caenes

Materials audiovisuals

Postgrau de Cultura de Paz Postgrau de Cultura de Paz

2023, ECP, YouTube

Descripció dels continguts i aportacions del Postgrau de Cultura de Pau, explicat per part del seu alumnat i coordinadors docents.

Conflictes armats el 2021 Conflictes armats el 2021

2022, ECP, YouTube

Aquest vídeo recull algunes de les principals conclusions i dades presentades a l’informe Alerta 2022! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau.

Posgrado de Cultura de Paz Controvèrsia a l’Aula

2022, ECP, YouTube

El documental reflexiona sobre les dificultats d’abordar temes controvertits a les aules, tot acompanyant a mestres i a alumnes que es proposen abordar temes controvertits a les seves aules de l’Institut Ca n’Oriach de Sabadell i Torres Jonama de Palafrugell. Co-produït per Fora de Quadre i l’Escola de Cultura de Pau amb el suport de l’ACCD ha estat guardonat amb el premi Serra i Moret (premi Civisme del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya) al millor treball pedagògic.

Posgrado de Cultura de Paz Pensament crític a l’aula (amb entrevistes)

2022, ECP, YouTube

Vídeo d’animació i entrevistes a professorat, alumnat i direccions sobre la importància de promoure el pensament crític a les aules, als centres, i a les polítiques educatives (11 min). Realitzat per Fora de Quadre per a l’Escola de Cultura de Pau, amb el suport de l’ACCD

Posgrado de Cultura de Paz Pensament crític a l’aula (animació)

2022, ECP, YouTube

Animació per a promoure el pensament crític a l’aula, als centres, i a les polítiques educatives. Realitzada per Fora de Quadre per a l’Escola de Cultura de Pau, amb el suports de l’ACCD.

Posgrado de Cultura de Paz Controvèrsia a l’aula?

2022, ECP, YouTube

Què són els temes controvertits? Per què ens resistim a tractar-los a l’aula? Com abordar els temes controvertits a l’aula? Quin valor té tractar els temes controvertits a l’aula? Vídeo realitzat per Fora de Quadre per a l’Escola de Cultura de Pau, amb el suport de l’ACCD.

Processos de pau el 2021 Processos de pau el 2021

2022, ECP, YouTube

Aquest vídeo recull algunes de les principals conclusions i dades presentades a l’informe Negociacions de pau 2021. Anàlisi de tendències i escenaris.

COVID-19 i processos de pau COVID-19 i processos de pau 

2022, Fora de Quadre – ECP, YouTube

Càpsula audiovisual de sensibilització sobre els impactes de la pandèmia de la COVID-19 en els processos de pau, incloent-hi obstacles i barreres, així com reaccions i mesures d’acció, com la crida del secretari general de l’ONU a un alto el foc global. Material audiovisual adreçat al públic general, que acompanya el núm. 16 de la publicació Apunts: “COVID-19 i processos de pau: impactes de la pandèmia en la negociació de conflictes” .

COVID-19 i vulneració de drets humans COVID-19 i vulneració de drets humans 

2022, Fora de Quadre – ECP, YouTube

Càpsula audiovisual de sensibilització sobre els impactes de la pandèmia de la COVID-19 en la situació global de drets humans, analitzant de forma específica com, a més de les múltiples mesures dirigides a contenir la malaltia i mitigar-ne les conseqüències, també s’han adoptat mesures governamentals que han estat instrumentalitzades per reprimir grups de població específics, reduir l’espai cívic o censurar veus crítiques. Material audiovisual adreçat al públic general, que acompanya el núm. 15 de la publicació Apunts: “COVID-19 i vulneració de drets humans”.

Conflictes, Àfrica i COVID-19 Conflictes, Àfrica i COVID-19 

2022, Fora de Quadre – ECP, YouTube

Càpsula audiovisual de sensibilització sobre les interrelacions entre conflictes armats al continent africà i la pandèmia de la COVID-19. Els impactes de la pandèmia a l’Àfrica es van veure influïts pel context previ de conflictes armats i crisis sociopolítiques i el deteriorament de molts d’aquests contextos en els darrers anys. Material audiovisual adreçat al públic general, que acompanya el núm. 14 de la publicació Apunts: “Conflictes, Àfrica i COVID-19”.

Conflictes armats i dimensió de gènere en temps de pandèmia Conflictes armats i dimensió de gènere en temps de pandèmia  

2021, Fora de Quadre – ECP, YouTube

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula els impactes de gènere dels conflictes armats i el paper de les dones i joves en la construcció de pau, així com per abordar propostes de preguntes per a l’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global, com per exemple és utilitzat en el marc del projecte per tractar la 1a Guerra Mundial a història de 4t d’ESO de l’Institut Ca n’Oriac (Sabadell, febrer-març de 2022).

Conflictes armats i canvi climàtic en temps de pandèmia Conflictes armats i canvi climàtic en temps de pandèmia 

2021, Fora de Quadre – ECP, YouTube

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula les interrelacions entre canvi climàtic i conflictes armats al món, d’una manera pedagògica i que interpel·la a l’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global, com per exemple ha fet l’escola Torres Jonama en el projecte “Ecofeminisme, conflictes armats i pandèmia”” amb els 3 grups de sisè (Palafrugell, març-juny de 2022).

