquest àmbit. Amb el suport de l’ACCD i la Generalitat de Catalunya.

Veure més
Dues bones pràctiques ECP en el mapa d'experiències que transformen el món de Lafede.cat 

Dues bones pràctiques ECP en el mapa d'experiències que transformen el món de Lafede.cat 


Dues bones pràctiques de l’ECP presentades el dissabte 26 d'octubre a les V Jornades “Canviar l'educació per canviar el món!” han estat penjades al mapa de Lafede.cat de bones pràctiques d’educació per la justícia global: La gran guerra, realitzada a l’IES Ca n’Oriach (Sabadell) el curs 2021-2022 amb l’alumnat de 4t d’ESO. Amb el suport de l’ACCD.
Cultura de pau des de l’esport, realitzada per integrar l’educació per la pau a les lligues escolars barcelonines i crear nous recursos d’educació per la pau per àmbit esportiu. En col·laboració amb el Consell d’Esport Escolar de Barcelona i la Fundació Esport i Educació de Barcelona i el suport de l’Ajuntament de Barcelona. 

RECURSOS AUDIOVISUALS

Heridas de guerra. Desafiando el patriarcado militarista

Podcast “Heridas de guerra. Desafiando el patriarcado militarista”


Pòdcast de tres episodis de la República Independiente de la Radio amb l’Escola de Cultura de Pau, que qüestiona el relat patriarcal dels conflictes. El primer episodi (“Nadie hablará de nosotras”) aborda els nexes entre militarisme i patriarcat; el segon (“Cos de batalla”) analitza les violències a les quals estan sotmeses les dones en una guerra només pel fet de ser dones; i el tercer (“No habrá paz sin las mujeres”) les conseqüències de que les dones no seguin a les taules de negociació de pau. Aquesta audiosèrie compta amb el suport de l’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat (en castellà).

Escolta’l

Cápsula L’agenda dones, pau i seguretat a les portes del 25è aniversari: desafiaments per a la construcció de pau feminista

Cápsula “L’agenda dones, pau i seguretat a les portes del 25è aniversari: desafiaments per a la construcció de pau feminista”


Vídeo càpsula de presentació de la nova publicació “L’agenda dones, pau i seguretat a les portes del 25è aniversari”, de la col·lecció Apunts ECP de Conflictes i Pau, en què s’aborden les problemàtiques a les quals fa front l’agenda dones, pau i seguretat.

Visualitza’l

El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent

Taula rodona “El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent”


Taula en la que es va reflexionar sobre com parlar de violència a les aules, com fer-ho sense polaritzar, i com vincular als joves en la defensa de la pau. Inaugurava la V trobada “Canviar l’educació per canviar el món” organitzada per La Fede d’ONGs, en amb la participació de Udi Raz (membre de Jewish Voice for a Just Peace), Toni Álvarez (Mestre), Lucía Meneses (Universitat Nacional de Colòmbia) i Yousra Touri (activista antirracista), moderada per Cécile Barbeito (ECP) (taula rodona a partir del minut ‘27)

Visualitza’l

Viure i aprendre la pau a través de l’esport

Vídeo “Viure i aprendre la pau a través de l’esport”


Experiència d’educació per la pau a través de l’esport a l’Escola El Polvorí de Barcelona. Aquest treball és resultat de la col·laboració entre l’ECP, el Consell d’Esports Escolars de Barcelona, la Fundació Esport i Educació de Barcelona i l’Escola El Polvorí, gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. Vídeo realitzat per alumnat de l’Institut de Formació Professional en audiovisuals La Mercè.

Visualitza’l

L’ECP ALS MITJANS

06.09.24 Article El nuevo desorden mundial reduce la capacidad de la mediación para resolver conflictos internacionales. Per Fernando Varela, amb entrevista a Josep Mª Royo. Infolibre. (en castellà)
19.09.24 Article Multilateralitat i diàleg vs militarisme i guerra: cruïlla de camins. Per Josep Maria Royo. A Xarxanet.
21.09.24 Entrevista a María Villellas con motivo del Día Internacional por la Paz. JIB3 Ràdio
24.09.24 Article ¿Cómo se acaba una guerra? 16 lecturas. Por Florian Louis, on es recomana l’anuari Negociaciones de paz. El grand continent. (en castellà)
02.11.24 Podcast Udi Raz, un jueu amb quipà i Amb entrevista a Cécile Barbeito (sobre com abordar les violències a Palestina i Israel a les aules). Programa “Solidaris”, plataforma 3cat.kufia.

I A MÉS...

Del 3 al 29 de setembre s’ha celebrat a La presó Model de Barcelona l'exposició “És la teva Democràcia la meva democràcia?” que convida a reflexionar sobre els reptes pendents de la democràcia, des d'una perspectiva no polaritzadora. Inclou testimonis de persones que han viscut transicions democràtiques a 10 països europeus, i il·lustracions realitzades per alumnat de l’Escola Massana mostrant la seva visió sobre la democràcia actual, els seus dèficits i reptes. L’exposició forma part del projecte Europeu Changing Democracies. En paral·lel a les activitats la formadora de l’ECP Cécile Barbeito va facilitar 4 tallers a instituts i una jornada, el 28 de setembre, co-organitzada amb el CESIRE adreçada a docents de ciències socials per reflexionar sobre com abordar la transició i els reptes de la democràcia actual (entre altres temes polaritzadors) a l'aula. (90 alumnes, 8h, 10 docents, 4 hores).

