Home / PUBLICACIONS / Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau

Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau

Editat des de 2001, aquest anuari analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de tres eixos: conflictes armats, tensions i gènere, pau i seguretat. L’anàlisi dels fets més rellevants de l’any i de la naturalesa, causes, dinàmiques, actors i conseqüències dels principals escenaris de conflicte armat i tensió sociopolítica en el món permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals, així com elements de risc i alerta preventiva de cara a el futur. De la mateixa manera, l’informe també identifica oportunitats per a la construcció de pau o per a la reducció, prevenció o resolució de conflictes.

Infografies i mapes Alerta 2020!

Sobre aquesta publicació:

La pau és un procés constructor que sap entendre els nous trets i reptes de la complexa i injusta realitat i de les seves violències. Per això, més enllà de la diagnosi serè, la pau és un procés que sap reconèixer i enfortir als seus actors, recolzant la seva maduració i articulació. Sense actors que la propiciïn no hi pot haver pau. Així, involucrant als actors que la poden construir, la pau és un camí estratègic pel qual en diàleg poden respectar-se i caminar els diversos actors i diverses visions de causes, canvis, dolors, efectes, drets, propostes, víctimes… Davant tot això, segueixo agraint i valorant l’anuari Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau, ja que amb la seva mirada ajustada i profunda, metodològica i estratègica, segueix convertint-se en llum per als nous reptes, actors i tasques nacionals i locals de pau.

Miguel Álvarez Gandara,
President de SERAPAZ i vicepresident de la junta de Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC)


Per als que treballem en el camp de la construcció de la pau i la prevenció de conflictes violents els informes Alerta, de l’Escola de Cultura de Pau, constitueixen una referència imprescindible. El seu rigor i l’equilibri en el tractament i seguiment sistemàtic d’assumptes tan complexos i delicats com els conflictes que assolen molts racons del planeta són especialment valuosos per poder fer-nos una idea fiable del que passa al nostre voltant. L’experiència acumulada pels seus responsables al llarg de molts anys ens faciliten, també, un apreciable material no només per saber el que passa en cada un dels focus de conflicte analitzats, sinó també per conèixer la seva evolució en el temps. Tot això sense oblidar les cada vegada més oportunes i necessàries reflexions des de la perspectiva de gènere i de drets humans als temes de pau i seguretat.

Jesús A. Núñez Villaverde,
Codirector de l’Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción humanitaria (IECAH)


L’anuari Alerta! de l’Escola de Cultura de Pau proporciona una anàlisi profunda de les tendències més importants en l’àmbit de la pau i la seguretat, els drets humans i els conflictes. Recolzat en un nombre impressionant de xifres, és un recurs directament rellevant per als que treballen en aquest àmbit. El que m’agrada en particular és que no només ofereix bones aportacions pel que fa als factors desencadenants dels conflictes, sinó que també té una secció específica amb perspectives sobre les oportunitats per a la pau. Aquesta forma d’analitzar el món proporciona als que ho llegeixen una visió exhaustiva i les últimes aportacions sobre les dinàmiques de la pau i els conflictes.

Gabriëlla Vogelaar,
Academy Fellow at the Clingendael Institute