Amb el propòsit de presentar visions i aproximacions complementàries, el Postgrau en Cultura de Pau ha escollit al seu professorat no només per la seva excel·lència acadèmica, sinó també pel seu compromís amb la cultura de pau. D’aquesta manera, l’alumnat pot entrar en contacte amb una gran varietat de professionals implicats en la construcció de la pau des de múltiples perspectives.
El professorat del Postgrau en Cultura de Pau està integrat per:▪ Aguirre Ernst, Mariano. Periodista i analista de política exterior expert en conflictes internacionals, consolidació i manteniment de la pau. En l’actualitat és sènior advisor del Centre Noruec per a la Resolució de Conflictes (NOREF). Ha estat director del Centre d’Investigació per a la Pau (CIP) (Madrid); i director de la secció de pau i seguretat a FRIDE (Madrid); coordinador del programa de pau i conflictes Fundació Ford i director de NOREF. Autor i coautor de diversos llibres sobre qüestions internacionals.
▪ Alija, Rosa Ana. Doctora en Dret. Professora de Dret Internacional Públic a la Universitat de Barcelona, especialitzada en dret Internacional dels Drets Humans i justícia en transició. Ha participat en la capacitació d’advocats en dret internacional penal organitzada pel tribunal penal internacional per a Rwanda.
▪ Andreu Monsech, Neus. Facilitadora grupal, individual i per parelles, formadora i consultora organitzacional. Responsable de l’àrea de Desenvolupament Organitzacional i de Grups de la cooperativa Fil a l’Agulla. Formació en gènere, resolució de conflictes, facilitació grupal i treball de processos. Llicenciada en Dret, cursa des de 2010 els estudis oficials de Treball de Processos al centre Processwork UK del Regne Unit.
▪ Armadans i Gil, Jordi. Politòleg, periodista i analista en temes de seguretat, conflictes, militarisme, desarmament i cultura de pau. Director FundiPau (Fundació per la Pau), membre de diverses campanyes de desarmament nacionals i internacionals i membre de la Junta Directiva d’AIPAZ.
▪ Arteta Dávila, Yezid. Diplomat en Cultura de Pau. Investigador del conflicte i el procés de pau colombià, i consultor de diverses organitzacions internacionals per al desarmament de grups armats.
▪ Barbeito Thonon, Cécile. Politòloga, Màster en Recerca en Avaluació Educativa. Investigadora de l’Escola de Cultura de Pau especialitzada en sensibilitat al conflicte. Ha col·laborat amb organitzacions de pau com la Internacional de Resistents a la Guerra o el Grup d’Educació per la Pau. Guardonada amb el Premi Evens d’Educació per la Pau 2011. Integra la Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau.
▪ Barranco, Carles. Antimilitarista. Membre del Moviment d’Objecció de Consciència (MOC) de València i la WRI-Internacional de Resistents a la Guerra (IRG). Especialista en pràctica de l’acció no violenta.
▪ Barrientos, Andrés. Mestre d’educació física, llicenciat en ciències de l’activitat física i esportiva, entrenador d’hoquei i coach esportiu. Treballa com a formador, coordinador i educador en programes d’esport social amb infància i adolescència a Catalunya i a diversos països de Llatinoamèrica.
▪ Bartrolí, Neus. Mestra. Màster en Artteràpia. Diplomada en Cultura de pau i en Salut Mental en Situacions de Violència. Ha treballat en suport psicosocial amb diverses organitzacions colombianes. Creadora de la metodologia del Projecte Educatiu Interdisciplinari “Les nostres històries fan història” amb la tècnica tèxtil de les arpilleres.
▪ Benavides Vanegas, Farid. PhD en Ciència Política i PhD en Dret. És Professor de la Universitat Ramon Llull Blanquerna en Drets Humans, Dret Internacional Públic i Dret Penal Internacional. Ha estat viceministre de Justícia de Colòmbia i Sotsdirector del Centre Internacional per la Justícia Transicional ICTJ.
▪ Bondia, David. Doctor en Dret i Professor de Dret Internacional Públic a la Universitat de Barcelona. Des de l’any 2015 és president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
▪ Caireta Sampere, Marina. Formadora i investigadora del Programa d’Educació per a la Pau de l’Escola de Cultura de Pau. Especialitzada en metodologies educatives socioafectives (aprenentatge socioafectiu, teatre social). Guardonada amb el Premi Evens d’Educació per la Pau 2011.
▪ Comins, Irene. Professora del Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I i directora de l’IUDESP Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat d’Alacant. Investigadora, i membre de l’equip fundador, de la Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I. Ha realitzat treballs d’investigació en el Departament de Peace Studies de la Universitat de Bradford (Regne Unit).
