Escola de Cultura de Pau
CatalanEspañol (spanish formal Internacional)English (United Kingdom)
FacebookTwitter
immusica
Aquests quaderns de música ens donen a conèixer diferents respostes musicals que hi ha hagut des de l’àmbit de la música clàssica i popular respecte a diferents temàtiques relacionades amb la cultura de la pau:

Música i medi ambient
En aquest document es vol donar a conèixer quina ha estat la resposta musical davant dels canvis climàtics que estan succeint en el nostre planeta en els darrers anys. L’activisme musical de diferents cantants i grups s’ha destacat mitjançant la celebració de diferents actes, concerts, creació d’organitzacions, i l’edició de CD i DVD sobre el medi ambient. Aquest document inclou també una selecció de composicions i cançons relacionades amb el tema del medi ambient facilitant propostes didàctiques i també d’altres per construir instruments musicals amb materials reciclats.

Documentals, reportatges i pel•lícules sobre música, la cultura de la pau i la cultura de la violència
En aquest document s’inclouen les gravacions de diferents macroconcerts dels darrers 50 anys; documentals d’aspecte biogràfic de diferents músics o cantants; i moviments musicals; i també de pel•lícules, documentals i reportatges, sobre la música, la cultura de la pau i la cultura de la violència, tant des de l’àmbit de la música popular, del jazz com de la música clàssica.

Música i Drets Humans
Quin ha estat el paper de la música per “tocar” el tema dels drets humans? A partir d’un viatge musical per la música clàssica i popular, es respondrà a aquesta pregunta. En la música clàssica s’anomenen composicions que giren al voltant dels drets humans, així com el paper dels músics en la lluita per la promoció i protecció d’aquests. En la música popular es posa èmfasi al paper dels cantants, de les cançons, macroconcerts i organitzacions, que han utilitzat la música per promoure’ls.

Música, armament i desarmament
Quina relació ha mantingut la música respecte a aquests temes? S’anomenaran diferents composicions, cançons, músics, organitzacions de músics i iniciatives que s’han realitzat tant de la música clàssica com popular, que giren al voltant de les armes de destrucció massiva i de l’armament convencional, fent una crida musical al desarmament.

La música com a instrument d'educació per la pau
Amb aquest dossier es faciliten sis propostes didàctiques a partir de sis peces musicals per treballar sis grans continguts de l’educació per a la pau: La guerra, amb The Star Spangled Banner, de Jimi Hendrix; la pau, amb El Cant dels Ocells, interpretat per Pau Casals; els drets humans, amb la cançó Me voy a convertir en un ave, de Maná; els drets dels infants, amb Si Peter Pan viniera, d’Ismael Serrano; la immigració, amb Clandestino, de Manu Chao i la diversitat, amb el cd Go, de Dusminguet.

 

Plaça del Coneixement - Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB, 08193 Bellaterra, España - Tel. (+34) 93 586 88 42 
    Fax. (+34) 93 581 32 94 - escolapau@uab.cat