Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 59

Diplomatura de Potsgrau de Cultura de Pau 2019-2020
Després de superar la seva 20ª edició, ja us podeu inscriure a la propera Diplomatura de Postgrau de Cultura de Pau. En aquesta nova edició, que s'impartirà d'octubre de 2019 a juny de 2020, comptarem amb el professorat més destacat referent a l'educació per a la pau (Mòdul I), l'Anàlisi de les violències (Mòdul II) i la Construcció de pau ( mòdul III). Més informació sobre el Postgrau aquí.

Publicacions i recursos
Barbeito, C. (2019). “Conflict matters. Peace and conflict education practices towards SDG16.” Revista Internacional de Educación para la Justicia Social, 8(1), 181-200.
L’article, publicat a l’edició monogràfica sobre “L’Educació per a la Ciutadania Global i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: Una Agenda per a la Transformació Social” de la Revista Internacional de Educación para la Justícia Social, analitza 25 bones pràctiques d’educació per la pau europees per tal d’analitzar fins a quin punt permeten avançar en l’ODS16 sobre Pau, Justícia, i Institucions fortes. L’article es pot descarregar aquí.
L'ECP als mitjans
22.06.19. De la guerra de trinxera a la protecció dels drets humans. Diari ARA. Marta Rodríguez, amb entrevista a Josep Maria Royo.
22.06.19. ¿De qué huyen las personas desplazadas? Diario Radio Universidad de Chile, por Pamela Urrutia Arestizábal. (en castellà)
22.06.19. El feminisme a la política internacional. Diari ARA, per María Villellas
19.06.19. Si la pau no és queer, no és pau. Directa. Anna Celma, amb entrevista a Ana Villellas
18.06.19. Síria, l’Afganistan i el Iemen pateixen els conflictes més letals del món. Catalunya Plural, per Victòria Oliveres, amb les conclusions de l’Alerta 2019.
15.06.19. Entrevista a Josep Maria Royo sobre Alerta 2019. Punto de Fuga, Cadena Ser. (en castellà)
13.06.19. El futuro de África, una zona de libre comercio. El Periódico, Jesús A. Núñez Villaverde. (en castellà)
30.05.19. Accés a les noves tecnologies: un dret que vulnera drets? Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona, amb entrevista a Josep Maria Royo.
28.05.19. Occident obre un nou front de guerra a l'Àfrica. La Directa, per Josep Maria Royo.
21.05.19. Sahel Occidental: ¿Nueva frontera del “terrorismo global”?. Blog Africaye, per Josep Maria Royo. (en castellà)
01.05.19. La importancia de la paz en Mindanao para la estabilidad del Sudeste Asiático, Anuario Internacional CIDOB 2019, per Jordi Urgell. (en castellà).
Agenda
Conferència "Els reptes d’educar per la justícia global des de les assignatures científico-tecnològiques"
1-5 de juliol, de 10:00 a 17:00
A l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Av. de les Drassanes nº3 de Barcelona.
Per Yayo Herrero, Jordi Domènech, Digna Couso, Beatriz Cantero i Neus Santmartí.

Conversa amb els i les ponents sobre els reptes i les oportunitats que ofereixen les assignatures STEM per formar ciutadania responsable, crítica i solidària, en el marc de I’Escola d'Estiu EduglobalSTEM. Més informació aquí.
Seminari de "Bones pràctiques als llibres de text"
2 de juliol de 18:00 a 20:00
A l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Av. de les Drassanes nº3 de Barcelona.
Per Mariona Massip, Neus Sanmartí, Antoni Santisteban i Cécile Barbeito.

Grup de treball per presentar i aplicar el decàleg de criteris per incorporar la Justícia Global als llibres de text. La sessió, a porta tancada, és una de les activitats de presentació de resultats del projecte "Entre Línies" sobre valors als manuals de ciències socials, i adreçat a editorials i a professorat de didàctica de les ciències socials.
Jornades “Perspectiva de gènere a la didàctica de les ciències socials”
13 de setembre de 16:30 a 20:30 i 14 de setembre de 9:30 a 14:00
A l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Av. de les Drassanes nº3 de Barcelona
Amb la participació de Sandra Muzzi, Mariona Massip, Laura Girau, Consuelo Díez, Elba Mansilla i Ana Villellas entre altres ponents.

