Català | Castellano
Butlletí de l’ECP, Num.74

Contra la Guerra a Ucraïna i arreu
Contra la Guerra a Ucraïna i arreu

L'Escola de Cultura de Pau s'ha sumat al rebuig a la invasió militar de Rússia contra Ucraïna, contrària a dret internacional i que genera greus violacions de drets humans i impactes al territori. L'ECP s'ha involucrat en la resposta a través de l'anàlisi, la sensibilització i l'acompanyament a actors educatius des d'una perspectiva de cultura de pau per a contribuir a enfortir vies de resolució noviolenta. Al mateix temps, l'ECP ha volgut recordar els més de 30 conflictes armats al món, que continuen generant greus conseqüències en seguretat humana. Des de l’inici de la invasió russa, l’Escola de Cultura de Pau ha participat en més de 20 productes comunicatius (articles, podcasts, reculls de recursos educatius, entrevistes a programes de televisió), 6 xerrades, suport a manifestos contra la guerra, reunions d'incidència política, participació en la concentració unitària a Barcelona contra la guerra a Ucraïna i en espais de concertació entre entitats, tal i com es detalla en aquest butlletí.


Inscripcions obertes al Posgrau de Cultura de Pau
Inscripcions obertes al Posgrau de Cultura de Pau

Ja està obert el termini de preinscripció per a la 24ª edició del Postgrau de Cultura de Pau (curs 2022-2023, d’octubre 2022 a juny de 2023). El Postgrau proporciona els coneixements necessaris per a comprendre el concepte d'educació i cultura de pau, així com la transformació de conflictes a nivell micro (relacions interpersonals) i s'adquireixen capacitats per a l'anàlisi dels conflictes a nivell macro (conflictes armats), els processos de negociació y la construcció de pau. Informa’t sobre els continguts aquí. Inscriu-te aquí.

Agenda

Taller "Educar en el conflicte i per la convivència pacífica en entorns educatius"

05.04.22 i 19.04.22

De 15:45 a 17:45

Per Marina Caireta i Andrés Barrientos

Institut Manuel Blancafort, La Garriga

Activitat de formació dirigida a tot l’equip de professorat per a capacitar-lo en recursos per a abordar els conflictes del seu centre de forma educativa.

Presentació i taller “Com tractar els conflictes armats a l’aula?”

30.04.22

De 10:00 a 13:00

Per Vicky Moreno (grup de Coeducació de Ca la Dona) i Cécile Barbeito

A Ca la Dona, Carrer Ripoll, 25, de Barcelona

Activitat adreçada a docents i famílies que volen adreçar la qüestió dels conflictes armats amb infants i joves. Constarà d'una part de presentació, més teòrica, i d’una part més participativa, on es compartiran recursos i s’abordaran dubtes i dilemes pràctics. Taller obert a les persones del grup de Coeducació de Ca La Dona, i a tota persona interessada. Inscripcions a la web de Ca La Dona.

Taller “Abordar el conflicte a l’aula amb perspectiva de gènere"

07.05.22

De 11:30 a 13:00

Per Cécile Barbeito

A l’Escola Paco Candel: c/ Aprestadora, 125 de L’Hospitalet de Llobregat

Taller programat en el marc de les III Jornades vers les Escoles Feministes, on s’introduirà com afecten diferentment els conflictes i la violència als nois i les noies als centres escolars, i com abordar els conflictes de forma sensible a les especificitats de gènere. Inscriu-te gratuïtament a les jornades aquí.

Taller “L’Escala de provenció. Un recurs per a l’acció tutorial”

14.06.22 i 16.06.22

De 12:00 a 14:00

Per Marina Caireta

UAB

Taller de formació en la metodologia de l’escala de provenció. Adreçat al professorat de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB.

Jornades “Avaluar per transformar”

17.06.22 i 18.06.22

De 16:30 a 20:00 i de 09:30 a 14:00

Associació de Mestres Rosa Sensat, Av. De les Drassanes, 3, de Barcelona

Jornades internacionals de tancament del projecte “Avaluar per transformar”, en les que es presentaran criteris i instruments i bones pràctiques per a l’avaluació educativa i transformadora, amb criteris de justícia global. Projecte amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

