Butlletins anteriors Butlletí de l’ECP, 88 - Setembre de 2024 Català | Castellano
Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
Escola Escola
Escola
INDEX AGENDA PUBLICACIONS MITJANS AUDIOVISUALS I A MÉS
La protecció de l’Educació dels atacs

Destacats


El 9 de setembre, el Dia mundial per a la protecció de l’Educació dels atacs, insta a posar l’atenció en el fet que, al 2022 i 2023, els atacs a institucions i actors educatius s’han incrementat en un 20% respecte dels dos anys anteriors, impactant de forma molt greu a Palestina, Ucraïna, la RD del Congo i Myanmar. Tot i estar protegits pel Dret Internacional Humanitari, s’han perpetrat prop de 6.000 casos documentats d’atacs contra estudiants, educadores, escoles i universitats, provocant més de 10.000 morts. Aquest és un recordatori més de que els conflictes armats provoquen greus vulneracions dels drets, com el Dret a la vida i a l’Educació.
A l’Estat espanyol i a Catalunya, un informe publicat al setembre indica, al contrari, una tendència a la millora en l’atenció dels casos d’assetjament escolar i altres formes de violència als centres escolars.
Per tots dos motius continuem reivindicant la importància de formar-se en habilitats i capacitats per a construir la pau, sigui a nivell internacional com local. En aquest sentit, aviat iniciarem una altra vegada el Postgrau en Cultura de Pau, que enguany arriba a la seva 26ª edició, reprenem les xarxes de docents que promouen la incorporació de la pau i la Justícia Global a les seves àrees de ciències (EduglobalSTEM) o socials i llengua (Amix Crítix), i reprenem capacitacions a centres educatius per a facilitar que apliquin a l’aula i al centre estratègies per a afavorir la convivència.

María Villellas

AGENDA

Postgrau en Cultura de Pau

Postgrau en Cultura de Pau

Del 08 d’octubre 2024 al 05 de juny de 2025. Dimarts i dijous de 16:00 a 20:00.
Universitat Autònoma de Barcelona


El Postgrau en Cultura de Pau, amb continguts d’educació i investigació per a la pau (Mòdul 1), anàlisi dels conflictes armats i altres formes de violència (Mòdul 2), i construcció de pau (Mòdul 3) arriba a la seva 26ª edició. Més de 800 persones l’han cursat i han gaudit dels seus continguts així com de la varietat i excel·lència del seu professorat.

Inscriu-te

Formació sobre cultura de pau i transformació de conflictes per a Tutors de Joc

Formació sobre cultura de pau i transformació de conflictes per a Tutors de Joc

7 i 14 de setembre
Poliesportiu La Mar Bella (Barcelona),
Marina Caireta i Andrés Barrientos


Mòdul de cultura de pau a la formació d'àrbitres de les lligues esportives escolars (tutors de joc). Aquest contingut s’integra per primera vegada com a resultat de la col·laboració amb l’ECP i el CEEB dins del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de cultura de pau”, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Exposició És la meva democràcia la teva democràcia?

Exposició “És la meva democràcia la teva democràcia?”

Del 03 al 29 de setembre, de dilluns a dissabte de 10:00 a 20:00 i diumenges de 10:00 a 14:00.
Sala d’Exposicions de La Model, C/Entença 155, Barcelona.


L'exposició reflexiona sobre els beneficis i els reptes pendents de les democràcies actuals, a partir dels testimonis de 30 persones que han viscut règims no democràtics a 10 països europeus i d’il·lustracions d'alumnat de l'Escola Massana. L'exposició s’inaugurarà oficialment el 16 de setembre a les 19h, amb l’amenització del cor social DesaCORd, que cantarà cançons de la transició.

Jornada És la meva democràcia la teva democràcia?

Jornada “És la meva democràcia la teva democràcia?”