El 19 de setembre l’ICIP va atorgar a Vicenç Fisas, fundador de l’Escola de Cultura de Pau el Premi ICIP constructors de Pau, “per la seva extensa i continuada trajectòria en el camp de la investigació i l’activisme per la pau i els drets humans, i la mediació i l’anàlisi de conflictes”.

El 19 de setembre l’ECP ha participat a les Jornades de Cooperació Feminista organitzades per l’Eix de Feminismes de Lafede a Barcelona, per pensar plegades com avançar cap a una justícia global feminista. A les jornades es va presentar el document marc “Per una Justícia global feminista".

El 20 de setembre l’investigador de l’ECP Josep Maria Royo va participar a una sessió interna de treball sobre la situació d’Angola en ocasió de la visita de l’activista i músic Isis Hembe, organitzada per l’entitat Fora de Quadre en coordinació amb el  Grup de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Hi van participar una vintena de periodistes i representants institucionals (20 persones, 10 dones i 10 homes).

A l’octubre ha iniciat la 26ª edició del Postgrau en Cultura de Pau, amb alumnes matriculades de procedències diverses, incloses Catalunya, Rwanda, Nicaragua, Colòmbia, Andorra, Mèxic.

L’1 d’octubre, l’ECP va participar a La Comunitària, fira d’entitats a la UAB, presentant les publicacions de l’Escola i el Postgrau en Cultura de Pau. Aquesta activitat forma part de l’esforç de l’ECP de difondre millor els temes de pau i conflictes en el si de la UAB.

El 4 d’octubre, la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va participar en el Seminari Internacional “Una agenda de Paz Justa en Palestina”, co-organitzat per AiPAZ.

El 10 d’octubre María Villellas va participar al Cicle Tardor Solidària del Districte de Sant Andreu, Barcelona, "Conflictes Armats" amb la xerrada: “Els conflictes armats des d'una mirada feminista" al centre cívic La Barraca.

El 14 d’octubre l’Ana Villellas va presentar el treball de l’ECP a alumnat de “Comunicació, Desenvolupament i Cooperació” de 4rt curs del Grau de Comunicació de les Organitzacions de la UAB.

El 21 d’octubre la investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar juntament amb Núria Ribera (Rubí Solidari) a la taula rodona “On són les guerres actuals? Ucraïna, Palestina... I les altres?”, organitzada per l’alumnat de 1er de batxillerat de l’assignatura optativa “Problemàtiques socials” de l’Escola Maristes Rubí, acte obert a la ciutadania.

El 23 d’octubre les investigadores de l’ECP Ana Villellas, Pamela Urrutia i María Villellas van participar a l’Expert Group Meeting on Women in Peace Processes Monitor, organitzada per ONU Dones en el marc dels esdeveniments amb motiu de la setmana sobre Dones, Pau i Seguretat a Nacions Unides. A la reunió es van presentar dades preliminars sobre participació de processos de dones en el marc de la preparació del Women in Peace Processes Monitor que ha comptat amb la participació i aportació de dades per part de l’ECP.

Els dies 25 i 26 d'octubre l’ECP va participar a les V Jornades “Canviar l'educació per canviar el món!” on s’han abordat els reptes educatius per fer front als conflictes i violències, i s’hi han presentat 18 experiències educatives transformadores i molt més. L’Escola de Cultura de Pau hi ha presentat dues bones pràctiques i n’ha moderat la taula inaugural "El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent”.  L’ECP ha presentat dues bones pràctiques a les jornades: La gran guerra, conjuntament amb la Mireia Mas, de l’IES Ca n’Oriach i Cultura de pau des de l’esport, conjuntament amb Andrés Barrientos, del CEEB.

L’ECP va participar a les jornades anuals de l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), organitzades conjuntament per AIPAZ, l’ICIP i la Càtedra UNESCO Pau Casals, el 24 i 25 d’octubre, amb el títol “Drets Culturals per la Construcció de Pau”. L’ECP va participar també a l’assemblea d’AIPAZ del 26 d’octubre.

El 30 d’octubre el grup EduglobalSTEM, junt amb l’ECP i l’ICE de la UAB, van facilitar un taller amb 9 Centres de Recursos Pedagògics i Camps d’Aprenentatge d’arreu de Catalunya, per presentar el joc “A 10 torns del Col·lapse” perquè el promoguin en els seus territoris. Podeu accedir a aquest recurs Aquí

I també, l’11 d'octubre, ens vem reunir per celebrar la vida de la Maria Cañadas a l'Espai Jove La Fontana. Hi van participar una seixantena de persones, presencialment i en línia.

Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
CONTACTE

© 2023 Escola de Cultura de Pau

Edificio B13, Carrer de Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/89/news89c.html