logo ECP
Català

|

Castellà

Butlletí de l’ECP, Num.72

Inscripcions obertes per la 23ª edició de la Diplomatura de Postgrau en Cultura de Pau 2021-2022

Des del seu inici el 1999 aquest postgrau forma professionals en l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La formació aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per a la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i també aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l'ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau. El postgrau s'impartirà del 14 d'octubre de 2021 al 7 de juny de 2022, dimarts i dijous de 16h a 20h, a la Facultat d'Educació de la UAB (sempre que la pandèmia de covid permeti que les classes siguin presencials. En cas contrari, les classes serien online). Té una càrrega lectiva de 30 crèdits ECTS (European Credit Transfer System), equivalents a 240 hores lectives, 125 hores de treball de final de curs i 385 hores de treball individual, aproximadament. Informa’t aquí sobre el Postgrau. Inscriu-te aquí.

Convocatòria de dues beques per cursar la Diplomatura de Cultura de Pau

L’Escola de Cultura de Pau de la UAB posa a disposició 2 beques parcials d’estudi per a poder cursar el Postgrau de Cultura de Paz, en la seva edició 2021-22 a Barcelona. El postgrau s’adreça a professionals i futurs professionals de l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La formació aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per a la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i també aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l'ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau. Aquesta acció de beca està finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Més informació sobre les condicions a aquí.

Agenda

Curs “Tenir cura de la convivència en comunitats des de les pràctiques restauratives i la provenció de conflictes”

Els divendres 08 i 17.09.21 i 01 i 08.10.21

De 10:00 a 12:00

Per Marina Caireta i Lola Montejo

Curs per donar a conèixer la provenció de conflictes i les pràctiques restauratives com a eina de treball comunitari i creació de cultura de pau. Activitat adreçada a professionals que treballen en atenció a la comunitat per l'empresa Progress SL. Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

Sessió de formació “Mirem el món: identificar les violències i la cultura de pau”

20.09.21

Per Marina Caireta

Acte online

Formació en el marc de l’assignatura interdisciplinar de la UAB “Mirem el món” sobre introducció a la cultura de pau i les violències directa, estructural i cultural. La formació en línia és tancada i s’adreça als i les 70 alumnes de l’assignatura. Arrel de la formació, aquest alumnat haurà d’analitzar formes de violència i cultura de pau a la universitat o en el seu entorn, i fer-ne una xerrada en format TED presentant les seves conclusions.

Assessorament "Promoure la convivència pacífica en centres educatius"

Els dimarts 21 i 28.09.21, 05 i 26.10.21 i 02 i 09.11.21.

Per Andrés Barrientos i Marina Caireta

Formació per donar orientacions per a la millora de la convivència a les escoles Torres Jonama, Llevantí de Mar i Institut de Sant Feliu. Amb el suport del CRP de l'Empordà.

Sessions de formació “Cultura de Pau per a docents”

30.09.21 i 07.10.21

Per Cécile Barbeito i Marina Caireta

Acte online

Sessions de formació virtuals de cultura de pau en l'àmbit educatiu adreçades a professorat nicaragüenc. Amb el suport de Instituto Martin Luther King de la Universitat UPOLI i l’associació Hermanamiento Zaragoza con León.

Taller “The intersections of Peace and Gender”

16.10.21

de 12:00 a 13:30

A Blanquerna – Universitat Ramon Llull, Barcelona

Taller coordinat per l’Escola de Cultura de Pau i la Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF), en el marc del Congrés Mundial de la Pau, organitzat per l’International Peace Bureau i que tindrà lloc a Barcelona del 15 al 17 d’octubre. Més informació sobre el congrés aquí.

Ponència “Reptes actuals de la convivència en el context educatiu”

04.11.21

Madrid

Per Cécile Barbeito

En el marc d’unes jornades sobre convivència escolar co-organitzades per Educo i l’Asociación Barró amb el suport de l’Ajuntament de Madrid, la ponència abordarà alguns dels reptes actuals per a promoure la convivència en el context educatiu: quines són les problemàtiques actuals que afecten la convivència, i els reptes per a fer-hi front.

Publicacions i recursos

Conflictes, COVID-19 i canvi climàtic

Núm. 12 Juliol de 2021

María Villellas Ariño

La pandèmia per coronavirus que ha donat lloc a una crisi global de salut va emergir en un context internacional de fragilitat prèvia com a conseqüència, entre d’altres factors, dels conflictes armats i les tensions de caràcter sociopolític, així com del canvi climàtic. Es tracta de fenòmens globals que interactuen agreujant les crisis de salut i seguretat en què viuen nombroses poblacions. La magnitud d’aquestes crisis globals ha posat de manifest la dificultat per establir límits precisos entre unes i altres i la necessitat d’adoptar enfocaments globals que atenguin les interseccions que es produeixen entre les causes i conseqüències, així com a les diverses interrelacions que tenen lloc entre aquests fenòmens. Descarrega el document aquí.