Dissabte 28 de setembre, de 10:00 a 14:00. La Model, C/Entença 155, Barcelona
Cécile Barbeito


Visita a l’exposició i taller que conviden a reflexionar sobre els beneficis i les limitacions de la democràcia, basant-se en testimonis de persones que han viscut transicions democràtiques a diferents països europeus. El taller proposarà un seguit d’activitats vivencials com a inspiració de reflexions que podreu transferir a l’aula. Jornada co-organitzada amb CESIRE (hores de formació reconegudes pel Departament). Inscripcions al GTAF.

Inscriu-te

3r Seminari Enfocaments Crítics sobre el Triple Nexe

3r Seminari Enfocaments Crítics sobre el Triple Nexe: “Desafiaments de la operativizació del triple nexe: expectatives i riscos”

13 -14 de setembre. Gernika-Lumo i en línia
Iván Navarro.


Participació en aquest tercer seminari sobre la pràctica del Triple Nexe, per a constatar si aquest enfocament continua prioritzant els interessos de l’“eficàcia de l'ajuda” de les agències internacionals i les seves pràctiques neocolonials, o si posa en el centre l'agència col·lectiva de les societats que assisteixen, les seves necessitats humanitàries, de desenvolupament i pau. Es reflexionarà sobre com les ONG internacionals aborden aquests debats i pràctiques del triple nexe. Seminari impulsat per la Universitat de Deusto i organitzat per Gernika Gogoratuz i Ayuda en Acción.

Inscriu-te
Ponència Sembrando Paz: Estrategias Educativas para una Cultura Pacífica

Ponència "Sembrando Paz: Estrategias Educativas para una Cultura Pacífica"

9, 12 i 18 de setembre, de 17.00 a 19.30. Salón de Actos del Edificio Politécnico, C/ Luis de Ulloa, 4, Logroño i al Canal de YouTube de La Universidad de La Rioja.
Per Augusto López-Claros, Fernando Corcho i Cécile Barbeito


Ponència en el marc del IX Curs d’Estiu “Agenda 2030 de la Universidad de La Rioja. ODS 16. ¿Desenvolupament sostenible en un món en conflicte? Promovent societats justes, pacífiques i inclusives”, organitzat per la Fundación Universidad de La Rioja, inclou 3 ponències sobre el paper de l’Educació per la pau en el compliment de l’ODS16.

Inscriu-te
Taller de sensibilització en educació per la pau i la convivència

Taller de sensibilització en educació per la pau i la convivència

2 i 9 d’octubre, de 16:45 a 19:15. Escola Casa de la Vila, Polinyà
Per Andrés Barrientos


Activitat de formació de l’equip de professorat de l’escola Casa de la Vila en conceptes claus, eines i recursos per construir una convivència pacífica al centre.

Taller de sensibilització en educació per la pau i la convivència

Taller de sensibilització en educació per la pau i la convivència

3 i 17 d’octubre. Escola Joan Blanquer, Castellar del Vallès
Per Marina Caireta i Andrés Barrientos


Activitat de formació de l’equip de professorat de l’escola Casa de la Vila en conceptes claus, eines i recursos per construir una convivència pacífica al centre.

Jornades Eduquem per la pau en el dia a dia

Jornades “Eduquem per la pau en el dia a dia”

18 i 19 d’octubre, divendres de 17:30 a 19:30 i dissabte de 9:30 a 13:30
Escola Quermany, Pals.


Trobada d'intercanvi d'experiències de centres participants en formacions en cultura de pau i transformació de conflictes impartides per l’ECP els cursos 21-22 i 22-23 a l’Empordà. A partir de dinàmiques, converses i intercanvi entre centres, reflexionarem sobre com les pròpies pràctiques a l'aula i centre eduquen per la pau. Activitat organitzada en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Empordà, amb el suport de l’ACCD.

