Català | Castellano
Butlletí de l’ECP, Num.75

Alerta 2022! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau

Nova edició de l’informe Alerta 2022!, que analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de tres eixos: conflictes armats, tensions i gènere, pau i seguretat. L’anàlisi dels fets més rellevants de l’any 2021 i de la naturalesa, causes, dinàmiques, actors i conseqüències dels principals escenaris de conflicte armat i tensió sociopolítica en el món permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals, així com elements de risc i alerta preventiva de cara al futur. De la mateixa manera, l’informe també identifica oportunitats per a la construcció de pau o per a la reducció, prevenció o resolució de conflictes. Descarrega’t l’informe i les infografies aquí.


Negociacions de pau 2021: Anàlisi de tendències i escenaris

Nova edició de l’anuari Negociacions de pau 2021, que analitza processos i negociacions de pau que van tenir lloc en el món durant l’any 2021. L’examen de l’evolució i les dinàmiques de les negociacions a nivell mundial permet oferir una mirada global sobre els processos de pau, identificar tendències i facilitar una anàlisi comparativa entre els diferents escenaris. La publicació també analitza l’evolució dels processos de pau des de la perspectiva de gènere. Un dels principals objectius de l’informe és posar la informació i l’anàlisi al servei d’aquells actors que, des de diferents nivells, participen en la resolució pacífica de conflictes, incloent les parts en disputa, mediadors, societat civil, entre d’altres. Podeu descarregar l’informe i les infografies aquí.


Càpsules audiovisuals per treballar la justícia global a l’aula

Disponibles tres càpsules audiovisuals elaborades com un recurs de suport per a activitats d'educació per la pau i la justícia global a l'aula. Centres educatius de Sabadell, Palafrugell i Castellar del Vallès ja les estan utilitzant. Les càpsules aborden, respectivament, els impactes de gènere dels conflictes armats i el paper de les dones i joves en la construcció de pau; les interrelacions entre canvi climàtic i pandèmia; i les interrelacions entre conflictes, desplaçament forçat i refugi. Totes incorporen el context de pandèmia de la COVID-19, presten atenció a l’acció de les poblacions, incloent els joves, per la transformació. Han estat elaborades en col·laboració amb Fora de Quadre, i formen part del projecte “Enfortim el pensament crític en temps de pandèmia, construïm cultura de pau”, amb suport de l’ACCD. Estan disponibles en català i castellà al canal de Youtube de l’ECP.

Agenda

Jornades “Reptes de l’avaluació transformadora”

17.06.22 i 18.06.22

De 16:30 a 20:00 (el 17 de juny) i de 09:30 a 14:00 (el 18 de juny)

Associació de Mestres Rosa Sensat, Barcelona

La trobada pretén crear un espai d'intercanvi i diàleg entre docents, personal i voluntariat d'entitats socials, investigadores i persones interessades en l'avaluació d'iniciatives educatives transformadores orientades a la Justícia Global. La jornada culmina el projecte a tres anys "Avaluar per Transformar" impulsat per Edualter i l'Escola de Cultura de Pau, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la Generalitat de Catalunya, en que s’han format a docents en avaluació, i aquests han elaborat instruments d’avaluació que han portat a la pràctica. Programa de les jornades aquí. Inscripcions (gratuïtes) a la jornada aquí."

Tallers “Educació per la pau i Justícia global”

27.06.22, 04.07.22 i 05.07.22

De 16:00 a 20:00

Per Marina Caireta

A Tortosa (27 de juny) i Amposta (4 i 5 de juliol)

Formació adreçada a professorat d’educació infantil, primària i secundària. Consisteix en tres tallers sobre educació per la pau el primer, en el conflicte el segon, i en l’abordatge de temes controvertits a l’aula el tercer. Formació en el marc de l’Escola d’Estiu de les Terres de l’Ebre, amb el suport de l'ACCD. Més informació i inscripcions aquí. .

Taller “Capbussa’t en el pensament crític i mulla’t per la justícia global!”

