Butlletins anteriors Butlletí de l’ECP, 83 - Novembre 2023 Català | Castellano
Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
Escola Escola
Escola
INDEX AGENDA PUBLICACIONS MITJANS AUDIOVISUALS I A MÉS
Palestina e Israel

Destacats


Palestina i Israel han tornat al focus d’atenció internacional. Cinc setmanes després de l’escalada de violència el balanç és devastador: Més de 11.000 palestins i palestines mortes a Gaza i Cisjordània i més de 1.200 persones a Israel, incloent estrangeres. Des d’una perspectiva de pau, l’urgent encara és aturar la violència i els fets constitutius de crims de guerra, protegir a la població civil i garantir l’accés d’ajuda davant la catàstrofe humanitària. També acabar amb el càstig col·lectiu d’Israel a Gaza que ja ha suposat el desplaçament forçat d’1,6 milions de persones i la mort de més de 4.000 nens i nenes, i que és creixentment denunciat com genocidi. Des d’una perspectiva de pau també és indispensable reflexionar sobre totes les violències i el context en que s’inscriuen els fets de les darreres setmanes -colonització, ocupació, apartheid- i reflexionar sobre les lliçons del fracàs de la política per abordar aquest repte en les últimes dècades. Des de l’ECP hem posat a disposició un recull de recursos per aprofundir en les dinàmiques presents i passades de la qüestió de Palestina i Israel. Entre d’altres, us recomanem l’article Gaza i la ficció de procés de pau publicat a Nationalia i la guia didàctica al voltant del curtmetratge One Minute, de la directora palestina Dina Naser, disponible a Tasharuk.cat i l’acompanyament a professorat de ciències socials per a abordar el tema a l’aula de forma complexa. A més a més, destaquem els posicionaments institucionals de la UAB, la Fede.cat, i la Coordinadora de ONG i AIPAZ juntament amb Amnistia Internacional i Futuro en Común, entre d’altres, als que hem donat suport i dels que ens fem ressò. Les nostres accions d’incidència continuen centrades en el cessament immediat de la violència, la protecció de civils i l’embargament d’armes.

En un altre ordre de coses, l’ECP ha organitzat la Jornada “Reptes de la construcció de pau” en motiu de la 25ª promoció del Postgrau de Cultura de Pau i la participació d’alumni de moltes promocions. En breu en compartirem les conclusions més destacades.

AGENDA

Grup de Treball Cultura de pau a través de l'esport

Grup de Treball “Cultura de pau a través de l'esport”

13 de novembre, de 17:45 a 19:45, Virtual

Marina Caireta i Andrés Barrientos


Inicia un nou grup de treball de docents i educadors/es per investigar i promoure l'educació per a la pau a través de l'esport del que esperem en resultin noves experiències, investigacions i difusió. Activitat formativa reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat i realitzada gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Informa’t
Jornada Dones i processos de pau

Jornada “Dones i processos de pau”

14 de novembre, 12:00 a 14:00, Universitat Jaume I, Castelló

Maria Villellas


Jornada organitzada per la Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau, de la UJI de Castelló, Maria Villellas participa a la taula rodona “Estratègies per a la construcció de la Pau des de la perspectiva de gènere”, junt amb Bochra Laghssais (docent), Chloé Meulewaeter (presidenta del IPB-Barcelona) i Manuela Mesa Peinado (Directora de l'Institut Universitari DEMOSPAZ i CEIPAZ).

Informa’t
Jornades Reptes de la investigació per la pau

Jornades “Reptes de la investigació per la pau” de l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ)

16 a 18 de novembre, Zubiria Etxea i Palau de Yohn, Bilbao


En representació de l’ECP, la investigadora Pamela Urrutia participa a les jornades anuals d’AIPAZ, a la trobada interna dels centres de recerca i l’assemblea. En el marc de les jornades, el divendres 17 de novembre participa a la taula sobre Diplomàcies de pau davant la nova geopolítica.

Informa’t
Taller Experiències STEM des de la mirada de la justícia global

Taller “Experiències STEM des de la mirada de la justícia global”

18 de novembre, de 9:00 a 14:00, Facultat de Ciències de l'Educació, UAB


Taller per introduir l’Educació per la justícia Global des de l’àmbit de les STEM a partir d’experiències d'aula. Es tracta de situacions d'aprenentatge dissenyades per EduglobalSTEM per treballar la sostenibilitat, l'escassetat de recursos naturals i les seves implicacions en la societat. Jornada “Pràctiques i experiències d'aula emmarcades en el nou currículum” organitzades per l’ICE de la UAB.

Informa’t
Curs: XXI Curs de Cooperacio i Solidaritat internacional, Sebastià Colomer i Torrella

Curs: “XXI Curs de Cooperacio i Solidaritat internacional, Sebastià Colomer i Torrella”

17-18 de novembre, 12:15-13:45, Rubí


La ECP col·labora amb l'entitat Rubí Solidari en la realització del curs que analitza els reptes de la Cooperació i la Solidaritat Internacional en l'actualitat. L'investigador Iván Navarro participarà amb una ponència sobre la “Sensibilitat al Conflicte: riscos i impactes negatius de la Cooperació i l’acció humanitària en contextos de violència”.

Informa’t
Conversatori: Israel i Palestina: anàlisi i lliçons en clau de pau

Conversatori: “Israel i Palestina: anàlisi i lliçons en clau de pau”

22 de novembre a les 19.00, Sala Tarafa, c. Corró, 47 - Granollers

Pamela Urrutia


Espai de diàleg junt al politòleg i analista en temes de conflictes i pau, Jordi Armadans. Organitza En-Raonar.

Sopar-tertúlia Què està passant? Visions ebrenques d’un món convuls

Sopar-tertúlia “Què està passant? Visions ebrenques d’un món convuls”

23 de novembre, 20:30h, Casa Mariol, c. Rosselló 442, Barcelona

Josep Maria Royo


Sopar-tertúlia organitzat pel col·lectiu Diàspora Ebrenca, juntament amb el cap d’internacional del diari ARA, Francesc Millán, per a reflexionar al voltant de la situació actual a nivell internacional.

Informa’t
Tallers Recursos per a (pensar i) no fer l’idiota

Tallers “Recursos per a (pensar i) no fer l’idiota”

29 de novembre, de 12:00 a 13:30 i de 15:00 a 16:30, FUB Manresa, Av. Universitària, 10, Manresa

Cécile Barbeito


S’abordaran reflexions i eines de pensament crític i de temes controvertits enfocats a la participació per un món més just. Tallers en el marc de Jornades organitzades pel programa d’innovació STEAMcat del Departament d’Educació.

Xerrada-taller Paraules per Comprendre el Món

Xerrada-taller “Paraules per Comprendre el Món”

4 de desembre, de 9:00 a 11:30, Facultat de Ciències de l’Educació, UAB

Per Marina Caireta


Activitat adreçada a l’alumnat de la facultat de primer de Ciències de l’Educació que realitzen l’assignatura interdisciplinar per projectes Mirem el Món. Xerrada per introduir com educar per la cultura de pau. Amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Taller Educar per a la pau i la convivència a secundària

Taller “Educar per a la pau i la convivència a secundària”

11, 12 i 19 de desembre, Facultat de Ciències de l’Educació, UAB

Cécile Barbeito i Marina Caireta


Vuit tallers adreçats a l’alumnat del Màster de Formació de Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat per introduir al futur professorat en habilitats i estratègies per cuidar de la convivència a l’aula i educar en el conflicte.

PUBLICACIONS

Recursos sobre Israel y Palestina

Recursos sobre Israel i Palestina


L’Escola de Cultura de Pau ha fet un recull d’articles i informes per contribuir a l’anàlisi de context, així com de materials educatius i posicionaments institucionals sobre els darrers esdeveniments. Alguns d’aquests recursos han estat recollits a bancs de recursos sobre el conflicte com el recull d’articles sobre Orient Mitjà de l’ICIP , el Butlletí de la Coordinadora d’ONGs Solidàries de Girona, o la pàgina de recursos didàctics de la comunitat Palestina.

Veure més

L’ECP ALS MITJANS

26.10.23 Per què hi ha guerres de primera i guerres de segona? Catalunya Migdia - Catalunya Ràdio. Amb entrevista a Josep Maria Royo
26.10.23 Sobre la catastròfica situació a Gaza i la petició de renúncia al secretari general de l’ONU per part d’Israel. (minut 11) Pamela Urrutia, Aquí Catalunya, Cadena Ser.
23.10.23 Israel-Palestina: la difícil senda d’una pau definitiva. Amb entrevista a Pamela Urrutia, revista El Temps.
21.10.23 Primer contingent d’ajuda humanitària a Gaza. Amb entrevista a Pamela Urrutia, Informatiu RTVE.
17.10.23 Caixa d'Eines per transformar els conflictes i minimitzar la violència i l'assetjament escolar. Per Cécile Barbeito, Senderi.
17.10.23 Gaza i la ficció de procés de pau. Pamela Urrutia, a Nationalia
12.10.23 Gaza al límit i nou govern de Netanyahu. Entrevista a Pamela Urrutia, El Matí de Catalunya Ràdio.
05.10.23 Vulnerabilidad exponencial. Pamela Urrutia, Alternativas Económicas. (en castellà)

I A MÉS...

