Home / Observatoris / OBSERVATORI CONFLICTES, PAU I COVID-19

OBSERVATORI CONFLICTES, PAU I COVID-19

Juny / Juliol 2021

 
ÀFRICA SUBSAHARIANA
ÀFRICA: S’aprofundeix l’impacte de la tercera onada de la COVID-19 al continent i persisteix la falta d’accés a vacunes.
SUD-ÀFRICA: Es registren els pitjors disturbis al país desde de la fi de l’apartheid en el context de la pitjor onada provocada per la COVID-19.
ETIÒPIA: El país celebra les eleccions nacionals posposades per la pandèmia i el Govern declara un alto el foc unilateral a la regió del Tigray, tot i que la violència persisteix.
MOÇAMBIC: Enmig de la tercera onada de la pandèmia el país es prepara per al desplegament de tropes estrangeres a Cabo Delgado per a combatre la insurgència.
NIGÈRIA: ELa crisi econòmica al país empitjora a causa dels impactes de la pandèmia i a la deterioració de la seguretat.
 
MEDITERRÀNIA I ORIENT MITJÀ
LÍBAN: RPrimer ministre renúncia a formar un nou govern després de nou mesos d’impàs, en un context de profunda crisi política i econòmica agreujada per la pandèmia.
LÍBIA: Noves denúncies sobre greus vulneracions de drets humans de població migrant i refugiada en centres de detenció i en ruta cap a Europa.
SÍRIA: Després de setmanes d’especulacions per un possible veto rus, el Consell de Seguretat de l’ONU aprova mantenir l’operació d’ajuda humanitària al nord-oest de país.
ORIENT MITJÀ: L’OMS alerta del risc d’increment de la COVID-19 al Nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà.
 
MESOAMÈRICA I REGIÓ ANDINA
COLÒMBIA: La Comissió Interamericana de Drets Humans adverteix que persisteixen lògiques de conflicte armat en la resposta de l’Estat a les protestes dels últims mesos.
COLÒMBIA: Un informe alerta que el conflicte armat es va intensificar en diverses parts de país durant les protestes contra el Govern.
CUBA: La gestió de la pandèmia per part de Govern encoratja les manifestacions més importants de les últimes dècades.
HAITÍ: L’assassinat de president aguditza la crisi política i social que travessa el país.
HONDURES: Els homicidis s’incrementen en més d’un 16% el primer semestre del 2021.
MÈXIC: Un informe de Nacions Unides sosté que els càrtels de la droga han intensificat la seva activitat després del punt àlgid de la pandèmia.
 
TEMES GLOBALS
INSEGURETAT ALIMENTÀRIA: Alerten sobre un augment exponencial de la fam al món a causa de la pandèmia, conflictes i el canvi climàtic.
DESPLAÇAMENT FORÇAT: ACNUR confirma un nou rècord de persones desplaçades forçosament a nivell global malgrat el context de COVID-19 i el tancament de fronteres.
MENORS I CONFLICTES: La pandèmia exacerba la vulnerabilitat de nens i nenes en contextos de conflicte armat, segons informe de l’ONU.