Butlletins anteriors Butlletí de l’ECP, 85 - Març de 2024 Català | Castellano
Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
Escola Escola
Escola
INDEX AGENDA PUBLICACIONS MITJANS AUDIOVISUALS I A MÉS
Parlament de Catalunya

Destacats


Al febrer es va inaugurar al Parlament de Catalunya el Fòrum Català per la Pau, un procés de dos anys (2024-2025) que pretén enfortir el moviment per la pau a Catalunya, i elaborar un pla de país de pau.
L’Escola de Cultura de Pau hi ha participat mitjançant la formulació de propostes de polítiques públiques per a la pau en el marc de La Fede, i ha dinamitzat les jornades “Debat Noviolent” amb més de 80 joves del Vallès Occidental, i properament acollirà una sessió deliberativa relativa a l’eix temàtic de Dones, Pau i Seguretat a la UAB.

AGENDA

Eines per atendre alumnat immigrat procedent de contextos violents i els grups que els acullen

Curs “Eines per atendre alumnat immigrat procedent de contextos violents i els grups que els acullen”

Del 19 de febrer al 6 de maig, dilluns de 17:30 a 19:30 virtual (8 sessions)
Per Marina Caireta, Cécile Barbeito, Julieta Kühl Barillas i Ana Villellas


Formació dirigida a educadores que facilita eines per entendre millor els contextos de procedència de les persones que arriben aquí migrades o refugiades. (Curs en castellà i català) Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Per inscripcions: si ets docent a Catalunya: aquí. Si tens un altre perfil d’atenció a infància no docent: aquí.

Calla y olvida

Presentació del llibre “Calla y olvida”

12 de març de 2024, 19h, La Deskomunal, Barcelona
Per Maria Villellas


La investigadora María Villellas participarà en la presentació del llibre “Calla y Olvida Violencias, conflicto vasco y la escucha vulnerable como propuesta feminista”, a una conversa amb l’autora i Anna Gabriel en un acte moderat per Joana G. Grenzner.

Presentació sobre conflictivitat armada

Presentació sobre conflictivitat armada

14 de març, de 17.30 a 19.30, Universitat de Girona
Per Jordi Urgell


Presentació “Conflictes armats, tensions sòcio-polítiques i processos de pau en el món actual” al Grau de Ciència Política a la Universitat de Girona.

Enfocaments crítics sobre el triple nexe. Qui pren les decisions sobre l'acció humanitària, el desenvolupament i la pau? Mirades sobre “el local” i la “localització de l'ajuda” en el Triple Nexe

Seminari: “Enfocaments crítics sobre el triple nexe. Qui pren les decisions sobre l'acció humanitària, el desenvolupament i la pau? Mirades sobre “el local” i la “localització de l'ajuda” en el Triple Nexe”

8 d'abril, Bizkaia Aretoa, Bilbao
Per Iván Navarro, Josep Maria Royo i Pamela Urrutia


Participació en el 2n seminari Àfrica i el triple Nexe: Acció Humanitària, Desenvolupament i Pau, amb una sessió on s'abordaran els enfocaments crítics amb el triple Nexe. El seminari es desenvoluparà a la Universitat de Deusto i està organitzat per Gernika Gogoratuz y Ayuda en Acción.

A 10 torns del col·lapse

Jornada de presentació del Joc “A 10 torns del col·lapse”

12 abril, de 17:00 a 20:00, Facultat Ciències de l’Educació UAB
Antonio Turiel, Alícia Valero i EdulgobalSTEM


El grup de professorat de ciències i tecnologia EduglobalSTEM i l’ICAEN, presenta el joc “A 10 torns del col·lapse” un recurs per educar per la justícia global que analitza i reflexiona sobre el model energètic, els seus impactes i les alternatives. Organitzat per l’ECP, EduglobalSTEM, Edualter i Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Més informació: ICE UAB

Infórmate
Visions d'un Món Desigual

Jornades virtuals “Visions d'un Món Desigual”

8, 10, 15, 17 i 24 d’abril de 2024, a les 16:00h, virtual
Per Pamela Urrutia


Sessió sobre la situació de dones i nenes en conflictes armats amb especial atenció als casos d’Orient Mitjà i participació a la taula rodona final de les Jornades coorganitzades per les universitats de Lleida, Girona, Pompeu Fabra i Rovira i Virgili...

Informa’t
Com abordar temes controvertits tot promovent la comprensió

Taller “Com abordar temes controvertits tot promovent la comprensió”

18 d’abril, lloc per determinar a Barcelona
Per Cécile Barbeito


Taller realitzat en el marc de la “Jornada educació democràtica i en drets humans” organitzada per Catesco, on es presentarà la nova “Recomanació sobre l’Educació per a la Comprensió, la Cooperació i la Pau Internacionals i l’Educació relativa als Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, la Ciutadania Mundial i el Desenvolupament Sostenible” de la UNESCO (Revisió del 2023 de la Recomanació de 1974).

