Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 67
S’inicia la 22ª edició de la Diplomatura de Postgrau de Cultura de Pau 2020-2021

Des del seu inici el 1999 aquest postgrau forma professionals en l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La formació aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per a la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i també aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l'ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau.

Més informació sobre el Postgrau aquí.

Publicacions i recursos
Memòria d’activitats 2019
La Memòria 2019 de l’ECP destaca els principals projectes i recursos de l’Escola de Cultura de Pau, adreçats a promoure el coneixement sobre els conflictes armats i a donar eines a professionals per a transformar els conflictes de forma positiva. La memòria destaca les principals publicacions (dos anuaris, cinc informes puntuals, dos materials didàctics, i sis recursos audiovisuals entre altres publicacions), recull les 57 conferències i 46 aparicions en premsa, i el treball de fons realitzat per a impulsar agendes de pau, promoure el diàleg en contextos de violència política, i la col·laboració amb xarxes d’actors de pau. Accés a la Memòria ECP del 2019 aquí.
Webinar: ¿Moment decisiu? La importància de frenar el comerç d’armes amb Israel
El dimecres 28 d’octubre es van compartir en un webinar algunes claus de l’informe homònim elaborat per l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Al webinar es va aprofitar la ocasió per subratllar la rellevància de suspendre el comerç d’armes amb Israel i per analitzar els reptes de la situació actual a Palestina. El webinar va anar de la mà de les veus expertes d’Itxaso Domínguez (Fundación Alternativas), David Bondia (IDHC) i Alejandro Pozo (Centre Delàs) i Pamela Urrutia (ECP) en nom de les entitats autores de l’informe. Projecte amb el suport de la Diputació de Barcelona. Webinar disponible al Youtube de l’ECP.

Foro virtual "Conexión 1325: Claves para la paz y las mujeres de Meta y Guaviare”
Organitzat pel Comité de Impulso Territorial Meta-Guaviare de la Resolución 1325, el Foro Virtual va comptar amb la ponència “La seguridad pensada desde las mujeres para la sostenibilidad de la paz” de la investigadora María Villellas. Podeu accedir a la gravació de l’acte aquí, que ja ha estat reproduït 1.400 vegades.
L'ECP als mitjans
03.11.20. Article Elements per a una avaluació transformadora. Bloc Competències per transformar el món, per Cécile Barbeito.
20.09.20. Article Día Internacional de la Paz: ¿algo que celebrar? Eldiario.es, per Jesús Núñez amb dades de conflictivitat armada de l’ECP. (en castellà)
19.09.20. Article L’exportació d’armes a Aràbia Saudita, un negoci sota sospita. Diari Ara, per Ricard González Samaranch, amb entrevista a Pamela Urrutia.
18.09.20. Article Les dones han estat tradicionalment excloses de les negociacions de pau, Xarxanet. Per Josep Carbonell, amb entrevista a Ana Villellas.
Agenda
Cicle de Webinars “20 años de la agenda Mujeres, Paz y Seguridad: balance y propuestas para una paz feminista”
6, 13 i 20.11.20
De 16:30 a 18:00
Amb la participació de Pamela Urrutia i María Villellas
Activitat online a través de Zoom.

Cicle de webinars organitzat per WILPF España, Alianza por la Solidaridad, ICIP, CEIPAZ, Universidad de Málaga, Centre Delàs, Fundación SIP i Escola de Cultura de Pau, al que es farà un balanç sobre dues dècades d’implementació de l’agenda Gènere, Pau i Seguretat. Més informació aquí. Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia obligatòria. Inscripcions aquí.
4rt Congrés de Construcció de Pau amb Perspectiva de Gènere. Panel sobre Gènere, Pau i Seguretat
11.11.20
De 16:00 a 18:00
Amb la participació de María Villellas

Ponència sobre la participació de les dones als processos de pau. Transmissió pel Canal YouTube “Género e Inclusión Ibero”.
Transmissió aquí
14a Mostra cine àrab i mediterrani
14.11.20
A les 18:00
Per Josep Maria Royo
La mostra es farà online, en un canal per confirmar.