L'ECP als mitjans
19.01.22. Article Mozambique. Construyendo la paz, enfrentando la guerra, per Iván Navarro Africaye.org. (en castellà)
24.01.22. Article La crisis en Ucrania desde una perspectiva de seguridad humana, per Ana Villellas, El País, blog Paz en Construcción. (en castellà)
28.01.22. Article Sahel: de la ‘paz liberal’ a la ‘paz militar’ per Iván Navarro Millán, Revista Idees. (en castellà)
01.02.22. Article La crisi a Ucraïna des d’una perspectiva de construcció de pau feminista, per Ana Villellas, Cristianisme i Justícia.
05.02.22. Article Este mapa no muestra las bases militares de la OTAN alrededor de Rusia, amb entrevista a Ana Villellas, Newtral i Verificat. (en castellà)
02.03.22. Article Idees i recursos per abordar la guerra d'Ucraïna a l'aulai a casa, per la Redacció del Diari de l'Educació i Catalunya Plural.
06.03.22. Guia de recursos Ucraïna, què està passant? CEDRE-Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat.
06.03.22. Article Entre el combate y la huida: así afecta la guerra en Ucrania a los roles de mujeres y hombres, Newtral, amb entrevista a María Villellas. (en castellà)
07.03.22. Article Las semillas no deben molerse, Ameco Press, amb dades de l’Escola de Cultura de pau. (en castellà).
07.03.22.  Article La violència sexual contra les dones com a arma de guerra, Crític, amb entrevista a María Villellas.
07.03.22. Entrada al web La guerra d'Ukraïna. En parlem a l'aula? Cesire, Departament d'Educació.
08.03.22. Article Una más uno, Radio Autonómica de Canarias, amb entrevista a Ana Villellas. (en castellà)
08.03.22. La guerra a Ucraïna també té rostre de dona, peça als informatius de Catalunya de RTVE amb entrevista a María Villellas.
09.03.22. Programa de ràdio No a la guerra. Cómo se construye la paz, Carne Cruda. Amb la intervenció d’Ana Villellas. (en castellà)
12.03.22. Article El mundo en guerra más allá de Ucrania: una veintena de conflictos abiertos ante el olvido de la comunidad internacional, per Danilo Albin a Público, amb dades de conflictivitat de l’ECP. (en castellà)
14.03.22. Article Más allá del conflicto ruso-ucraniano, otros 16 desangran el mundo, Radio Macondo, amb dades de conflictivitat de l’ECP. (en castellà)
14.03.22. Article El mundo en guerra más allá de Rusia – Ucrania: los 16 conflictos abiertos ante el olvido internacional, El Ciudadano, amb dades de conflictivitat de l’ECP. (en castellà).
15.03.22. Entrevista sobre conflictes armats al món, El matí de Catalunya Ràdio, minut 37’50’’.
15.03.22. Programa de ràdio No només hi ha guerra a Ucraïna: altres conflictes actius actualment, per Jordi Barranca i Judit Pastor a El matí de Catalunya Ràdio, amb dades de conflictivitat de l’ECP.
15.03.22. Article Nos quieren explicar la guerra como si fuéramos niños pequeños. Pablo Iglesias, Público, amb dades de conflictivitat de l’ECP. (en castellà)
15.03.22. Podcast La Base #25: Ucrania y las guerras de las que nunca te hablan, Podcast La Base, Público, amb dades de conflictivitat de l’ECP. (en castellà)
18.03.22. Article “Pozabljene vojne” nič manj grozljive, Dnevnik, amb dades de conflictivitat de l’ECP. (en eslovè)
19.03.22. Programa de ràdio Totes les guerres, mateixes víctimes, Solidaris, Catalunya Ràdio, amb entrevista a María Villellas.
26.03.22. Article Tráfico de mujeres ucranianas: el riesgo de que las refugiadas sean captadas para la explotación sexual, Newtral, amb entrevista a María Villellas. (en castellà)
28.03.22. Article Ucraïna, dilemes i oportunitats de tractar-ho amb infants. Marina Caireta i Cécile Barbeito. Diari de l'Educació.
28.03.22. Article La política espanyola de fets consumats al Sàhara, Pamela Urrutia a La Directa.
Publicacions i recursos
COVID-19 i processos de pau: impactes de la pandèmia en la negociació de conflictes

COVID-19 i processos de pau: impactes de la pandèmia en la negociació de conflictes

Núm. 16 Febrer de 2022

Jordi Urgell García

El següent informe analitza alguns dels principals impactes de la pandèmia de la COVID-19 en els processos de pau, com el retard, l’alentiment o la paràlisi d’algunes negociacions de pau; la transició a processos de diàleg a distància, que comporta la virtualització de la comunicació, un protagonisme més gran de l’anomenada “mediació interna” i una major agència dels actors locals; l’impacte en els processos de pau de la crida del secretari general de les Nacions Unides a un alto el foc global; i la influència de la resolució 2532 (2020) del Consell de Seguretat de l’ONU sobre la reconfiguració i ampliació del concepte de seguretat internacional i de les funcions i competències del Consell de Seguretat per preservar la pau i la seguretat internacionals. Descarrega la publicació aquí. Infografia aquí.

