Butlletins anteriors Butlletí de l’ECP, 84 - Gener de 2024 Català | Castellano
Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
Escola Escola
Escola
INDEX AGENDA PUBLICACIONS MITJANS AUDIOVISUALS I A MÉS
25ª edició de la Diplomatura de Cultura de Pau

Destacats


El passat mes de novembre, l’Escola de Cultura de Pau va celebrar les jornades “Reptes per a la Construcció de Pau” coincidint amb la 25ª edició de la Diplomatura de Cultura de Pau. L’ocasió ha permès fer un petit de balanç de la situació actual i dels reptes de futur. Alguns d’aquests reptes, apuntats per Kristian Herbolzheimer, Carla Canal, Oscar Mateos, Laura Dulce y Mariano Flores a les jornades, queden recollits en aquesta ressenya feta per Lucía Montobbio. Des de la creació de l’Escola de Cultura de Pau al 1999, s’han viscut etapes amb major o menor virulència dels conflictes armats. Malauradament la situació actual no és gaire favorable: del 1999 al 2023, la despesa militar mundial i les víctimes de la violència associada als conflictes armats s’ha multiplicat per dos, i el nombre de conflictes armats ha ascendit a 33 a principis de l’any 2023. Són només algunes dades que assenyalen que el treball per la pau té molts reptes per endavant, i que segueix tenint sentit el treball de recerca, de formació i d’intervenció per la pau.

AGENDA

L’escala de provenció, o com intervenir en el conflicte quan encara no s’ha manifestat

Taller “L’escala de provenció, o com intervenir en el conflicte quan encara no s’ha manifestat”

17 de gener, de 17:00 a 19:00, CRP L’Hospitalet. Per Cécile Barbeito


Sovint intervenim en el conflicte quan arriba al pic de tensió, el moment en que és més difícil de resoldre. Com anticipar-se i intervenir quan encara no s’ha manifestat? Taller per a practicar la provenció i valorar-ne el potencial i riscos. Activitat organitzada per la Xarxa de Centres Restauratius de L’Hospitalet.

Construint comunitats cap a la justícia ecosocial

Taula rodona "Construint comunitats cap a la justícia ecosocial"

26 de gener, de 10:00 a 11:00, Facultat de Geografia i Història de la UB, Barcelona. Per Andreu Escrivà, Charo Morán i Cécile Barbeito


Sessió inaugural del Congrés Nacional d’Educació Ambiental, que reflexionarà sobre com construir comunitats resilients per a l’acció ambiental, i com l’educació ha de portar a l’acció compromesa.

Informa’t
Programem amb sentit crític les Ciències Socials

Formació "Programem amb sentit crític les Ciències Socials"

30 de gener a 28 de maig, en dimarts de 17:00 a 19:30, CESIRE, Barcelona. Per Antoni Santisteban, Cécile Barbeito, Mariona Massip, Aurelio Castro, Albert Pèlachs i Neus Gonzàlez-Monfort


Sessió sobre “Memòria, identitat i conflicte” en el marc del curs de formació impulsat pel CESIRE adreçat a professorat de ciències socials interessat en el pensament crític i la Justícia Global. En el curs (gener-maig 2024) hi participen també Neus González-Monfort, Mariona Massip, Antoni Santisteban, Aurelio Castro i Albert Pèlachs

Informa’t
Guerres actuals, què està passant? Reptes i escenaris per construir pau

Xerrada “Guerres actuals, què està passant? Reptes i escenaris per construir pau”

01 de febrer de 18:00 a 19:30, Biblioteca Central de Sta. Coloma de Gramenet. Per Iván Navarro


Charla en el marco del ciclo "Leer los conflictos, crear paz" del programa de Bibliotecas Sin Fronteras impulsado por la ACCD y el Departamento de Cultura.

Informa’t
Educar per la cultura de pau

Taller “Educar per la cultura de pau”

1, 8, 15 de febrer de 9:00 a 13:00. Poliesportiu municipal La Mar Bella (Barcelona). Per Marina Caireta


En el marc de les activitats que el Projecte de Escola de segones oportunitats l’Ajuntament de Barcelona fa amb el CEEB (Consell d’Esports Escolars de Barcelona), l’ECP fa 3 tallers d’introducció a la cultura de pau per l’alumnat que hi participa. Activitat feta en col·laboració amb el CEEB per introduir la cultura de pau a totes les seves activitats, en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Capacitació de professionals d’atenció a la comunitat” finançat per l’Ajuntament de Barcelona.

