logo ECP
Català

|

Castellà

Butlletí de l’ECP, Num.70

Negociacions de pau. Anàlisi de tendències i escenaris

Aquest anuari analitza processos i negociacions de pau que van tenir lloc en el món durant el 2020, any en el que es van identificar un total de 40 processos i negociacions de pau a nivell mundial: 13 a l’Àfrica (32,5% del total), 11 a Àsia (27,5%), set a Europa (17,5%), cinc a Orient Mitjà (12,5%) i quatre a América (10%). L’examen de l’evolució i les dinàmiques de les negociacions a nivell mundial permet oferir una mirada global sobre els processos de pau, identificar tendències i facilitar una anàlisi comparativa entre els diferents escenaris. La publicació també analitza l’evolució dels processos de pau des de la perspectiva de gènere. Un dels principals objectius de l’informe és posar la informació i l’anàlisi al servei d’aquells actors que, des de diferents nivells, participen en la resolució pacífica de conflictes, incloent les parts en disputa, mediadors, societat civil, entre d’altres.

Descarregueu-vos l’informe aquí.

Publicacions i recursos

Trobada de Narratives Tèxtils “Retalls de resiliència: Teixint fils d’emocions, en context de pandèmia”

En el marc de la formació Teixint Fils d’Emocions Pau i Art que l’ECP, conjuntament amb l’Associació Teixint Fils d’Emocions està impulsant entre mestres i líders comunitàries de Barcelona i d’Hondures, el 20 de març es fa una trobada virtual per teixir narratives entorn la pandèmia. Accedeix aquí als resultats de l’experiència en article i vídeo.

L'ECP als mitjans

04.04.21 Los conflictos en Myanmar. Entrevista a María Villellas. A vivir que son dos días, Cadena Ser.
08.04.21 La cuenca del Nilo: ¿cooperación o conflicto? Blog Africaye. Per Josep Maria Royo Aspa.
17.04.21 Esperanza de paz en Afganistán, Mozambique y Sudán. Entrevista sobre el informe Negociaciones de paz 2020. Análisis de tendencias y escenarios. Punto de Fuga, Cadena SER. Per Josep Maria Royo.
18.04.21 La retirada de les tropes dels EUA i l'OTAN de l'Afganistan i les negociacions de pau. Entrevista a María Villellas a @IB3radio i @IB3televisio 1.27’24”.
20.04.21 Mor en combat el president de Txad. Per Francesc Millán amb entrevista a Josep Maria Royo, Diari ARA.
22.04.21 Golpe de Estado en Chad. Blog Africaye, per Josep Maria Royo.
23.04.21 La situación en Chad tras la muerte del presidente Idriss Déby. Entrevista a Josep Maria Royo. El Mundo en 24 horas de RTVE. 53'52''.
27.04.21 Peace Talks in Focus 2020: Report on Trends and Scenarios. Reliefweb.
27.04.21 Negociaciones de paz 2020: Análisis de tendencias y escenarios. Reliefweb.
27.04.21 Negociaciones y procesos de paz en 2020. Reliefweb.
27.04.21 Peace processes and negotiations in 2020. Reliefweb.
28.04.21 Burkina Faso, un polvorí al Sahel. Con entrevista a Iván Navarro, Diari Ara.
04.05.21 ¿Una primavera por venir? Retos y riesgos a una década de las revueltas en el norte de África y Oriente Medio. Blog Africaye,org, per Pamela Urrutia.

Agenda

Seminari “Gènere, Memòria i Pau: La participació de les dones en els processos de justícia transicional i de construcció de la pau”

Dijous 6 de maig

De 17:00 a 19:00

Amb la participació de destacades activistes d’organitzacions d’Argentina, Colòmbia, Mèxic i Perú. Moderació a càrrec de la investigadora de la ECP Pamela Urrutia, en representació d’AIPAZ. El seminari forma part de la tercera edició del Fòrum Mundial de Ciutats i Territoris de Pau a Ciutat de Mèxic (2020-2021). Transmissió en directe des del canal de You Tube de Ciudades de Paz.

Seminari de formació en “L’escala de provenció amb perspectiva de gènere”

17 i 18 de juny

De 9:00 a 17:30

Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB

Amb la participació de Marina Caireta, Eugènia Riera, Sara Carro, Ana Rodhes, Patricia García, Mireia Parera, Elba Mansilla i Paco Cascón.

Seminari teòrico-pràctic adreçat a professorat de la Facultat d’Educació de la UAB sobre l’escala de provenció com a eina per facilitar la transformació de conflictes, convivència pacífica i l’acció tutorial a l’aula universitària. Des de l’experimentació socioafectiva en primera persona, s’exploraran les possibilitats d’aquesta metodologia per a les aules universitàries amb l’equip de l’ECP i sis talleristes especialitzades.

Més informació aquí.

Inscripcions aquí

Curs online “Sentir, pensar, transformar: Reflexions i eines de pensament crític per la justícia global”

Del 5 al 9 de juliol

De 15:00 a 18:00

Curs online per l’Escola d’Estiu Rosa Sensat

Amb la participació de Carles Plana, Mar Cano, Pau Batet, Marina Caireta i Cécile Barbeito.