L’investigador Josep Maria Royo durà a terme una xerrada sobre l’extractivisme a l’Àfrica i les lluites o resistències de les poblacions per a mantenir la sobirania sobre el territori i els seus recursos, a propòsit d’una de les pel·lícules que es presentaran a la Mostra,“Amussu”, de Nadir Boumouch. La Mostra està organitzada per SODEPAU, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya i la Generalitat de Catalunya. Més informació aquí.
Tallers d’educació per la pau a les escoles de Sant Boi de Llobregat
11 i 18.11.20 i 02.12.20
De 09:00 a 13:00
Escola Ciurana de Sant Boi de Llobregat

Taller “La mandala de la pau” amb alumnat de 4t de l’escola Ciurana per a reflexionar sobre els conceptes de violència i de pau i proposar accions de pau a impulsar des del seu entorn.
Cuidar la convivència en comunitats des de les pràctiques restauratives i la provenció de conflictes
Els divendres 20 i 27.11.20 i 4.12.20
De 10:00 a 12:00
Per Marina Caireta i Lola Montejo

Curs per donar a conèixer la provenció de conflictes i les pràctiques restauratives com a eina de treball comunitari i creació de cultura de pau. Activitat adreçada a professionals que treballen en atenció a la comunitat per l’empresa Progess SL.
Presentació “EduglobalSTEM, evaluació d’un procés d’empoderament del profesorat d’àrees STEM en EJG”
De 17:00 a 20:00
Per Marina Caireta, Felip Lorenzo i Mariano Flores
On-line

El grup de professorat EduglobalSTEM, impulsat per l’ECP, presenta la comunicació “EduglobalSTEM, evaluació d’un procés d’empoderament del profesorat d’àrees STEM en EJG” al 1r Congrés d’avaluació educativa amb enfocament de ciutadania global organitzat per Madre Coraje, amb el suport de l’Agencia Andaluza de Cooperación Internacional.
Més informació aquí.
Capacitació en educació per la pau i la justícia global adreçada a persones multiplicadores de Cerdanyola del Vallès
Els dimarts 17, 24.11.20 i 1, 15 i 22.12.20
De 18:00 a 20:00
Per Ivan Navarro, Marina Caireta i Cécile Barbeito
Curs online

Curs d’educació per la cultura de pau i la justícia global a persones d’entitats socials de Cerdanyola per tal d’empoderar a actors clau del municipi i motivar-los a dissenyar i impulsar projectes d’educació per la justícia global. Les cinc sessions de formació tractaran els temes de: Gestió de projectes d’EJG, Nous corrents de l’educació per la pau i la justícia global; Metodologies educatives d’educació per la justícia global; Recursos d’EJG a l’abast: experiències de referència; i l’Avaluació de l’EJG. Curs impulsat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
Jornadas África-Europa: “Cuestiones de actualidad en las relaciones entre África y Europa”
11.12.20
De 10:30 a 11:30
Con la participación de Iván Navarro
Instituto de Estudios Europeos. Pl. De Sta Cruz, 5, Valladolid

Ponència "Les agendes dispars de pau i seguretat en el continent africà". Jornades organitzades per l’Observatorio de Estudios Africanos de la Universidad de Valladolid en col·laboració amb l’Instituto de Estudios Europeos de la Universidad de Valladolid.
Més informació aquí.
Curs virtual Barcelona-Hondures “Teixint Fils d’Emocions Pau i Art”
Del 08.01.21 al 04.06.21, en dijous
De 18:00 a 20:00
Per Neus Bartrolí, Marina Caireta i Alba Sanfeliu
Online i presencial a Barcelona i Tegucigalpa (Hondures)