Inscriu-te
V Jornades Canviar l’educació per a canviar el món

V Jornades “Canviar l’educació per a canviar el món”

25 i 26 d’octubre, Online i presencial al TecnoCampus, Av. Ernest Lluch, 32, Mataró
Marina Caireta i Cécile Barbeito


Participació a les Jornades, que en aquesta edició es centren en l’educació per la pau, impulsades per La Fede. L’ECP hi participa en la moderació de la taula inicial i la presentació de l’experiència “Cultura de Pau des de l’Esport”.

Inscriu-te
Curs d’asil, immigració i drets humans

Curs d’asil, immigració i drets humans

Del 15 d'octubre al 19 de novembre


El curs, organitzat per CCAR, es realitzarà a la Universitat Pompeu Fabra i s’estructurarà en tres mòduls on s’analitzarà el dret d’asil, l’origen de les persecucions i l’acollida de les persones refugiades. La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia oferirà una sessió sobre conflictes armats i desplaçaments forçats el 29 d'octubre.

Més informació

PUBLICACIONS

Guía de Cultura de Paz con Enfoque Psicosocial

Guía de Cultura de Paz con Enfoque Psicosocial. Principios básicos a considerar por las agencias y entidades de cooperación en contextos de construcción de paz


2023. Cécile Barbeito, Olga Ara del Amo, Marina Caireta

Guia dirigida a líders comunitaris i practitioners de la construcció de pau que aporta 10 eines pràctiques per a fomentar la despolarització, el diàleg i la cohesió social a nivell comunitari. (en castellà)

Veure més
Conflictividad armada en la región MENA desde 2011: claves, tendencias y retos para la paz

Conflictividad armada en la región MENA desde 2011: claves, tendencias y retos para la paz (en castellà)


2024 - Pamela Urrutia Arestizábal

Les revoltes que van sacsejar la regió MENA des de finals del 2010 van derivar en dinàmiques de repressió, escalades de violència i en l'activació d'una sèrie de conflictes armats que s'han comptat entre els més de més intensitat a nivell mundial. Quins elements i tendències han caracteritzat des de llavors la conflictivitat armada a la regió MENA? Quins mecanismes s'han desplegat per intentar fer front a aquests conflictes armats per vies polítiques i dialogades? A partir de l'anàlisi periòdica que realitza l'Escola de Cultura de Pau (ECP), aquest article intenta oferir algunes claus i identificar dinàmiques que condicionen les perspectives de pau a la regió.

Veure més

RECURSOS AUDIOVISUALS

Conflictes silenciats: Sahel Occidental

Podcast “Conflictes silenciats: Sahel Occidental”


L'Escola de Cultura de Pau i CRÍTIC presenten un nou pòdcast per explicar els conflictes oblidats als grans mitjans, Conflictes Silenciats.  Aquest segon capítol el dediquem a parlar del Sahel Occidental, sobretot de la guerra a Malí, Burkina Faso i Níger. Amb el suport de l’ACCD.

Visualitza’l

Que som? Som guerra, la pitjor versió de l’ésser humà

Que som? Som guerra, la pitjor versió de l’ésser humà


Programa-col·loqui de Catalunya Ràdio on s'exploren les múltiples dimensions de la guerra: causes, conseqüències i lliçons. Amb participació de Jordi Armadans, Manel Alías, Agus Morales, Rosa María Calaf, Natasha Ivzhenko i de la investigadora de l'ECP Pamela Urrutia.

Visualitza’l

L’ECP ALS MITJANS

06.09.24 El nuevo desorden mundial reduce la capacidad de la mediación para resolver conflictos internacionales. Amb entrevista a Josep Maria Royo, per Fernando Varela. Infolibre. (en castellà).
14.08.24 La petjada dels conflictes bèl·lics al món: com afecta la població de Sabadell?. Diari de Sabadell.
05.08.24 Una isla convertida en 'proxy': el motivo por el que Hezbolá amenaza con atacar Chipre. Amb entrevista a Ana Villellas, per Anna Montraveta. El Confidencial. (en castellà).
05.08.24 Mig segle buscant la pau a Xipre. Amb entrevista a l’Escola de Cultura de Pau, per Anna Montraveta. El Punt Avui.
05.08.24 Etiòpia-Türkiye-Somàlia: Diplomàcies de pau en la Banya d'Àfrica. Per Josep María Royo a Africaye.
30.07.24 Que som? Som guerra, la pitjor versió de l’ésser humà. Programa-coloquio de Catalunya Ràdio con participación de Pamela Urrutia.
29.07.24 El món va patir 36 contextos de conflicte l'any 2023, la xifra més alta dels darrers deu anys. Universitat Autònoma de Barcelona.
29.07.24 The world experienced 36 conflict contexts in 2023, the highest number in ten years. Phys.org (en anglès).
15.07.24 Sudán, una catástrofe silenciosa en el corazón de las tinieblas: «No he visto nada igual en mi vida». Amb entrevista a Iván Navarro, per Alexia Columba. ABC. (en castellà)
03.07.24 Alerta 2024! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz. Reliefweb. (en castellà).
01.07.24 Alert 2024! Report on conflicts, human rights and peacebuilding. Innovators Hive. (en anglès)
20.06.24 La hambruna amenaza Sudán sumida en una guerra sin fin: «La respuesta internacional sigue siendo inadecuada. Amb entrevista a Iván Navarro, per Jordi Grífol. El Periódico.
11.06.24 Entrevista a Jordi Urgell sobre l’estat dels conflictes armats i les negociacions de pau al món. Ràdio Palau.
06.06.24 Entrevista a Josep Maria Royo sobre l’informe Negociacions de pau 2023. Anàlisi de tendències i escenaris. Per Javier Granados, Radio Autonómica de Canarias (minut 9.10). (en castellà).
01.06.24 Com afecten els Conflictes bèl·lics a les escoles. Per Cécile Barbeito. Traç, Revista dels Ensenyants de La Garrotxa, Any XXX. Núm 82. p.20-24.

I A MÉS...

El 19 de setembre, l’ICIP atorga el Premi ICIP Constructors de Pau 2024 a Vicenç Fisas, fundador de l’Escola de Cultura de Pau. L’acte es celebrarà al Parlament de Catalunya a les 18h, i us hi podeu inscriure aquí.

Amb el nou curs es reactiven els grups de professorat EduglobalSTEM (de professorat d’àrees cientifico-tècniques) i Amix Crítix (de professorat de primària, socials i altres), per a impulsar la incorporació de la mirada de Justícia Global a la docència. Els grups estan oberts a docents interessat d’aquestes àrees (a Catalunya).

El 5 de setembre l’ECP va participar a la X Jornada d’Educació del Berguedà “Eines per una bona convivència” a Berga, organitzada pel Servei Educatiu del Berguedà. La Marina Caireta hi va participar facilitant un taller sobre L’escala de la provenció (1h, 22 docents), i la Cécile Barbeito amb un taller sobre l’abordatge de temes controvertits a l’aula (1h, 28 docents).

La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a dues sessions de “El Hiwar Summer School 2024. Women empowerment, peace and security. Enhancing Euro-Arab women’s roles in conflict resolution and post-conflict reconstruction” el dia 3 de setembre al Collège d’Europe a Bruges. Les sessions van ser “Women in conflict resolution and peace-building” i “Promoting the role of women in conflict resolution”.

El 15 de juliol, l’investigador Jordi Urgell va participar a una reunió d’un grup internacional d’acompanyament al procés de pau de Filipines organitzada pel Global Partnership on the Prevention of Armed Conflict (GPPAC).

LaFede.cat organitza el 19 de setembre una jornada sobre cooperació feminista, on presentarà el seu document marc “Per una justícia global feminista” i amb espai de debat sobre reptes per implementar agendes de cooperació feminista. El document concreta com aplicar la mirada feminista en la construcció de pau i en l’acció humanitària (Triple Nexe).

Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
CONTACTE

© 2023 Escola de Cultura de Pau

Edificio B13, Carrer de Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/88/news88c.html