Com educar per a la pau en contextos de violència d’alta intensitat? Reflexions (auto)crítiques

Ponència “Com educar per a la pau en contextos de violència d’alta intensitat? Reflexions (auto)crítiques”

26 d’abril, 18:30 a 20:30, Residencia de Tempo Libre, Carballiño
Per Cécile Barbeito


Conferència inaugural del XXXV Encontro Galego-Portugués de Educadoras/es pola Paz – AGAPPAZ, dedicat al tema “Camiños da paz en tempos de Guerras”, on s’abordaran quins són els límits de promoure l’educació per la pau en context de conflicte armat, i quines n’haurien de ser les condicions per a que sigui efectiu.

Els conflictes des de l'enfocament de gènere. Impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protecció

Curs “Els conflictes des de l'enfocament de gènere. Impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protecció”

Del 06 al 31 de maig de 2024
Curs virtual co-organitzat per l’IDHC i l’ECP (6a edició) Per David Bondia i Pamela Urrutia


El curs, co-organitzat amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya té com a objectius analitzar la perspectiva de gènere en l'estudi dels conflictes armats i aprofundir en la construcció de pau des dels enfocaments feministes.

Informa’t

PUBLICACIONS

Revista XCD 9_Parlem de conflictes bèl·lics i de la construcció de la pau (1/2)

Revista XCD 9_Parlem de conflictes bèl·lics i de la construcció de la pau (1/2)


Gener-Abril, 2024. VVAA, entre els quals Josep Maria Royo.

Publicació de la Federació de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del sud de Catalunya amb diferents articles al voltant de les causes i les conseqüències de la situació d’escalada armamentista i conflictivitat actual, entre els quals hi ha el resum executiu de l’Alerta 2023, elaborat per Josep Alcoceba, i l’article “Els conflictes del segle XXI” elaborat per l’investigador Josep Maria Royo.

Veure més
Competència Ciutadana

Competència Ciutadana.


Febrer, 2024 Mariano Flores, Berta Maristany, Clara Massip i Cécile Barbeito

Publicació del Departament d'Educació que concreta orientacions metodològiques i exemples d'activitats i situacions d'aprenentatge relatives a la Competència Ciutadana, una de les quatre competències transversals del currículum de la LOMLOE. .

Veure més
Escenarios de riesgo y oportunidades de paz

Escenaris de risc i oportunitats de pau


Gener 2024

Nova publicació trimestral que analitza contextos de conflicte, processos de pau o qüestions de l'agenda internacional en què conflueixen dinàmiques de risc o d'oportunitat per a la construcció de pau. És una eina analítica que integra la perspectiva de gènere interseccional i que pretén ser un recurs útil per a actors educatius i polítics i la ciutadania en el seu conjunt, contribuint a la comprensió d'aquests contextos i a l'acció primerenca. En aquest primer número de gener es destacaven els casos de Sudan, Iemen i Israel-Palestina i s’analitzen altres 20 casos.

Veure més

L’ECP ALS MITJANS

05.03.24 Jordi Urgell: Les víctimes de guerres s’han multiplicat per 4 en els darrers anys Entrevista a Jordi Urgell. La Nit dels Ignorants, de Catalunya Ràdio
26.02.24 Cécile Barbeito: Som molt més violents amb el medi ambient que fa unes dècades Entrevista a Cécile Barbeito per Marc Solanes i Pere Elias. Sostenible, Diputació de Barcelona. També disponible a You Tube.
23.02.24 Entrevista sobre Gaza Pamela Urrutia a Solidària, butlletí de cooperació, solidaritat i pau de Sant Boi, núm.42, febrer de 2024
20.02.24 Parlem de conflictes bèl·lics i de la construcció de la pau Entrevista a Josep Maria Royo, La Porteria, Tarragona Ràdio (en catalán)
19.02.24 Cruïlla d'Europa. Tertúlia radiofònica sobre conflictes al món i polítiques de pau. Amb participació d’Ana Villellas. Mataró Ràdio
12.02.24 No hi ha educació sense pau, no hi ha pau sense educació Entrevista a Cécile Barbeito (‘1) , Reel de Barcelona educadora.
08.02.24 Entrevista sobre Yemen y la crisis en el Mar Rojo amb Pamela Urrutia a Canarias Radio. (En castellà)
06.02.24 Educació i política. Amb entrevista a Cécile Barbeito i Jaume Carbonell. Podcast Reporting on Resistances, La Plaça, Ràdio a la vora del foc.
01.02.24 Escenaris de risc i oportunitats de pau Entrevista a Ana Villellas (’12), Cinco Continentes, Radio 5 (en castellà)
31.01.24 Prepararse para la paz. Reflexiones sobre la guerra y la conexión entre militarismo y patriarcado, desde el feminismo pacifista Reportatge de Gloria López amb entrevista a María Villellas. Revista Iguales y Diferentes nº 35, Universidad Complutense de Madrid. (en castellà)
30.01.24 Persistència i Transformació. Reflexions sobre les jornades “25 anys construint la pau”. Per Lucia Montobbio, Blog Cristianisme i Justícia
30.01.24 "Un solo día de bombardeos dinamitan 30 años de esfuerzos de educación para la paz" Entrevista a Cécile Barbeito. Educaweb. (en castellà)
26.01.24 El conflicto armado en Sudán se cronifica e intensifica Per Iván Navarro, Africaye.org (en castellà)
24.01.24 La educación para la paz: cómo promoverla en las aulas. Con entrevista a Cécile Barbeito. Educaweb. (en castellà)
08.01.24 Una guerra freda del segle XXI. Per Josep Maria Royo, La Directa