02.07.22 i 03.07.22

De 11.30h a 14.30h (el dissabte 2) i de 10h a 13h (el diumenge 3) (càpsula de 6h)

Per Mar Cano, Cécile Barbeito i Pau Batet

A Barcelona

La formació ofereix eines per generar un clima de confiança necessari per a compartir dins d’un entorn segur. Aporta idees, mirades, estratègies pràctiques i experiències per promoure un alumnat més conscient, crític i capaç de transformar l’entorn. Per fer-ho, es proposen processos de reflexió, estratègies d’avaluació i de metacognició, per fer visibles els aprenentatges i com s’han modificat els pensaments. Curs de formació en el marc de la 57ª Escola d’Estiu Rosa Sensat, amb el suport de l'ACCD. Més informació i inscripcions aquí.

Taller “Discrepància benvinguda, abordar temes controvertits a l’aula”

07.07.22

De 17:00 a 20:30

Per Cécile Barbeito

A Figueres

Taller de formació de professorat d’educació primària i secundària amb l’objectiu d’orientar-lo en eines i metodologies per tractar els temes socialment controvertits que emergeixen a l’aula. L’activitat té lloc en el marc de la 5a Escola d'Estiu de l'Alt Empordà, amb el suport de l'ACCD. Més informació i inscripcions aquí.

Presentació “Sahel, transfronteras de Europa”

07.07.22 a 13.07.22

Amb la participació de Josep Maria Royo i Iván Navarro.

A Sant Cugat del Vallès

La XXXVI edició del Curs d’Estiu de la Universitat Internacional de la Pau se centra a l'àrea del Sahel. D'aquesta manera, a través de la participació de persones expertes des de l'àmbit acadèmic, i també amb experiència professional, personal i dels moviments socials, s’hi tractaran temes relacionats amb d'aquest espai geopolític. Més informació aquí.

Jornada de formació interna EdulgobalSTEM

09.07.22

a Dosrius

El grup de professorat EduglobalSTEM segueix treballant per integrar l’educació per la justícia global a l’àmbit científico-tecnològic de l’educació secundària. Tancarà el curs amb una jornada d’autoformació on es compartiran i analitzaran experiències d’aula impulsades per alguns dels seus membres durant el curs 2021-2022.

Taller “Conviure amb la discrepància, com abordar temes controvertits a l’aula”

13.07.22

De 9:00 a 13:30

Per Cécile Barbeito

A Mataró

Activitat adreçada a orientar el professorat d’educació primària i secundària en eines i metodologies per tractar els temes socialment controvertits que emergeixen a l’aula, en el marc de la 43a Escola d’Estiu del Maresme, amb el suport de l'ACCD. Més informació i inscripcions aquí.

L'ECP als mitjans
31.05.22. Ressenya Violències, per prevenir primer cal conèixer. Diari Digital de la Universitat Rovira i Virgili.
28.05.22. Article Los procesos de paz a nivel global enfrentaron graves dificultades a las puertas de la escalada bélica en Ucrania. Público. Amb dades de l’Escola de Cultura de Pau (en castellà).
23.05.22. Article La construcció de la pau el 2021. Per Iván Navarro a La Directa. Nº548.
19.05.22. Article Los procesos de construcción de paz en África en 2021. Per Iván Navarro en Africaye.org. (en castellà)
16.05.22. Entrevista “Hi ha manca de dones en les converses de pau dels conflictes”. Entrevista a Ana Villellas, a El Punt Avui.
16.05.22. Article La vía de la negociación en Ucrania. Per Ana Villellas, a ElDiario.es. (en castellà)
03.05.22. Vídeo Què podem fer per ajudar a Ucraïna? Amb Cécile Barbeito. InfoK, TV3.
02.05.22. Article La otra "epidemia" del Sahel, amb entrevista a Josep Maria Royo. Levante-EMV. (en castellà)
19.04.22. Article Golpes de Estado en África. Déjà vu. Por Iván Navarro en Africaye.org (en castellà)
16.04.22. Article Com es negocia la pau. Per Alba Barbosa amb entrevista a Josep Maria Royo. Catalunya Informació.
12.04.22. Article Uganda en territorio congolés. Per Josep Maria Royo, a Africaye.org. (en castellà)
31.03.22. Entrevista Cécile Barbeito: «En el currículo se habla de resolver los conflictos, pero los docentes no saben cómo hacerlo». Per Rosa Maria Forner, revista Aula de Secundària, ed. Graó. (en castellà)
Publicacions i recursos
Diálogo: Respuestas desde el movimiento pacifista. La guerra de Ucrania en el contexto del surgimiento de un nuevo orden