▪ Domínguez de Olazabal, Itxaso. Doctora en Estudis Àrabs i Islàmics per la Universitat Autònoma de Madrid. Treballa en 7amleh, l’organització per a la defensa dels drets digitals palestins, i és professora en la Universitat Carlos 3 de Madrid. Ha treballat en l’àmbit del think tank, principalment com a encarregada del Panell per a Orient Pròxim i Nord d’Àfrica de la Fundación Alternativas. La seva recerca se centra en perspectives crítiques en l’estudi de les Relacions Internacionals, molt particularment en el que a Orient Pròxim, la Palestina històrica i a la política de la Unió Europea amb el Sud Global es refereix.
▪ Giró, Xavier. Professor de Periodisme Polític de la UAB. Director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC).
▪ García, Nacho. Llicenciat en Ciències Exactes, especialitat d’Astronomia. Membre de Garúa. Formador i facilitador de processos amb accent ecosocial i protecció dels drets humans. Soci fundador d’iniciatives comunitàries com Entrepatios (models d’habitatge) o El Sorral (comunitats d’aprenentatge). Especialitzat en organització i planificació estratègica amb atenció a processos comunitaris.
▪ Garrido, Lorena. Professora associada de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Grup Antígona. Professora del Màster Interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Llicenciada en Ciències Jurídiques i Socials per la Universitat de Xile i Llicenciada en Dret per la UAB. Postgrau en Gestió ambiental (UPF) i Postgrau en Dret Civil Català (UB). Ha estat col·laboradora de l’Associació GENERA (Associació en defensa dels drets de les dones) entre 2007 i 2015 i ha estat assessora jurídica a PIAD (Punt d’informació i Atenció a les Dones) entre 2004-2010. Membre de Dones Juristes des de 2003. Ha estat consultora de la CEPAL, Nacions Unides a la Divisió de Desenvolupament Sostenible i Assentaments Humans.
▪ Grasa, Rafael. Doctor en Filosofia i professor de Relacions Internacionals de la UAB. Expresident de l’Institut Català Internacional per la Pau (2008-2016). Ha publicat múltiples llibres sobre cooperació internacional i sobre polítiques de pau i seguretat.
▪ Herrero, Yayo. Antropòloga, Educadora Social i Enginyera Tècnica Agrícola; professora-col·laboradora de la Càtedra Unesco d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (UNED); sòcia fundadora de Garúa S. Coop. Mad; coautora de més d’una desena de llibres relacionats amb l’ecologia social; membre del consell editorial d’Hegoa i dels consells de redacció d’Ecologista i Papers. Membre d’Ecologistes en Acció.
▪ Herzbolheimer, Kristian. Màster en Construcció Internacional de Pau de l’Institut Kroc. Director de l’Institut Català Internacional per la Pau. Exdirector dels programes de Filipines i Colòmbia en Conciliation Resources. Ex investigador del programa de Processos de Pau de l’Escola de Cultura de Pau.
▪ Lederach, John Paul. Sociòleg. Mediador en conflictes de països com Nicaragua, Colòmbia, Somàlia o el Nepal, entre d’altres. Autor de referència en matèria de construcció de pau i transformació de conflictes.
▪ López Fernández, Lola. Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Africanista, investigadora i directora del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA) (1993 a 2015). Membre fundadora del col·lectiu Stop als Fenòmens islamòfobs (SAFI). Experta en interculturalitat.
▪ Mateos, Oscar. Doctor en Relacions Internacionals, professor a la Universitat Ramon Llull. Membre del Grup d’Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid i membre de la Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau.
▪ Martín Beristain, Carlos. Doctor en Psicologia de la Salut. Ha treballat en projectes de suport psicosocial o de recuperació de la memòria històrica a Guatemala, El Salvador, Colòmbia, Sàhara Occidental entre altres països. Autor de diversos llibres sobre reconciliació. Antic col·laborador de les Brigades Internacionals de Pau.
▪ Mayayo i Artal, Andreu. Catedràtic d’Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona i director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República. És director de Segle XX.
▪ Mercadé, Marta. Educadora social i Antropòloga. Codirectora de Traç (empresa d’educació artística). Col·laboradora de Creart.
▪ Navarro Milián, Iván. Doctor en Relacions Internacionals i Estudis Africans. Membre de el Grup d’Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid, del col·lectiu Africaye.org i de l’Associació PolePole. Investigador de l’Escola de Cultura de Pau especialitzat en pau i conflictes a l’Àfrica subsahariana.
▪ Negredo, Oscar. Coordinador del Servei de Mediació Comunitària i del Servei de Suport a les Comunitats veïnals de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Professor de mediació a la Universitat de Girona i a la Universitat Oberta de Catalunya.
▪ Nylander, Dag. Diplomàtic noruec, que anteriorment es va exercir com a Representant Personal del Secretari General de les Nacions Unides en la Controvèrsia Fronterera entre Guyana i la República Bolivariana de Veneçuela. De 2012 a 2016 va ser Enviat Especial de Noruega al procés de pau de Colòmbia i també es va exercir com a cap de la Missió de Noruega a Bogotà de 2006 a 2008. Va representar al seu país com a delegat davant les Nacions Unides de 2001 a 2004 i en l’Ambaixada de Noruega a Buenos Aires de 1999 a 2001.
