Newsletter de l'ECP, Num.69

Publicacions i recursos

mujer de espalda

Brúixoles sobre África. Mirades per a desaprendre la regió subsaharina

Africaye (2021)

Catarata editorial, Madrid.

Els investigadors Josep María Royo i Iván Navarro participen en la primera obra del col·lectiu Africaye amb dos capítols que plantegen un acostament a les dinàmiques de violència i pau a Àfrica subsahariana. Ja disponible a llibreries. Accés a la ressenya del llibre aquí. (en castellà)

portada de libro

Gènere i Pau

Juliol-Desembre de 2020

Darrera edició d’aquesta publicació que ofereix informació i anàlisi de l’agenda internacional sobre dones, pau i seguretat amb especial èmfasi en l’impacte de gènere dels conflictes armats i les iniciatives de construcció de pau liderades per dones o amb perspectiva de gènere. D’aquest número destaquem el 20 aniversari de l’aprovació de la resolució 1325 de Consell de Seguretat de l’ONU sobre dones, pau i seguretat, el segon Pla d’Acció Nacional per a la resolució 1325 de Palestina i les denúncies de violència contra persones trans en contextos de conflicte armat i de crisis humanitàries. Publicació disponible aquí. (En castellà)

Agenda

El documental "Teixint Fils d'Emocions" rep el premi Joan Gomis de periodisme social

15.03.21

Col·legi de Periodistes de Barcelona

Aforament limitat i amb invitació.

El documental Teixint Fils d'Emocions fet per l'Associació Fora de Quadre sobre el projecte d'educació per a la pau impulsat per l'ECP durant el curs 2018-2019 a l'escola Ciutat Comtal de Nou Barris, Barcelona, ha guanyat el premi Joan Gomis 2020 de periodisme social. La cerimònia de lliurament de el premi tindrà lloc al col·legi de periodistes amb invitació. Aquest documental va ser emès per Bétévé al novembre de 2019.

Teixint Fils d'Emocions

Presentació “L’estat dels drets humans al món: amenaces i reptes de futur” Revista IDEES

11.03.21

12:00 a 13:30

Sessió virtual a través del canal de YouTube del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

Quin és l’estat dels drets humans al món? Quines són les amenaces a les llibertats civils? En el marc del dossier “En defensa de la democràcia: els drets civils i polítics amenaçats al segle XXI”, publicat a la revista IDEES, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, l’Oficina de Drets Civils i Polítics i l’Institut de Drets Humans de Catalunya presenten sis informes regionals que analitzen la vulneració de drets fonamentals i la incidència de la repressió política al món durant el període 2015-2020. L’informe d’Àfrica subsahariana, elaborat per les investigadores Celia Murias, Iván Navarro i Josep Maria Royo, identifica les principals tendències i formes en què s’expressa la repressió política a l’Àfrica, fent una relació dels drets i llibertats vulnerats i del col·lectius afectats. S’assenyala també als responsables, posant exemples de situacions i vulneracions concretes i analitzant especialment les restriccions de drets fonamentals que s’han produït durant la pandèmia de la COVID-19. L’acte de presentació comptarà amb la presència de les entitats i institucions que han participat en el projecte i dels autors i autores que han elaborat els informes. El diàleg es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Assisteix a la presentació aquí.

Webinar “Transicions polítiques i alternança democràtica en la Banya d'Àfrica”

12.03.21

10:00 a 11:30

Por Josep Maria Royo Ivan Navarro

Debat virtual

Els investigadors Josep María Royo i Iván Navarro participen en el webinar organitzat per Fundació Alternatives analitzant les transicions polítiques en la Banya d'Àfrica (Sudan, Sudan del Sud Etiòpia o Uganda), els canvis i demandes, les perspectives actuals de transició democràtiques i la dimensió internacional d'aquests processos. Més informació aquí.