Diálogo: Respuestas desde el movimiento pacifista. La guerra de Ucrania en el contexto del surgimiento de un nuevo orden

Dosieres Ecosociales. Abril de 2022

Amb contribució d’Ana Villellas

Article sobre el context actual de guerra a Ucraïna, les dinàmiques militaristes, les percepcions entre la ciutadania i desafiaments per al moviment pacifista, en forma de conversa entre Susana Fernández Herrero, Ana Barrero, Carmen Magallón, Tica Font i Ana Villellas. L’article s’emmarca en el número de Dossiers Ecosociales Crisis, modos de vida y militarismo. Una lectura a propósito de la guerra de Ucrania. Es pot consultar aquí.

Conflictos, COVID-19 y cambio climático

Conflictos, paz y COVID-19

Març - Abril 2022

Aquesta publicació ofereix informació sobre la relació entre la pandèmia de la COVID-19, la conflictivitat armada i la construcció de pau a l'Àfrica, el Mediterrani, l'Orient Mitjà, Mesoamèrica i la Regió Andina. (en castellà)

Conflictes, pau i COVID-19

Conflictes, pau i COVID-19

Març - Abril 2022

Conflictes i construcció de pau és una publicació bimensual amb informació sobre l’evolució de la conflictivitat armada i dels processos de pau al món en el marc del projecte “Eines i capacitats per a la prevenció de conflictes i la construcció de la pau amb enfocament de gènere en temps de reptes globals”, amb el suport de l’ACCD. Descarrega’t la publicació aquí.

Guies didàctiques sobre Palestina

Guies didàctiques sobre Palestina

Aquests materials pretenen motivar la reflexió i invitar a l’acció davant de la situació a Palestina, amb una atenció especial a les realitats que afronten dones i nenes des d’una mirada de gènere. Les guies tenen com punt de partida curtmetratges de directores palestines, alguns disponibles al web Tasharuk, i tenen com criteris orientadors l’enfocament de gènere i basat en drets humans, la no violència i el pensament crític i de temes controvertits. Les guies formen part de la oferta de continguts del web Tasharuk sobre gènere, cultura i resistències a Palestina i han estat desenvolupades per l’ECP en el marc del projecte “Millora de la capacitat de resiliència de les comunitats de la governació de Nablus mitjançant l’apoderament de les dones i la transversalització de gènere” liderat per Hèlia Dones i finançat per l’ACCD.

Presentacions i altres productes digitals destacats

Vídeos sobre conflictes, processos de pau, drets humans i COVID-19

Ja estan disponibles tres nous vídeos divulgatius que aborden les interrelacions entre pandèmia de la COVID-19 i diferents dimensions de la conflictivitat i la construcció de pau. Per una banda, un dels vídeos aborda com ha influït la pandèmia en els processos de pau i analitza mesures desencadenades com la crida del secretari general de l’ONU a un alto el foc global. Un segon vídeo analitza els impactes de la pandèmia en els drets humans, abordant la instrumentalització de mesures per reprimir grups de població específics. Un altre vídeo aborda les interrelaciones entre la pandèmia i els conflictes armats a l’Àfrica. Els tres recursos estan elaborats amb Fora de Quadre, disponibles en català i castellà al canal de Youtube de l’ECP, i complementen a publicacions i infografies sobre aquestes temàtiques. Amb la col·laboració de l’ACCD.

COVID-19 i processos de pau

“COVID-19 i processos de pau ”

Càpsula audiovisual de sensibilització sobre els impactes de la pandèmia de la COVID-19 en els processos de pau, incloent-hi obstacles i barreres, així com reaccions i mesures d’acció, com la crida del secretari general de l’ONU a un alto el foc global. Material audiovisual adreçat al públic general, que acompanya el núm. 16 de la publicació Apunts: “COVID-19 i processos de pau: impactes de la pandèmia en la negociació de conflictes”. 