Processos de pau i negociació de conflictes armats

Conferència “Processos de pau i negociació de conflictes armats”

6 de febrer de 18:30 a 20:30h. Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat. Per Ana Villellas


Conferència-col·loqui sobre els processos de construcció de pau al món en el marc del cicle “Conflictes armats i processos de pau des de la investigació i l’educació” adreçat al professorat de secundària amb l’objectiu de donar eines per treballar els valors de la cultura de la pau a través dels documents de l’Arxiu. Sessió oberta al conjunt de la ciutadania. Cicle organitzat conjuntament entre l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, els Serveis Territorials d'Educació del Baix Llobregat i el Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat.

Informa’t
Conflictes, drets humans i participació política

4a edició del curs "Conflictes, drets humans i participació política”

13 de febrer, de 18:00 a 20:00, en línia. Per Josep Maria Royo


L’Associació Catalana per la Pau i IAP llancen la quarta edició del curs 'Conflictes, vulneració de drets humans i participació política', dins de la seva Escola Permanent de Formació Online, entre el 6 de febrer i el 19 de març. L’investigador Josep Maria Royo ha participat en les seves anteriors edicions i imparteix el mòdul 2 sobre la República Democràtica del Congo. Amb el suport de l’ACCD.

Informa’t
Cultura de pau des de l’esport

Grup internacional de treball sobre “Cultura de pau des de l’esport”

12 de febrer, de 17:30 a 19:30, virtual. Per Andrés Barrientos i Marina Caireta


Tercera sessió del grup de treball permanent de professorat i educadors esportius per investigar i promoure l’educació per la pau en les activitats esportives a partir de la metodologia ideada des de la col·laboració entre l’ECP, el CEEB i la FEEB. En aquest grup hi participen persones de Catalunya, Argentina i altres països de Llatinoamèrica. Grup impulsat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el CRP Les Corts.

Educar per pensar críticament el segle XXI

Xerrada “Educar per pensar críticament el segle XXI”

16 de febrer, de 18:30 a 20:00, en línia. Per Cécile Barbeito, Irene de Puig i Eloïsa Valero


Taula de clausura de les jornades de pensament crític per a Didàctica de les ciències socials “Treballar el mon del segle XXI a l’aula: globalització, desigualtat, conflicte i polarització política”, organitzada pel Col·legi oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.

Informa’t
Eines per atendre alumnat immigrat procedent de contextos violents i els grups que els acullen

Curs “Eines per atendre alumnat immigrat procedent de contextos violents i els grups que els acullen”

Del 19 de febrer al 6 de maig, dilluns de 17:30 a 19:30 virtual (8 sessions) Per Ana Villellas, Cécile Barbeito, Marina Caireta i Julieta Kühl Barillas


Aquesta acció formativa busca facilitar, a docents, educadores i professionals de suport a la comunitat, eines per entendre millor els contextos de procedència de les persones que arriben aquí migrades o refugiades, així com l’impacte global-local d’aquests contextos, de la presència d’aquestes persones a la nostra ciutat i de les dificultats en la seva integració. (Curs en castellà i català) Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Per inscripcions: si ets docent a Catalunya: aquí. Si tens un altre perfil d’atenció a infància no docent: aquí.

Gestió de la convivència i del conflicte des d’una mirada de cultura de pau

Formació en “Gestió de la convivència i del conflicte des d’una mirada de cultura de pau”

6,13 i 20 de febrer, de 15:30 a 19:30, Institut de Jardineria i Agricultura les Garberes, Castellar del Vallès. Per Marina Caireta


Formació adreçada a l’equip de professorat de l’IFP les Garberes. El taller abordarà les metodologies de la provenció, la transformació de conflictes i les pràctiques restauratives.