Jornades adreçades a facilitar la inclusió de forma més transversal sobre perspectives feministes en el marc de la perspectiva de Justícia Global, als materials didàctics de ciències socials. La jornada és una de les accions del projecte “Entre Línies”, que pretén transversalitzar valors, continguts i metodologies de l’educació per a la Justícia Global als materials didàctics. Activitat co-organitzada entre GREDICS i l’Escola de Cultura de Pau, amb el suport de GRICCSO, Rosa Sensat, i el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona.
I a més...
• La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va participar a la tercera edició del curs online sobre Asil, Immigració i Drets Humans organitzat per CCAR amb una sessió sobre Conflictes armats i desplaçaments forçats de població. Més informació

• Els investigadors de l’ECP Iván Navarro i Jordi Urgell van participar amb una intervenció i la moderació de dues taules de debat al Seminari internacional “Veure, escoltar i callar. Quina resposta reben des de l’asil les persones que fugen de la violència de les maras?”, organitzat per CCAR amb la col.laboració de l’Escola de Cultura de Pau. Més informació

• L’investigador Jordi Urgell va participar a unes jornades de treball sobre com enfortir la prevenció de conflictes i les polítiques de promoció de la democràcia, els drets humans, i els processos de negociació, diàleg i post-conflicte en les actuacions del Govern de la Generalitat a la UE. Aquestes jornades van ésser organitzades per la Direcció General d’Afers Europeus i Mediterranis (Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència) en el marc del procés participatiu per a l’elaboració l’anomenat Pla Europa i per al desplegament del Pla Estratègic de l’Acció Exterior i de Relacions amb la UE 2019-2022.

• Jordi Urgell va realitzar una ponència a la II Jornada Omid Kokabee de Ciència, Pau i Drets Humans sobre “Què poden fer les Universitats pels drets humans i la pau”, organitzades per la UPC, l’ICIP i els Ajuntaments de Castelldefels i Sant Boi.

• En el marc del projecte “Conflictes i refugi: entendre les causes del desplaçament forçat” finançat per l’ajuntament de Barcelona, l’ECP duu a terme dues sessions de formació i sensibilització amb joves vinculats al Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ). Les dues sessions, a càrrec de la investigadora Pamela Urrutia, van oferir una panoràmica global sobre els conflictes i el desplaçament forçat amb una atenció especial a les dinàmiques a la Mediterrània i van analitzar el cas del Sàhara Occidental amb una mirada de gènere.

• L’investigadora María Villellas va participar a Bogotà a un seminari de treball sobre seguretat amb persectiva feminista organitzat per l’ICIP i CIASE els dies 8 i 9 de maig.

• L’investigadora Ana Villellas va participar a la taula de presentació institucional de les jornades “Geopolítica de les armes: eines i casos de denúncia des de la societat civil”, organitzades pel Centre Delàs en el marc del projecte compartit “Desarmar conflictes i tensions, protegir Drets Humans. Reduïm les exportacions d’armes europees” que porten a terme el Centre Delàs, l’ECP i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Les jornades, que van tenir lloc a Barcelona el 30 de maig, van comptar amb persones ponents d’entitats de referència com reconeguts ponents d'entitats de prestigi i referència europea com el European Center for Constitutional and Human Rights, League of Human Rights, Campaign Against Arms Control (CAAT) i Rete Italiana per il Disarmo.

• L’investigadora María Villellas va participat al Conversatori sobre Cultura de Pau del I Congreso Internacional de DEMOSPAZ sobre Derechos Humanos, Democracia, Cultura de Paz y No Violencia a la Universidad Autónoma de Madrid, presentant les principals conclusions de l’anuari “Negociaciones de paz 2019. Análisis de tendencias y escenarios”.

• Durant els mesos de maig i juny l’ECP conjuntament amb l’IDHC ha impartit el curs online Els conflictes armats des de l'enfocament de gènere: impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protecció (4ª edició).

• L’investigador Josep Maria Royo va realitzar una ponència en el marc de l’Escola de Defensores: Cicle Ciència i Drets Humans: Noves tecnologies, extracció de recursos naturals i sostenibilitat, el 5 de juny, organitzat pel Centre de Recursos en Drets Humans.

• El 11 i 18 de juny, Cécile Barbeito va participar en la formació de personal tècnic d'ONG i l'Ajuntament de Mataró sobre Educació per a la Ciutadania Global, en el marc d'un projecte impulsat per LaFede i la Diputació de Barcelona en diverses ciutats de la província.

• El 16 de juny Cécile Barbeito va facilitar un taller sobre "Resistència no violenta feminista" en el marc de l'Escola Feminista d'Estiu organitzada per Ca La Dona i la Xarxa Feminista.

• L'investigadora de l'ECP Ana Villellas va participar a la jornada de treball "Academic Roundtable on Women, Peace and Security", en representació de l'ECP i de la Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC). La reunió va estar organitzada pel Servei Europeu d'Acció Exterior (EEAS) de la UE amb l'objectiu de contribuir a la implementació efectiva del nou Enfocament Estratègic sobre dones, pau i seguretat de la UE. La trobada, celebrada a la Comissió Europea el 25 de juny, va reunir un centenar de acadèmiques, representants de la societat civil i de diversos governs.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat