Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 54, Maig- Agost 2018
Diplomatura de Cultura de Pau
El proper 16 d'octubre s'inicia la 20ª edició de la diplomatura de Cultura de Pau de la UAB. Les inscripcions estan obertes fins al 13 d'octubre. Per a aquesta edició, ja comptem amb alumnat procedent de diverses localitats de l'Estat espanyol i d'altres països, com Colòmbia, Hondures, Mèxic, Perú, Senegal i Uruguai. Més informació aquí.


Alerta 2018! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau
L'Escola de Cultura de Pau publica l'anuari Alerta 2018! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau. La 17ª edició d'aquest informe analitza l'estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de tres eixos: conflictes armats, tensions i gènere, pau i seguretat. A més, l'informe identifica i analitza escenaris de risc i oportunitats de pau. L'informe està publicat per Icaria en castellà i anglès. Més informació aquí.


Negociacions de Pau 2018. Anàlisi de tendències i escenaris
L'Escola de Cultura de Pau publica un nou anuari, Negociacions de Pau 2018. Anàlisi de tendències i escenaris, que analitza els processos de pau al món, identifica tendències i facilita una anàlisi comparativa dels diferents escenaris. També analitza l'evolució dels processos de pau des de perspectiva de gènere. L'informe està publicat per Icaria en castellà i anglès. Més información aquí.


Publicacions i recursos
Comerç d'armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió
Comerç d'armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió és un informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i l'Escola de Cultura de Pau que analitza les exportacions d'armament per part dels Estats membre de la UE durant l'any 2015 (any més recent amb informació d'exportacions disponibles) a països que en aquest any es trobaven en situació de tensió. L'informe analitza les exportacions d'armes a 20 països que eren escenari de 28 tensions, oferint una anàlisi de context de les diferents tensions, fent referència tant a la història recent de cada tensió, com als fets concrets més rellevants que van succeir durant 2015. Descarregar aquí. Resum executiu aquí. Infografia aquí. (en castellà)
Gènere i Pau
L’Escola de Cultura de Pau publica un nou número de l’informe Gènere y Pau. La publicació semestral fa un repàs a les principals noticies y esdeveniment relacionats amb l’agenda internacional sobre dones, pau i seguretat amb especial èmfasis en l’impacte de gènere dels conflictes armats i las iniciatives de construcció de pau liderades per dones o amb perspectiva de gènere. (en castellà)


“No nos morimos, nos matan. La violencia de género contra las mujeres.”
Per María Villellas. Capítol del llibre Ciudades de Paz. Foro Mundial sobre las Violencias Urbanas y Educación para la Convivencia y la Paz, publicat conjuntament per AIPAZ i l’Ajuntament de Madrid. (en castellà)


Agenda
Curs “Senbazuru: Construint la pau”
6, 20 i 27 de setembre, 4 i 18 d’octubre de 17:30 a 20:30
Oxfam-Intermón a Catalunya
Escola Pau Delclós, Tarragona
Cécile Barbeito i Carles Vidal

Formació de professorat de 20h per introduir a la resolució de conflictes i a la construcció de pau. La formació també permet posar a prova algunes de les activitats dels materials didàctics “Senbazuru: construint la pau” que s’han elaborat per a Oxfam-Intermón per introduir aquests temes a l’aula (grup tancat). Més informació aquí
Cicle de Diàlegs – Conflictes i Refugi
2 d’octubre, de 19:00 a 20:30
IECAH
Casa Encendida, Madrid
Pamela Urrutia

La investigadora de la ECP Pamela Urrutia participa a la sessió sobre Tendències en Conflictes en el marco del cicle de debats y anàlisis “Conflictes Sine Die” organitzat pel Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria, IECAH. Més informació aquí.
Curs UB Gaudir: África Subsahariana en un mundo multipolar
3 i 24 d’octubre, de 12:00 a 14:00 i 18:00 a 20:00
Casa Jeroni Granell, Barcelona, i Edifici El Carme, Badalona
Josep Maria Royo i Iván Navarro

L'objectiu del curs és analitzar la complexa realitat africana explorant la història, els reptes socioeconòmics, sociopolítics i sociodemogràfiques del continent a mig i llarg termini, les característiques de les relacions que manté l'Àfrica amb els estats occidentals, les dinàmiques de desigualtat política i econòmica, els reptes en la construcció de la pau o les dinàmiques culturals i de resistències socials presents al continent i en la diàspora. Més informació aquí.
Presentació “Panoràmica de conflictes armats i negociacions de pau al món”
9 de octubre
Universitat Rovira i Virgili, Tarragona
Pamela Urrutia

L’Escola de Cultura de Pau presenta les principals conclusions de les seves publicacions Alerta! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz i Negociaciones de paz 2018. Análisis de tendencias escenarios a la Facultat de Comunicacions de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. L’ECP realitzarà dues sessions que estaran a càrrec de la investigadora de la ECP Pamela Urrutia.
Conflictes armats en el mundo: radiografia actual, tendències i reptes
11 de octubre, a les 19:00
Igualada Solidària
Espai Cívic Centre, Igualada
Pamela Urrutia

La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia participa amb una xerrada sobre conflictivitat armada global en el marco de las activitats d’Igualada Solidària.
Grup de treball EduglobalSTEM
23 octubre, a les 16:30
UAB, Cerdanyola del Vallès
Felip Lorenzo i Marina Caireta

El grup de treball de professorat Eduglobal STEM inicia el curs amb empenta amb l’objectiu d’incidir per introduir l’educació per la pau i la justícia global en les àrees cientifico-tecnològiques d’educació secundària. En col·laboració amb Edualter, amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics de Cerdanyola del Vallès i l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí.
Taller “La mandala de la Pau. Eines per construir la pau dins la nostra aula”
Del 26 de setembre al 20 de desembre
Escoles Escola Llor, Pedagogium cos i Antoni Gaudí, Sant Boi de Llobregat
Laura De la Orden i Júlia Ramos

Exalumnes de la Diplomatura de Cultura de Pau realitzen tallers escolars per treballar aquells conceptes bàsics (pau, violència i conflicte) que permeten als infants entendre què és la pau positiva, experimentar i reflexionar sobre algunes estratègies per caminar envers aquesta, i finalment decidir quines accions decideixen impulsar en la seva vida d’aula. Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Més informació aquí.
Projecció documental SILAS (Liberia, 2017)
23 de novembre, a les 20:00
FICAB
Cinemes Girona, Barcelona
Josep Maria Royo

Presentació i contextualització dels conflictes ambientals a l'Àfrica Subsahariana en el marc de la visualització del documental SILAS (2017) de la directora canadenca Anjali Nayar (Gun Runners, 2015) i la cineasta kenyana Hawa Essuman (Soul Boy, 2010), on es posa en valor el compromís de l'activista Silas Siakor de preservar de les corporacions multinacionals el medi ambient i la vida cultural de Libèria.
Curs “Teixint fils d’emocions”
Octubre 2018-Juny 2019, de 16:30 a 19:00
Escola Ciutat Comptal, Barcelona
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta

Iniciem el projecte d’educació per la pau des de l’art “Teixint fils d’emocions” a les escoles Ciutat Comptal (Vallbona) i Mestre Morera (Ciutat Meridiana) amb la primera sessió del curs de formació de mestres des d’on s’orienta el projecte. Aquesta activitat forma part del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de cultura de pau des de la capacitació a professionals de suport a la comunitat”, impulsat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí.
L'ECP als mitjans
07.05.18 “Les cicatrius dels conflictes en els nens i nenes de la regió MENA”. Pamela Urrutia. Blog Paz en Construcción. (en castellà)
30.05.18 “Llibres, Professorat |Esperit Crític”. Vicent Almela, amb entrevista a Cécile Barbeito. La Directa (monogràfic sobre Adoctrinament a l’escola) núm 455.
04.07.18 “Els conflictes darrera del rècord de desplaçament forçat global”. Pamela Urrutia. Radio uchile. (en castellà)
17.07.18 “La taula també és el nostre espai”. María Villellas, Pamela Urrutia i Ana Villellas. Pikara Magazine. (en castellà)
18.07.2018 “Els conflictes que expliquen el rècord de desplaçament forçat al mon”. Escola de Cultura de Pau. Blog Paz en Construcción. (en castellà)
24.07.18 “Les guerres amb ulleres de gènere”. María Villellas, Pamela Urrutia i Ana Villellas. Línia Nou Barris
12.08.18. “17A: Lliçons (auto)crítiques”. Cécile Barbeito. Diari de l’Educació.
I a més...
• Després de vàries reunions amb institucions educatives preocupades per l’educació global durant el mes de maig (Consell d’Innovació Pedagògica de l’IMEB, DG Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), CRP-Les Corts i Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)), s’ha fet arribar a les escoles de Barcelona un document per tal d’orientar a les escoles a l’hora d’escollir quin llibre de text té més en compte els valors de l’educació global. Aquesta acció és el fruit de la recerca de l’observatori de llibres de text de ciències socials, i s’ha pogut fer gràcies al suport de les institucions educatives esmentades.