I A MÉS...

L’11 de gener l’ECP va obrir al públic general la sessió de Yayo Herrero al postgrau de Cultura de Pau sobre com construir la pau des d’una mirada ecofeminista. La sessió es va obrir a un públic més ampli de la UAB.

El 23 de gener l’investigadora María Villellas va participar a la taula rodona “¿Quién dice que en medio de una guerra no hay espacio para las voces de paz? Feministas por la paz” de presentació del llibre "Feministas por la paz. La Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad (WILPF) en América Latina y España de Sandra Blasco Lisa y Carmen Magallón Portolés.

L'1 de febrer l'investigador Iván Navarro va realitzar una xerrada titulada "Guerres actuals, Què està passant? Reptes i escenaris per a construir pau" a la Biblioteca Central de Sta. Coloma de Gramenet, en el marc del cicle "Llegir els conflictes, crear pau" del programa de Biblioteques Sense Fronteres impulsat per l’ACCD i el Departament de Cultura.

El 6 de febrer, la investigadora Ana Villellas va realitzar una sessió formativa sobre processos de pau i negociació a Sant Feliu de Llobregat, en el marc del curs “Conflictes armats i processos de pau des de la investigació i l’educació”, organitzat per l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i els Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat.

El 22 de febrer l'investigador Iván Navarro va participar en el Curs d'Introducció a la Realitat Africana (CIRA) que organitza el Grup d'Estudis Africans de la UAM (GEA-UAM) i la Casa Encendida, amb una sessió sobre conflictivitat armada a Àfrica subsahariana en l'actualitat.

L’1 de marc la investigadora Pamela Urrutia va participar a la jornada "Gaza: mujeres sin tregua" organitzada per l’Asociación de Mujeres Juezas de España (AMJE), a la taula dedicada a la construcció de pau amb perspectiva de gènere. Els beneficis de l’activitat es van destinar a UNRWA.

El 6 de marc, Cécile Barbeito va participar d’un focus grup junt amb representants de la Fundació Akwaba, Creart, Edualter, FETS, i LaFede, per aportar idees i incidir en el disseny del Programa de Govern entre el Departament d’Educació i el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea. Aquest Programa de Govern, a 4 anys, té per objectiu reforçar la inclusió dels continguts i metodologies de la Justícia Global en l’educació formal. Algunes de les propostes que s’hi van realizar són el foment d’espais conjunts entre centres educatius i entitats del tercer sector, formació de professorat per assignatures o rols, generació d’espais conjunts de co-creació de materials, i una major presencia dels materials didàctics i de les propostes formatives de les entitats del tercer sector a les webs del Departament (xtec, 365, cesire, etc.).

El 7 de març la investigadora María Villellas va participar a la taula rodona “Mujeres en las guerras: víctimas, sostenedoras de vida, constructoras de paz” a la Universidad Autónoma de Madrid, organitzada per l’Instituto Universitario de Estudios de la Mujer.

Lafede.cat ha presentat el document "Per una Justícia global feminista " en què s’estableixen les bases, principis i àmbits d’actuació de la Justícia Global amb un enfocament feminista. Aquest document, aprovat en Assemblea General, ha de guiar l’agenda d’incidència de la federació els propers anys. L’ECP ha participat en l’elaboració del document a través de l’eix de Feminismes de Lafede.cat.

Com part de les activitats d’incidència sobre Palestina i en el marc de les xarxes Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) i la Coordinadora d’ONGD, es va continuar demanant als grups polítics espanyols un posicionament clar a favor d’un alt el foc, accés humanitari, respecte del dret internacional i els drets humans, fi al comerç d’armes entre Espanya i Israel i aposta per una solució negociada al conflicte.

Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
CONTACTE

© 2023 Escola de Cultura de Pau

Edificio B13, Carrer de Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/85/news85c.html