COVID-19 i vulneració de drets humans

COVID-19 i vulneració de drets humans

Càpsula audiovisual de sensibilització sobre els impactes de la pandèmia de la COVID-19 en la situació global de drets humans, analitzant de forma específica com, a més de les múltiples mesures dirigides a contenir la malaltia i mitigar-ne les conseqüències, també s’han adoptat mesures governamentals que han estat instrumentalitzades per reprimir grups de població específics, reduir l’espai cívic o censurar veus crítiques. Material audiovisual adreçat al públic general, que acompanya el núm. 15 de la publicació Apunts:  “COVID-19 i vulneració de drets humans”.

Conflictes, Àfrica i COVID-19

Conflictes, Àfrica i COVID-19

Càpsula audiovisual de sensibilització sobre les interrelacions entre conflictes armats al continent africà i la pandèmia de la COVID-19. Els impactes de la pandèmia a l’Àfrica es van veure influïts pel context previ de conflictes armats i crisis sociopolítiques i el deteriorament de molts d’aquests contextos en els darrers anys. Material audiovisual adreçat al públic general, que acompanya el núm. 14 de la publicació Apunts: “Conflictes, Àfrica i COVID-19”.

Conflictes armats i dimensió de gènere en temps de pandèmia

Conflictes armats i dimensió de gènere en temps de pandèmia

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula els impactes de gènere dels conflictes armats i el paper de les dones i joves en la construcció de pau, així com per abordar propostes de preguntes per a l’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global, com per exemple és utilitzat en el marc del projecte per tractar la 1a Guerra Mundial a història de 4t d’ESO de l’Institut Ca n’Oriac (Sabadell, febrer-març de 2022).

Conflictes armats i canvi climàtic en temps de pandèmia

Conflictes armats i desplaçament forçat en temps de pandèmia

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula les interrelacions entre canvi climàtic i conflictes armats al món, d’una manera pedagògica i que interpel·la a l’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global, com per exemple ha fet l’escola Torres Jonama en el projecte “Ecofeminisme, conflictes armats i pandèmia"” amb els 3 grups de sisè (Palafrugell, març-juny de 2022).

Conflictes armats i canvi climàtic en temps de pandèmia

Conflictes armats i canvi climàtic en temps de pandèmia

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula les interrelacions entre els conflictes armats, el desplaçament forçat de població civil i el refugi, així com abordar propostes d’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global, com per exemple és utilitzat en el marc del projecte transversal “Refugi” de 2n d'ESO de l’IE Sant Esteve (Castellar del Vallès, maig de 2022).

Conferència “Los países árabes en el Cuerno de África”

Conferència “Los países árabes en el Cuerno de África”

Conferència del programa Aula Árabe Universitaria, organitzada per la Casa Árabe i la Universidad Autónoma de Madrid, a càrrec d’Elizabeth Dickinson (ICG) i de Josep Maria Royo (ECP). (en castellà).

Conferència “Los países árabes en el Cuerno de África”

Conferència “Los países árabes en el Cuerno de África”

Vídeo de la taula rodona “Ucraïna, periodisme, guerra i pau”, organitzada el 17 de maig per la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB, el Vice-rectorat de Relacions Internacionals i Política Lingüística i la Fundació Autònoma Solidària. L’acte va comptar .amb la participació de Cristina Mas (Diari Ara), Lluís Caelles (TV3), Lorena Sopena (Novact) i Ana Villellas (ECP), moderat per Xavier Giró (UAB).

Bloc “Cultura de paz en el deporte”

Bloc “Cultura de paz en el deporte”

Bloc que sistematitza els continguts de la formació “Noviolència en l’esport. Abordar els conflictes des de la cultura de pau Barcelona-Córdoba (Argentina)”, recollint els continguts teòrics del primer mòdul del programa de formació (març-maig). Accedeix als continguts aquí.

I a més...

• Disponible el vídeo del seminari virtual “Posar fi a la guerra: negociació i mediació entre bombes”, que va tenir lloc el 5 d’abril, organitzat per IECAH sobre les perspectives de sortida negociada a la crisi a Ucraïna, amb taula rodona on participen Mariano Aguirre i Mabel González Bustelo i moderada per la investigadora de l’ECP Ana Villellas.

• El 4 i 6 d’abril, l’ECP va facilitar una trobada d’intercanvi entre dones joves membres de La Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia i La Colectiva de Mujeres Migrantes, i organitzat per Cooperacció. L’intercanvi, facilitat per Maria Villellas i Cécile Barbeito, ha permès reforçar el coneixement entre les organitzacions, reflexionar sobre les seves fortaleses i necessitats comunes.

• Participació a la xerrada "Debats feministes en temps de guerra", el 12 d'abril de 2022 a Pamplona, organitzada per l'organització feminista Emakume Internazionalistak. A la xerrada, la investigadora de l'ECP Ana Villellas va abordar la situació a Ucraïna i els reptes per a la construcció de pau amb perspectiva de gènere. Vídeo de la xerrada aquí.

• L’ECP va participar a les XXXII Jornades Internacionals de Cultura i Pau de Gernika “Geopolítiques de Pau”, celebrades entre el 25 i 27 d’abril a Gernika, Bilbao i San Sebastià, organitzades per Gernika Gogoratuz en col·laboració amb l’Ajuntament de Gernika-Lumo, la Facultat de Dret, Europagune, l'Instituto Universitario Hegoa i EhuGune de la UPV-EHU. Entre els actes, la investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar en una taula rodona amb una presentació sobre “Acció noviolenta i resistències de les societats europees a la guerra a Ucraïna”; i la investigadora de l’ECP María Villellas va intervenir en una altra taula amb la presentació “Gènere, pau i seguretat”. Més informació sobre les jornades aquí.

• El 30 d’abril, l’ECP va dinamitzar el “Taller de pedagogies feministes, desaprendre la guerra per aprendre la pau”, a Ca La Dona, a Barcelona. Al taller es van analitzar com s'aborda la guerra a les escoles i als llibres de text, es van recordar les aportacions de pedagogues feministes, i es van plantejar algunes recomanacions sobre com abordar el tema de la guerra amb infants.

• El 4 de maig, la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va impartir una sessió sobre els impactes en les dones palestines de les interrelacions entre ocupació, apartheid i patriarcat a L’assignatura “Gènere i globalització” del Grau d’Estudis Socioculturals de Gènere de la UAB.

• El 7 de maig l’ECP va participar a les III Trobada vers les escoles feministes celebrada a L’Hospitalet de Llobregat amb el taller “Abordar el conflicte amb perspectiva de gènere”, en el que es van plantejar alguns enfocaments, entre els quals la provenció amb perspectiva de gènere. Al taller, d’1h15, hi van participar prop de 60 persones.

• Els dies 17 i 18 de maig l’ECP va participar en dues activitats destinades a reflexionar sobre els reptes de l’agenda feminista a Palestina: una sessió de formació interna adreçada a entitats de la LaFede.cat i un acte públic de sensibilització a l’Espai Veïnal Calabria 66 de Barcelona. Les dues activitats van tenir lloc en el marc de la visita d’una delegació de dones palestines de Women’s Studies Center (WSC) i Family Defense Society (FDS) i van estar organitzades per Hèlia Dones.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar a una taula rodona sobre la violència sexual en els conflictes, organitzada el 24 de maig per La Ciba – Espai de Recursos per a Dones, Innovació i Economia Feminista, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb motiu del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament. A l’acte van participar també l’escriptora Marta Carnicero, la Directora de Polítiques d'Igualtat i LGTBI de l'Ajuntament de Santa Coloma i la Tinenta d'alcaldessa Petry Jimenez. Més informació aquí.

• Del 14 al 30 de maig la formadora de l’ECP Cécile Barbeito va facilitar diferents formacions amb docents, mediadors del Departament de Justícia i tècnics d’agències de cooperació a Nicaragua. Les formacions, a León i Managua, van abordar l’educació per la pau i en el conflicte, la deconstrucció de la imatge de l’enemic, la sensibilitat al conflicte, la despolarització i la construcció de pau amb un total de 26h de formació, i 53 participants. Les formacions formen part d’una col·laboració continuada amb l’Hermanamiento Zaragoza con León, amb finançament d’AECID i la Diputación Provincial de Zaragoza.

• L’ECP va participar en una reunió de treball amb el secretari general de l’International Peace Research Association (IPRA), Matt Meyer, el 31 de maig a Barcelona, organitzada per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), sobre els impactes de la guerra a Ucraïna i desafiaments per a la construcció de pau. La investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar-hi juntament amb altres representants d’entitats, universitats i institucions.


ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edificio B13, Carrer de la Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/news75e.html