• El 16 de maig es van celebrar les jornades internacionals “Qui arma els conflictes i les guerres? Responsabilitats d’Europa i mecanisme de control”, organitzades per l’Escola de Cultura de Pau de la UAB i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Auditori de la Facultat de Comunicació i RRII de la Universitat Blanquerna, Barcelona, amb ponències d’organitzacions referents en la qüestió com SIPRI, Saferworld, Pax o Conflict Armament Research (CAR) i amb l’assistència e prop de 100 persones. Més informació aquí.

• El 24 de maig, es van presentar les conclusions del projecte EDUCATE al centre Bozart i al Parlament Europeu de Brussel·les. Pel matí, en un acte adreçat a organitzacions de la societat civil, es va valorar que era pertinent constituir una xarxa que faci incidència per una millor formació inicial del professorat en transformació noviolenta dels conflictes. A la tarda, al Parlament Europeu, representants de les administracions de diferents països han presentat les seves polítiques públiques al respecte, per tal d’establir un diàleg amb les organitzacions educatives de la societat civil.

• El 24 de maig, l’Escola de Cultura de Pau va presentar algunes de les principals conclusions de l’informe Alerta en un acte a la UAB. La activitat, que va identificar tendències en matèria de conflictivitat i va abordar especialment el cas de Síria, va comptar amb la participació de la jove estudiant siriana Shahd Zaroor, que va oferir la seva visió del conflicte i la seva experiència com refugiada a Barcelona.

• El 31 de maig i l’1 de juny es van celebrar les jornades de treball "Assessing and influencing progress in peace process", a Barcelona. La jornada de treball és una iniciativa de l'ICIP, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Kroc Institute for Internacional Peace Studies, Conciliation Resources, l'Escola de Cultura de Pau, el Norwegian Centre for Conflict Resolution, Barcelona International Public Policy i PSRP. Els investigadors Josep Maria Royo, Jordi Urgell, Ana Villellas, María Villellas i Pamela Urrutia van participar a les jornades de treball. Més informació aquí

• El 6 de juny es va dur a terme una xerrada a l’escola Àngels Garriga de Barcelona amb alumnat de 6è de primària y professorat del centre sobre els conflictes armats i la crisi de refugi global i com contribuir a la construcció de la pau a escala local.

• El 13 de juny es va celebrar la jornada “Construint la pau. Reptes i oportunitats per al País Basc després de la fi d’ETA” que van ser organitzades per l’Ajuntament de Barcelona juntament amb FundiPau i el Foro Social Permanente. Els investigadors Jordi Urgell i Ana Villellas van participar en la moderació de dos taules de l’acte. La jornada va tenir lloc a la Sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Arran de les jornades va néixer la «Declaració de Barcelona per la pau al País Basc». Més informació aquí

• El 13 de juny l’investigador Josep Maria Royo va presentar, juntament amb investigadors del Centre Delàs, els informes sobre les exportacions europees d’armes a països en conflicte i tensió a la reunió del COARM (Grup de treball sobre comerç d’armes de la Comissió Europea) celebrada a Brussel·les. Aquest projecte compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona. Més informació aquí.

• El 16 de juny es va celebrar la segona assemblea ordinària de l’any 2018 de Lafede.cat, de la que l’Escola de Cultura de Pau és membre, en la qual Tono Albareda, de Cooperacció, va deixar de ser el president i el va substituir Luca Gervasoni, de NOVACT. Membres d’Irídia i Oxfam Intermón van entrar a la Junta substituint a Isabel Martínez (Sonrisas de Bombay) i Josep Maria Royo. Royo ha estat vocal de la Junta de Lafede els darrers 5 anys. Més informació aquí.

• El 27 de juny l’equip de l’Escola de Cultura de Pau s’ha reunit per a valorar, planificar i fer propostes de millora de la feina, cures i organització interna de la institució.

• El 5 de juliol la investigadora María Villellas va participar al curs d’estiu de la UB Conflictes armats, construcció de la pau i cooperació internacional, amb una sessió sobre “Conflictes i perspectiva de gènere”. Més informació aquí.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.