Convivència escolar i transformació de conflictes als centres educatius

Taller “Convivència escolar i transformació de conflictes als centres educatius”

22 de febrer de 9:30 a 11:30h. Per Andrés Barrientos i Marina Caireta


Sessió de reflexió sobre com plantejar la convivència als centres educatius des d’una perspectiva de cultura de pau. Activitat de formació pel seminari de directors i directores del CRP Vallès Occidental VIII.

Cultura de pau en l’esport escolar

Formació “Cultura de pau en l’esport escolar”

6, 13 i 18 de Març de 17:00 a 20:00, Poliesportiu Municipal la Mar Bella, Barcelona. Per Andrés Barrientos i Marina Caireta


Formació adreçada a l’equip de formadors dels programes educatius del Consell d’Esport Escolar de Barcelona (CEEB), per tal de que hi integrin de forma transversal la cultura de pau, tan al curs de tècnics esportius (amb certificat oficial del ROPEC), com el de tutors de joc, formació que han de fer tots els àrbitres de les lligues esportives escolars de la ciutat. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Educar per la cultura de pau

Conferència-taller “Educar per la cultura de pau”

11 març, de 9:00 a 11:00 i de 16:00 a 18:00, Facultat Ciències de l’Educació UAB. Per Marina Caireta


Sessió introductòria al projecte Paraules per Comprendre el Mon, projecte de l’assignatura interdisciplinar obligatòria Mirem el Mon de tots els graus de la facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. Amb el suport de l’ACCD.

PUBLICACIONS

Escenaris de risc i oportunitats de pau

Escenaris de risc i oportunitats de pau


Gener 2024

Nova publicació trimestral que analitza contextos de conflicte, processos de pau o qüestions de l'agenda internacional en què conflueixen dinàmiques de risc o d'oportunitat per a la construcció de pau. És una eina analítica que integra la perspectiva de gènere interseccional i que pretén ser un recurs útil per a actors educatius i polítics i la ciutadania en el seu conjunt, contribuint a la comprensió d'aquests contextos i a l'acció primerenca. En aquest número es destaquen els casos de Sudan, Iemen i Israel-Palestina i s’analitzen altres 20 casos.

Veure més
La violencia sexual en las negociaciones de paz con las FARC-EP en Colombia (2012-2016) desde una perspectiva comparada

Ponerle cara y cuerpo. La violencia sexual en las negociaciones de paz con las FARC-EP en Colombia (2012-2016) desde una perspectiva comparada.


Desembre 2023. Clepsydra. Revista Internacional de Estudios de Género y Teoría Feminista, nº 25, 2023. María Villellas

El artículo analiza el proceso que condujo a la inclusión de la violencia sexual en el proceso de paz colombiano analizando, desde una perspectiva comparada con otros procesos, los factores que impulsaron su inclusión, así como los obstáculos a los que se enfrentaron los actores participantes en el proceso y la influencia que en este proceso tuvo la existencia de la agenda sobre mujeres, paz y seguridad.

Veure més

L’ECP ALS MITJANS

30.01.24 Persistència i Transformació. Reflexions sobre les jornades “25 anys construint la pau”. Per Lucía Montobbio. Bloc de Cristianisme i Justícia
30.01.24 "Un solo día de bombardeos dinamitan 30 años de esfuerzos de educación para la paz" Entrevista a Cécile Barbeito. Educaweb. (en castellà)
24.01.24 La educación para la paz: cómo promoverla en las aulas Con entrevista a Cécile Barbeito. Educaweb. (en castellà)
08.01.24 Una guerra freda del segle XXI? Per Josep Maria Royo, La Directa
05.01.24 Abordar el conflicte d’Israel-Palestina a les aules. Per Georgina Casas i Cécile Barbeito, Catalunya Plural i Diari de l’Educació
02.01.24 Revisió de la situació al Sahel, amb entrevista a Ivan Navarro IB3 a la carta - Al Dia T2024
01.01.24 Consciència ambiental i lluita per la pau. Per Cécile Barbeito. Diari de l’Educació (edició en paper monogràfica pels 10 anys del Diari). Gener 2024.
31.12.23 El ranking que avergüenza a la humanidad: estos diez conflictos aterrorizarán a la población civil en 2024. Per Danilo Albín, Público. Amb dades de l’ECP. (en castellà)
28.12.23 Spanish university research shows Africa leads in armed conflict DefenceWeb (en anglès)
16.12.23 Txad, enfront un referèndum constitucional que perpetua la dinastia Déby Per Josep Maria Royo, Africaye (en castellà)
24.11.23 Pacto entre Israel y Hamás: la fragilidad de una tregua en medio del conflicto. France 24. Amb entrevista a Pamela Urrutia (en castellà)
23.11.23 Claves para entender Palestina Reenfoca2. Amb entrevista a Pamela Urrutia (en castellà)
22.11.23 Etiòpia, un any després de la signatura de l’acord de pau a Tigre Josep Maria Royo a Nationalia
13.11.23 ¿Por qué seguimos hablando de violencia sexual contra las mujeres en los conflictos?. Per Lourdes Romero Armenteros. esglobal. Amb entrevista a María Villellas (en castellà)