▪ Pinyol Jiménez, Gemma. Politòloga, directora de migracions en Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF. És Experta del Consell d’Europa en el marc del Projecte de Ciutats Interculturals i coordinadora de la RECI-Xarxa de Ciutats Interculturals. Entre 2010 i 2012 va ser directora de Gabinet de la Secretaria d’Estat d’Immigració i Emigració.
▪ Pozo, Alejandro. Doctor en Pau i Conflictes, professor de la Universitat Ramon Llull, investigador del Centre Delàs i analista de Metges Sense Fronteres. Ha treballat com a coordinador de projectes humanitaris i realitzat diverses investigacions de camp sobre conflictes armats, principalment a Àfrica i Orient Mitjà.
▪ Ríos, Paul. Coordinador de la ja dissolta xarxa ciutadana per l’acord i la consulta al País Basc Lokarri. Facilitador de processos de diàleg entre actors enfrontats a Euskadi.
▪ Rivas, Emily. Responsable de polítiques d’infància a Catalunya de la ONG Save The Children.
▪ Royo, Josep Mª. Politòleg, Màster en Relacions Internacionals i Integració Europea. Investigador de l’Escola de Cultura de Pau especialitzat en pau i conflictes a l’Àfrica subsahariana. Vocal de la Junta Directiva de la Lafede.cat Organitzacions per la Justícia Global i membre de la Junta de Govern del Memorial Democràtic. Membre del Grup d’Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid i del col·lectiu Africaye.
▪ Ruíz-Giménez Arrieta, Itziar. Expresidenta de la secció espanyola d’Amnistia Internacional. Doctora en relacions Internacionals. Llicenciada en Dret i Ciències Polítiques. Professora de Relacions Internacionals i Estudis Africans a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). Coordinadora del Grup d’Estudis Africans i del Grup d’Estudis de Relacions Internacionals de la UAM.
▪ Toledo, Patsili. Doctora en Dret Públic, diplomada en Drets Humans de les Dones. Professora associada del Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra. Integrant del Grup de Recerca Antígona de la UAB. Ha estat Consultora per a diverses agències de Nacions Unides sobre temes de violència contra les dones.
▪ Urgell, Jordi. Politòleg, Màster en Relacions Internacionals i Integració Europea. Investigador i Sotsdirector de l’Escola de Cultura de Pau especialitzat en pau i conflictes a l’Àsia Oriental, Sud-est Asiàtic i Amèrica Llatina, i en conflictes vinculats a l’autodeterminació. President de Consell Català de Foment de la Pau.
▪ Urrutia, Pamela. Màster en Relacions Internacionals, llicenciada en Ciències de la Informació / Periodisme i postgraduada en Comunicació de Conflictes i Pau. Investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau especialitzada en pau i conflictes al nord d’Àfrica i Orient Mitjà amb perspectiva de gènere. Vicepresidenta de l’Associació Espanyola d’Investigació per a la Pau (AIPAZ) i integrant de la Junta Directiva de WILPF.
▪ Vargas Collazos, Mònica. Doctora en Sostenibilitat per la Universitat Politècnica de Catalunya, M.A. del Centre d’Investigacions i Estudis Superiors en Antropologia Social (CIESAS – Mèxic), Llicenciatura en Sociologia a la Universitat de Ginebra (Suïssa). Actualment treballa com a investigadora en el Transnational Institute (TNI – Països Baixos). El seu actual marc de treball, investigació i activisme s’ubica a l’arquitectura que assegura la impunitat de les empreses transnacionals en l’àmbit global.
▪ Vasallo, Brigitte. Escriptora, formadora, docent en diferents universitats, consultora, activista LGTB i feminista. Ha escrit i participat en diferents obres, entre les quals destaquen “PornoBurka”, “Relats Marranos”, “Contra la Islamofòbia”, “Més enllà de l’impossible: drets humans al segle XXI”, etc. Col·laboradora de diferents mitjans, entre ells eldiario.es, Catalunya Ràdio, Diagonal, La Directa, Pikara Magazine i Crític.cat. Forma part del Col·lectiu R + de professionals (diversos) per la diversitat. Integrant del grup Xarxa Musulmanes. Té especial interès per la islamofòbia de gènere, i les relacions no-monògames i inclusives com a forma de resistència política.
▪ Vidal, Carles. Llicenciat en Periodisme. Ex formador de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB. Autor, actor i guionista, ha format grups de joves i adults en teatre com a intervenció social i de l’oprimit a Espanya, Nicaragua i Argentina.
▪ Villellas, Ana. Màster en Política Internacional i Europea. Llicenciada en Ciències de la Comunicació. Investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau especialitzada en conflictes i processos de pau a Europa, Caucas i Àsia central i, particularment, la qüestió kurda.
▪ Villellas, Maria. Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Llicenciada en Ciències Polítiques. Investigadora del Programa sobre Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau. Especialista en l’anàlisi de la dimensió de gènere en la construcció de la pau i integrant de la Junta Directiva de WILPF.