Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 55, Setembre-Octubre 2018
Projecte “Conflictes armats i drets de la població LGTBI”
Les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGTBI) afronten situacions de discriminació i violència a tot el món i sota tot tipus de règims polítics, sovint perpetrades amb impunitat. En situacions de conflicte armat, la discriminació i les múltiples formes de violència contra la població LGTBI poden agreujar-se. El projecte "Conflictes al món i drets de la població LGTB" analitza els impactes específics dels conflictes en la població LGTBI així com el paper de les organitzacions LGTBI en la construcció de pau. Inclou una guia didàctica i una infografia. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Publicacions i recursos
Competències per transformar el món. Cap a una educació crítica i per a la justícia global a l'escola
El llibre, resultat del projecte “Competències i EpD” impulsat per Edualter amb la contribució de l’ECP, proposa un model curricular per a primària i secundària que es desplega al voltant de sis eixos temàtics: gènere; cultura de pau; drets humans, ciutadania i governança; sostenibilitat econòmica i social; medi ambient i interculturalitat. A més de desplegar un currículum sobre cadascun d’aquests 6 temes, ofereix orientacions sobre les finalitats educatives, les estratègies didàctiques i els instruments d’avaluació que promouen les competències per transformar el món. Llibre publicat per l’editorial Graó gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Guia didàctica “Conflictes armats i drets de la població LGTBI”
Guia didàctica que analitza els impactes específics dels conflictes en la població LGTBI així com el paper de les organitzacions LGTBI en la construcció de pau. Guia aquí. Infografia aquí.


XXIV Audiència Pública als nois i les noies “Barcelona, ciutat de pau”
L’Audiència Pública als Nois i les Noies de Barcelona és un projecte de participació, impulsat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), adreçat a joves de la ciutat d’entre 11 i 17 anys per fer propostes a l’ajuntament sobre polítiques públiques. L’ECP n’ha elaborat el material didàctic per professorat del curs 2018-2019, "Barcelona, ciutat de pau", que es centra en les polítiques de cooperació per la pau de l’Ajuntament. Material didàctic aquí.


L'ECP als mitjans
10.10.18. “Un terç dels professors s'autocensuren a causa de la situació política a Catalunya”. Diari Ara. Per Laia Vicenç, amb entrevista a Cécile Barbeito.
11.10.18. “Set de cada deu docents creuen que han de parlar del ‘procés’ a classe”, La Vanguardia. Per Carina Farreras, amb entrevista a Cécile Barbeito.
14.10.18. “On són les dones als llibres de text?” al Reportatge de TV3, de Laia Mestre, on es citen les conclusions de l’Informe de l’Observatori de llibres de text publicat per l’ICIP.
17.10.18. "Iemen, la guerra que el món no vol veure". Entrevista a Pamela Urrutia al programa Graffiti | EiTB (en castellà).
19.10.18. "Iemen, la guerra ignorada". Pamela Urrutia Arestizábal. Radio Diario Universidad de Chile (en castellà).
21.10.18. “Les 13 guerres més mortals”. Article del diari Ara amb conclusions del anuari Alerta 2018. Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau.
29.10.18 “20è aniversari de la Diplomatura de Cultura de Pau”. Entrevista a Marina Caireta al programa Solidari de Ràdio Sant Boi.
30.10.18 Les 13 guerres més mortals. Entrevista a Josep Maria Royo Ràdio. El Far de la Xarxa de Comunicació Local
Agenda
Seminari sobre societat civil i resolució de conflictes
3 de novembre
Istanbul, Turquia
Per Ana Villellas

Seminari organitzat per Baris Vafki (Fundació per la Pau) de Turquia sobre el paper de la societat civil i les ONG en la resolució de conflictes. La investigadora de l'ECP Ana Villellas participa en una taula rodona, en què compartirà experiències apreses de la contribució de la societat civil en països en conflicte a la construcció de pau. Més informació aquí
II Fòrum sobre Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau
5 a 8 de novembre
Madrid
Amb la participació de Pamela Urrutia