COVID-19 i vulneració de drets humans

COVID-19 i vulneració de drets humans

Nº 15 Desembre 2021

Iván Navarro Millán

En març de 2020 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el nivell de pandèmia mundial per a la propagació del virus de la COVID-19 i va sol·licitar als governs que prenguessin les mesures pertinents per contenir la seva propagació. Des d’aquell moment s’han adoptat múltiples mesures per a controlar la pandèmia que han tingut efectes positius en la contenció de la malaltia, però també han afectat al exercici dels drets de les persones en nombrosos àmbits de la seva vida: accés a serveis bàsics, treball, circulació, educació, reunió pacífica, privacitat, vida familiar, religió, etc. En múltiples ocasions, les mesures decretades, lluny d’aplicar-se amb l’objectiu de salvaguardar la salut pública, han sigut instrumentalitzades per a reprimir o discriminar a grups específics, reduir l’espai cívic i censurar veus crítiques, així com per a violar els drets de diferents col·lectius. Descarrega l'informe aquí. Infografia aquí.

Observatori conflictes, pau i COVID-19

Observatori conflictes, pau i COVID-19

Gener-Febrer 2022

Aquesta publicació ofereix informació sobre la relació entre la pandèmia de la COVID-19, la conflictivitat armada i la construcció de pau a l'Àfrica, el Mediterrani, l'Orient Mitjà, Mesoamèrica i la Regió Andina. (en castellà)

Conflictes i construcció de pau

Conflictes i construcció de pau

Gener-febrer 2022

Conflictes i construcció de pau és una publicació bimensual amb informació sobre l’evolució de la conflictivitat armada i dels processos de pau al món en el marc del projecte “Eines i capacitats per a la prevenció de conflictes i la construcció de la pau amb enfocament de gènere en temps de reptes globals”, amb el suport de l’ACCD. Descarrega’t la publicació aquí.

Llibre “Cultura de pau en l’esport”, ara disponible en e-book

Llibre “Cultura de pau en l’esport”, ara disponible en e-book

Marina Caireta, Andrés Barrientos

Què es la cultura de pau en l’esport? Com construir-la en ambients bel·ligerants o competitius? Sovint, els camps d’esport fan visibles tensions iniciades fora, abans de començar o durant la classe o l’entrenament. Aleshores toca decidir: deixem passar un conflicte o l’aprofitem? Aquesta guia pràctica és aplicable per a tots els escenaris on es practica esport. S’ha elaborat en el marc de la línia de treball d’esports i pau que l’ECP desenvolupa mitjançant el projecte “Barcelona Conviu, pràctiques de cultura de pau” finançat per l’Ajuntament de Barcelona i en col·laboració amb la Fundació Esport i Educació de Barcelona. Més informació aquí.

Analitzar per transformar. Estat de la qüestió del pensament crític i la justícia global als centres escolars a Catalunya.

Analitzar per transformar. Estat de la qüestió del pensament crític i la justícia global als centres escolars a Catalunya.

Gener 2022

Cécile Barbeito

Tot i que el reconeixement de la importància d’educar en el pensament crític no és recent, en els darrers anys diferents esdeveniments i factors han posat sobre la taula la necessitat d’impulsar les destreses crítiques amb més determinació. Aquests factors, de més locals a més globals, reclamen un major protagonisme al pensament crític en tots els àmbits educadors, i en concret en el sistema educatiu. L’informe fa un diagnòstic de les principals fortaleses i debilitats de l'ensenyament del pensament crític amb enfocament de justícia global al sistema educatiu a Catalunya, amb l'objectiu de ressaltar les oportunitats per reforçar-ne les polítiques educatives. Descarrega l'informe aquí.

