Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 33, Novembre-Desembre 2014
Caddy Adzuba visita la UAB en el marc de la inauguració de la Diplomatura de Cultura de Pau

La visita de Caddy Adzuba va ser possible gràcies al projecte "Municipis Constructors de Pau".
Agenda
L'Educació per la pau i la convivència als centres educatius. Educar per la noviolència
6 , 13, 27 de novembre i 4 de desembre, de 12:30 a 14:30.
IES Olivar Gran, Figueres.
Per Cécile Barbeito.

Taller adreçat a l’alumnat de 4t d'ESO de l'IES de l'Olivar Gran. Organitzat pel Grup d'Empordanesos i d'Empordaneses per la Solidaritat, amb el recolzament del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació.
18 de novembre, a les 18:30.
Biblioteca central, Passeig de les lletres 1, Terrassa
Per Josep Maria Royo

Farmamundi inaugura una mostra sobre la lluita de les dones de RD Congo per la seva salut. Aquesta exposició inclou un cine fòrum del documental Blood in the Mobile i un posterior debat dinamitzat per l'investigador.
El conflicte del Sàhara Occidental en perspectiva internacional"
24 de novembre, de 18:00 a 19:00.
Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, Sabadell
Per Pamela Urrutia

La investigadora oferirà una xerrada sobre el Sàhara Occidental, escenari de un conflicte prolongat que rep una escassa atenció internacional.
Presentació dels resultats del projecte "Competències i Educació pel Desenvolupament"
26 de novembre de 18:30 a 20:00
A Lafede.cat,Organitzacions per a la Justícia Global, C/ de les Tàpies 1-3, Barcelona
Per Cécile Barbeito, Antoni Zabala, Clara Massip, Mariano Flores i Alex Egea.

La sessió presentarà les conclusions i els resultats de 3 anys del projecte "Competències i EpD", que ha aconseguit concretar currículums en Educació per la pau; Gènere; Interculturalitat; Medi ambient; Drets Humans i Ciutadania; i Sostenibilitat Econòmica i Social, per a educació primària i secundària.
Criteris pedagògics per a recursos educatius sobre la sostenibilitat econòmica i social.
29 de novembre de 10:00 a 14:00.
A Lafede.cat, C/ Tàpies 1-3, Barcelona.

Taller per debatre i concretar criteris de consens en relació als recursos educatius, teòrics i de reflexió pedagògica vinculats a la Sostenibilitat Econòmica i Social.
La sessió s'emmarca en el projecte "Millora de la difusió i actualització de materials educatius d'EpD de qualitat. Criteris de consens i ús d'eines digitals", impulsat des d'Edualter, l’ECP i Fil a l'Agulla, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'ACCD.
10 de desembre, 16:00-18:00
Centre de Recursos Pedagògics de Sant Cugat del Vallès

Taller de presentació de Belfedar, joc adreçat a treballar habilitats per a la transformació positiva de conflictes i la mediació, al seminari de mediació del Vallès Occidental. Aquest seminari està format per el professorat de secundària responsables de dinamitzar els projectes de mediació als instituts corresponents.
En col•laboració amb la Evens Fundation, Artijoc i la Galeria de Mediació.
A partir del 4 de febrer i durant 8 setmanes
Per Marina Caireta

Ja està oberta la matrícula per aquest curs. El curs, de 20h, vol aportar coneixements, experiències i recursos didàctics, a aquell professorat que tingui interès en promoure l’educació per la pau i la convivència dins la seva aula i el seu centre. Organitzat conjuntament amb l’ICE de la UAB.
L'ECP als mitjans
Publicacions i recursos
“Les dones i els conflictes armats”, Dossier Ciutats Constructores de Pau.
Per María Villellas

Parlar sobre la relació que hi ha entre les dones i els conflictes armats implica posar de manifest que es tracta d'una relació d'enorme complexitat, tot i que sovint només es dona visibilitat a l’experiència de les dones com a víctimes de la violència. Però l'experiència vital de les dones en contextos de conflicte armat és, com a mínim, tan complexa com les pròpies dones.
Per Cécile Barbeito

Article sobre com els ajuntaments poden donar suport a la cultura de pau. Publicat a Solidària, Butlletí de Cooperació, Solidaritat i Pau de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.
Publicacions periòdiques:


Juliol - Setembre 2014
Informe trimestral que analitza els conflictes armats, les tensions polítiques i els processos de pau.


L'observatori intenta ser una eina que contribueixi a la comprensió i comparació de les formes de violència contemporànies, així com a donar visibilitat a les nombroses converses i iniciatives de pau –incloses aquelles impulsades per dones– que tenen lloc en molts països del món.

L'observatori fa un seguiment als processos de justícia transicional en societats que tenen un passat d'abusos en matèria de drets humans o que enfronten, o han enfrontat, conflictes armats, així com també als Estats on els abusos estan relacionats amb els seus règims polítics.

I a més...
AIPAZ emet la declaración institucional “AIPAZ y la cuestión catalana”. La Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), xarxa de centres d'investigació i educació per la pau, fa pública una declaració sobre la situació a Catalunya en la que promou el diàleg, la creació de espais de debat conjunts i defensa el dret a decidir.

• Jordi Urgell imparteix la conferència inaugural del Seminari Internacional "Transiciones democráticas en contextos totalitarios o de conflicto armado" a la Universidad del Norte (Colòmbia). L'investigador parla sobre els processos de pau en el món actual.

Diplomatura de Cultura de Pau. Mòdul 1: FONAMENTS DE L'EDUCACIÓ I LA INVESTIGACIÓ PER LA PAU Comença la 16ª edició del postgrau, que compta amb 18 alumnes, la meitat dels quals és d'origen internacional. El primer mòdul, entre el 23 d'octubre i el 18 de desembre, tracta els fonaments de l’educació per la pau, mitjançant activitats participatives. Aquest consta també d'un bloc teòric sobre la recerca per a la pau i les rellevants aportacions de la transformació de conflictes.

• El professorat està format per Marina Caireta (Programa d'Educació per la Pau de l'ECP), Carles Vidal (Director y guionista teatral), Ana Nogueras (Mediadora comunitària), Vicent Martínez Guzmán (ExCatedràtic de Filosofia de la Pau, Universitat Jaume I de Castelló) i John Paul Lederach (University of Notre Dame, The J.B. Kroc Institute).

L’ECP s’estrena en la formació on-line. El 3 de novembre comença el primer curs on-line “Dones i conflictes: violència sexual i mecanismes de protecció internacional” amb més de 30 alumnes d’arreu. L'objectiu del curs és apoderar a les persones participants en la defensa dels drets de les dones, a través de la formació i de l'acció. L’ECP l’organitza en col•laboració amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

• Continua disponible el joc cooperatiu Belfedar, que permet desenvolupar habilitats socials per afavorir la transformació positiva de conflictes i la prevenció de la violència. Mitjançant activitats diverses, promou el coneixement d’una mateixa i de les altres persones del grup, l'autoestima, l'expressió d’emocions, l’escolta o la cooperació. Es pot aconseguir a través de la Cooperativa Artijoc.

Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.