La proposta està pensada per a que formadors i formadores s’apoderin com promotores del pensament crític. Començarem connectant amb el que ens mou a voler promoure el pensament crític. En el curs s’aplicarà la pràctica reflexiva per a conèixer diferents metodologies, rutines i dinàmiques de pensament crític que aportin eines, recursos, relats i maneres conscients per a promoure intervencions a l’escola que convidin a nens, nenes i joves a reflexionar críticament sobre la seva realitat i a transformar-la. Aquesta formació està co-organitzada amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). El cost del curs és de 75€ per socis i sòcies de l’A.M. Rosa Sensat, i de 95€ per persones no sòcies.

Inscriu-te al curs aquí.

Jornades de Formació EduglobalSTEM “Educació STEM per la justícia global”

Del 5 al 9 de juliol, setmana 1

I del 12 al16, setmana 2.

De 10:00 a 13:00

Jornades Eduglobalstem online per l’ICE de la UAB

Amb la participació dels grups de treball EduglobalSTEM i EcofemiSTEAM, amb la presència de Vanesa Andreotti, Sharon Stein i Irene de Puig.

Amb aquestes jornades els grups de professorat EduglobalSTEM i EcofemiSTEAM obren un nou espai de trobada i formació amb el triple objectiu de: seguir aprenent; dissenyar bones programacions de forma col·laborativa que incorporin la mirada d’educació per la justícia global (EJG); i conèixer nous col·legues i continuar teixit xarxa entre professorat STEM amb preocupació per l’EJG. La primera setmana consisteix en xerrada-tallers amb diversos ponents amb els que es treballarà el pensament crític a les STEM i els 6 eixos de l’educació per la justícia global. Posarem especial atenció a l’eix del gènere i al paper de l’enginyeria i la tecnologia en l’EJG. La segona setmana es dedica a programar de manera col·laborativa a partir del que hem après durant la primera.

Més informació aquí.

I a més...

• El 16 de març el documental “Teixint Fils d’Emocions” va ser guardonat amb el XV Premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis. Aquest documental, realitzat per l’Associació Fora de Quadre, explica l’experiència “Teixit Fils d’Emocions” realitzada a l’escola Ciutat Comtal en el marc del projecte “Barcelona Conviu, pràctiques de cultura de pau” impulsat per l’ECP.

• El 8 d’abril, la Cécile Barbeito va participar a l’acte en línia de presentació del projecte “Pacifiquem les xarxes socials” organitzat per Fundipau, per un ús més dialogant i que no alimenti l’odi de les Xarxes socials. El projecte inclou un document de 15 mesures per un entorn a les xarxes socials més respectuós, i curts d’animació amb recomanacions.

• En el marc de la investigació “Polítiques de cooperació per la pau. Anàlisi comparada de les polítiques públiques catalanes i valencianes (2015-2019)” el 15 d’abril la Cécile Barbeito va presentar les conclusions preliminars de la recerca davant de les entitats que conformen l’Eix de Pau de LaFede. Algunes d’aquestes conclusions constaten que hi ha un desajust entre el que plantegen els plans directors, on els objectius de pau tenen una presència reduïda, amb el fet que una proporció molt alta de països prioritaris es troben en situació de conflicte armat o tensió (95% dels països prioritaris de la cooperació catalana es troben en situació de tensió o conflicte armat el cas de Catalunya, 85% en el cas dels països prioritaris de l’Ajuntament de Barcelona, 79% en el cas de la Comunitat valenciana, i 60% en el cas de l’Ajuntament de València). La presentació ha servit per a discutir algunes d’aquestes conclusions, i per a recollir recomanacions del sector de pau de Catalunya. Aquesta investigació, que té per objectiu incidir en la definició de polítiques públiques de pau, està finançada per l’ICIP i l’AGAUR.

• Els dies 28 i 29 de abril, els investigadors de l’ECP Pamela Urrutia i Josep Maria Royo van avançar algunes de les principals conclusions dels informes Alerta! i Negociacions de pau: anàlisi de tendències i escenaris a personal tècnic de l’ACCD. En sendes sessions concebudes com un espai de trobada i intercanvi, es va analitzar el panorama de conflictes i processos de pau a la regió Mediterrània i Orient Mitjà i a l’Africa.

• L’equip d’educació per la pau participarà en una missió formativa sobre “Cultura de pau en context de polarització” a Nicaragua del 10 al 24 de maig, en col·laboració amb l’entitat Zaragoza con León (Nicaragua) i nombrosos actors educatius i comunitaris del país (grups de professors i professores, Universidad Martin Luther King, Universidad Politécnica de Nicaragua, etc.). El context de tensió social i política a Nicaragua va despertar el seu interès pels plantejaments de Discrepància Benvinguda i les recomanacions per conviure (amb la polarització) als centres educatius.


Com subscriure’s / Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB

08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat

Facebook Twitter

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu exploradorhttp://escolapau.uab.cat