Artículo “Cultura de paz en el ámbito educativo: cuestiones de contenidos, metodología, coherencia y estructura”

Article “Cultura de pau en l’àmbit educatiu: qüestions de continguts, metodologia, coherència i estructura”

Revista Cultura de Paz, Vol.25, Núm. 78 (2021)

Cécile Barbeito

Amb l'objectiu d'explorar diferents àmbits en què l'educació pugui promoure la cultura de pau, aquest article identifica diferents formes de l'àmbit acadèmic –escolar i universitari– en quatre de les seves dimensions: en els continguts pedagògics, en la metodologia docent, en la coherència amb la resta de persones i entorn, i en l’estructura de l’aula i del centre educatiu. A través d'una anàlisi qualitativa basada en experiències pràctiques i en recerca empírica, l'article argumenta la necessitat que l'educació per a una cultura de pau no se cenyeixi a la formació en valors, actituds i comportaments, sinó també canvis estructurals de les institucions educatives i de l’entorn. Descarrega l’article aquí. (en castellà)

Article “Promoure la cultura de pau en entorns comunitaris”

Article “Promoure la cultura de pau en entorns comunitaris”

Revista Cultura de Paz, Vol.25, Núm. 78 (2021)

Marina Caireta

Amb l'objectiu d'indagar sobre estratègies per desenvolupar la cultura de pau a nivell comunitari, l’article parteix de troballes que la recerca empírica per a la pau ha realitzat, i de l'experiència en educació per a la pau que l'Escola de Cultura de Pau ha desenvolupat des d'una anàlisi qualitativa, concloure que construir relacions cooperatives apareix com a element clau per teixir xarxes de suport mutu i transformar de manera pacífica els conflictes a nivell comunitari. Per assolir-la identifica dues estratègies metodològiques en el treball comunitari de construcció de pau: la provenció, eina de construcció de comunitat que escala set esglaons fins a la cooperació; i les pràctiques restauratives, metodologia que parteix de la transformació restaurativa del conflicte amb participació, no només de les parts afectades, sinó també de la comunitat afectada. Descarrega l’article aquí. (en castellà)

Presentacions i altres productes digitals destacats
Diàleg online Ucraïna. Reflexions sobre la guerra des del feminisme pacifista

Diàleg online "Ucraïna. Reflexions sobre la guerra des del feminisme pacifista”

Diàleg online organitzat per WILPF-Espanya "Ucraïna. Reflexions sobre la guerra des del feminisme pacifista”, celebrat el 3 de març, amb una taula rodona virtual amb Carmen Magallón, Manuela Mesa, María Villellas, Tica Font i Ana Villellas, i diàleg amb el públic participant. Més informació, resum i vídeo de l’acte aquí.(en castellà)

Mesa redonda: Ucrania: ¿Qué está pasando? Miradas de construcción de paz

Mesa redonda: "Ucrania: ¿Qué está pasando? Miradas de construcción de paz"

Taula rodona “Ucraïna: Què està passant? Mirades de construcció de pau”, juntament amb José Ángel Ruiz Jiménez, Pere Ortega Grasa i Jesús A. Núñez Villaverde, organitzada per l’Instituto de la Paz y los Conflictos de la Universitat de Granada, el 9 de març. Més informació i vídeo de l’acte aquí. (en castellà)

Taula rodona “Guerra a Ucraïna. Conflicte, Refugi, Drets Humans i Pau

Taula rodona “Guerra a Ucraïna. Conflicte, Refugi, Drets Humans i Pau”

Taula organitzada per Fundipau el 24 de març, que aborda la situació de conflicte a Ucraïna i els reptes de la construcció de pau, els impactes en drets humans, incloent-hi el desplaçament forçat de població així com les mobilitzacions contra la guerra dins de Rússia. A la taula hi van participar Carme Suñé, Gemma Pinyol-Jiménez, Marina Ketlerova i Ana Villellas. Més informació aquí.

Xerrada “Educar en la Cultura de pau i la resolució de conflictes”

Xerrada “Educar en la Cultura de pau i la resolució de conflictes”

Xerrada realitzada per Andrés Barrientos i Marina Caireta, adreçada a docents del Col·legi de Professorat d’Educació Física de Catalunya, per aportar eines d’educació per la pau i de resolució de conflictes en l’àmbit esportiu. Organitzada el 02 de març, conjuntament amb el COPLEF. Accedeix a la presentació aquí. (en castellà)

Xerrada “El llenguatge de la Pau, de l'aula al món”

Xerrada “El llenguatge de la Pau, de l'aula al món”

Presentació, a càrrec de Neus Bartroli i Cécile Barbeito, sobre metodologies (provenció, diàlegs controvertits, comunicació noviolenta, etc.) i aplicacions pràctiques de l'educació per la pau a l'aula. La xerrada forma part de les Càpsules de medi, organitzades pel Cesire, especialment adreçades a professorat de primària de l'àmbit de medi. Accedeix a la presentació aquí.

I a més...

