caenes

Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau

Editat des de 2001, aquest anuari analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de tres eixos: conflictes armats, tensions i gènere, pau i seguretat. L’anàlisi dels fets més rellevants de l’any i de la naturalesa, causes, dinàmiques, actors i conseqüències dels principals escenaris de conflicte armat i tensió sociopolítica en el món permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals, així com elements de risc i alerta preventiva de cara al futur. De la mateixa manera, l’informe també identifica oportunitats per a la construcció de pau o per a la reducció, prevenció o resolució de conflictes.

Infografies 2023Sobre aquesta publicació:

L’informe Alerta! ens ajuda a identificar oportunitats per a la construcció de pau a aquelles persones que, des de l’acadèmia i l’activisme pacifista, ens resistim a creure que l’abordatge de les guerres només es pot fer des de la realpolitik. Les anàlisis que anualment ens presenta l’Escola de Cultura de Pau són un bon punt de partida per preguntar-nos pels sabers, coneixements, preocupacions i anhels de les comunitats que viuen i pateixen aquests conflictes armats en les seves pròpies vides. 

Jokin Alberdi Bidaguren
Professor UPV/EHU i investigador de Gernika Gogoratuz i Hegoa, Institut d’Estudis de Desenvolupament i Cooperació Internacional 


Saludo la gegantina tasca d’Alerta!, que destaca els conflictes armats arreu del món. És tot un repte observar la quantitat de conflictes en curs avui dia i em pregunto si no hi haurà, al segle XXI, una altra manera de resoldre els conflictes. Sembla que el diàleg ja no està de moda. Tanmateix, per salvar la nostra humanitat i el nostre planeta sacsejat constantment per aquests conflictes, és hora d’actuar a favor de la no-violència. 

Marcelline Nyiranduwamungu
Secretària general de la Xarxa Internacional de Dones per la Democràcia i la Pau (IWNDP, amb seu a Bèlgica) 


La invasió russa d’Ucraïna ha estat resposta per bona part de la classe política i dels mitjans de comunicació del Nord Global amb un enduriment dels discursos militaristes i bel·licistes i amb un menyspreu del pacifisme i de la cultura de pau. En aquest context, resulta encara més valuós Alerta!, un informe que ens dona eines per entendre i explicar que els conflictes no són fenòmens naturals imprevisibles, sinó que són el resultat d’unes causes, actors i dinàmiques que generaven violència abans de l’enfrontament armat. I ho fa des d’una perspectiva feminista i de gènere, alertant dels riscos de cada context, però també de les oportunitats, perquè a més de comprendre el camí a transitar per acabar amb aquestes guerres, aprenguem que construir, protegir i cuidar la pau és un exercici diari per a tota la ciutadania i que requereix justícia social. 

Patricia Simón
Escriptora i periodista feminista especialitzada en drets humans