Aquesta activitat pretén capacitar un grup de mestres, professionals i líders comunitàries de Barcelona i d’Hondures, en continguts, eines i metodologies per educar en i per la pau a través de l’art des dels seus espais educatius i comunitaris. Es tracta d’un curs de formació teòrico-pràctica organitzat en tres fases: un mòdul on-line, un taller presencial i el disseny i l’aplicació pràctica a partir d’un projecte adaptat al grup amb que cada participant intervingui. Inscripcions obertes.
Formació gratuïta. Més informació aquí.
I a més...
  • Com part de la xarxa Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), l’Escola de Cultura de Pau dona suport a la petició al Govern i el Parlament espanyols per a reorientar la despesa militar cap a inversió eco-social i amb perspectiva de gènere.
  • L’investigador Dan Smith, un dels referents a nivell internacional en investigació per la pau i director del Swedish International Peace Research Institute (SIPRI), centre de referència en recerca en construcció de pau i seguretat, esmenta el treball de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB en el seu darrer llibre “State of the World Atlas”, editat per Myriad. 
  • El documental Teixint Fils d’Emocions ha estat reconegut amb el Premi Joan Gomis al periodisme social. Aquest vídeo, creat per l’Associació Fora de Quadre, recull l’experiència de l’escola Ciutat Comtal en impulsar el projecte “Teixint Fils d’Emocions”, impulsat per l’ECP, i que promou l’educació per la pau a través d’arpilleres. L’acte d’entrega de premis es fa el proper 17 de novembre a les 18:30 al Col·legi de Periodistes de Barcelona.
  • El projecte de recerca “Polítiques de Cooperació per a la Pau: Anàlisi comparada de les polítiques públiques catalanes i valencianes (2015-2019)" ja té un bloc propi, on s’expliquen els objectius, metodologia i resultats esperats del projecte. La  investigació, que pretén fer recomanacions per a millorar les polítiques públiques i les pràctiques de cooperació per la pau (construcció de pau i sensibilitat al conflicte), es desenvolupa conjuntament entre l’IGOP (Institut de Govern i Polítiques Públiques) i l’Escola de Cultura de Pau, amb el suport de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) i l’AGAUR.  
  • La Fede publica el seu posicionament “Educació per a la Justicia Global” on defineix els seus objectius i 10 passos per a promoure-la. En tant que membre de l’Eix d’Educació, l’Escola de Cultura de Pau ha participat en el procés participatiu per a elaborar-lo, junt amb les altres entitats de l’Eix. 
  • Les investigadores de l’ECP Cécile Barbeito, Ana Villellas i Pamela Urrutia van impartir el cicle “Conflictes, gènere i refugi: comprendre les causes del desplaçament forçat” els dies 30 de setembre, 7 i 14 d’octubre. Cicle organitzat en coordinació amb el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i l’Agència de Joventut de Catalunya (AJC), en el marc de projecte amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. 
  • Els investigadors Josep Maria Royo i Iván Navarro han participat en el curs “África Subsahariana en el contexto multipolar actual” organitzat pel col·lectiu Africaye que compta amb el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, de la Diputació de Barcelona, i la col·laboració de Lafede.cat i la CONGDE. Entre el 6 d’octubre i el 19 de novembre.  
  • L‘investigador de l’Escola de Cultura de Pau, Ivan Navarro, va participar el passat 7 d’octubre a la taula rodona “Malí, crisi actual i reptes”, organitzada per Casa Malí i Africadoolu en el Centre Cívic Pati Llimona, Barcelona. 
  • La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va participar el 13 d’octubre al curs de conflictologia organitzat per SCI “Una resposta col·lectiva a l’auge del feixisme. Propostes feministes, antiracistes i antiutoritàries a Catalunya i al món” amb una sessió doble sobre conceptes de conflictes, violència i pau, i sobre tendències de conflictes armats i processos de pau a nivell global. 
  • La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va impartir el 15 d’octubre la sessió “Conflictes armats i pau: conceptes, tendències i reptes” a alumnat de Ciències de la Comunicació, d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. 
  • La investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar a la I Jornada Virtual sobre Premsa Responsable, organitzada per la Coordinadora de ONGD de Murcia el 15 d’octubre, amb una presentació sobre conflictes i construcció de pau. A la taula rodona va participar també la Red Acoge.  
  • La investigadora María Villellas va participar el 15 d’octubre al “Encuentro de conmemoración de la Resolución 1325: Voces de Bogotá”, organitzat per  Agenda de Mujeres populares y diversas para la construcción de la Paz, Centro de Promoción y Cultura, Limpal Colombia y Cartografía Sur, amb la ponència “La seguridad pensada desde las mujeres para la sostenibilidad de la paz”.  

Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat