caenes

Mujeres sirias: impacto del conflicto i papel en iniciativas de paz, charla de Pamela Urrutia.

teleponent.cat

Més enllà de les imatges de violència que arriben diàriament de Síria, el conflicte es tradueix també en més avortaments o més casaments infantils entre les nenes que fugen del conflicte. Són conseqüències de la guerra des d’una perspectiva de gènere que aquest dissabte s’analitzen en unes jornades sobre la dona en zones de crisis humanitàries a Bell·lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell. Les jornades es dediquen habitualment a reivindicar el paper de la dona al món rural però aquest any l’Ajuntament ha volgut anar més enllà i centrar les intervencions en la dona siriana com a víctima del conflicte.

Per això s’han convidat diverses especialistes en conflictes internacionals, com la investigadora turca Özgur Günes o Pamela Urrutia, de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB. Urrutia ha destacat, per exemple, que els homes moren més com a combatents però hi ha impactes directes i de llarg termini sobre les dones, com la violència sexual. A la jornada també s’han explicat els esforços de les dones sirianes per construir una pau que, de moment, es veu llunyana.

La incubadora d’empreses de Bell-lloc d’Urgell acull aquest dissabte la VIII Jornada de la Dona Rural. La iniciativa va néixer amb la voluntat de visualitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural, reconeixent la rellevància del seu paper en l’àmbit econòmic, social i cultural. Aquest any, però, l’Ajuntament ha volgut anar més enllà. Davant del drama de la guerra a Síria i l’èxode de refugiats el focus s’ha posat aquesta vegada en l’anàlisi del paper de les dones en zones de conflicte on es viuen veritables crisis humanitàries.

S’ha convidat tres especialistes, una de les quals la turca Özgur Günes, investigadora en Ciències Socials i tècnica al centre internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN). Actualment lluita pel dret a la sanitat i per garantir el benestar social en les zones en conflicte, especialment en el cas dels refugiats iazidites al Kurdistan turc.

La jornada també ha comptat amb Pamela Urrutia, investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau, especialitzada en l’anàlisi dels conflictes armats i crisis sociopolítiques, i Cristina Mas, periodista de la secció de Internacional del diari ARA, que ha treballat, entre d’altres, a Bòsnia, Palestina, Líbia o Turquia.

Más información


Ver también

Las causas de las guerras en África: tristes tópicos.

Iván Navarro, Investigador de la Escola de Cultura de Pau, Universitat Autònoma de Barcelona.africaye.org En …