Conflictes armats i desplaçament forçat en temps de pandèmia Conflictes armats i desplaçament forçat en temps de pandèmia  

2021, Fora de Quadre – ECP, YouTube

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula les interrelacions entre els conflictes armats, el desplaçament forçat de població civil i el refugi, així com abordar propostes d’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global, com per exemple és utilitzat en el marc del projecte transversal “Refugi” de 2n d’ESO de l’IE Sant Esteve (Castellar del Vallès, maig de 2022).

L’avaluació transformadora com a part del model curricular Competències per transformar el món. Què i com avaluem L’avaluació transformadora com a part del model curricular Competències per transformar el món. Què i com avaluem

28.01.20, Edualter-ECP, Vimeo

Sessió de formació sobre avaluació transformadora, primera sessió del curs “Avaluar per transformar el món”. La Cécile Barbeito hi explica el model d’avaluació de competències que permeti valorar la transformació de l’entorn.

Teixint fils d’emocions Teixint fils d’emocions

10.11.19. Fora de Quadre, Vimeo

Documental sobre l’experiència del projecte homònim a l’Escola Ciutat Comptal de Nou Barris (Barcelona) on, a través del brodat d’arpilleres, es facilita construir models de relacions, de comunicació i de formes d’organització no violentes a l’aula. Documental produït per Fora de Quadre. Versió de 30 minuts. Versió de 6 minuts.

Què hem de fer si estem preocupats? Què hem de fer si estem preocupats?

21.10.2019, Programa InfoK, TV3

Amb recomanacions per a parlar temes controvertits, basades en les recomanacions “Conviure amb la polarització als centres educatius”.

Aprofundir en coneixements sobre la justícia global des d’una mirada ecofeminista i la seva aplicació en l’àmbit educatiu • Mirades ecofeministes i de justicia global a les àrees STEM. Iº Escola d’Estiu EduglobalSTEM

05.07.19. Edualter-ECP, Vimeo

Col·lecció de vídeos de la Iª Escola d’Estiu Eduglobal STEM amb el vídeo resum de la “I Escola d’Estiu EduglobalSTEM”; les sessions de Yayo Herrero sobre  “Aprofundir en coneixements sobre la justícia global des d’una mirada ecofeminista i la seva aplicació en l’àmbit educatiu” (en castellà); la sessió de la Digna Couso Eines per introduir la justícia global a les aules STEM: la metodologia de les controvèrsies científiques; la sessió de David Bueno Mecanismes per entendre com aprenen els adolescents des de la mirada de la neurociència, la sessió de la Neus Santmartí “L’avaluació per competències en les àrees STEM, i la incorporació d’una mirada social en aquesta”   i el vídeo  de la Taula Rodona “Els reptes d’educar per la justícia global des de les àrees STEM” amb Yayo Herrero, Neus Santmartí, Digna Couso, Jordi Domènech i Bea Cantero.

Solidaritat crítica amb les persones refugiades Solidaritat crítica amb les persones refugiades

12.06.18, Edualter-ECP, Vimeo

Resum de la sessió de formació en el “Curs Solidaritat Crítica i Transformadora amb les Persones Refugiades” en la que Cécile Barbeito i Marina Caireta reflexionen sobre la definició de persones refufgiades i desmunten alguns tòpics.

Reptes de l’Educació per la Justícia Global Reptes de l’Educació per la Justícia Global

23.05.18, LaFede.cat.

Reflexions sobre el pensament crític com a repte de l’Educació per a la Justícia Global, en el marc de la II Trobada ‘Canviar l’escola per canviar el món’ organitzada per LaFede.cat.

Què és la Mediació? Què és la Mediació?

11.10.17, Programa InfoK, TV3

Introducció a la Mediació escolar, amb entrevista a Cécile Barbeito.

Projecte de convivència de l'Escola Marina (Montgat) Projecte de convivència de l’Escola Marina (Montgat)

25.07.16, YouTube

El projecte de convivència de l’Escola Marina (Montgat) és un bon exemple de projecte d’educació per la pau. La formadora en educació per la pau, Marina Caireta entrevista a la Silvia Guillamot, la seva directora.

Incidència i sensibilització per la pau a través de xarxes socials Incidència i sensibilització per la pau a través de xarxes socials

24.07.16, YouTube.

Vídeo resum del Servei Comunitari “Incidència i sensibilització per la pau a través de les xarxes socials” a l’IES el Til·ler (Les Franqueses del Vallès), durant el curs 2015-16, amb el suport de la Lliga dels Drets dels Pobles.

Fomentar la paz, la Concordia y el diálogo desde la escuela Fomentar la paz, la Concordia y el diálogo desde la escuela

26.03.15, Para Todos la 2, RTVE

Reportaje y debate con Marta Bruguet, doctora en pedagogía, Marina Caireta, de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB y Carme Boqué, doctora en pedagogía. (en castellà)

No-violència No-violència

01.08.11, Programa Latituds, TV3.

Documental sobre exemples històrics i principis de la noviolència. Entrevista al formador Paco Cascón i mostra imatges d’una edició anterior de la Diplomatura de Postgrau en Cultura de Pau que organitza l’ECP.