Curs “STEM x Emergència climàtica. Un repte social urgent que necessita de coneixement científics i tecnològics”

25.01.21 a 27.02.21

17:00 a 19:30

Amb la participació de Mel-Educació Ambiental, Eduglobalstem, grup GRESC@ (Germán Llerena) i Resilience.Earth (Anna Pujol) i Ecologistes en Acció entre altres. Curs virtual

Aquest curs ofereix eines i recursos per treballar a les aules de primària i secundària l’emergència climàtica des d’una perspectiva crítica i transformadora. Busca promoure una visió de l’educació ambiental en general, i de l’emergència climàtica en particular, que incorpori els enfocaments de justícia ambiental i justícia global. La formació s’estructura en 6 sessions que es podran realitzar en el seu conjunt (amb reconeixement de crèdits per part del Departament d’Educació) o de forma combinada. Curs co-organitzat entre l’ECP i Edualter, amb la col·laboració del grup de treball EduglobalSTEM

Grup de treball “Avaluar per transformar”

02.02.21, 16.02.21, 16.03.21, 06.04.21, 04.27.21, 18.05.21

17:00 a 19:30

Amb la participació de Kas Sempere (ReflectAcció), Grup Avaluar per Aprendre de Rosa Sensat, Clara Massip i Mariano Flores (Edualter) i Cécile Barbeito (ECP).

Curs virtual

Grup de Treball adreçat a docents i persones d’entitats, per reflexionar i elaborar conjuntament instruments d’avaluació en els àmbits individual, d’aula, de centre, i d’entorn, en relació a qüestions d'interculturalitat, conflictes-pau, gènere, sostenibilitat ecològica i econòmica, desigualtats, etc. La metodologia consistirà en oferir una càpsula formativa breu (30 minuts) sobre aspectes relatiu al procés d’avaluació del canvi: recollida dades de forma innovadora i creativa (formats visuals, gràfics), anàlisi de les dades (objectivitzar aprenentatges, sistematitzar), devolucions de resultats, etc., i a continuació fer un treball de reflexió i construcció col·lectiva, en petits grups per a crear instruments per avaluar el canvi en un dels 4 àmbits: individual, aula, centre i entorn. La participació, estimada en 15h presencials i 15h de treballa autònom, està reconeguda pel Departament d’Educació. Curs co-organitzat entre l’ECP i Edualter, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Curs virtual Barcelona-Hondures “Teixint Fils d’Emocions Pau i Art”.

08.01.21 – 04.21

18:00 a 20:00, els dimecres o dijous.

Per Neus Bartrolí, Marina Caireta i Alba Sanfeliu

Curs online

Aquesta activitat pretén capacitar un grup de mestres, professionals i líders comunitàries de Barcelona i d’Hondures en continguts, eines i metodologies per educar en i per la pau a través de l’art des dels seus espais educatius i comunitaris. Es tracta d’un curs de formació teòrico-pràctica organitzat en tres fases: un mòdul on-line, un taller presencial i el disseny i l’aplicació pràctica a partir d’un projecte adaptat al grup amb que cada participant intervingui. Formació gratuïta. Més informació: Aquí.

Inscripcions obertes per la 23ª edició de la Diplomatura de Postgrau en Cultura de Pau 2021-2022

Des del seu inici el 1999 aquest postgrau forma professionals en l'àmbit de la cultura i la construcció de la pau. La formació aporta coneixements teòrics i pràctics sobre educació per a la pau, cultura de pau i transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i també aprofundeix en l'anàlisi dels conflictes armats internacionals i els processos de pau, la participació de la societat civil en la construcció de la pau, els drets humans, l'ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la construcció de la pau. El postgrau s'impartirà del 14 d'octubre de 2021 al 7 de juny de 2022, dimarts i dijous de 16h a 20h, a la Facultat d'Educació de la UAB (sempre que la pandèmia de covid permet que les classes siguin presencials. En cas contrari, les classes serien online). Té una càrrega lectiva de 30 crèdits ECTS (European Credit Transfer System), equivalents a 240 hores lectives, 125 hores de treball de final de curs i 385 hores de treball individual, aproximadament. Informa’t aquí sobre el Postgrau. . Inscriu-te aquí..

L'ECP als mitjans

25.02.21 Camins d’Esperança als Sudans. Blog Africaye, per Iván Navarro. (en castellà)
22.02.21 RDC: assassinat l'ambaixador d'Itàlia. Blog Africaye, per Josep Maria Royo. (en castellà)
16.02.21 Construcció de pau a l'Àfrica el 2020. Blog Africaye, per Josep Maria Royo ie Iván Navarro.
08.02.21 Panorama de tensions a Etiòpia, Somàlia i Kenya. Blog Africaye, per Josep Maria Royo.
07.02.21 El cop d’Estat a Myanmar Entrevista a María Villellas. A vivir que son dos días, Cadena Ser. (en castellà)
29.01.21 De l’assetjament escolar a la convivència, cada dia del curs. Diario de la Educación, per Cécile Barbeito.(en castellà)
27.12.20 El silenci total de les armes mai va conquerir Àfrica. Diario de Levante/EMV, amb entrevista a Josep Maria Royo. (en castellà)

I a més...

  • En motiu de la celebració del Dia Escolar per la Pau i la Noviolència (DENIP) el 30 de gener, l’Escola de Cultura de Pau va assistir a l’acte que celebren anualment diferents entitats del moviment per la pau als Jardins de Gandhi, entre les quals FundiPau. Cécile Barbeito també es va fer una xerrada online sobre els conflictes al món i als centres escolars amb mirada de gènere, per l’AFA de l’Escola Paco Candel de l’Hospitalet de Llobregat. L’escola, que ja porta temps formant-se en habilitats de gestió emocional, va manifestar el seu interès en seguir formant-se en habilitats com la Comunicació Noviolenta o altres eines de transformació de conflictes. Alguns recursos de l’Escola de Cultura de Pau han estat utilitzats pel DENIP per diferents entitats, com el material didàctic de FundiPau “Covid, Seguretat i pau positiva”, o dinàmiques d’educació per la pau a l’escola Teresa Godes de Tarragona.
  • L’ECP va participar al gener a una nova sessió del Working Group on Gender, Peace and Security del European Peacebuilding Liaision Office (EPLO),en el que es va analitzar el Tercer Pla d’Acció de Gènere de la UE, que per primer cop integra l’agenda de dones, pau i seguretat. La investigadora de l’ECP Ana Villellas participa en aquest espai de treball en representació de l’ECP i de la xarxa internacional Global Partnership for the Prevention donde Armed Conflict (GPPAC), a què pertany l’ECP.
  • L’ECP va continuar participant en les reunions i formacions internes de les comissions de seguiment i actuació de desplegament del “Protocol per l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions” de la Fede.cat, aprovat per l’Assemblea de Lafede.cat el juny de 2019 i resultat d’un procés participatiu. Més informació sobre el protocol.
  • L’ECP va seguir assistint a les reunions del Working Group on Enabling Collaboration del Global Partnership for the Prevention on Armed Conflict (GPPAC). L’investigador Jordi Urgell participa de manera estable en aquest grup, que té l’objectiu de promoure iniciatives de diàleg entre el Govern de Filipines i el National Democratic Front.
  • L’ECP, a través de l’investigador Jordi Urgell, va participar en reunions virtuals amb membres del Parlament Europeu i del Congrés dels Diputats per tal de fer incidència política respecte de les exportacions d’armes de països de la UE a contextos en conflicte en el marc d’un projecte conjunt amb el Centre Delàs i l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC).
  • El 12 de febrer, en representació de l’ECP, la investigadora Pamela Urrutia va participar a la reunió de la Junta Directiva d’AIPAZ, on es van analitzar diverses iniciatives de treball i incidència d’aquesta xarxa d’investigació per la pau.
  • Amb la voluntat de tenir cura de les persones i teixir una xarxa de relacions pacífiques entre la comunitat educativa, l’escola Montserrat Solà de Mataró ha organitzat diverses pràctiques restauratives amb alumnat, professorat i famílies amb la col·laboració de l’equip de mediació de l’Ajuntament de Mataró i l’ECP. Les sessions, no obertes al públic, han tingut lloc de forma virtual els 18 i 25 de febrer i 4 de març, i han estat facilitades per Marina Caireta.