RECURSOS AUDIOVISUALS

Controvèrsia a l’Aula

Controvèrsia a l’Aula


El documental “Controvèrsia a l’Aula”, ha guanyat el premi Serra i Moret (premi Civisme del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya) al millor treball pedagògic. Co-produït per Fora de Quadre i l’Escola de Cultura de Pau amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, està disponible en línia per a la seva visualització.

Visualitza’l
Un centre educatiu compromès amb educar per la pau

Un centre educatiu compromès amb educar per la pau


En motiu del Dia Escolar per la Noviolència i la Pau (DENIP) fem difusió d’aquest infografia que recull recomanacions i bones pràctiques per a que els centres escolars s’autoavaluïn i s’inspirin per a promoure-hi l’educació per la pau.

Visualitza’l

I A MÉS...

L’ECP ha participat en el procés de consultes per a l’elaboració de l’Informe Final del II Plan Nacional de Acción de Mujeres, Paz y Seguridad del govern d’Espanya, amb aportacions sobre el procés d’implementació del Plan de Acción i recomanacions per a l’elaboració del III Plan.

El 31 d’octubre Jordi Urgell Jordi Urgell va participar a una sessió d’anàlisi i treball sobre Centreamèrica amb personal de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i d’altres àrees del Departament d’Acció Exterior i UE. El 7 de novembre Pamela Urrutia va participar en un espai semblant dedicat en aquesta ocasió a analitzar la qüestió de Palestina.

El 4 de novembre la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia va oferir la conferència de clausura “Los derechos humanos de las mujeres palestinas en tiempos de catástrofe” al VIII Congreso Carmona. “Mujer y Derechos Humanos. El legado de Rosario Valpuesta diez años después” organitzat per la Universidad Pablo Olavide de Sevilla (participen 122 congresistes, 111 dones).

L’11 de novembre l’ECP va celebrar la jornada "Reptes de construcció de pau" en motiu de la 25ª edició de la Diplomatura de Postgrau en Cultura de Pau. Hi van participar més de 150 persones, majoritàriament ex-alumnes del postgrau, i més de 20 ex-alumnes van aportar els seus sabers a diferents taules, tallers i espais de diàleg.

Del 12 al 19 de novembre, Cécile Barbeito va participar a la formació "(Participation needs) Nonviolent debate" (30h) a Prea (Itàlia) amb una trentena de participants catalans, italians i ucraïneses, per tal de formar a educadors en com abordar temes controvertits. La formació s’emmarca en un projecte impulsat per l’entitat italiana Sereno Regis, en cooperació amb l’Escola de Cultura de Pau i l’organització ucraïnesa Centre for Euroinitiatives.

El 15 de novembre Marina Caireta va participar a les jornades “Derechos Humanos; resistències visibles, resiliencias invisibles”, organitzades per d’Eskubidez a Bilbao participant d’una biblioteca humana sobre com contribuir des d’institucions i entitats a afavorir aquestes resistències i resiliències.

El 15 de novembre Pamela Urrutia va participar en representació de l’ECP en una reunió amb entitats de pau amb la direcció de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona per analitzar el reptes de la qüestió palestí-israeliana i la greu situació a Gaza.

Els dies 16, 17 i 18 de novembre Pamela Urrutia va representar a l’ECP en la trobada anual de l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) i va participar a la taula sobre “Diplomacias de paz en la nueva geopolítica” amb un anàlisis centrat en Palestina. També va assistir a l’assemblea anual de la xarxa, on es va escollir una nova junta directiva per als propers quatre anys.