Conflictes, COVID-19 i l’agenda de dones, pau i seguretat

Núm. 11 Juliol de 2021

Ana Villellas Ariño

La pandèmia de la COVID-19 ha amplificat les desigualtats de gènere preexistents en totes les esferes, i les seves conseqüències s’han vist aguditzades en països en conflicte armat tot i les limitacions de dades i subregistres. La pandèmia ha posat de manifest de nou mancances relatives a la implementació efectiva de l’agenda internacional de gènere, pau i seguretat, principalment pel que fa a la manca de voluntat governamental de destinar esforços i recursos per abordar i transformar estructures i pràctiques de violència de gènere i de prioritzar la participació de dones i societat civil en tota la seva diversitat en els processos de presa de decisió. Enfocaments feministes alerten sobre els riscos d’abordar la pandèmia com una crisi nova o desconnectada d’altres processos i plantegen propostes de recuperació feminista basades en la interdependència, la igualtat de gènere i la seguretat humana i mediambiental. Descarrega el document aquí.

Negociar amb al-Shabaab? Somàlia i la narrativa securitària a la Banya d’Àfrica

Núm. 10 juliol 2021

Josep Maria Royo Aspa 

Des de l’inici de les seves activitats en els 2000, al-Shabaab ha estat el principal repte a la construcció de la pau a Somàlia i un dels actors armats més actius del continent africà. El 2012 es va convertir en la franquícia local d’al-Qaida i de la seva xarxa transnacional d’actors salafistes jihadistes, arribant a ser un dels principals actors armats del continent africà i en una amenaça de dimensions regionals. En aquesta última dècada els EUA i la resta de la comunitat internacional han prioritzat una aproximació securitària al conflicte al país i en especial en els darrers anys, els EUA han seguit incrementant les operacions militars en persecució d’al-Shabaab. L’estratègia antiterrorista nord-americana i de la comunitat internacional en el seu conjunt, amb el beneplàcit del Govern Federal somali, centrada en la securitització de les respostes internacionals davant les amenaces a la pau i la seguretat internacional, s’ha revelat com un fracàs perquè no ha reduït l’impacte de les activitats d’al-Shabaab i ha causat nombroses víctimes civils. Descarrega el document aquí.

Polítiques de cooperació per a la Pau. Anàlisi comparada de les polítiques públiques catalanes i valencianes (2009-2019)

Informe d’anàlisi comparada de les cooperacions de l’Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de València, Generalitat de Catalunya, i Generalitat Valenciana, per tal de valorar l’evolució de les cooperacions per a la pau dels quatre actors. L’informe observa que en tots els casos, més del 85% de l’AOD es destina a països en situació de tensió o conflicte armat, i que les polítiques de cooperació existents no tenen prou en compte l’especificitat de la cooperació en aquests contextos. La investigació, possible gràcies a subvencions de recerca concedides pels ajuts R-ICIP2019 concedits per l’ICIP i l’AGAUR, ha estat implementada per l’IGOP i l’ECP conjuntament. Descarrega l’informe i algunes infografies aquí.

L'ECP als mitjans

08.09.21 Les polítiques de cooperació han de reforçar l’atenció a la construcció de pau. Sala de Premsa UAB.
08.09.21 Expertos piden reforzar y mejorar las políticas de cooperación para la paz. La Vanguardia, Agències.
21.08.21 Imposar la pau per la via militar s’ha demostrat un fracàs Entrevista a Josep Maria Royo al programa Via Lliure de RAC1.
22.08.21. Afganistan: com ha ressorgit l'emirat islàmic i què pot passar? 5 claus per entendre què ha passat al país asiàtic i quin pot ser el seu futur Diari de Barcelona, amb entrevista a María Villellas.

I a més...

• L’investigador Josep Maria Royo va participar a la reunió promoguda pel Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern espanyol sobre la revisió del Pla Àfrica pel que fa a l’eix de Pau i Seguretat i transversalització de l’ODS5 (igualtat de gènere i empoderament de les dones) el dia 3 de setembre.

• Creació del Grup de treball sobre pensament crític i justícia global adreçat a professorat. En el marc d’un projecte de promoció del pensament crític a les escoles, el programa d’educació de l’Escola de Cultura de Pau es proposa obrir un grup de treball de professorat de primària i secundària que tingui interès en compartir i formar-se junt amb altres docents, així com tenir suport mutu, per a treballar continguts i eines de pensament crític i de la justícia global a l’aula. El grup de treball tindrà reconeixement de crèdits per part del Departament d’Educació. El professorat interessat en formar part d’aquest grup es pot inscriure aquí (o demanar més informació a cecile.barbeito@uab.cat).


Com subscriure’s / Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB

08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat

Facebook Twitter

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu exploradorhttp://escolapau.uab.cat