• L’Escola de Cultura de Pau s’ha mudat! Ens trobareu al Xalet, edifici B-13, al Camí de Vilapuig s/n de la Universitat Autònoma de Barcelona, a 5 minuts de l’estació de tren de Bellaterra.

• L’equip del programa d’Educació per la Pau de l’ECP s’ha reunit, el 21 de febrer, amb el Director General d’Innovació, Recerca i Cultura General del Departament, Joan Cuevas, per a incidir en la importància de promoure el pensament crític i l’abordatge de temes controvertits als centres escolars. La reunió ha permès acordar algunes línies de col·laboració, per a seguir promovent el pensament crític en els centres escolars.

• L’ECP ha participat a la campanya comunicativa a xarxes socials de la Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC) de suport a les dones d’Ucraïna afectades per la invasió de Rússia i en defensa dels seus drets humans i de la construcció de pau, amb motiu del Dia internacional de les dones.

• L’ECP ha estat una de les entitats impulsores de la concentració unitària del 2 de març a Barcelona contra la invasió de Rússia a Ucraïna i en defensa de la protecció de la població civil i sortides pacífiques al conflicte. Més de 400 entitats, entre les quals l’ECP, es van adherir al manifest unitari. Més informació aquí.

• L’ECP ha participat en dues reunions organitzades pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, el 28 de gener i el 3 de març, per a abordar la situació a Ucraïna. També hi van assistir altres centres i entitats de l’àmbit de construcció de pau, ajuda humanitària i drets humans de l’Estat espanyol.

• L’investigador de l’ECP Iván Navarro va participar en el seminari “Proposades de la societat civil per a la promoció de la seguretat humana i de l'espai cívic i polític al Sahel”, com a moderador de la taula “Mesa 1. El nexe de seguretat i desenvolupament en la política exterior espanyola i europea al Sahel. Valoració, reptes, aprenentatges i oportunitats de canvi per al respecte dels DD.HH.” El seminari va ser co-organitzat per Intermon-Oxfam amb Aliança per la Solidaritat i el Grup d'Estudis Africans (GEA) entre l'1 de febrer i l'1 de març de 2022.

• L’ECP ha participat en un espai de diàleg obert organitzat per la Fundació Autònoma de Solidària sobre propostes de pau de la societat civil davant la invasió militar contra Ucraïna, el 16 de març a la plaça cívica de la UAB. L’acte ha consistit amb una taula rodona, amb participació de l’Ana Villellas, investigadora de l’ECP, Felip Daza de Novact, i amb la facilitació de la investigadora de l’ECP Marina Caireta, i ha a acabat amb un debat obert amb estudiants i personal de la UAB. Més informació aquí.

• L’ECP ha participat a la fila zero de l’acte “Les esquerres davant Ucraïna: camins per a la desescalada”, organitzat per l’Institut Sobiranies el 16 de març a l’Auditori del CIEMEN, que va comptar amb una taula rodona amb Jorge Tamames (Real Instituto Elcano), Tica Font (Centre Delàs d’Estudis per la Pau) i Rafael Grasa (UAB). 

• Per altra banda, l’ECP també ha participat en una reunió convocada per l’eurodiputada Idoia Villanueva amb organitzacions europees de pau i drets humans, el 18 de març.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas ha participat en un espai de diàleg intern sobre la situació a Ucraïna i reptes en el marc d’un ordre internacional en reconfiguració organitzat per Cristianisme i Justícia el 31 de març. Va compartir taula amb la investigadora del CIDOB Carme Colomina, amb moderació d’Oscar Mateos, membre de l'àrea social de CJ. professor de relacions internacionals de Blanquerna-URL.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas ha participat com a moderadora el seminari virtual “Posar fi a la guerra” el 5 d’abril, organitzat per IECAH sobre les perspectives de sortida negociada a la crisi a Ucraïna, amb taula rodona on participen Mariano Aguirre i Mabel González Bustelo i moderada per la investigadora de l’ECP Ana Villellas. Més informació aquí.

• La investigadora de l’ECP Marina Caireta ha participat en la taula rodona “Canvi climàtic, conflictes armats i pandèmia” el dimarts 5 d’abril a l’Escola Torres Jonama de Palafrugell. A la Taula hi han participat també la Milena Montoya, alumna del Postgrau de Cultura de Pau de l’ECP, la Nerea Huertas (tutora de l’alumnat de 6è del centre), l’Enric Serrat de SOS Costa Brava i el Marc Blasco de Naturalistes de Girona. Activitat programada en el marc del projecte d’aula “Ecofeminisme, pandèmia i conflictes armats”, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.


ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edificio B13, Carrer de la Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/news74e.html