L’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), de la que forma part l'ECP, integra el comitè organitzador d’aquest esdeveniment, que pretén ser un espai pel debat, la reflexió i la construcció de solucions que fomenten entorns urbans capaces de eliminar les expressions de violència. Més informació aquí.
Taller polítiques municipals de pau
9 de novembre
Oficina d’Afers Religiosos de Barcelona
Per Cécile Barbeito i Marina Caireta

Taller de capacitació a professionals de la Direcció de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona.
II Congrés de Construcció de Pau amb Perspectiva de Gènere
13, 14 i 15 de novembre
Universidad Iberoamericana de México
Per María Villellas

Ponència de María Villellas sobre la participació de les dones als processos de pau a Àsia.
Curs “Teixint Fils d’Emocions”
14 de novembre
Per Neus Bartrolí i Marina Caireta
Escola Ciutat Comptal (Vallbona, Barcelona)

Segona sessió de capacitació del professorat de l’escola Ciutat Comptal per impulsar el projecte “Teixint Fils d’Emocions”. Aquesta activitat forma part del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de cultura de pau” que busca fer arribar els recursos de l’educació per la pau i la transformació de conflictes al col·lectiu de professionals d’atenció a la comunitat de Barcelona. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí.
Aules contra la Pobresa
15 de novembre
Hora: de 17 a 19h
Lloc: Universitat de Lleida
Per Josep Maria Royo

L'investigador Josep Maria Royo durà a terme una intervenció el 15 de novembre en el marc del projecte de col·laboració amb l'Oficina de Cooperació de la Universitat de Lleida, per tractar la situació de conflictivitat al món. Amb el suport de l'ACCD.
Grup de Treball EduglobalSTEM
20 de novembre
UAB
Per Felip Lorenzo, Mariano Flores i Quique Bergara

El grup de professorat de ciències i tecnologia d’educació secundària EduglobalSTEM fa la seva segona trobada de curs. En aquesta aprofundiran en com aplicar la Guia de competències i Educació pel Desenvolupament a les seves programacions i aules. Aquest projecte s’ impulsa amb la col·laboració d’Edualter i el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació aquí.
Taller sobre conflictes armats i refugi
21 de Novembre
Seu de la Fede.cat (c / Tàpies, Barcelona)
Organitza: Fundació Autònoma Solidària
Per Ana Villellas

Taller sobre conflictivitat armada i desplaçament forçat de població, en el marc del curs sobre Drets Humans, Migracions i Asil, que organitza la Fundació Autònoma Solidària (FAS). La investigadora de l'ECP Ana Villellas imparteix un taller en què s'abordarà la situació de conflictes al món i els impactes en la població, incloent el desplaçament forçat de població.
Curs “Parlem-ne: controvèrsia, diàleg i pensament crític”
23, 24, 30 de novembre i 1 de desembre
Seu de l’Escola Forca (C/de la Mare de Déu del Pilar 16, Barcelona)
Co-Organitzat per LaFede i Forca-Escoltes Catalans
Per Marina Caireta y Cécile Barbeito

Curs adreçat a persones de l’àmbit educatiu (professorat, educadors i educadores en el lleure, persones que elaboren materials didàctics), per practicar el diàleg controvertit, i conèixer pistes sobre com portar-ho a la pràctica amb grups.
Seminari “Narrar la guerra, narrar el hambre”
11 de desembre
Palau Macaya, Barcelona
Per Pamela Urrutia

Seminari dirigit a professionals de la informació, organitzat per la ONG Acción contra el Hambre. La investigadora de la ECP Pamela Urrutia participa en la taula rodona dedicada a analitzar el panorama dels conflictes armats al món i els seus impactes humanitaris. Més informació aquí.
1a trobada intercentres de l’Audiència Pública als nois i noies, Barcelona Ciutat de Pau
13 de desembre
Jove Espai Fontana, Barcelona