· El grup de treball Amix Crítix, que té per objectiu promoure reflexions i metodologies d’educació per la justícia global en àrees de ciències socials, ha iniciat el curs escolar posant-se com a objectiu crear materials per abordar a l’aula el conflicte armat a Israel i Palestina.

· L’ECP va mantenir reunions amb representants de l’ONG mexicana Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas i també de la coordinadora d’entitats Espacio OSC (Espacio de Organizaciones de la Sociedad Civil para la Protección de Personas Defensoras de Derechos Humanos y Periodistas), en el marc de les gires d’incidència política que ambdues van dur a terme a Europa durant el mes de setembre.

· El 20 de setembre la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va realitzar una sessió introductòria sobre Reptes des de la perspectiva de gènere a Palestina a integrants de WILPF Espanya, en el marc d’una col·laboració sota el projecte “Protecció integral des de la perspectiva de gènere de les dones exposades a violències múltiples (Cisjordània, Palestina)” liderat per Hèlia Dones.

· Els investigadors de l’ECP Iván Navarro, Pamela Urrutia, Jordi Urgell i Josep Maria Royo han participat als espais de reflexió i formació per a l’equip tècnic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i delegacions a l’exterior de l’ACCD així com membres de la Direcció General d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, organitzats per l’ECP amb concertació amb l’ACCD. S’han organitzat tres espais “Claus, reptes i amenaces de l'onada de cops d'Estat al continent africà” (17 d’octubre) “La realitat actual a Amèrica Central (31 d’octubre) i “Palestina” (7 de novembre).

· La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va participar el 18 i 19 d’octubre al Congrés “El futuro de la cuestión palestina 75 anys después de la Nakba” organitzat per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) amb la presentació: “Els reptes de l’agenda feminista a Palestina: per una vida lliure de violències”.

· L’ECP va participar a la reunió convocada per UN Women, Expert Group Meeting: Women's Participation in Peace Processes en el marc del debat obert al Consell de Seguretat de Nacions Unides sobre l’Agenda dones, pau i seguretat. A la reunió es van compartir els resultats en matèria de participació de les dones a negociacions de pau recollits a la publicació de l’ECP, Negociaciones de Paz. Análisis de Tendencias y Escenarios. La reunió va tenir lloc el 24 d’octubre.

· En representació de l’ECP i d’AIPAZ, la investigadora Pamela Urrutia va participar el 30 d’octubre en una reunió d’entitats de pau i acció humanitària amb parlamentaris dels diferents grups polítics del Congrés dels Diputats davant l’escalada de violència a Palestina i Israel, amb la intenció de subratllar la urgència de respostes polítiques que posin en el centre la protecció de la població civil, l’accés d’ajuda humanitària i el cessament de la violència.

· El 3 de novembre la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va oferir la conferència de clausura del VIII “Congreso Carmona Mujer y Derechos Humanos. El legado de Rosario Valpuesta diez años después”, organitzat per la Universitat Pablo Olavide de Sevilla, amb una reflexió sobre “Dones palestines i drets humans en temps de catàstrofe”.

· Del 12 al 18 de novembre, l’ECP participa d’una formació sobre facilitació de temes controvertits en el marc del projecte Erasmus + “Participation Needs (nonviolent) Debate”, amb educadors d’Italia, Ucraïna i Estat espanyol. La formació, a Italia, està impulsada per l’entitat Centro Studi Sereno Regis.

· Properament s’editarà el joc de taula “Als 10 torns del colapse”, un valuós recurs per abordar el model energètic actual i els seus vincles amb l’emergència climàtica i la justícia global. L’ECP i Edualter hem rebut suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per editar aquest recurs, creat des del grup de treball EduglobalSTEM, del que les dues entitats formen part.

· Els investigadors de l’ECP Iván Navarro, Pamela Urrutia i Josep Maria Royo participaran al Seminario Permanente de Reflexión en el País Vasco sobre los fundamentos teórico del Nexo Acción Humanitaria, Desarrollo y Paz organitzat per Ayuda en Acción i Gernika Gogoratuz entre desembre de 2023 i abril de 2025.

· L'investigador de l'ECP Josep Maria Royo va dur a terme el 25 d’octubre de 2023 una activitat formativa sobre "diáleg i negociació en els conflictes actuals" a la Universitat de Lleida, en el marc del projecte Aules contra la Pobresa, que organitza la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL, a la que participaren entre 25 i 30 estudiants (incloent al voltant de 20 noies) de l'assignatura és "Mediació i resolució de conflictes" del Grau de Treball Social. Aquesta activitat compta amb el suport de l'ACCD.

Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
CONTACTE

© 2023 Escola de Cultura de Pau

Edificio B13, Carrer de Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/83/news83c.html