El 18 de novembre, Iván Navarro va participar al XXI Curs sobre cooperació i solidaritat internacional Sebastià Colomer i Torrella, “Present i futur de la cooperació i l´ Educació per a la Justícia Global” organitzat per Rubí Solidari, amb la conferència ‘La sensibilitat al conflicte: riscos i impactes negatius de la cooperació i l’acció humanitària en contextos de violència’.

El 22 de novembre Pamela Urrutia va participar conversatori “Israel-Palestina: Anàlisis i lliçons en clau de pau” amb el periodista i politòleg Jordi Armadans en el marc d’un acte organitzat per En Raonar i Can Llonch a Granollers.

Els investigadors Iván Navarro i Josep Maria Royo s’han reunit el 28 de novembre amb Álvaro García de Miguel, delegat de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a Moçambic de cara a aprofundir en el coneixement de les activitats que desenvolupa l’ACCD i construir sinergies.

Els dies 29 de novembre i 12 de desembre el investigador Iván Navarro va participar en una taula rodona titulada “Burkina Faso, Mali i Haití: situacions geopolítiques complexes i dinàmiques globals” organitzades dins el Programa Sarrià Sant Gervasi per la Justícia Global 2023.

Prop de 60 docents van participar dels dos tallers de 2h a les Jornades STEAMcat sobre pensament crític sobre “Recursos per (pensar i) no fer l’idiota”.

L’ECP va participar a la UN Women Expert Group Meeting on Peace Tracker for Women's Participation in Peace Processes el 24 d’octubre, amb una presentació sobre les dades de participació de dones i la inclusió de la perspectiva de gènere als processos de pau. La reunió es va produir en el marc dels events organitzats al voltant del 23 aniversari de l’aprovació de la resolució 1325 sobre les dones, la pau i la seguretat pel Consell de Seguretat de l’ONU.

Els investigadors Iván Navarro i Josep Maria Royo van participar el 1 de desembre en el "Primer Seminario África y el triple Nexo: Acción Humanitaria, Desarrollo y Paz", desarrollado en la Universidad de Deusto y organitzat per Gernika Gogoratuz y Ayuda en Acción.

El investigador Iván Navarro va participar el 13 de desembre en el Máster en Políticas y Prácticas para un Desarrollo Humano Sostenible de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla amb una sessió sobre la relació complexa entre els recursos naturals i la conflictivitat armada.

El 15 de desembre, en motiu del Dia Internacional dels DDHH, María Villellas va participar en una activitat participativa sobre els drets de les persones en trànsit, en col·laboració de la FAS.

Entre finals de novembre i principis de desembre, l’investigador Jordi Urgell va formar part d’una delegació d’incidència política a Mèxic organitzada per la Plataforma per la Pau i els Drets Humans Mèxic - UE, conformada per sis xarxes d’organitzacions de drets humans a Mèxic i per set organitzacions europees. A més de participar en aquesta delegació, que s'emmarca en un projecte conjunt entre Taula per Mèxic i l’ECP i que va dur a terme activitats a diversos estats de Mèxic, Jordi Urgell va impartir cursos de formació a l’entitat Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas, a l’estat de Chiapas.

El 21 de desembre Jordi Urgell va participar a una reunió amb el Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC) sobre la represa de les negociacions de pau entre el Govern de Filipines i el National Democratic Front.

L’ECP va participar al desembre a la acció global per un alt el foc a Gaza. Juntament amb gairebé 400 entitats de l’Estat espanyol també es va sumar a la campanya per exigir la fi del comerç d’armes amb Israel y va continuar implicada en iniciatives d’incidència per exigir un alt el foc permanent, accés sostingut d’ajuda humanitària, respecte al dret internacional humanitari i una aposta per una solució dialogada, entre altres demandes.

Twitter Instagram LinkedIn Facebook Youtube
CONTACTE

© 2023 Escola de Cultura de Pau

Edificio B13, Carrer de Vila Puig, UAB, 08193 Bellaterra, España Tel. (+34) 93 581 14 14

Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador https://escolapau.uab.cat/newsletter/84/news84c.html