Primera trobada d’alumnat dels diferents centres educatius que realitzen la XXIV Audiència Pública. L’ECP ha elaborat la proposta didàctica que orientarà las nois i noies a fer propostes a l’Ajuntament per millorar la cooperació per la pau. Aquesta activitat és impulsada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. Més informació aquí.
Taller d’educació en i per al conflicte
14 de desembre
Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer, Figueres
Per Marina Caireta

Taller per a joves en formació professional per a hosteleria i vendes. Amb la col·laboració del Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat i el suport de l’Ajuntament de Figueres.
I a més...
• La investigadora María Villellas va portar a terme una investigació a Colòmbia sobre la inclusió de l’enfocament de gènere als mecanismes de verificació i acompanyament a la implementació de l’acord de pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC. La investigació es va realitzar conjuntament amb el Kroc Institute, institució encarregada de liderar la supervisió i verificació tècnica, així com d’avaluar la implementació de l’acord. Aquesta investigació compta amb el suport de l’ACCD a través de la seva aportació al Fons Multidonant de les Nacions Unides pel Post-conflicte a Colòmbia. Els resultats de la investigació es publicaran pròximament.

• La investigadora María Villellas va participar a una Conferència el 17 d’octubre al Parlament Europeu organitzada per Cooperacció, Sisma Mujer, OIDHACO i les oficines de diferents europarlamentaris, sobre el procés de pau a Colòmbia i el paper de les dones. A més, va participar a les XVI Jornades de la Taula Catalana per la pau i els drets humans a Colòmbia amb una ponència sobre l’enfocament de gènere a l’acord de pau des d’una perspectiva comparada.

• L’ECP va estar present al cicle “Conflictos Sine Die” organitzat per l’Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria (IECAH) a la Casa Encendida de Madrid. El 2 d’octubre la investigadora Pamela Urrutia va participar a la xerrada-col·loqui dedicada a analitzar les principals tendències i el panorama actual de conflictes armats al món i va oferir algunes de les principals conclusions de l’informe Alerta 2018! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz.

• La investigadora Pamela Urrutia va presentar algunes de les principals conclusions de les publicacions Alerta 2018! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz i Negociaciones de Paz. Análisis de tendencias y escenarios en activitats a Tarragona i Igualada. A la primera ciutat la investigadora va impartir dues conferències a alumnat de la Facultat de Comunicacions de la Universitat Rovira i Virgili. A Igualada, va oferir una xerrada en el marc del programa d’activitats de l’Octubre Solidari a la ciutat.

• L'ECP participa en el procés de revisió del document marc de la UE sobre dones, pau i seguretat, l'Enfocament Integral per a la Implementació de la UE de la Resolució 1325 i 1820, a través de la pertinença de l'ECP a la xarxa internacional Global Partnership for the Prevention of Armed Violence (GPPAC). Com a part del procés, la investigadora Ana Villellas va participar en una reunió de persones expertes en l'agenda de dones, pau i seguretat de la societat civil europea, organitzada per la plataforma European Peacebuilding Liaisson Office (EPLO) a Brussel·les el 25 de setembre. A la reunió es van elaborar propostes per enfortir el nou document successor de l'Enfocament Integral, aprovat el 2008.

• Enguany, el projecte de l’Audiència Pública als nois i noies de la ciutat de Barcelona impulsat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) reflexionarà sobre les polítiques de cooperació per la pau, gràcies al material didàctic "Barcelona, ciutat de pau" que ha elaborat el programa d’Educació per la pau de l’ECP. Més de 40 centres escolars, i un total de 1.737 alumnes participaran en aquest procés de reflexió i incidència en les polítiques públiques municipals, que culminarà al maig amb les propostes de l’alumnat per l’ajuntament.

• S'inicia el projecte “Entre Línies”, gràcies al suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional, amb l’objectiu de fer incidència sobre les editorials per a que incloguin de forma més transversal continguts i enfocaments de l’educació global als llibres de text de ciències socials.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat