Català | Castellano
NEWSLETTER DE L'ECP, Núm. 66
Diplomatura de Postgrau de Cultura de Pau 2020-2021
Des del seu inici el 1999 aquest postgrau forma professionals en l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La formació aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per a la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i també aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l'ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau.

A causa de la situació excepcional generada per l'impacte de la COVID-19, l'edició 2020-21 es realitzarà de forma semi-presencial. El primer mòdul, "Fonaments bàsics de la construcció de la pau, l'educació i la recerca per a la pau" es desenvoluparà de manera Virtual (Octubre-Desembre) . El segon i tercer mòdul, "Anàlisi dels conflictes armats i altres violències" i "Educació per a la pau" es desenvoluparan de manera Presencial (Gener-Juny) a la Facultat d'Educació de la UAB, si l’evolució de la pandèmia ho permet.

El postgrau s'imparteix del 13 d'octubre de 2020 al 3 de juny de 2021, dimarts i dijous de 16h a 20h. Té una càrrega lectiva de 30 crèdits ECTS (European Credit Transfer System), equivalents a 240 hores lectives, 125 hores de treball de final de curs i 385 hores de treball individual, aproximadament.

Informa’t sobre el Postgrau aquí. Inscriu-te al Postgrau.
Curs online “Els conflictes des de l'enfocament de gènere: impactes diferenciats, construcción de pau i accés a mecanismos internacionals de protecció” (5a edició)
19.10.20-23.11.20
Per Ana Villellas i David Bondia

El curs està centrat en la defensa dels drets de les dones en els conflictes armats i en el paper d'aquestes, tantes vegades oblidat i ignorat, en la construcció de la pau. La finalitat del curs és proporcionar els coneixements i les eines necessàries per a analitzar el context en els quals es produeixen les vulneracions de drets humans, amb especial atenció a les dones i nenes i les eines i mecanismes de les quals disposen per a denunciar aquestes vulneracions. L'objectiu final és apoderar a les persones participants en la defensa dels drets de les dones, a través de la formació i de l'acció.

Curs impulsat conjuntament amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
Informa’t i inscriu-te.

Publicacions i recursos
Feminist Security. Conceptual contributions and current development. ICIP 16/2020
Edició anglesa de l’informe elaborat per a l’ICIP d’anàlisi d’algunes de les aportacions fetes des del feminisme les darreres dècades als estudis sobre seguretat, amb aportacions crítiques sobre la violència, la pau i la seguretat, amb atenció particular al context d’Amèrica Llatina. recull algunes aportacions des del feminisme acadèmic als estudis sobre seguretat; destaca la conceptualització del feminicidi com a eix d’anàlisi amb claus útils per a la reflexió sobre l’agenda de gènere, pau i seguretat; i finalment aborda un àmbit especialment rellevant pel context d’Amèrica Llatina, la reforma del sector de seguretat. Descarrega l’informe en anglès i en castellà.

¿Moment decisiu? La importància de frenar el comerç europeu d’armas amb Israel. Juliol 2020
El pla de Benjamin Netanyahu per a annexionar formalment fins a un 30% de territoris ocupats palestins a Cisjordània ha exposat una vegada més els greus impactes de les polítiques israelianes sobre la població palestina i ha motivat alarma a nivell internacional. Aquest informe de l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya planteja la necessitat de que, en aquestes circumstàncies i tenint en compte la situació ja existent, els Estats de la UE suspenguin el comerç d’armes amb Israel. El document analitza l’actual conjuntura del conflicte i exposa les normes internacionals, europees i nacionals que vinculen als Estats en aquesta matèria, revisa les actuals dinàmiques del comerç d’armes amb Israel i planteja una sèrie de recomanacions per a l’acció des d’una perspectiva compromesa amb la pau, la justícia i el respecto als drets humans. Descarrega l’informe en català, castellà i anglès.

122 acciones fáciles (y difíciles) para la paz
Disponible en format digital aquest llibre divulgatiu que explica la pau de forma senzilla i convida a l'acció. El llibre parteix de cinquanta reptes concrets relacionats amb els conflictes armats i la pau – com la despesa militar i els exèrcits, els efectes de les armes, l'explotació de recursos naturals, les condicions mínimes per a la pau, l'educació per a la pau o el suport a activistes pacifistes. Per cadascun d'aquests reptes proposa accions concretes, de més fàcils a més complexes, per contribuir a resoldre'ls. A més, presenta persones i moviments pacifistes destacats, exemples d'èxits reals, informació i recursos per saber-ne més. Descarrega’n la versió digital (en castellà).
Agenda
Foro virtual Conexión R1325: Claves para la paz y las mujeres de Meta y Guaviare. Voces locales e internacionales
16.09.20
Organitzat per Limpal Colombia (WILPF).

Es participarà amb una xerrada sobre la seguretat pensada des de les dones per a la sostenibilitat de la pau.

Més informació aquí.
Formació de professorat en “Resolució de conflictes en context de polarització”
23.09.20, 07.10.20, 14.10.20 y 11.04.20
16:00 a 18:00
Per Marina Caireta i Cécile Barbeito
IES Montserrat Roig, Barcelona

La formació de professorat, adreçada al claustre de l’Institut, tractarà temes com la provenció, el diàleg en temes controvertits, la disciplina intel·ligent i les sancions reparadores. Aquesta formació forma part de la línia de treball sobre temes controvertits, i està finançada per l’Ajuntament de Barcelona. (formació adreçada exclusivament al professorat de l’IES Montserrat Roig).
L'ECP als mitjans
06.09.20. Rutas del tráfico de armas, Calle Mundo Podcast, amb entrevistes a Josep Maria Royo i Pamela Urrutia.
05.09.20. 10 idees per a canviar la mirada als llibres de text. Diari Ara. Criatures. Per Andreu Sala amb entrevista a Cécile Barbeito.
03.08.20. 12 Grans problemes de la humanitat més enllà del coronavirus. Diari Crític. Amb dades sobre conflictivitat de l’ECP.
21.07.20. Càpsules Conflictes i construcció de pau. Canal Youtube d’Amics de la UAB.
03.07.20. Yemen, retos de una paz esquiva. Anuario CIDOB, per Pamela Urrutia. (en castellà)
I a més...
• L’ECP iniciarà aviat el projecte de recerca “Conflictes, justícia climàtica i construcció de pau” i seguirà donant suport al grup EduGlobalSTEM amb el projecte de formació “STEM x Emergència climàtica. Un repte social urgent que necessita ciència” gràcies al suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
• L’11 de setembre la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va participar al seminari “Conflictividad y construcción de paz en África y Oriente Próximo. Transversalizar el género y la emergencia climática” organitzat per Fundación Alternativas.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat